Joop

Nederland, bescherm je burgers tegen Erdogans kliklijn

  •  
24-05-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
stef blok

© Foto: Kick Smeets / Ministerie van Buitenlandse Zaken

Minister Blok, u heeft zich eerder hard gemaakt voor Ebru Umar en Frederique Geerdink. Verschuilt u zich nu niet achter consulaire bijstand.
Sinds 5 april zitten een Nederlandse vrouw met Koerdische roots en haar baby van 6 maanden vast in Turkije. Hier is geen rechtmatige reden voor en er ligt geen bewijs ter onderbouwing van de aanhouding. Tot nu toe hebben zij echter geen hulp ontvangen van hun thuisland: Nederland.
De moeder waar het om gaat wordt ervan verdacht banden te hebben met de Koerdische Arbeiders Partij, de PKK. Volgens het stuk van de aanklager zit zij vast omdat ze ‘verklikt’ is door een medeburger. Het verklikken – en daarmee verdacht maken van onschuldige burgers – is geen incident, maar juist onderdeel van structureel beleid van Erdogan dat honderden Nederlandse burgers heeft geraakt.
Het bekritiseren van de regering wordt hierbij beoordeeld als ondermijning en ontregeling van de Turkse samenleving. Hiervoor hoeft geen bewijs aangeleverd te worden. Kritische groepen en minderheden zijn extra kwetsbaar voor de zogeheten kliklijnen. Dit geldt in het bijzonder voor de Koerden: zij lijden al meer dan honderd jaar onder onderdrukking en oorlogsgeweld, en de repressie is in de afgelopen jaren dermate toegenomen dat ook Selahattin Demirtas, de partijleider van de linkse- en pro Koerdische partij HDP, zonder duidelijke aanleiding vastzit.
Deze jacht op critici reikt echter verder dan de Turkse grenzen: ook in Nederland worden Koerden in de gaten gehouden en zelfs bedreigd wanneer ze zich uitspreken voor vrijheid in Turkije. Helaas heeft de politiek, die eerder deze week hierover een debat heeft gevoerd, weinig zin om een oplossing te vinden. Dit terwijl het duidelijk is dat het bewaken van onze democratische waarden in Nederland niet genoeg is om de rechten van onze burgers te beschermen tegen het geweldsbewind van Turkije.
Duizenden Nederlandse staatsburgers, waaronder ik, lopen het risico om verklikt te worden. Bovendien zijn honderden hier al slachtoffer van geworden, waaronder acht Nederlanders die op dezelfde manier als de vrouw en haar baby vastzitten in het land dat hun voorvaderen precies om deze redenen zijn ontvlucht. Sommigen hebben het geluk gehad dat de minister van Buitenlandse Zaken zich hard maakte om hen terug te halen. Maar is geluk het enige dat deze mensen zou kunnen helpen om terug te keren naar het land waar ze vandaan komen?
Onlangs heeft Nederland het reisadvies naar Turkije aangepast: dit is een mooie stap waarmee mensen worden geïnformeerd over de risico’s die je loopt als je als criticus Turkse gronden betreedt. Het is echter een vorm van symptoombestrijding die ontoereikend is om de wortel van het probleem aan te pakken: de heksenjacht op critici door middel van ‘kliksystemen’. Nederland en de EU zouden Turkije meer onder druk moeten zetten om de repressie te stoppen en onmiddellijke vrijlating te eisen, ongeacht de migratiedeal.
Minister Blok, eerder heeft uw voorganger zich hard gemaakt voor Ebru Umar en Frederike Geerdink. Verschuilt u zich niet achter consulaire bijstand van de ambassade in Turkije, want dat is helaas niet genoeg. Laat moeder en kind niet in handen van het land waar haar voorouders ooit vandaan zijn gevlucht en sta klaar voor al die andere Nederlanders die gevaar lopen omdat zij zich uitspreken. Zij zijn hier opgevoed met kernwaarden zoals democratie en individuele vrijheid: geef hen de bescherming die daarbij hoort, zodat wij deze waarden daadwerkelijk samen kunnen blijven uitdragen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

BerendW
BerendW1 jun. 2019 - 11:46

Er is maar 1 oplossing voor een kliklijn, iedereen aanmelden! Waar kan ik me inschrijven?

Spanveer
Spanveer28 mei 2019 - 2:35

Nederland doet niets tegen de Turkse dictator. Politiek gezien zit Nederland klem, Turkije is een bondgenoot in de NAVO. Een Nederlandse journalist die met zijn Turkse vrouw in Turkije woont kon ruim en jaar lang het land niet in. Nederland doet niets.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 mei 2019 - 3:55

Daar moet je voor mij de PvdA zijn! Je moet het Europees aanpakken!

Johan de Vet
Johan de Vet25 mei 2019 - 8:38

Ik verbaas me er iedere dag nog over waarom er geen aangepast reisadvies voor Turkije en Marokko is.

1 Reactie
Purper Floyd
Purper Floyd25 mei 2019 - 18:03

Dat is er gewoon hoor: Laatst gewijzigd op: 14-05-2019 | Nog steeds geldig op: 25-05-2019 Bij controles door Turkse overheid kan, als verdenking bestaat van betrokkenheid bij organisaties die Turkije als terroristisch beschouwt, onder andere op vliegvelden, uw telefoon of andere elektronische apparatuur worden onderzocht. De Turkse overheid kan u vervolgen voor uitingen die buiten Turkije zijn gedaan, ook op sociale media. Houd hier rekening mee als u naar Turkije reist.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty25 mei 2019 - 7:04

Erdogan en zijn AK-partij proberen hun grip op de Turkse diaspora te vergroten, en veel Turkse Nederlanders zijn kennelijk vrij gemakkelijk te instrumentaliseren voor de Turks nationalische agenda. Vooral Koerden en Gülenisten lopen gevaar hiervan het slachtoffer worden. Zelfs de gedragingen van een politieke partij in onze TK wijzen op heimelijke loyaliteit aan deze despotische autocratische machtspoliticus. Zeer zorgelijk.

Huseyin Dogan
Huseyin Dogan24 mei 2019 - 23:45

Dit klopt helemaal niet het volkomen veilig in Turkije wat hebben jullie met erdogan is er dan mensenrechten in europa dat zie ik helemaal niet ik leef zelf al bijna 40 jaar in nederland voorbeeld vluchtelingen europa zit te onderhandelen ik neem 50 jij neemt 100, In Turkije is ongeveer 4 miljoen weten Julie wat het kost voor Turkije ze proberen alles aan te doen om Turkije slechte maken.

5 Reacties
Keilstra
Keilstra25 mei 2019 - 7:44

@Huseyin Voor Erdogan-aanhangers in Turkije inderdaad veilig. Maar voor zijn critici absoluut niet. Je kunt critici allemaal als staatsgevaarlijke terroristen beschrijven en dan kun je het misschien voor jezelf legitimeren dat er mensen worden opgesloten vanwege kritiek op de regering.

M7
M725 mei 2019 - 8:23

Ik geloof niet dat wij veel moeite doen om Turkije " slecht" te maken. Erdogan is daar veel beter in : - de economie in de soep laten lopen - zonder enige vorm van recht allerlei ambtenaren ontslaan - de rechterlijke macht zonder enige vorm van onderzoek goeddeels ontslaan - de Armeense genocide blijven ontkennen - etc etc Met zijn megalomanie is hij in staat een heel land naar de knoppen te helpen . Hij heeft daar geen hulp van buitenaf bij nodig

DaanOuwens
DaanOuwens25 mei 2019 - 9:09

@ Huseyin Dogan Jij schrijft: Dit klopt helemaal niet het volkomen veilig in Turkij Er zitten tienduizenden mensen vast. In opdracht van Erdogan. Er worden kleine kinderen in de gevangenis gezet in opdracht van Erdogan. Dit tekstje van jou is een van de domste tekstjes op deze site.

Thuiszitter
Thuiszitter25 mei 2019 - 13:03

Weet je wat Europa betaalt aan Turkije ?

wegmetons
wegmetons25 mei 2019 - 15:40

Dus omdat ze veel vluchtelingen opvangen heeft Erdogan de legitimiteit om zich als een fascist te gedragen? Van mij mag hij hoor maar dan niet klagen dat je internationaal in het verdomhoekje terecht komt...

DaanOuwens
DaanOuwens24 mei 2019 - 18:58

Wat mij verrast, en ik zie dat ook bij mensen die ik zelf spreek, is dat mensen die kunnen aannemen dat ze op een zwarte lijst van Erdogan staan nog afreizen op vakantie of familie naar Turkije. Het is niet dat ik hen dat nu direct verwijt, het is meer de verbazing die ik heb dat mensen heel lang blijven denken dat het nog wel kan. Zelfs mensen die hardop uitspreken dat Erdogan een fascistische islamitische tiran is lijken soms niet doordrongen van het feit dat die terechte constatering ook echt consequenties heeft. Mensen met een linkse politieke voorkeur en een land van herkomst waar democratie in de verdrukking is gekomen moeten helemaal niet op vakantie in het land van herkomst. Er zijn andere landen die ook prima vakantie vermaak bieden. Maar leg die naïviteit opzij. Landen zoals Turkije en Marokko zijn geen volwaardige democratieën, ga er dus ook niet naartoe. Zou overigens niet onverstandig zijn als andere Nederlanders daar ook wegbleven. Gewoon uit solidariteit. Dan kan Blok iets nuttigs doen met zijn tijd.

4 Reacties
JasDon
JasDon24 mei 2019 - 20:49

Het vervelende is dat juist de Turken die niet voor Erdogan zijn in de toeristische gebieden leven (zoals rond Izmir)

DaanOuwens
DaanOuwens25 mei 2019 - 9:07

@ JasDon Jij schrijft; Het vervelende is dat juist de Turken die niet voor Erdogan zijn in de toeristische gebieden leven (zoals rond Izmir) Als je vakantie in Spanje houdt doet de situatie rond Izmir er weinig toe. Jouw opmerking heeft geheel geen verband met mijn tekst dus.

JasDon
JasDon25 mei 2019 - 17:23

Sorry Daan, Ik was vergeten dat bij jou solidariteit ophoudt bij het niet bezitten van een NL's paspoort. Ik neig o.a solidair te zijn voor Turken die progressieve doelen nastreven

DaanOuwens
DaanOuwens26 mei 2019 - 9:24

@ JasDon Jij schrijft: Ik was vergeten dat bij jou solidariteit ophoudt bij het niet bezitten van een NL’s paspoort. Mijn solidariteit heeft niets met paspoorten te maken. Het is meer jouw solidariteit die het probleem vormt. Die houdt namelijk op bij de Nederlandse grens en op het moment dat iemand moslim is. Ik zou zeggen kijk nou eerst kritisch naar jezelf voordat je kritiek gaat uiten.

Frits Jansen
Frits Jansen24 mei 2019 - 18:33

Minister Blok, u staat niet bekend om uw diplomatieke gaven, maar als manager weet u uw helpers te vinden. Vraag dus Sigrid Kaag om hulp. Voordat ze SG wordt van de VN

Auslander
Auslander24 mei 2019 - 18:04

Ik begrijp eigenlijk de mensen niet die vanwege een politieke verleden in Nederland terecht zijn gekomen en vooral diegenen die in vrije westen openlijk kritiek uiten op een dictatoriaal bewind nog kunnen afreizen naar deze landen. Of hebben ze in feite geen problemen om daarnaartoe af te reizen en of hun kritiek elke grond mist of nog erger; ze dom en naïef handelen. Waaruit ik gevlucht ben, ben ik nooit terug geweest. Dat geldt ook voor mijn in NL geboren kinderen. Waarom moet ik zo’n domme actie nemen en alvorens opnieuw de Nederlandse overheid om hulp en bescherming vragen? Ik zou wel de Nederlandse overheid vragen om een speciaal reisadvies voor dit soort mensen waarin duidelijk aangegeven is dat ze het met eigen risico mogen doen.

wegmetons
wegmetons24 mei 2019 - 17:44

Het is wel weer een treurig geval wat bewijst hoe kansloos Erdogan zijn macht misbruikt. We noemen hier allemaal Baudet en Wilders eng (en ik ook) maar deze man is pas echt een creep

Karingin
Karingin24 mei 2019 - 15:39

Het zal wel niet te achterhalen zijn wie de verrader is. Maar het zou wel goed zijn als de regering de boodschap zou geven dat indien dat wel bekend wordt, er vervolging zal plaatsvinden. Er is vast wel een aanklacht te bedenken.