Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland blijft Roemenen en Bulgaren tegenhouden

  •  
09-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
560 keer bekeken
  •  
grens_roemenie_02.jpg
Alle EU-lidstaten willen Roemenië en Bulagarije toelaten tot het Schengengebied, behalve Nederland. Landen moeten eerst criminaliteit aanpakken. Tot die tijd blijft de paspoortcontrole 
Nederland blijft erbij: Roemenië en Bulgarije mogen niet bij het paspoortvrije Schengengebied. Ook al vinden alle andere EU-landen van wel. Rutte wil eerst keiharde bewijzen dat de Roemenen en Bulgaren de corruptie en georganiseerde criminaliteit aanpakken.
De twee landen doen nu nog onvoldoende, aldus Rutte. Doordat Nederland voet bij stuk houdt, moeten de EU-lidstaten volgend jaar weer over de kwestie vergaderen. Maar of ze er dan uitkomen is nog hoogst onzeker, eerst wil Rutte garanties van de twee landen.
Nederland wil zien dat de afspraken over bestrijding van criminaliteit en corruptie in wetgeving zijn omgezet. En er moeten bewijzen komen dat ze die wetten ook naleven.
Nederland is het enige land dat nog dwarsligt. De andere lidstaten eisen zo snel mogelijk een positief besluit. Zij benadrukken dat de Roemenen en Bulgaren aan alle wettelijke eisen hebben voldaan.
De andere Schengenstaten stellen als compromis voor dat de controles aan de binnengrenzen in twee fases worden opgeheven: in maart volgend jaar de lucht- en zeehavens, daarna de landgrenzen. Dat is haalbaar en politiek gezien wijs, benadrukte Europees commissaris Olli Rehn onlangs in het Europees Parlement in Brussel. Maar ook daarvan is Nederland geen voorstander.
Wil je weten of Nederland voet bij stuk houdt? Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.