Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland trekt ambassadeur terug uit Turkije, legt gesprekken stil

  •  
05-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
26172070819_c3495bea7d_k
Nederland heeft formeel zijn ambassadeur uit Turkije teruggetrokken. Hoewel er feitelijk al sinds maart 2017 geen Nederlandse ambassadeur in Ankara meer huist, is de maatregel een duidelijk signaal dat de betrekkingen tussen beide landen voorlopig niet worden hersteld. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra liggen ook de gesprekken met Turkije nu stil.
Nederland en Turkije hebben in de afgelopen periode op verschillende niveaus gesprekken gevoerd, meldt het ministerie. Maar, zo laat minister Zijlstra weten: ‘De recente gesprekken boden een kans voor Turkije en Nederland om weer nader tot elkaar te komen, maar we zijn het niet eens geworden over de manier waarop normalisatie zou moeten plaatsvinden.’
De relatie tussen Nederland en Turkije is al langer verzuurd. In maart van vorig jaar wilden twee Turkse ministers in Nederland campagne voeren voor het Turkse referendum dat bedoeld was om meer macht over te hevelen naar president Erdogan. Daar werd door Nederland een stokje voor gestoken. Het vliegtuig van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken kreeg geen toestemming om te landen. De minister van Familiezaken kwam per auto uit Duitsland, maar zij werd door de politie staande gehouden en vervolgens onder politie-escorte het land weer uit begeleid. Dit leidde tot grote woede in Turkije. Erdogan noemde Nederland ‘fascistisch’ en een ‘nazi-overblijfsel’. Sindsdien was de Nederlandse ambassadeur niet meer welkom in Turkije.
Afgelopen maand riep Nederland bij monde van Halbe Zijlstra Turkije tot de orde en zei dat het land ‘terughoudend’ moest zijn bij de aanvallen op Koerdische milities in het noordwesten van Syrië. ‘Het grootschalige ingrijpen wat nu lijkt plaats te vinden, daar zijn wij zeer bezorgd over,’ zei Zijlstra in Brussel. Ook schreef hij in een brief aan de Tweede Kamer dat Turkije ‘de beginselen van noodzakelijkheid en proportionaliteit’ in acht moet nemen.
Naast het ontbreken van een Nederlandse ambassadeur in Turkije, zal Nederland ook geen toestemming verlenen voor het aantreden van een nieuwe Turkse ambassadeur in Nederland.

Meer over:

politiek, turkije, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.