Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland bepleit na rel met Erdogan veel sterkere band tussen NAVO en EU

  •  
20-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50725068423_712dd53934_k

© cc-foto: Navo https://flic.kr/p/2khpeBe

Nederland wil dat de NAVO en de EU veel nauwer gaan samenwerken. Dat staat in een document waar de Europese politieke nieuwssite Politico de hand op heeft weten te leggen. Het voorstel kan brisant zijn voor de relatie met NAVO-lid Turkije. Onder Erdogan lopen de conflicten tussen Turkije en Europese landen steeds verder op.
Het document, dat is opgesteld in de aanloop naar de NAVO-top van 14 juni in Brussel die bijgewoond gaat worden door de Amerikaanse president Biden, lijkt ook een reactie op de vijandige houding die de regering Trump aannam tegenover de militaire verdragsorganisatie. Toen werd duidelijk dat het bondgenootschap met de Verenigde Staten geen vanzelfsprekendheid meer is. Daardoor is de strategie van de NAVO aan herziening toe. De opstellers van het document, Duitse en Nederlands diplomaten, schrijven dat deze kans aangegrepen moet worden voor de ontwikkeling van een gezamenlijke kracht “waar leden van zowel de NAVO als de EU van profiteren, ongeacht of ze lid zijn van de EU, NAVO of beiden”. Landen als Turkije, Canada, Groot-Brittannië en bijvoorbeeld IJsland, zijn wel lid van de NAVO maar niet van de EU. De EU-lidstaten Finland, Ierland, Oostenrijk, Zweden, Cyprus en Malta zijn dan weer geen lid van de NAVO.
Het document bevat het voorstel om tot een nieuwe “gezamenlijke verklaring” van EU- en NAVO-leiders te komen en tot de intensivering van het politiek overleg over zaken als de “Russische agressie”, internationaal terrorisme, cyberdreigingen en de toenemende invloed van het assertieve China.
Turkije is de laatste tijd stevig in aanvaring gekomen met de EU-lidstaten Frankrijk en Griekenland. In dat laatste geval gaat het zelfs om dreiging met een militair conflict. Het is mede daarom opmerkelijk dat de Nederlanders en Duitsers voorstellen dat de secretaris-generaal van de NAVO voortaan bij buitenlandse bezoeken samen optrekt met de voorzitters van de Europese Commissie en de Europese raad, respectievelijk Ursula von der Leyen en Charles Michel. De houding van Erdogan tegenover Von der Leyen was onlangs nog inzet van een politieke rel, het zogeheten sofa-gate. Als het aan Nederland krijgt Von der Leyen in dat soort situaties versterking van NAVO secretaris-generaal Stoltenberg.
cc-foto: Navo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

VaderTijd
VaderTijd21 mei 2021 - 22:07

Hear hear!

DaanOuwens
DaanOuwens21 mei 2021 - 13:25

Ik zou het beter vinden als de banden in Navo verband zwakker werden en er een gezamenlijk EU leger zou komen. Aangezien Turkije ook lid is van de Navo is dat niet het goede gezelschap om mee samen te werken als je een probleem met Turkije hebt. Daarnaast worden presidenten gekozen voor 4 jaar. Er is een serieuze kans dat de volgende President Trump heet. Dus ik snap de diepere gedachten van de Nederlandse politici en diplomaten achter deze stap niet. Ik vraag mij af of die er wel zijn.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin24 mei 2021 - 11:14

Idem dito. Niet doen!

rvb2
rvb221 mei 2021 - 12:12

De NAVO is een oorlogsorganisatie, terwijl de EU zich juist inzet voor vrede. De EU moet de NAVO op een afstand houden.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens21 mei 2021 - 13:28

@ rvb Alle legers zijn oorlogsorganisaties. Zonder leger en zonder samenwerking tussen legers is er ook weinig vrijheid. De aarde wordt niet bevolkt door louter passivisten. En voor een oorlog heb je echt maar 1 partij nodig die er zin in heeft..

rvb2
rvb221 mei 2021 - 13:57

@DaanOuwens: zonder legers is er juist meer vrijheid, en minder onderdrukking. Voor een oorlog moet die partij niet alleen zin hebben, maar ook de middelen. Voor mensen die pleiten voor legers en oorlog moet je oppassen. Zij zijn een gevaar voor de vrede en de samenleving.

Bouwman2
Bouwman221 mei 2021 - 15:35

Ik heb tijden voor NATO gewerkt, maar ze zeiden altijd: wie de vrede wil bewaren gorde zich ten strijde. De DETERRENT is al tijden de officiële strategie van NATO/OTAN Ik heb dat nooit eerder verteld, - ik heb dat beloofd - maar aan rvb wil ik wel voor ëén keer verklaren: NATO is een organisatie die de vrede handhaaft.

Bouwman2
Bouwman221 mei 2021 - 8:52

De EU heeft geen krijgsmacht. En dan tel je dus minder mee. De Nederlandse krijgsmacht is deel van NATO. Het ligt voor hand om beide te koppelen. Stel, je bent dat verlegen kind met rood peenhaar, spillebenen en een bril? . . Wijs je dan even niet op je zus die er altijd stoer uitziet? .

Phil2
Phil221 mei 2021 - 5:40

"Tuurlijk". Ik hoor net dat NL mee gaat doen aan marineoefeningen met de VS en Engeland, waarbij o.m. door de Zuidchinese Zee wordt gevaren. Altijd fijn om te constateren dat de NAVO relatie zo ver uitstrekt. Hoe zouden Amerikanen het vinden als de Chinese marine tussen Cuba en Florida doorvaart of NL nabij het Waddengebied?

3 Reacties
Jozias2
Jozias221 mei 2021 - 8:08

Het gaat er om hoe anderen landen zouden reageren als Nederland en Groot Brittannië zouden zeggen: "de Noordzee die is van ons".

Bouwman2
Bouwman221 mei 2021 - 14:35

De zee is vrij, dat weten we als sinds Grotius Mare Liberum schreef.

Phil2
Phil222 mei 2021 - 4:49

@Bouwman Goh, geweldig dat u Hugo de Groot kunt aanhalen... Doet er niks aan af dat wat ik heb gezegd: dat Amerika een Chinees fregat nabij Florida ook als een daad van agressie zou zien.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland20 mei 2021 - 23:52

de NAVO moet opgeheven worden het verloor zijn functie met de opheffing van het Warschaupact en is nu slechts een legermacht om het Amerikaans imperialisme te steunen vrede bewerkstellig je niet met misdadige oorlogen

4 Reacties
Bouwman2
Bouwman221 mei 2021 - 9:01

Oorlogen zijn van alle tijden. Je kunt beter kracht uitstralen. Wie niet serieus wordt genomen,vindt dat heel vervelend en draagt de gevolgen daarvan. Je moet niet altijd maar zeggen: neem me aub niet serieus, Je noemt je griezel maar eigenlijk ben je een slachtoffer. Noem je zelf: toch slachtoffer., wordt je meteen voor vol aangezien.

LaBou
LaBou 21 mei 2021 - 10:27

"Noem je zelf: toch slachtoffer., wordt je meteen voor vol aangezien." Dat waag ik te betwijfelen. Tenslotte moeten de slachtoffers van de toeslagenaffaire, ondanks het feit dat ze zich overduidelijk als slachtoffer presenteren, door bouwman vertelt dat ze hun lot lijdzaam moeten aanvaarden.

Bouwman2
Bouwman221 mei 2021 - 15:04

Niet alleen de ouders, iedereen moet rustig afwachten. Dat heb je goed begrepen, LaBou. Het wordt altijd wel weer Sinterklaas. Zwarte piet is doodgeverfd , maar sinterklaas leeft. Kijk maar, hij zit rechts, voor de kijker links. Ken je de uitdrukking Henry de la Cadière hij is niet dood, hij leeft? Dat zei onze grootmoeder altijd malicieus als ik haar eindelijk na lang wachten harerzijds eens opzocht. En dan aten we samen een lekkere gemberbolus. Ik heb de naam de la Cadière nooit kunnen vinden en de la Cadeira ook niet, maar ze zeiden het allemaal in het portugees- joodse verzorgingshuis van grootmama. .

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 mei 2021 - 16:41

De mensenvlo was ook van alle tijden, net als doodgaan aan een bacteriële infectie Kracht uitstralen kun je trouwens prima doen zonder allemaal mensen in de ellende te storten - daarmee laat je eerder je zwakte zien