Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland buit Oost-Europese chauffeurs uit

  •  
15-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
mdh_300.jpg
Via 'nepbedrijven' en uitzendconstructies werken de chauffeurs tegen lage lonen
FNV Bondgenoten meldt dat Nederland Oost-Europese chauffeurs uitbuit. Door ze via ingewikkelde uitzendconstructies en ‘nepbedrijven’ op Nederlandse vrachtwagens te laten rijden, kunnen buitenlandse chauffeurs tegen lage lonen werken.
Volgens de vakbond maakt een groot deel van de Nederlandse transportbedrijven misbruik van een regel die transporteurs toestaat in andere landen hun diensten aan te bieden. Daar kunnen dan ook medewerkers worden geworven, die wel in Nederland goederen vervoeren. Door de constructie vallen die truckers niet onder de Nederlandse CAO.
Eén van de grootste transportbedrijven ‘Van den Bosch Transporten’ zou buitenlandse chauffeurs op grote schaal misbruiken. FNV Bondgenoten:
“Hongaarse chauffeurs zeggen er meer dan 250 uur per maand te werken voor 1.400 euro”, zegt Edwin Atema van FNV Bondgenoten. ‘Van dat loon moeten ze ook hun verblijfskosten en onkosten tijdens het werk betalen.” Chauffeurs uit Oost-Duitsland die voor de firma werken verdienden zo’n 8 euro per uur, terwijl Nederlandse collega’s 13 euro per uur verdienen.
Peter van den Bosch, eigenaar van het transportbedrijf, is echter overtuigd dat hij zich aan de regels houdt:
We zijn een internationaal bedrijf met veel internationale medewerkers die door heel Europa rijden. Dat is niet tegen de regels.
Een woordvoerder van de branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) begrijpt wel waarom transportbedrijven aan goedkoper personeel probeert te komen:
Nederland moet concurreren met buitenlands vervoer. Nederlandse chauffeurs zijn te duur.” TLN vindt het niet kwalijk dat deze chauffeurs minder betaald krijgen dan Nederlandse bestuurders. ‘Doordat ze in dienst zijn van een buitenlandse vestiging van een bedrijf, vallen ze onder een ander cao.
Eerder oordeelde de rechter dat Poolse chauffeurs die in Nederland werken recht hebben op hetzelfde loon als hun Nederlandse collega’s. Transportbedrijf Mooy had in Polen een uitzendbureau opgezet dat Poolse chauffeurs aan moest nemen voor transporten in Nederland.
FNV Bondgenoten heeft actiegevoerd op het terrein van Van den Bosch Transport, om medewerkers op hun rechten te wijzen. Dat schrijft NOS.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.