Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland de slak van Europa wat betreft duurzame energie

  •  
19-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Windmolens_300.jpg
Drie adviesraden pleiten voor ‘versnelling’ van de overgang naar duurzame energievoorziening
De uitstoot van CO2 nam in Nederland het afgelopen jaar minder sterk af dan in andere Europese landen. Ook heeft Nederland in Europees perspectief geringe plannen voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie, terwijl in Nederland het energieverbruik toeneemt. Dat blijkt uit een rapport van drie adviesraden aan de regering. Nederland loopt achter op weg naar een duurzame energievoorziening alarmeren de raden. Ze doen een oproep aan de regering om zo snel mogelijk het tij te keren.
De Raad voor het Landelijk Gebied, de Raad voor Verkeer en Waterstaat en de VROM-raad wil dat het kabinet duidelijk doelen gaat opstellen. Deze moeten voor een versnelling zorgen in de overgang naar duurzame energievoorziening.
De drie adviesorganen pleiten er voor dat de doelen in wetten worden vastgelegd. Ook moet het kabinet volgen hen overeenkomsten sluiten met de industrie en afspraken op de lange termijn vastleggen.
Nederland zou volgens de drie organen meer profijt kunnen halen door het belastingstelsel aan te passen aan het beginsel ‘de vervuiler betaalt’. Ook zou de overheid een voorbeeld moeten zijn voor de financiële sector door zelf te laten zien geld te steken in projecten voor hernieuwbare energie.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.