Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland betaalt 1,3 miljoen voor bestrijding Russische propagandapers

  •  
19-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
press.jpg
Kabinet steunt project voor objectieve media van Freedom Press Unlimited
Nederland gaat 1.3 miljoen subsidie geven voor de ontwikkeling van onafhankelijke Russischtalige media. Organisaties in Oekraïne, Wit-Rusland, Moldavië, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, de Baltische Staten en Centraal-Azië zouden te veel in handen zijn van het Kremlin.
Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maakte dit donderdag tijdens zijn begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer bekend. Dit naar aanleiding van een onderzoek door European Endowment for Democracy (EED) dat ook door Nederland gefinancierd is. De  Volkskracht vermeldt zijn reactie: 
Momenteel hebben grote groepen Russischtaligen in de voormalige Sovjet-Unie vrijwel alleen toegang tot eenzijdig nieuws, dat vaak ook nog eens wordt vervuild door desinformatie vanuit het Kremlin. ‘Met onze steun willen we ervoor zorgen dat Russischtalige media de regie zelf in handen kunnen krijgen.” 
Freedom Press Unlimited is verantwoordelijk voor het project waar Nederland 1.3 miljoen aan doneert. De organisatie gaat een platform opzetten dat voor de uitwisseling van nieuwsberichten moet zorgen tussen media. Hierdoor zullen er meerdere kanalen zijn om nieuws op te doen. 
Het is een opmerkelijk initiatief waar Nederland aan deelneemt gezien de diplomatieke verstandhouding met Rusland. Minister Koenders benadrukt dat het geen actie tegen het land zelf is maar voor onafhankelijke media. Die zouden volgens de minister ook in het belang van Nederland zijn.
Met de toegenomen spanningen tussen Rusland en het Westen over de illegale annexatie van de Krim en de Russische militaire inmenging in Oost-Oekraïne, vindt het kabinet het extra belangrijk dat contacten tussen het Westen en de Russischtalige bevolking van de voormalige Sovjet-Unie blijven bestaan. Een breed aanbod van onafhankelijke media is daarvoor van groot belang.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.