Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland, bied eindelijk eens excuses aan voor het slavernijverleden

  •  
01-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
209 keer bekeken
  •  
1208px-Keti_Koti,_Oosterpark,_Amsterdam_2013

© cc-foto: Wikipedia

Dat had natuurlijk al lang gebeurd moeten zijn, maar beter laat dan nooit
Het is 1 juli, de dag dat we stilstaan bij een vreselijk stuk geschiedenis, het Nederlandse slavernijverleden. Helaas is er dit jaar, vanwege de verspreiding van het coronavirus, geen Keti Koti Festival en herdenking in Amsterdam. Hopelijk kan het festival in het Oosterpark volgend jaar wel weer doorgang vinden.
Alhoewel het samenkomen nu niet door kan gaan, gaan bij velen de gedachten wel degelijk uit naar het pijnlijke en misdadige verleden van Nederland in Suriname, dat zo veel verdriet heeft veroorzaakt. Ik wens iedereen een waardige herdenking, in kleine kring.
Politiek zijn er twee relevante ontwikkelingen die beweging kunnen brengen, eigenlijk zouden moeten brengen, in de krampachtige omgang in ons land met het verleden. Ik doel op de tienduizenden die de afgelopen maanden in Nederland hun woede hebben geuit vanwege ook in dit land diepgeworteld, geïnstitutionaliseerd racisme. Dit naar aanleiding van de moord op George Floyd in Minneapolis, in de VS. Hun stem wordt, eindelijk, steeds luider gehoord.
Daarnaast is er de opvallende uitslag van de verkiezingen in Suriname, waar de partij van president Bouterse heeft verloren. Daardoor doet zich nu een mooie kans voor om de verstoorde diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Suriname te verbeteren.
In een debat vandaag roep ik minister Blok van Buitenlandse Zaken hiertoe op. Door zich hiervoor in te spannen kan de minister ook nog eens afstand nemen van zijn idiote uitlatingen, een paar jaar geleden alweer, dat Suriname een ‘mislukte staat’ zou zijn.
Om de betrekkingen tussen de twee landen werkelijk naar een hoger plan te tillen, stel ik voor dat Nederland eindelijk eens excuses aanbiedt voor het slavernijverleden. Dat had natuurlijk al lang gebeurd moeten zijn, maar beter laat dan nooit. Ik hoop zeer dat de minister en het kabinet de tijd hier nu wel rijp voor achten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (137)

Thuru
Thuru2 jul. 2020 - 17:11

Zag hier en daar wat bedragen betreft betaling. Excuse is prima, maar betaling moeten we niet aan doen. Diegene die dat wel willen mogen de gehele betaling op zich nemen. Ik doe hier niet aan mee en wijs de claim gewoon af. Net zoals je een erfenis ook af kan wijzen. Het is tenslotte meer dan 200 jaar terug, dus als er al betalingen zijn geweest is dat al betaald via ontwikkelingshulp bijdrage. Een eventueel elke andere claim zal dan uit die pot betaald moeten worden als die claim opgeeist word. Uiteraard zonder deze pot te verhogen. Dat de betaling dan uit eigen ruif komt is dan maar zo. Uberhaupt met de corona crises mag op deze pot zowiezo wel bezuinigd worden, wat pijnloos is voor het volk. En diegene die hier niet mee eens is, jammer dan, pech gehad.

1 Reactie
Zandb
Zandb3 jul. 2020 - 9:45

Thuru Als u niet mee wil betalen (indien nodig), hebt u een fijn probleem.

Jonathan2
Jonathan22 jul. 2020 - 10:55

Als je meer verontwaardigd bent over excuses voor de slavernij dan de slavernij zelf, moet je jezelf eens afvragen waarom dat zo is.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen2 jul. 2020 - 14:51

Hoe breng je dan op dat je wil dat Nederland ecuses aanbiedt?

Rutger Groot
Rutger Groot2 jul. 2020 - 18:55

Idd omdat er mensen zijn die de verschrikkelijke slavernij vandaag de dag nog steeds als een last zien die ze meedragen, omdat hun voorouders tot slaaf zijn gemaakt. Deze mensen moet je een schouder bieden en professionele hulp en aandacht. Het aanbieden van excuses lost deze problemen (fatalisme, slachtofferschap, inactiviteit..) niet op.

Zandb
Zandb3 jul. 2020 - 9:52

Jonathan Inderdaad. Wanneer je zo denkt is het niet onverstandig om je eens af te vragen hoe dat komt. Of zoals Rutger stelt: "Er zijn mensen die .......". Het lijkt me dan een goed idee die mensen om of, als het er niet zo veel zijn, te negeren (als het heel erg is moeten ze misschien wel behandeld worden of uit de samenleving verwijderd) of om, als ze dan met zo velen zijn, tot norm te verheffen; onder het motto, waar er de meeste van zijn, die bepalen.

Pennaam
Pennaam2 jul. 2020 - 9:49

Zolang we trots het Nederlands erfgoed uitdragen. een Rijksmuseum inrichten voor Nederlandse Schilders, vol trots vertellen dat dit een tolerant land is, met verwijzingen naar Spinoza en Erasmus of Descartes, moeten we ook erkennen dat dat zelfde erfgoed het kwaad van de slavernij kende en propageerde, daar afstand van doen en excuses aanbieden. Slavernij is een stukje Nederlands erfgoed, een inherent stuk van onze cultuur, waarvoor de koning, als vertegenwoordiger van die cultuur zijn, of haar als we wachten to Amalia, excuses aanbiedt.

1 Reactie
poeslief
poeslief2 jul. 2020 - 19:59

"we" ??

Arend Wortel
Arend Wortel2 jul. 2020 - 9:42

Toch blijft het wat apart dat die excuses dan ook zullen worden aangeboden namens Nederlanders met bijvoorbeeld een Chinese, Turkse of Iraanse achtergrond. Het is natuurlijk knap lastig om een groep Nederlanders af te zonderen van wie zeker is dat hun voorouders ten tijde van de slavernij al in Nederland woonden (waarmee overigens bepaald niet vaststaat dat ze er ook van hebben geprofiteerd) en alleen namens die groep excuses aan te bieden.

6 Reacties
Pennaam
Pennaam2 jul. 2020 - 9:50

Als ik aandelen Bayer koop, betaal ik ook mee aan de uitkeringen/vergoedingen die dat bedrijf doet voor de Arbeidsinsatz tijdens de Nazi periode.

Zandb
Zandb2 jul. 2020 - 11:11

Arend Inderdaad blijft dat apart, als u dat vindt. Maar wat kunnen we we nu met zo'n constatering aanvangen? Wat is het nu er van?

Max6
Max62 jul. 2020 - 11:43

@Arend en wat te denken van al die Brabanders en Limburgers die in de eerste helft van de gouden eeuw nog bij Spanje hoorden en na 1648 als katholieken onderdrukt werden. De welvaart uit de slavenhandel is vooral in Holland (Amsterdam) en Zeeland terecht gekomen.

Frans Kwakman
Frans Kwakman2 jul. 2020 - 12:51

Arend, is het misschien nuttig om een slavernijfonds op te richten, waaruit mensen die zich absoluut niet kunnen verenigen met het verleden van Nederland een bedrag uitgekeerd krijgen uiteraard op voorwaarde dat ze een domicilie opzoeken wat vrij is van slavernij uit het verleden. Zo'n plek is moeilijk te vinden maar bijv. Liberia of Canada. Kostenveen stuiver maar dan ben je ook van dit gezeur af en kunnen we vooruit kijken. Bijvoorbeeld missies vermijden waarbij wij een kleine honderd onschuldige mensen doden. Voor mij persoonlijk veel belangrijker.

jandebakker
jandebakker2 jul. 2020 - 13:30

Wat dacht u dan van de Nederlanders die ook Marokkaans paspoort hebben. Die moeten dan, vanwege de Barbarijnse slavernij in Marokko, namens zichzelf aan zichzelf excuses aanbieden. Of Nederlanders met een Turks paspoort die deels afstammen van de Janitsaren. Die moeten dan aan de inwonners van Balkanlanden excuses aanbieden omdat sommige van hun voorouders door hun andere voorouders als belasting geroofd zijn van de voorouders van mensen uit de Balkan.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas3 jul. 2020 - 8:21

@jandebakker Focust u zich eerst maar op de Surinamers en Anitilianen voordat u zich gaat storten in de geschiedenis van een ander land of voormalig rijk. Niet van onderwwerp veranderen. Zo makkelijk komt u er niet vanaf hè. :) Het zijn wel interessante onderwerpen daar niet van. ;)

Jan37
Jan372 jul. 2020 - 8:27

Beste Daan . Helemaal mee eens, alle beelden weg, alles wat verdiend is door de inkomsten uit de slaven handel , ook weg, dus centrum Amsterdam leeg, bom er op gooie, ook weg. Als er iets betaald is door de inkomsten uit de slavernij, is het wel het centrum van Amsterdam Ps, ik betaal niet mee, mijn bet bet bet bet overgroot ouders komen uit Duitsland. Als het joods centrum aan zou kloppen voor geld voor de joden, zal ik dat dan natuurlijk zonder morren betalen

1 Reactie
Max6
Max62 jul. 2020 - 11:49

Ja... laten we voor het paleis op de dam... het stadhuis gebouwd met geld uit de (slaven-)handel... protesteren dat er een beeld weg moet ;-)

Auslander
Auslander2 jul. 2020 - 8:23

“Bied excuses aan voor het slavernijverleden”? Schaaf de racistische politiek af, verzwaar de straf voor racistische discriminatie van eigen (anders dan meerderheid gekleurde) burgers en vooral vervang de profielen en mechanismen die (anders dan meerderheid gekleurde) burgers anders laten behangen en onthouden hen de gelijke rechten. Een overheid die deze stappen zou nemen zou ook elke dag excuses aanbieden zolang er racisme heerst, want zo’n overheid zou ongelijke behandeling van en ongelijke rechten voor de burgers op basis van hun anders zijn als uiterst ongewenst en primitief beschouwen. Schadeclaims? Vorm in samenwerking met voormalige koloniën speciale ontwikkelingsprogramma voor betere ontwikkeling in die landen. Maar ik verwacht niet veel van deze overheid als de straat deze niet in nauw brengt. Gisteren de behandeling van institutioneel racisme en slavernijverleden liet zien de Nederlandse politiek amper veranderd is dan tijdens kolonialisme en slavernij, en vooraal waarom ze toen al die onrecht faciliteerden: eigen belang en wit privilege. Ook de merendeel van de witte reacties hieronder lat zien hetzelfde eigen belang doorslaggevend is in hun steun voor en gedogen van racisme. Huidige antiracisme kent deze witte politiek door en door en daarom is op straat. Nu nog de politiek. Welke conclusies zou de SP en Karabulut nu gaan wenden aan antiracisme strijd in Nederland?

Egbert Van Der Vliet Vliet
Egbert Van Der Vliet Vliet2 jul. 2020 - 8:02

Wat een goede reactie, helemaal mee eens: FrankJan Boere 2 juli 2020 at 07:40 En wordt er dan in het jaar 2121 door onze nazaten excuses aangeboden voor de kindslaven en sweatshopwerkers van vandaag? Die grondstoffen moeten delven zodat wij iedere twee jaar de nieuwste smartphone kunnen kopen? Zodat wij veel te goedkoop hippe kleding kunnen kopen om die zo snel mogelijk weer weg te gooien? Dat zwaar overbetaalde voetballers een spelletje kunnen gaan dpelen in een stadion gebouwd door moderne slaven? Het hele excuses gedoe is reactionair en gratuit. Je kunt het verleden niet veranderen. Wel kan je, vandaag nog, beginnen met heden en toekomst te veranderen.

9 Reacties
Zapata
Zapata2 jul. 2020 - 8:51

Ik vind die reactie helemaal niet zo geweldig. Wat nu gebeurt moet nu actie tegen ondernomen worden zodat we namelijk niet over honderd jaar weer excuses hoeven te maken. Wat we dan weer niet willen doen omdat we bang zijn dat het centjes kost.

Zandb
Zandb2 jul. 2020 - 9:03

Egbert Lees wat ik daar opmerkte.

FrankJan Boere
FrankJan Boere2 jul. 2020 - 16:22

@ikzelf: helemaal mee eens, maar dan moet het wel gaan over iets wat ik zelf gedaan heb. Want voor wie moet ik excuses maken dan? Voor betbetbetovergrootvader Boere, die waarschijnlijk ergens plaggen stond te steken en niet eens wist dat Amsterdam bestond? Laat staan dat hij wist dat er andersgekleurde mensen bestonden.

FrankJan Boere
FrankJan Boere2 jul. 2020 - 16:28

@zapata: dst is precies de kern van wat ik bedoel. Laten we alle energie die nu verloren gaat in een stammenstrijd om het verleden gaan gebruiken om de wereld van nu en morgen beter te maken. En dat doen we niet door te strijden om woorden en wat iemand gezegd heeft en daarbij wel of niet iets bedoeld heeft. Dat doen we door concreet mensen uit onmenselijke omstandigheden te halen. Dat doen we door hedendaagse slavendrijvers niet te belonen door bv te gaan voetballen in hun door slaven gebouwde stadions... @Egbert: dank voor het compliment

Frans Kwakman
Frans Kwakman2 jul. 2020 - 21:14

ikzelf - maar je zou ook lessen uit het verleden kunnen leren en het in de toekomst beter doen. Wat mij betreft hoeven we niet voor acties van onze voorvaderen excuses aanvte bieden, het zou fijn zijn als in de toekomst minder slachtoffers op onze naam geschreven kunnen worden. En verder wil ik wijzen op de generatie Nederlanders, geboren na de eerste wereldoorlog die ons land na de volledige vernieling na 1945 weer opgebouwd hebben. Zij hebben de basis gelegd voor het verrekkelijke luilekkerland dat Nederland nu is.

Mark Huysman
Mark Huysman2 jul. 2020 - 21:39

[Want voor wie moet ik excuses maken dan?] Jij hoeft geen excuses te maken. Het gaat erom dat de Nederlandse staat excuses maakt want die faciliteerde de slavenhandel. Waarom wordt daar zo moeilijk over gedaan?

Frans Kwakman
Frans Kwakman4 jul. 2020 - 13:28

Waarom noemt u die generatie? Omdat het Nederland zoals we het nu kennen toen begon. Dank voor het wijzen op het feit dat racisme wel degelijk bestaat hier, uw bijdrage maakt dat wel duidelijk. Verder, kijk naar de toekomst, doe het beter, en knoop in de oren, alle levens gelden.

Frans Kwakman
Frans Kwakman5 jul. 2020 - 9:46

Zwarte levens doen er wel degelijk toe - ja natuurlijk, wie zegt van niet? Weet je, zelfs “varkensroze” (wat een rare kreet) landgenoten. Je bedoelt blanke mensen denk ik.

Frans Kwakman
Frans Kwakman5 jul. 2020 - 18:43

Blank is het Nederlandse woord voor huidskleur van blanke mensen. In Nederland kom je er veel tegen. Kwak is een woord dat maar weinig gebruikt wordt. Ik raad het je af om dat in gezelschap te doen. Zo mijn goede daad weer verricht, een yank op weg geholpen in onze taal.

JasDon
JasDon2 jul. 2020 - 6:57

Maar mogen met excuses wel de beelden blijven staan? En aan wie bieden we eigenlijk excuses aan? Om wat precies?

9 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens2 jul. 2020 - 7:15

@ JasDon Jij schrijft: Maar mogen met excuses wel de beelden blijven staan? En aan wie bieden we eigenlijk excuses aan? Om wat precies? De beelden nee. Waarom zou je beelden van moordenaars en slavenhandelaren laten staan. Het was al dom om ze neer te zetten. Waarom wil jij dat? Geeft dat jou een lekker gevoel? Heb je zo'n hekel aan mensen met een andere huidskleur? Wij bieden excuses aan de afstammelingen van de slaven. Vanwege het leed dat hun voorouders is aangedaan door de voorouders van de huidige Nederlandse samenleving. Waarom stel jij vragen waarop je het antwoord zou moeten weten? Waarom lees je geen krant of andere serieuze media?

Zandb
Zandb2 jul. 2020 - 8:37

JasDon Zo'n vraag stellen, of beelden dan wel mogen blijven staan, is weinig meer dan retoriek. U gaat over uw meningen. Als u vindt dat die beelden gewoon kunnen blijven staan, dan vindt u dat. Als u het schijnheilig vindt, dat excuses gemaakt worden en beelden blijven staan, dan vindt u dat. U kunt ook vinden dat ze weg mogen/moeten. Maar vragen, of ze dan wel kunnen blijven staan, dat is retoriek.

Jozias2
Jozias22 jul. 2020 - 8:37

@Daan Wie is wij?

Zapata
Zapata2 jul. 2020 - 8:53

Zet die beelden van slavenhandelaren en massamoordenaars in een museum neer zodat als mensen zich er aan willen laven ze dat kunnen doen. Vaak kan je dan ook een leuk miniatuurtje kopen voor op de schoorsteenmantel als je daar behoefte aan hebt.

Bouwman2
Bouwman22 jul. 2020 - 8:58

Moet ik weer gaan uitleggen dat als je vader bij de NSB of de Germaanse SS zat dat niet noodzakelijk in de erfenis hoeft te zitten? Je kunt een erfenis ook gewoon weigeren. Don stelt gewoon vragen die een antwoord verlangen. En daarop krijgt ie natuurlijk géén antwoord. Want we zijn natuurlijk wel sadistisch, maar masochisme dat gaat ons te ver.

JasDon
JasDon2 jul. 2020 - 14:36

"Nu ja, pretendeert niet te weten waar het over gaat." Ik weet het eerlijk gezegd ook niet, niemand heeft mij duidelijk kunnen omschrijven wie precies vandaag de dag nog de overgebleven daders en slachtoffers zijn en hoe deze vermeende daders en slachtoffers heden ten dagen nu nog steeds verantwoordelijk zijn of de gevolgen ervaren van slavernij. Als ik vervolgens schrijf dat ik wel erg ben voor het speelveld voor in ieder geval kinderen gelijk te trekken hoor ik vooral krekels. Blijkbaar is het zoeken naar symbolische oplossingen veel belangrijker op het moment.

Vriend van Elf
Vriend van Elf3 jul. 2020 - 10:12

de zwarte medemens (en ieder mens van andere dan varkensroze kleur) nog steedsonderdrukt wordt, achtergesteld wordt, openlijk beschimpt, beledigd en als het te pas komt bespuugd en in elkaar geslagen In Nederland is dit gewoon totale onzin. Naar mijn idee worden alleen Moslim vrouwen in Nederland onderdrukt en achtergesteld maar niet door varkensroze mensen. Ik denk dat Marokaanse jongeren worden achtergesteld met zoeken naar werk maar dat is niet primair de schuld van varkensroze mensen. Openlijk beschimpt, tsja die weet ik even niet wellicht kunt u die aanvullen. Beledigen doen we allemaal, varkensroze mensen hebben hier niet het alleenrecht op. De enige die hier bespuugd worden zijn varkensroze jongedames die het durven alleen over straat te gaan. De varkensroze mensen zijn hierbij vaak niet de aggressor. De enige die in elkaar geslagen worden zijn varkensroze homo's die het wagen hand in hand over straat te bewegen. De varkensroze mensen zijn hierbij vaak niet de aggressor.

JasDon
JasDon3 jul. 2020 - 13:50

"hoe komt het dan dat de zwarte medemens (en ieder mens van andere dan varkensroze kleur) nog steeds onderdrukt wordt, achtergesteld wordt, openlijk beschimpt, beledigd en als het te pas komt bespuugd en in elkaar geslagen? " Heb je het specifiek over Nederland? Ik vrees dat wat jij beschrijf weleens voorkomt. Zelden, maar zeer bezwaarlijk. De relatie met slavernij zie ik niet helemaal, kan je die goed onderbouwen? Zoals ik eerder vertelde, ik ben van mening dat iedereen onafhankelijk van afkomst/cultuur/geloof/kleur alle kansen in het leven moet krijgen. Maar als je vervolgens kijkt naar de grootste problemen, zie je die vooral in (verschillen tussen) sociale klassen terugkomen. Het kind van een alleenstaande Antilliaanse, jonge moeder begint in dit land met een gigantische achterstand. Wat mij betreft moet de maatschappij er alles aan doen om dat kind evenveel kans te geven als het kindje van een chirurg. Dit is ook een oorsprong van racisme, kinderen uit achterstandswijken, gezinnen die niet kunnen meedoen in de maatschappij komen over het algemeen terecht in een stuk racistischer milieu terecht. Zie de stereotype Wildersstemmer.

Vriend van Elf
Vriend van Elf3 jul. 2020 - 15:06

Het is gewoon onzin maar waar wellicht bedoelt ikzelf idd een ander land.

Bert de Vries
Bert de Vries2 jul. 2020 - 6:43

Het is een gegeven: slavernij is bijna inherent aan rechts, omdat slavernij kostenbesparend en dus winstverhogend is. En het doet er weinig toe of die slavernij de vorm heeft van ontvoering en gevangen houden of van vrijwillige komst en extreme onderbetaling. Dat rechts daarvoor excuses zal maken, is ondenkbaar. Zoals het ook ondenkbaar is dat rechts gelieerde partijen als D66 en conservatieve naastenliefdepartijen zoals CU en CDA er een punt van zullen maken als excuses worden geweigerd. Excuses kosten geld en geld moet je niet betalen maar binnenharken. Rutte, onlang nog uitgeroepen tot Vader des Vaderlands 2.0 weet hoe het werkt.

5 Reacties
Peterrr2
Peterrr22 jul. 2020 - 7:57

Bert, houd aub toch op met de links/rechts discussie. Wat voegt dat toe? Bovendien is het lekker makkelijk ook om iemand die nu verantwoordelijkheid heeft dingen in de schoenen te schuiven die lang geleden gebeurd zijn.

Bert de Vries
Bert de Vries2 jul. 2020 - 8:35

Petterrr, het is verdorie toch glashelder: links vindt excuses vanzelfsprekend en rechts verdomt het. Trouwens, als bij politieke kwesties links en rechts buiten beschouwing moeten blijven, dan wordt spreken zwijgen. En lekker makkelijk? Klinkt naar mijn idee goedkoop. Argument van niets, Petterrr.

Zapata
Zapata2 jul. 2020 - 8:57

Nou Bert, ik ben behoorlijk links hoor maar kan toch enorme vormen van slavernij opnoemen die plaatsgevonden hebben in de zogenaamde arbeidersparadijzen. Dus nee dit is geen links rechts discussie. Thomas Jefferson....We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal. Ja leuk, behalve de slaven die hij hield.

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft2 jul. 2020 - 10:23

Bert, Dus in jouw ogen is Akwasi ook extreem rechts? Hij geeft zelf aan dat zijn voorouders slavenhandelaren waren, maar dat hij niet weet of ze schuldig waren aan misdaden omdat ze niet wisten dat slaven als goederen verkocht werden. Omdat het niet bewezen is.. Nederland heeft spijt betuigd.

Bert de Vries
Bert de Vries2 jul. 2020 - 11:39

Zapata, het gaat hier over Nederland. Noem mij een slavenhandelaar of -eigenaar die het belang van de samenleving centraal stelde. En dat centraal stellen natuurlijk niet als verbale excercitie maar in daad.

FrankJan Boere
FrankJan Boere2 jul. 2020 - 5:40

En wordt er dan in het jaar 2121 door onze nazaten excuses aangeboden voor de kindslaven en sweatshopwerkers van vandaag? Die grondstoffen moeten delven zodat wij iedere twee jaar de nieuwste smartphone kunnen kopen? Zodat wij veel te goedkoop hippe kleding kunnen kopen om die zo snel mogelijk weer weg te gooien? Dat zwaar overbetaalde voetballers een spelletje kunnen gaan dpelen in een stadion gebouwd door moderne slaven? Het hele excuses gedoe is reactionair en gratuit. Je kunt het verleden niet veranderen. Wel kan je, vandaag nog, beginnen met heden en toekomst te veranderen.

10 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens2 jul. 2020 - 7:17

@ FrankJan Boere Jij schrijft: En wordt er dan in het jaar 2121 door onze nazaten excuses aangeboden voor de kindslaven en sweatshopwerkers van vandaag? Nee, want daar wordt nu actie tegen ondernomen. Maar als jij niet bij je aanschaf van producten let op de manier waarop ze tot stand gekomen zijn moeten jouw nazaten wel excuses maken voor jouw gedrag.

Zandb
Zandb2 jul. 2020 - 8:46

Frank Jan Wanneer je aantoonbaar schade veroorzaakt, dien je die te vergoeden. Ook al verander je daarmee het verleden niet. De vraag is dus, of er aantoonbaar schade is veroorzaakt waar mensen voor gecompenseerd dienen te worden. En die vraag is lastig te beantwoorden, zo dat iedereen tevreden is. U stapt er hier wel heel makkelijk over heen. Wat u betreft hoeft die vraag niet eens gesteld te worden. En dan in feite ook alleen nog maar omdat anderen er, volgens u, veel erger aan toe zijn. Nogmaals; wanneer er schade is veroorzaakt, dan moeten we kijken of we die kunnen compenseren, inderdaad zo dat de meeste schade de ingrijpendste maatregelen tot gevolg heeft.

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft2 jul. 2020 - 11:46

Daan, Dan hoeft Nederland volgens jouw redenatie ook geen excuus aan te bieden. In 1863 werd er namelijk actie ondernomen tegen slavenhandel door het te verbieden per 1873. Alleen mensen die daarna nog slaven hielden, moeten dan excuus aanbieden, maar de Nederlandse overheid niet. En hoe oprecht is het aanbieden van excuus voor iets wat een kleine groep overgrootouders uit Nederland heeft gedaan? De overgrootouders van de x meeste Nedelanders hadden hier niks mee te maken. Gezien uw felheid op dit onderwerp, lijkt het alsof u weet dat uw overgrootouders wel tot de groep slavenhandelaren behoorde. De ouders van mijn overgrootouders kwamen uit Duitsland. Moet ik nu excuses aanbieden voor die idioot met dat snorretje uit Duitsland?

poeslief
poeslief2 jul. 2020 - 13:43

@Zelf...etc. Die kwam uit Oostenrijk, mazzelaar.

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft2 jul. 2020 - 14:55

Poeslief, u hebt helemaal gelijk!???? Alleen deed hij mindere leuke dingen in Duitsland.

FrankJan Boere
FrankJan Boere2 jul. 2020 - 16:57

@Zandb Ik stel nergens dat anderen er erger aan toe zijn. Ik stel wel dat er op dit moment nog mensen in slavernij leven en dat het mij heel nuttig en menselijk lijkt om daar de energie en aandacht naar uit te laten gaan. Dan kunnen er NU daadwerkelijk levens gered worden, dan kan er NU excuses gemaakt worden aan het (letterlijk) lijdend 'voorwerp' zelf. Dan kan er schadevergoeding naar degene die zelf slaaf geweest is. Dat lijkt mij een stuk zinvoller en nuttiger dan verzanden in semantische discussies over daden en gevolgen van 4 eeuwen geleden. Leg mij eens uit hoe je op basis van huidskleur denkt te kunnen bepalen wie er recht heeft op schadevergoeding? Als een zekere woordkunstenaar zelf zegt dat hij afstamt van een stam die bekend stond om de handel in slaven is hij dan dader of slachtoffer. Moet hij dan betalen of ontvangen? Laten we al die energie en aandacht toch besteden aan betere resultaten in heden en toekomst. Dat is de les die we zouden moeten leren van het verleden!

FrankJan Boere
FrankJan Boere2 jul. 2020 - 17:09

@DaanOuwens: helemaal eens met het eerste deel van je verhaal! Dat zou moeten ja. En dat doe ik dan ook, zoveel mogelijk. Maar met het tweede deel ben ik het niet eens. Wat kunnen mijn nazaten eraan doen dat ik fout gehandeld heb? Moeten kleinkinderen of achterkleinkinderen van NSB-ers of SS-ers excuses aanbieden? Moeten kinderen van een moordenaar excuses aanbieden? En hoeveel generaties moet dat doorgaan dan? Ik vrees dat dat een nogal hellend vlak is. Je mag kinderen toch niet opzadelen met fouten van hun ouders? En dan is er ook nog zoiets als ' met de kennis van nu...' Kan je zeker weten dat jij (of ik) vier eeuwen terug was opgestaan tegen slavernij? Misschien had je het wel heel normaal gevonden en gewoon meegegaan in de tijdgeest. Misschien had je wel helemaal niet door gehad dat er überhaupt vslavernij bestond. Het internet was nog niet zo goed ontwikkeld toen... Ik vind dat we zeer bescheiden zouden moeten zijn over onze plek in verleden en heden. Achteraf, met toegevoegde kennis, is het makkelijk positie kiezen. Achteraf is het een stuk makkelijker om de goede kant te kiezen...

poeslief
poeslief2 jul. 2020 - 20:04

@Zelf...etc "minder leuke dingen" Reterechts alarmbellen aan.... Stond zelfnadenken uit? ;) voor de 2e x vandaag! ps. je kunt me inhuren. Ben er over aan het nadenken om Sylvana en Thierry een zelfde soort aanbod te doen.

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft3 jul. 2020 - 8:55

Poeslief, dank u, ik zal beter nadenken en opletten. Silvana en Thiery kunnen denk ik beide best wat hulp gebruiken!

Zandb
Zandb3 jul. 2020 - 9:57

Klop FrankJan U zegt terecht: "Ik stel nergens dat anderen er erger aan toe zijn." Verkeerd begrepen. Excuus.

Johan Marcet
Johan Marcet2 jul. 2020 - 5:35

al die mensen die vinden dat Nederland geen excuses hoeft te maken... vonden die ook dat Japan geen excuses hoefde te maken voor troostmeisjes?

5 Reacties
JasDon
JasDon2 jul. 2020 - 7:38

Aan de toen nog in leven zijnde troostmeisjes die daadwerkelijk moesten lijden onder de Japanse bezetter? Vond ik eigenlijk wel netjes. Maar de relatie aan en zelfs het slachtofferschap van slavernij is nu moeilijk, wellicht onmogelijk toe te wijzen aan een coherente groep, nog levende burgers. Ik vind het iets anders als de overheid zijn excuses aanbiedt aan mensen die vanwege hun afkomst (ouders, cultuur, religie) zich nooit goed hebben kunnen ontwikkelen, nooit de positie binnen de maatschappij hebben kunnen krijgen die er in potentie echt wel was of die het slachtoffer zijn geworden van vreemde normen en waarden, waardoor ze bv. als vrouw in ondergeschikte rol zijn geduwd en niet mochten studeren, hun sexuele orientatie moesten ontkennen of die zelfs genitaal verminkt zijn geraakt vanwege achterhaalde denkbeelden. Hier kan de overheid namelijk wel meer het verschil maken en zijn er wezenlijke, nog levende slachtoffers.

Jozias2
Jozias22 jul. 2020 - 7:54

Aan de troostmeisjes wel. Niet aan de kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en achterachterkleinkinderen van de troostmeisjes.

Zandb
Zandb2 jul. 2020 - 8:50

Jozias En waarom niet? Je zal maar opgevoed worden door iemand die zoiets heeft meegemaakt. Ik weet ook niet, hoe we hier mee om moeten gaan maar zo makkelijk als u het doet voorkomen, is het natuurlijk ook weer niet. Helaas omvat, wat zo fout als 'erfzonde' wordt benoemd, iets meer dan een gemakkelijk vooroordeel/ gemakkelijke veroordeling.

Joost van Helpen
Joost van Helpen2 jul. 2020 - 13:35

@ Zandb 10:50 Zelfs als jouw suggestie dat de kinderen van troostmeisjes nog excuses verdienen van de Japanse staat enige grond zou hebben, helpt ons dat wat de slavernij betreft niet veel verder. Er is niemand meer in leven die is opgevoed door mensen die de slavernij in Suriname of op de Antillen hebben meegemaakt. Met enige moeite is het nog voorstelbaar dat een nu 100-jarige Surinamer verwekt is door een in 1920 bijna 70-jarige man die in zijn vroege jeugd de slavernij nog aan den lijve had meegemaakt. Maar in de opvoeding van deze eeuweling zal zijn bejaarde vader logischerwijs geen al te langdurige rol gespeeld hebben. De realiteit is echter dat zelfs voor het overgrote deel van de generatie nazaten die nu pakweg 70 jaar zijn, geldt dat hun grootouders zijn geboren ná de afschaffing van de slavernij. Hun overgrootouders - voor zover überhaupt nog als slaaf geboren - waren zelfs nog relatief jong in 1863 (of, zo je wilt, 1873) en hebben dus het grootste deel van hun leven in vrijheid kunnen slijten. Voor nazaten onder de 70 geldt in het algemeen dat de slavernij iets is geweest wat hun betovergrootouders en de generaties daarvóór is overkomen - voor zover deze voorouders van Afrikaanse komaf waren allicht, want vooral Suriname is en was een smeltkroes van allerlei etniciteiten (De oma's van Gloria Wekker waren bijvoorbeeld volbloed joods resp. Indiaans).

Zandb
Zandb3 jul. 2020 - 10:02

Joost Ik reageer op de impliciete vraag op van Jozias; waarom geen excuses aanbieden aan kinderen, kleinkinderen enz. Die vraag beantwoord ik. Ik wil alleen duidelijk maken, dat het niet zo makkelijk is om te bepalen hoeveel schade er tot in welk nageslacht is aangericht. Ik kan me daarbij wel van alles voorstellen.

Thuru
Thuru1 jul. 2020 - 23:20

Nederland hoeft geen schade vergoedingen te betalen. Dat slavernij is al eeuwen terug dus dat is klaar. En als het wel moet worden betaald. Dit gewoon uit ontwikkelingshulp potje halen zonder deze te verhogen, ook prima. In ieder geval moet het volk daar geen nadeel van zien of merken. En diegene die daar niet mee eens zijn, mogen zelf geld in dat aparte potje storten waar dan de betaling mag worden betaald. Ik pas en doe daar niet aan mee, kan me geld wel voor betere dingen gebruiken. Zowiezo hebben we al miljarden betaald aan afrika enzovoorts dus die herstelbetalingen zijn zowiezo al gedaan, en in ieder geval included.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens2 jul. 2020 - 7:23

@ Thuru Jij schrijft: Nederland hoeft geen schade vergoedingen te betalen. Dat slavernij is al eeuwen terug dus dat is klaar. Niet een erg sterk verhaal. Er zit geen enkele argument in. Het is eeuwen terug. Als de discussie op dat niveau blijft is de claim om een vergoeding ook al snel terecht. Als je serieus de discussie aangaat over een vergoeding zijn alle uitkomsten mogelijk. Ook de uitkomst dat er geen vergoeding komt. Maar met dit soort primitieve uitspraken los je niets op. En je schrijft: Zowiezo hebben we al miljarden betaald aan afrika En Afrika is geplunderd door de Europese koloniale landen. Dus die miljarden hadden destijds betaald moeten worden. Je hebt een nogal beperkt gevoel voor rechtvaardigheid.

Zandb
Zandb2 jul. 2020 - 8:54

Thuru U oordeelt wel over een ander. Weet u hoe veel mensen er hoe lang last van hebben, dat andere mensen zo schade berokkend hebben, die nooit gecompenseerd is? Hoe zou u dat voor uzelf willen bepalen?

Pennaam
Pennaam2 jul. 2020 - 9:54

Dat geld moet natuurlijk niet naar Afrika- daar wonen de nazaten van slaven niet - met uitzondering van Liberia. Het zou naar de nieuwe wereld moeten.

[verwijderd]
[verwijderd]1 jul. 2020 - 22:11

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Peterrr2
Peterrr22 jul. 2020 - 7:59

Toch is dat wel de volgende stap die verlangd wordt. Dat weet jij ook wel!

[verwijderd]
[verwijderd]1 jul. 2020 - 22:06

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Pseudoniem82
Pseudoniem822 jul. 2020 - 7:55

'Hij bedoelt te zeggen dat-ie liever geen boreale varkensroze burgers tegen het hoofd stoot' Is ook logisch, daar zijn er hier namelijk een stuk meer van dan zwijnbruine burgers.

Pseudoniem82
Pseudoniem822 jul. 2020 - 12:57

Zeker, geen probleem. Veel plezier ermee!

Lantaarnpaal
Lantaarnpaal1 jul. 2020 - 21:43

Ik zou niet weten waarom Nederland nu nog excuses aan zou moeten bieden. Het huidige Nederland is al lang niet meer het Nederland in tijden van de slavernij. Namens wie zou Nederland dan excuses aanbieden? Namens mijn Servische buurman?

1 Reactie
Zandb
Zandb2 jul. 2020 - 9:13

Lantaarnpaal Er zijn mensen in Duitsland die nota bene in het verzet werkten en die dus in het Duitsland woonden, dat de schade veroorzaakte, als wel in het Duitsland dat de schade moest compenseren. Maar als u dat echt een probleem vindt, kunt u altijd aangeven, dat de excuses niet namens u gemaakt zijn.

Thuiszitter
Thuiszitter1 jul. 2020 - 21:23

Je zit in de 2 de kamer Sadet , vraag het eens aan de MP Rutte. Denk dat je het antwoord reeds weet .

1 Reactie
Zandb
Zandb2 jul. 2020 - 9:17

Dat denk ik ook. Soms kiezen mensen er voor hun mening kenbaar te maken om op die manier toch de hoop te houden om wel iets te bereiken. Maar u wilt alleen uw mond open doen, wanneer u heel zeker weet, dat u iets bereikt. En anderen moeten dat advies volgen, anders spreekt u ze wel op hun onnozelheid aan.

Max6
Max61 jul. 2020 - 21:10

Excuses prima als er mensen zijn die daar gelukkig van worden... herstelbetalingen niet... er zitten gewoon te veel generaties tussen. En anders zou ik dan ook wel eens weten wat de schade is voor de huidige generatie... zouden ze liever nog in Afrika geboren willen worden ipv in Nederland, de Antillen of Suriname?

1 Reactie
Zandb
Zandb2 jul. 2020 - 9:09

Max U stelt een terechte vraag. Hoe bepalen we wie welke schade heeft geleden. Maar schat niet zo gering met uw: "Excuses prima als er mensen zijn die daar gelukkig van worden". Natuurlijk wordt niemand daar gelukkig van, zulke excuses.

Bouwman2
Bouwman21 jul. 2020 - 21:07

Ik betwijfel of de discussie over "wiedergutmachung" gaat. Er kan ook sprake zijn van zich de mindere voelen. Gekwetste trots. Zich vernderd voelen, kortom een heel scala an emoties. . Dat is heel lastig te overzien, laat staan te repareren. Uit Suriname is de helft van de inwoners vertrokken naar Nederland Daar zaten ook mensen tussen die we de elite van het land zouden kunnen noemen. Dat is een feit. In elk geval is de constatering dat die volksverhuizing niet afgedwongen was, hooguit van Nederlandse kan gestimuleerd, verleid. maar er zou sprake kunnen zijn van natuurlijke economische migratie. Voor en na de onafhankelijkheid. En natuurlijk was er net zo min sprake van hartelijk welkom als nu voor veel mensen die uit Syrië kwamen. het geval is. Als er sprake was van racisme, dan dient dat breder getrokken te worden dan Suriname alleen. Ik zag vrijwel geen Arabieren. bij die herdenking. Waarom waren zij er niet? Ze zijn lotgenoten! Nederland heeft zich misdragen in het verleden ten aanzien van de mensen uit de ex kolonie. En daarvoor is spijt betuigd, zoals aan Indonesië diep leedwezen werd betuigd. Maar er was sprake van schuldeloosheid. De mensen in de Republiek Indonesië namen daar genoegen mee. Wat ander, oudere generaties misdeden overerft niet. Als je vader bij de NSB zat kun je zijn dochter daarop niet aanspreken. net zo min als je de zoon het verleden van een vader die communist was kunt aanrekenen. Een katholiek kun je ook niet aanspreken op wat een geloofsgenoot aanrichtte bij kinderen. Dat dit allemaal wel gebeurt is te veroordelen. Iedereen is aansprakelijk voor daden en nalaten door hem zelf begaan. De rechtbank veroordeelt de bestuurder die de fietser aanreed, en niet zijn familielid. Dat zoiets gebeurde in de DDR, waar mensen werden weerhouden te vluchten door hun geliefden ten sancties te dreigen kan niet de norm zijn. Chantage kan hoewel het veelvuldig gebeurt net zo min de norm zijn als corruptie. Wordt dat standpunt niet aanvaard dat heeft dat nodeloze polarisatie tot gevolg. In die zin was het Kamerdebat van de eerste juli 2020 een bijdrage aan polarisatie, en dus een aanval op de democratie. Hiervoor zou inderdaad een excuus zeer op zijn plaats zijn. Ik schaam me intussen plaatsvervangend.

Flash825
Flash8251 jul. 2020 - 20:45

Ik lees veel reacties mbt eventuele claims die zouden volgen na een excuses. Is eigenlijk al onderzocht of een dergelijke claim kans van slagen heeft? Zijn er voorbeelden van vergelijkbare zaken? En op basis van welke wet of verdrag oid kun je een land aansprakelijk stelken voor misdaden die bijna 150jaar geleden plaats hebben gevonden?

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft1 jul. 2020 - 20:25

De Nederlandse overheid heeft berouw getoond en spijt betuigd. Wij hebben er spijt van dat al deze verschrikkelijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden en dat had nooit mogen gebeuren. Wij bieden onze excuses aan voor deze verschrikkelijke gebeurtenissen en dat had nooit mogen gebeuren. Wat is inhoudelijk het verschil? Geld.

Spierbal
Spierbal1 jul. 2020 - 20:14

Ik zou mij diep schamen als een kabinet hier tot overgaat. Nakomelingen zijn nooit schuldig aan de wandaden van eerdere generaties. Het is de vraag hoeveel mensen destijds “meededen”, misschien wel heel weinig en zijn daar geen nazaten van. Kinderen van IS’ers ga je toch ook niet beschuldigen van vanalles.

Baron von Kleef
Baron von Kleef1 jul. 2020 - 19:33

"Nederland, bied eindelijk eens excuses aan voor het slavernijverleden" Ja, doen. Betalen ook, gewoon doen, en trek er maar een flink bedrag voor uit, het wordt anders elders wel over de balk gesmeten. Let's get it over with! Netjes excuses aanbieden en claims en herstelbetalingen aanvaarden. En weer op naar het volgende. (Er zal toch een keer een einde aan komen?)

10 Reacties
djh
djh1 jul. 2020 - 20:02

Nee

Spierbal
Spierbal1 jul. 2020 - 20:15

Zal nooit gebeuren.

AGM-65E
AGM-65E1 jul. 2020 - 20:51

Gewoon een symbolisch bedrag betalen.

Nico de Mus
Nico de Mus1 jul. 2020 - 20:58

!!Ja, doen. Betalen ook, gewoon doen,!! De laatste 50 jaar zijn er toch al miljarden betaald ,of wacht ,dat was liefdadigheid ,iets wat eigenlijk ook nauwelijks geholpen heeft,

ValsPlat
ValsPlat1 jul. 2020 - 21:17

Aan wie moet er betaald worden, door wie, en hoeveel?

Jozias2
Jozias21 jul. 2020 - 21:43

Wie moet betalen dan en aan wie?

Baron von Kleef
Baron von Kleef2 jul. 2020 - 8:09

@Nico Mus "De laatste 50 jaar zijn er toch al miljarden betaald ,of wacht ,dat was liefdadigheid ,iets wat eigenlijk ook nauwelijks geholpen heeft," And that's the price you pay for prosperity! De één heeft nog geen €/$ voor een stukje wit brood, de ander betaald zich scheel aan de zorgkosten. Ontwikkelingshulp blijf je toch houden, om redenen die eigenlijk niets (meer) met ontwikkelingshulp te maken heeft... @Spierbal Hoelang wil je het gezanik nog aanhoren? Je doet net ofdat je het uit je eigen zak moet betalen. Bespaar me je details. @ValsPlat en Jozias Het maakt in principe niet uit aan wie of wat je betaald, de meest overkoepelende organisatie('s), lijkt me. Een Nederlandse organisatie uiteraard, ik zou het niet rechtstreeks aan Afrika overmaken, of wel, wat jullie? @AGM-65E Hoeft niet eens, er zijn de afgelopen jaren miljarden aan subsidie uitgetrokken en gespendeerd aan biomassa centrales, mijn plan, had de helft uitgekeerd aan het slavernij verleden en had de andere helft in briefgeld in één van de bestaande biomassa centrales gekieperd, win-win situatie. Het liefst in briefjes van €10,- natuurlijk. De overheid investeert en bezuinigd in en op een totaal infantiele manier, al jaren lang. Wat maakt het nou uit over welke balk dat geld gesmeten wordt? Het Nederlandse slavernij verleden? Dat is een stok waar nog jaren mee geslagen gaat worden, tientallen jaren, waarschijnlijk langer. Let’s get it over with. (musa) Next.

ValsPlat
ValsPlat2 jul. 2020 - 9:21

"Het maakt in principe niet uit aan wie of wat je betaald, de meest overkoepelende organisatie(‘s), lijkt me." OK, dus excuses aanbieden en € 0,01 overmaken aan Amnesty International. Case closed? Ik stel de vraag "Aan wie moet er betaald worden, door wie, en hoeveel?" juist omdat dat in het midden blijft. Er wordt vrijblijvend geroeptoeterd dat we excuses moeten aanbieden en een schadevergoeding moeten betalen. Met het inzicht en de moraliteit van nu is slavernij en de rol van "Nederland" daarin inderdaad schandalig. En je kunt je afvragen of men destijds ook niet beter had moeten weten. Feit is wel dat de nazaten van de slaven in Europa en Noord Amerika het nu gemiddeld veel beter hebben en meer kansen hebben dan de nazaten van diegenen die in Afrika niet tot slaaf gemaakt zijn.

Baron von Kleef
Baron von Kleef2 jul. 2020 - 10:48

@ValsPlat Met aan wie of wat bedoelde ik, aan wie; welke personen of aan wat; welke organisatie. En welk bedrag is tegenwoordig nog buitensporig hoog? Het lijkt er ondertussen toch zeer sterk op dat de BV Nederland een bepaald budget heeft ingecalculeerd om jaarlijks zonder verantwoording over de balk te smijten. In dat geval, doe mij en velen een plezier, spendeer ook eens aan het slavernijverleden, dan geven we volgend jaar alles weer uit aan het klimaat. Zolang het geen biomassa centrales zijn! Ik ben wel effe klaar met dat slavernijverleden. En hoe moeilijk kan het zijn om je excuses aan te bieden, zuiver op de graat was het zeker niet? En de BV Nederland heeft er toch van geprofiteerd. Desnoods halen ze het uit de ontwikkelingshulp, wat het ook wel weer is. Alleen dan in een andere vorm en in eigen land. Ter ontwikkeling, moeilijk wel? Maar wel ontwikkeling voor elke Nederlander.

Baron von Kleef
Baron von Kleef2 jul. 2020 - 13:19

@ValsPlat "OK, dus excuses aanbieden en € 0,01 overmaken aan Amnesty International. Case closed?" Nee goochem, dan maak je het over aan een organisatie als Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis. En onder toezicht mogen zij het verder verdelen naar geschikte andere organisaties, moeilijk weer? En dan... Case closed. Toedeledoki.

itsme3
itsme31 jul. 2020 - 19:21

Het interessante is dat wanneer je een beetje doorvraagt waarom mensen excuses willen het bijna altijd er op neer komt dat ze geld willen.

1 Reactie
Zandb
Zandb2 jul. 2020 - 6:48

itsme Meestal zeggen ze nu juist, wanneer je doorvraagt, dat het niet om geld gaat.

JanKlaasen
JanKlaasen1 jul. 2020 - 18:16

Niemand heeft zin in claims en herstelbetalingen straks. Kosten mogelijk miljoenen belastinggeld en laten we eerlijk zijn: met betrekking tot slavernij leven er nu geen daders en slachtoffers meer.

4 Reacties
Zapata
Zapata1 jul. 2020 - 19:09

Dus we bieden geen excuses aan omdat het geld kan kosten? Nogal cynisch vindt je niet?

JanKlaasen
JanKlaasen1 jul. 2020 - 19:50

Ik denk dat wel dat de reden is de sommige mensen op excuses wachten, inderdaad. Berouw en spijt is inmiddels betuigt, maar excuses inderdaad niet. Wat voegt het voor mensen toe die zelf geen slachtoffer zijn?

Zapata
Zapata1 jul. 2020 - 20:42

@JanKlaasen. Het is niet zo dat er nu pas om excuses gevraagd wordt. Dat speelt al sinds het begin van de twintigste eeuw. Kansloos natuurlijk want ook toen werden zwarte mensen veelal als inferieur beschouwd. Ja ook door de zo door ons bewonderde mensen uit die tijd zoals bijvoorbeeld Virginia Wolf en Winston Churchill. Dus als je die excuses maar lang genoeg uitstelt dan leeft er inderdaad niemand meer die het ooit heeft meegemaakt. Maar de hoofdreden om toen geen excuses aan te bieden was ook de angst voor claims. Betrek het eens op een individu. Ik als persoon bega een overtreding die strafbaar is. De staat legt een claim op me in de vorm van een boete. Die dien ik te betalen en iedereen acht dat juist. Ik ook natuurlijk. Alhoewel niet van harte. Niemand zal het van mij accepteren dat ik decennia lang ontken die overtreding gemaakt te hebben terwijl het bewijs overvloedig is en dat ik daarom weiger de boete te betalen. Echt niet, de deurwaarder staat binnen enkele maanden op mijn stoep en anders volgt detentie. Terecht. Maar dat schijnt voor regeringen en staten anders te werken. Die ontkennen niet eens de misdaden die begaan zijn, maar maken geen excuses. Dat houden ze meer dan een eeuw vol omdat ze niet de boete willen voldoen. Komt op mij niet zo fris over. Een enorm deel van de economische voorsprong en technologische voorsprong van het geïndustrialiseerde westen komt voort uit haar koloniale verleden. Zekers niet alles maar wel een groot deel. Daar verdienen we nu nog jaarlijks miljarden aan. Ach dan kunnen excuses er toch wel vanaf na al die jaren?

mhenneke
mhenneke1 jul. 2020 - 21:26

@zapata het gaat wel om flink wat geld: suriname noemde al eens € 50 miljard https://nos.nl/l/621508

Harba Lorifa2
Harba Lorifa21 jul. 2020 - 17:45

Indien er sprake is van institutioneel racisme, dan is een excuss wel het allerminste wat je kunt doen als overheid lijkt me. De vraag die ik heb is de volgende: wat is de definitie van institutioneel racisme? Want, naar mijn idee, kunnen we het pas aanpakken als we het met zn allen over hetzelfde hebben. Ik heb sterk het idee dat een ieder maar een ander idee heeft over wat racisme nou precies is, laat staan institutioneel racisme. Voor alle duidelijkheid, voor mij is racisme; buitensluiten (discriminatie, zo je wil) op grond van huidskleur. Voor mij gaat het er specifiek niet om hoe een ander zich voelt nadat een opmerking is gemaakt. Racisme zou namelijk strafbaar moeten zijn. Dat zou dus te toetsen moeten zijn bij een rechter. Gevoelens zijn niet als zodanig te toetsen.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen2 jul. 2020 - 15:58

Doe eens een voorzet voor een te hanteren definitie hier op Joop?

Tony Soprano
Tony Soprano1 jul. 2020 - 17:42

Vanmorgen op Radio 1 in Stand.nl de stelling "Nederland moet excuses maken voor het slavernijverleden". Een half uur louter gasten gehoord die het daarmee roerend eens waren. Net even gekeken naar de uitslag van de stemmen op deze stelling. Blijkt 80% het er dus niet mee eens te zijn... Verder eens met musa.

Ryan2
Ryan21 jul. 2020 - 17:38

Tja, als Brabander ben ik van Gallische afkomst, en ik vind ook dat we excuses van Italië voor het wangedrag van de Romeinen moeten krijgen, en met name Julius Caesar. Verder hebben we nog wat schadevergoedingen tegoed van de Spanjaarden en de Fransen. Verder is er teveel kapitaal door de Oranjes naar Engeland gevloeid. Dat willen we ook terug! Willem III was een ongelofelijke bruut! En een verkwister. Mede namens onze familie in Ierland en Schotland willen wij gerechtigheid. Oranje kan terug naar Duitsland.

2 Reacties
Harba Lorifa2
Harba Lorifa21 jul. 2020 - 19:24

Als Brabander ben ik t niet met je eens.

ValsPlat
ValsPlat1 jul. 2020 - 21:20

Als Brabander heb ik dat niet nodig. Mijn bestaan heb ik te danken aan hetgeen in het verleden gebeurd is, ongeacht of dat goed of slecht was.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee931 jul. 2020 - 16:56

Wat is het nut van het excuseren voor iets wat in de hele menselijke geschiedenis en in bijna elk land heeft plaatsgevonden? Overigens wel een prima voorstel om de banden met Suriname aan te halen. Deze zijn helaas niet wat zou kunnen zijn.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje31 jul. 2020 - 19:00

Sterker nog: wat nog steeds in grote delen van de wereld gebeurt. Ons land heeft een rol gespeeld, maar eigenlijk relatief kort. Daarvoor en daarna was het al en ging het ook gewoon door. Denk maar aan dat lekkere landje waar onze voetballers het WK willen gaan spelen. Denk aan hoe die stadions gebouwd zijn.

Joost van Helpen
Joost van Helpen1 jul. 2020 - 16:53

Het ligt dan wel voor de hand die cascade aan excuses omgekeerd chronologisch aan te bieden. Onrecht dat korter geleden is geschied, heeft immers meer gevolgen voor de huidige generaties. Voor de houding van overheid en politie tijdens en direct na WO II zijn al excuses en herstelbetalingen aangeboden. Nu op naar de kinderarbeid, die officieel in 1874 (deels) werd afgeschaft, maar waar pas met de leerplichtwet van 1901 werkelijk een einde aan kwam (en toen nog niet voor boerenkinderen en kroost van reizigers). Tien- zo niet honderdduizenden kinderen geboren tot 1895 hebben daar zowel geestelijk als lichamelijk zwaar onder geleden, en hebben nooit de kans op fatsoenlijk onderwijs en daarmee op een beter leven gehad.

2 Reacties
Cave Canem
Cave Canem1 jul. 2020 - 18:33

Toch zonderling dat we tegenwoordig dag in dag uit bezig zijn met slavernij in het verleden en diezelfde, tegenwoordig nog gepraktizeerde slavernij in grote delen van de wereld kennelijk niet relevant vinden. Al lang overleden slachtoffers zijn blijkbaar veel belangrijker dan nog levende slachtoffers, zoals kleine kinderen die voor schandalige hongerloontjes uit hun gezinnen worden gerukt en opgejaagd door nietsontziende slavendrijvers in Azië en Afrika. Hoor ik BLM en onze nationale politici en anderen nooit over. Daarvoor zijn de hippe jeans en sneakers veel te lekker comfortabel geprijst.

Zapata
Zapata1 jul. 2020 - 19:02

@Cave, Whataboutism. Overigens maken best wel veel mensen zich druk over de kinderen die voor hongerloontjes onze consumptiemaatschappij moeten bevredigen en het hedonistische gedeelte van de bevolking hip laten zijn. Helaas is dat wel een minderheid die zelden gehoord wordt omdat het bijkans onmogelijk is om boven de media macht van Apple, Coca Cola, Microsoft en andere multinationals uit te komen. Die het paradijs in de aanbieding zeggen te hebben maar de hel verkopen elders.

Vandaagdedag
Vandaagdedag1 jul. 2020 - 16:49

Excuses aanbieden nog wel. Voor iets dat tussen de 160 en de 400 jaar geleden is gebeurd? Ik zie daar geen enkele reden voor. Het verre verleden is het verre verleden. En in Nederland is geen "diepgeworteld, geïnstitutionaliseerd racisme" - ook niet als je maar blijft roeptoeteren dat "het er wel is". Wel is het zo dat mensen uit het buitenland niet naar een leeg land komen, maar naar een land waar al 16 miljoen Nederlanders wonen. Het is dan niet meer dan normaal dat je je aanpast aan het land waar je vrijwillig naar toe gegaan bent.

Jozias2
Jozias21 jul. 2020 - 16:47

Heb we eigenlijk al ook excuses van de Romeinen, Fransen en Spanjaarden gekregen?

2 Reacties
Zandb
Zandb2 jul. 2020 - 9:02

Jozias Zijn de joden al eens gecompenseerd voor al wat de Nederlanders van hen afgepakt bleken te hebben, toen sommigen - je zou bijna cynisch opmerken in dit verband 'helaas' - alsnog terugkeerden? Kom op. Het werkt zo; wanneer er aantoonbaar schade hebt veroorzaakt, moet je compenseren. Wie dat mag bepalen en hoe je dat dan bepaalt, dat is een groot (en vaak een onoplosbaar) probleem. Maar doe er niet zo ongelooflijk onverschillig over.

Jozias2
Jozias22 jul. 2020 - 11:58

@Zandb Ik doe niet onverschillig. De joden die terugkeerden moeten zeker gecompenseerd woorden als hun persoonlijke eigendommen zijn afgepakt. Punt wat ik wil maken is dat persoonlijk leed net als een morele schuld niet erfelijk overdraagbaar is en zeker niet over generaties. Je hebt het over aantoonbare schade. Het stadje Naarden is compleet uitgemoord door de Spanjaarden. Lijkt me een aantoonbare schade. Is het dan wenselijk dat de inwoners van Naarden excuses en herstelbetalingen vragen van Spanje. Dat lijkt mij niet. Wat is, in essentie, dan het verschil met het slavernij verleden?

Phantom3
Phantom31 jul. 2020 - 16:40

De kernvraag is natuurlijk of een mens verantwoordelijk is voor de daden van zijn/haar (voor)ouders.

4 Reacties
Zapata
Zapata1 jul. 2020 - 18:36

Nee dat is een mens niet, maar de excuses moeten dan ook niet komen voor wat deze generatie doet maar wat vorige generaties hebben gedaan. Lijkt me niet zo moeilijk. De grandeur van Brussel en de monumentale gebouwen zijn gebouwd merendeels van fondsen afkomstig uit Congo. Dus werkelijk van bloedgeld. En dat is niet lang geleden. Is dat nou zo moeilijk? Zeggen excuses voor wat er in het verleden is gebeurd?

mariamaria2
mariamaria21 jul. 2020 - 19:26

@Zapata Ja dat is moeilijk, want excuses betekent herstelbetalingen aan nazaten die zelf de slavernij niet hebben meegemaakt.

Zapata
Zapata1 jul. 2020 - 19:49

@mariamaria, De roep om excuses is ook niet iets van gisteren maar speelt al decennia lang. Dat regeringen er nooit aan wilden heeft inderdaad er toe geleid dat er geen mensen meer leven die het meegemaakt hebben. Overigens was toen ook al de overweging dat ze claims wilden ontlopen.

Zandb
Zandb2 jul. 2020 - 9:25

Phantom Dat is de kernvraag dus juist niet. Net zoals het voorstelbaar is dat mensen generaties lang voordeel van fout handelen kunnen hebben, kunnen mensen ook generaties schade ondervinden van fout handelen. Het is heel normaal om schade die berokkend is, te compenseren. De kernvraag is dus hier: Hebben er mensen schade geleden. En wie moet die schade compenseren. Zoals al in diverse reacties betoogd: Vragen die zich heel moeilijk en niet eenduidig beantwoorden laten.

JaapBo
JaapBo1 jul. 2020 - 16:28

Groot gelijk.

Insan3
Insan31 jul. 2020 - 16:28

Het probleem is dat bij excuses er claims kunnen komen. En dat willen we niet. En terecht ook aangezien dan het einde zoek is. What is next? Claims naar Spanje voor de Spaanse bezetting en de 80 jarige oorlog. Of wat recenter, van Frankrijk voor de bezetting door Napoleon. Of wat dacht je van de veenkoloniën... Echt het einde is zoek dan.

djh
djh1 jul. 2020 - 16:00

NEE, want na de excuses volgt gegarandeerd de eis van vele miljarden schadevergoeding voor het leed dat onze over -overgrootvaders (voor zover ik weet niemand uit mijn familie) de over -overgrootouders van onze gekleurde landgenoten hebben aangedaan. Het was fout, het had niet mogen gebeuren, en we moeten er uit leren zodat dit nooit meer zal gebeuren, maar ik vind niet dat ik excuses schuldig ben voor wat mijn landgenoten vier generaties geleden fout hebben gedaan, laat staan er straks voor betalen.

12 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries1 jul. 2020 - 16:47

Als je rendementen accepteert van handelingen uit het verleden, neem je noodzakelijkerwijs medeverantwoordelijkheid voor die handelingen. De rendementen kun je nemen of afwijzen. Vrije keuze. Die verantwoordelijkheid wordt door de keuze geïmpliceerd of uitgesloten. Wanneer je die keuze kunt maken, is een ander verhaal. Maar vanaf het moment waarop je kunt kiezen, is niet kiezen verantwoordelijk worden. Het lijkt een beetje op de erfzonde.

Libertain
Libertain1 jul. 2020 - 16:54

@musa, blijkt dat u weer niets van begrijpt - het was toen allemaal juist voor het geld gedaan! De hele slavernij verhaal ging enkel om het geld verdienen op de rug van de donkere landgenoten, geld uit hun leven persen. En nu - omerta hierover?

Joost van Helpen
Joost van Helpen1 jul. 2020 - 16:55

Vier generaties?! Eerder vijf tot acht - afhankelijk van de leeftijd van het erfslachtoffer.

Thuru
Thuru1 jul. 2020 - 17:58

Ik denk dat iedereen het wel mee eens is wat musa zegt.

Joost van Helpen
Joost van Helpen1 jul. 2020 - 18:06

@Libertain: Omerta? Diezelfde 'omerta' die er toe leidt dat bijna 20% van het Nederlandse geschiedenisonderwijs inmiddels op de één of andere manier gewijd is aan het koloniale verleden en/of de slavernij? De omerta die ervoor zorgt dat er ruimhartige subsidies worden verleend voor monumenten en musea? De omerta waardoor het in talkshows al weken over bijna niets anders gaat dan overerfd slachtofferschap en hoe door en door racistisch de Nederlandse samenleving wel niet is? De omerta die de NOS nu alweer jaren noopt de Slavernijherdenking rechtstreeks uit te zenden? Die vermeende omerta is dan wel zo lek als een (veld)mandje.

Tony Soprano
Tony Soprano1 jul. 2020 - 18:21

@Bert de Vries Leg me even uit hoe ik rendementen van handelingen uit het verleden accepteer? Of hoe ik dat moet afwijzen. Ik snap werkelijk geen bal van je bedoelt. [Het lijkt een beetje op de erfzonde]. Mij God, dit meen je echt hè?

Tony Soprano
Tony Soprano1 jul. 2020 - 18:27

@Libertain Geen omerta. Dat suggereert dat er niet openlijk over gesproken mag worden. Dat vindt volgens mij niemand. Misschien begrijpen musa en ik het inderdaad niet, maar ik stel voor als het tot financiële genoegdoening komt dat u en Bert de Vries de portefeuille trekken. Jullie begrijpen het namelijk wel.

Pensionada2
Pensionada21 jul. 2020 - 18:42

Bert de Vries: wat bedoel je met rendementen van handelingen uit het verleden accepteren? Doet iedere Nederlander ongeacht kleur dit niet meer of minder direct of indirect? Hoe kan je die rendementen volgens jou afwijzen en wat is het moment waarop je kan kiezen? Gisteren op de BRT een rapportage over 60 jarig Congo onafhankelijk. Het enige wat de van Congo oorsprong Belgische mensen wilden was geen excuses maar geld! Ik ben bang dat dit ook van toepassing is op de mensen hier wiens verre voorouders geleden hebben als slaven.

djh
djh1 jul. 2020 - 21:31

@ Bert de Vries, Slechts een klein en select groepje rijken hebben geprofiteerd van de slavenhandel en de opbrengsten hieruit, 95% van de Nederlandse bevolking leefde hier zelf in bittere armoede, of -zoals het gezegde ging- de rijke hereboer hield ze arm, de kerk hield ze dom. Dus kom vooral niet aanzetten met het argument dat de gehele bevolking zich laafde aan de hoorn des overvloeds uit de opbrengsten van de slavernij, want dat is aperte bullshit.

Pennaam
Pennaam2 jul. 2020 - 10:02

@Musa 23:31 Als ze katoen droegen tot 1865, droegen ze het bloed van slaven, Iedereen die voor 1802 suiker at, at het bloed van slaven. Iedereen die in de scheepsbouw werkte of in de bosbouw, voor 1814, bouwde mee aan slavenschepen. De smeden die boeien maakten, de touwslagers en zweepmakers, iedereen pikte gretig een slaatje mee van het martelen van slaven.

Joost van Helpen
Joost van Helpen2 jul. 2020 - 13:17

@ Pennaam 12:02 Het zijn precies dit soort compleet van de historische werkelijkheid losgezongen karikaturen die de discussie vertroebelen. Op het hoogtepunt van de slavernij leverden de Nederlandse rederijen gemiddeld 30 schepen per jaar die bedoeld waren voor het vervoer van slaven. Tegenover elk slavenschip stonden in deze periode echter vier schepen die voor geheel andere doeleinden werden gebouwd. Nog los van de vraag hoeveel scheepstimmerlieden en touwslagers wisten van de praktijk van de slavernij in een gebied waar zij nog nooit geweest waren, is het dus waanzin om iedereen in de 17de en 18de-eeuwse scheepsbouw verantwoordelijk te houden.

poeslief
poeslief2 jul. 2020 - 13:55

@Pennaam Lekker veel schuld bij de doden neerleggen en hun nazaten verwijten maken over profiteren, als zelfverklaard opper-geweten, maar alle schade die alleen al wordt aangericht om U aan deze discussie deel te kunnen laten nemen hoe zwaar rekent U zich die schade dag in dag uit aan? Voor al het digitale moeten nogal wat zeldzame metalen gedolven worden, vaak niet al te milieuvriendelijk, vaak door zwaar onderbetaalde arbeiders... Hoe gaat U daar naar U zelf toe mee om? Naar Uzelf goedpraten?

Zapata
Zapata1 jul. 2020 - 15:49

Het probleem achter de excuses aanbieden als staat tegenover andere staten en mensen over het slavernij verleden betekent dat er claims kunnen komen. Dat is de reden dat veel politici zich er niet aan willen wagen. Zie ook België, de huidige koning heeft dan wel excuses aangeboden aan Congo maar de Belgische staat en regering niet. Om bovengenoemde redenen. Natuurlijk moeten die excuses er komen, er zijn om geldelijk gewin enorme misdaden begaan en het is niet eens zo lang geleden dat de slavernij is afgeschaft. Maar ik ben bang dat het er nog niet van gaat komen. Pecunia non olet namelijk.

3 Reacties
GHS
GHS1 jul. 2020 - 16:16

Zapata., Door wie moeten dan de claims worden betaald? Bekend is toch, dat de Nederlanders niet het oerwoud ingingen om "mensen" te vangen. Neen, die werden hen aangeboden op de slavenmarkten.

Joost van Helpen
Joost van Helpen1 jul. 2020 - 16:58

Het is wél lang geleden. Het verleden is een vreemd land, daar kunnen zwart en wit zich broederlijk over verwonderen. Het leed van de slavernij op de huidige generaties betrekken is net zo mal als het onze betovergrootouders verwijten dat ze nog niet in Tesla's en Priussen rondreden.

korheiden2
korheiden21 jul. 2020 - 17:06

Zo is het. De roep om herstelbetalingen heeft al geklonken. Voor wie, is dan de vraag. Suriname? Indonesië? De Antillen? Het is erg wat er vele jaren geleden is gebeurd, maar dat is lang geleden. Beter kijken we wat er in onze tijd beter kan. Er is nog genoeg racisme, maar ook slavernij, bijvoorbeeld in het Midden-Oosten. In Libanon kun je via de app een huis slaaf regelen.