Interessante materie, ik denk dat Ad Broere NL te rijk rekent. Leidend is hoe rijkdom in NL is verdeeld inzake spaargelden , pensioenreserves en hypotheekschulden. In welk prijssigment zijn prijzen het hardst gedaald percentueel? De middenklasse en daaronder leveren nu hard in. Als iedereen ( overheid, banken, particulieren en bedrijven ) nu geen geld uitgeeft wegens bezuinigen en sparen/ beleggen dan valt er een gat in consumptieve bestedingen en investeringen in de economie. Om pensioenfondsen met minimale hypotheek provisie te laten investeren in een nu risicovolle hypotheek/OR markt? Pensioenfondsen zijn contract aangegaan met degenem die ze van pensioen voorzien. Al problemen genoeg met vergrijzing en te lage rekenrente. Werkeloosheid neemt schrikbarend toe in NL, ZZP ers, MKB zien hun opdrachten slinken en prijsspiraal gaat naar beneden. Spaartegoeden worden aangesproken als buffer. Vorig jaar nog goed gedraaid als artiest, sinds januari 2013 beleef ik een behoorlijke vraaguitval, neerwaardse prijsspiraal ( klanten haken af op prijzen.. ) anuleringen en faillissementen. Alle zijlen bijzetten. Banken zitten in diepe diepe schulden crisis. EUrozone zit in diepe solidariteits, schuldencrisis met grote onevenwichtigheden. Periferi komt in geen 10 jaar op concurrentieniveau van Duitsland. Nog geen politiek ( democratie/ solidair ) en monetair ( one size austerity fits none ) licht in de EUrocrisistunnel. Link naar Duits artikel: http://info.kopp-verlag.de/hintergruende/deutschland/f-william-engdahl/der-naechste-krisenkandidat-in-euro-land-die-niederlande.html
Zelden zo een artikel met zoveel dubieuze stellingen gelezen, maar dat past wel in heterofiel van Kopp-Verlag. Maar het allerstomste is de laatste alinea, waarin gesuggereerd wordt pensioenfondsen tegen rekenende hypotheken te laten financieren. Dat zou het einde zijn van het beste pensioensysteem ter wereld. De pensioenen zouden meer dan gehalveerd moeten worden op termijn. Ordinaire diefstal! Pensioenfondsen beheren het uitgesteld loon van de deelnemers en daar moeten de Staat en alle andere niet belanghebbenden vanaf blijven met hun hebzuchtige tentakels. De prijzen van woningen zakken door de vraaguitval vanzelf weer naar een reëel niveau, zoals dat ook begin jaren tachtig gebeurde. Wie in de problemen komt door te hoge lasten is daar in de eerste plaats zelf voor verantwoordelijk en voorzover de bank te hoge leningen heeft verstrekt moeten ze die ook maar afboeken. De marge op hypotheken is nog nooit zo hoog geweest voor de banken. De gemiddelde Nederlander besteedt nog steeds evenveel geld aan zijn auto als aan zijn woning. Dus de keuze lijkt me niet zo moeilijk. En bij een wat oplopende inflatie verdwijnt de schuld uiteindelijk als sneeuw voor de zon.
Dat zal die eurosceptische zeikerds leren, als wij onze hand moeten ophouden bij andere EU landen. Dat is ruim dertig jaar geleden trouwens ook al eens gebeurd.
'Deze negatieve spiraal van minder consumptie, meer werkloosheid, meer bezuinigingen, minder besteedbaar inkomen enz. leidt tot met Griekenland vergelijkbare toestanden.' In Griekenland is er een dorp die in de primaire levensbehoeften kan blijven voorzien door het bartersysteem.: http://www.youtube.com/watch?v=RI38zFz9WTM&feature=player_embedded Wat ik niet wist is dat het is geïnspireerd op de Freigeldtheorie van Silvio Gesell. De circel is rond.
" Het maakt die huishoudens onafhankelijk van banken met hun doorverkoop praktijken " Als pensioenfondsen die hypotheken overnemen van de banken dan zal dat niet zonder afkoopsom aan die banken gaan. Tenzij de banken er van overtuigd zijn dat ze geen winst op hun lopende hypotheken kunnen maken en heel veel geld ineens nodig hebben.
Ik ga er al lange tijd van uit , dat de financiele markten in zullen storten. Dan worden onze pensioenen grotendeels weggevaagd. Dus mijn voorstel is de pensioenen vrij te maken. Iedere deelnemer kan dan zijn pensioengeld opvragen en zijn leningen af betalen. Of proberen veiliger weg te zetten. Tevens levert dat de schatkist zoveel geld op dat de staatsschuld in een keer afgelost wordt.
Nou ben ik echt een absolute leek op financieel gebied, heb ook gelukkig geen hypotheek, maar wat mij ontgaat is dat ik aan de ene kant hoor dat banken voor een half % kunnen lenen bij de ECB, en aan de andere kant dat Nederlandse banken moeilijk aan buitenlandse leningen kan komen voor de hypotheekmarkt, waardoor onze hypotheken hoger moeten zijn dan in het buitenland. Dan denk ik als simpele ziel:waarom lenen onze banken dan niet bij de ECB en herfinancieren ze de hypotheekschulden. Kunnen ze 1% vragen, maken ze al 100% winst en zijn alle hypotheken betaalbaar.Maar mijn simpele redenering zal vast niet kloppen. Wat me wel duidelijk is is dat onze regeringen de afgelopen 20 jaar compleet verzaakt hebben op dit gebied. Al die overbetaalde experts en toezichthouders hebben schijnbaar geen rekening gehouden met de mogelijkheid van het ontstaan van de huidige situatie. En dat is eigenlijk best wel dramatisch, dat onze politici uit lafheid, en angst voor electoraal verlies hebben geweigerd om dit probleem goed aan ons uit te leggen en aan te pakken toen het nog behapbaar was. Ongeschikte leiders dus, waarvan 1 nog steeds aan de macht, onze Mark Rutte met zijn verkiezingsleus "handen af van de kypotheekrente". Dank u premier en VVD, voor zoveel incompetentie!
M.a.w. de huurders worden moedwillig verder verarmd en afgeknepen, maar de mensen met een hypothecaire lening in een door de overheid zo overdreven veel geprezenkoopwoning, zorgen ervoor dat ons land onderuit gaat? Terwijl de huurders elke maand netjes betalen en zolang dat lukt, geen schulden hebben met leningen op de huizenmarkt. Snap ik dus niks van, maar het voelt aan, zoals ik schreef. Gettebabbel.
Schrijver denkt vermoedelijk dat de pensioenfondsen op rozen zitten. Niets is minder waar; ze hebben te weinig in kas om de pensioenen te indexeren en moeten zelfs korten. Het rendement is hoog, zo'n 8 percent, maar niet hoog genoeg. Dan gaan ze natuurlijk niet tegen een minimale rente hypotheken verstrekken. .
Goed stuk, ik geloof dat het waar kan zijn. Dat dit allemaal nog maar een voorspel is op de echte crisis. Rechts extremisme steekt inmiddels de kop overal op, nu ook in Engeland. Het ziet er nog steeds niet goed uit.
hypotheekverstrekken behoort niet tot de taak van de pensioenfondsen. Punt uit. Als de overheid wil dat pensioenfondsen een deel van hun geld in hypotheken steken dan moet zij 2 zaken doen : 1. het geheugen schonen van de fondsen vwb de verliezen op de Amerikaanse hypotheekmartkt , en 2. een goudgerande lening uitschrijven waarin pensioenfondsen kunnen deelnemen voor bijv. die 300 miljard (tegen 4%).
Wanneer men voor de problemen van het huidige geldsysteem een oplossing zoekt heeft men twee keuzes: 1. BEZUINIGEN d.w.z. minder schuld = minder geld in omloop = minder geld om uit te geven = minder werk. 2. MEER GELD IN OMLOOP d.w.z. nog hogere schuld. Dit is dus zelfs geen gebed zonder end meer. In de volgende video wordt het probleem goed en zeer beknopt weergegeven: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lrQX4CF6Bxs#! Ergo Je kunt beter uit gaan kijken naar oplossingen op een ander niveau: Transitie en een nieuw paradigma.
Dat is een duidelijk verhaal. Het moie is dat het anders KAN en ik denk ook dat het anders MOET. Nu hopen dat 'ze' in Den Haag en Brussel en de VS mee willen gaan. Iets zegt me dat ze dat pertinent niet willen. Ergo: patstelling van gigantische proporties. Brrr
Wat vind je hiervan Anja?: http://www.bartering.nl/over_bartering/index.php?tab=1&menu=1 (Dit idee is gebaseerd op Silvio Gesell's 'Vrijgeld'.)