Joop

Nederlaag voor Ryanair: rechter verbiedt wraaksluiting Eindhoven Airport

  •  
01-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
43468382112_06ecc9d98f_k
Ryanair heeft een pijnlijke nederlaag geleden bij de rechter: de basis op Eindhoven Airport mag niet worden gesloten. Dat is de uitkomst van een zaak die was aangespannen door zestien Nederlandse piloten van de luchtvaartmaatschappij.
Met het sluiten van de basis in Eindhoven zouden de piloten – zeer tegen hun zin – worden overgeplaatst naar een ander land. De piloten maakten samen met vakbond VNV aanhangig dat er geen ‘zwaarwichtig belang’ is bij het sluiten van de basis. Volgens Ryanair is die er wel, namelijk dat Eindhoven Airport onrendabel is. Volgens de piloten is het sluiten van de basis echter niet meer dan een ordinaire wraakactie als antwoord op de stakingen van het Nederlandse personeel om zo betere werkomstandigheden te eisen.
De afgelopen maanden heeft het Nederlandse personeel geregeld het werk neergelegd. Zij willen dat zij onder het Nederlandse arbeidsrecht gaan vallen. Op dit moment geldt voor hen het Ierse arbeidsrecht, de thuisbasis van Ryanair, wat voor het personeel nadelig is. In een opiniestuk op Joop schreef het cabinepersoneel eerder:
"Samen met onze collega’s uit heel Europa vragen we iets heel eenvoudigs: Ryanair moet zich aan het lokale arbeidsrecht houden. We wonen in Nederland, we beginnen en eindigen onze werkdag hier. Toch geeft Ryanair ons Ierse contracten. We betalen sociale premies in Nederland, maar toch worden we behandeld als tweederangs burgers."
Niet alleen in Nederland ligt Ryanair overhoop met het personeel en de vakbonden. Ryanair staat erom bekend buitengewoon hardvochtig met de eigen medewerkers om te gaan. Ook bij het sluiten van de basis in Eindhoven werden de medewerkers simpelweg voor de keus gesteld: verhuizen naar het buitenland binnen een paar weken, of ontslag.
Bron: RTL Nieuws, cc-foto: Andreas Trojak
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

quatsch
quatsch2 nov. 2018 - 1:07

Ik denk dat (heel) veel piloten neoliberaal hebben gestemd. In dat geval moeten ze het beleid van Ryanair toejuichen! En niet -zoals nu gebeurt- eisen dat er sociaal democratisch met ze wordt omgegaan.

2 Reacties
Proletarier
Proletarier2 nov. 2018 - 10:22

Helemaal mee eens. VVD stemmen en dan huilen dat het beleid niet sociaal genoeg is. Als je VVD stemt moet je ook de hele gifbeker leeg drinken.

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks3 nov. 2018 - 22:23

[Ik denk dat (heel) veel piloten neoliberaal hebben gestemd.] Hmm, hebben piloten per definitie stemrecht in de VS? In Europa kan dat namelijk helemaal niet, er zij hier geen neo-liberalen.

Hiltermann
Hiltermann1 nov. 2018 - 22:04

Ben benieuwd of Ryanair echt vertrekt uit Eindhoven. Er is gebrek aan piloten. an zou ik pijlsnel afscheid nemen van deze maatschappij en een fatsoenlijke werkgever zoeken. Keus genoeg.

michellekepen
michellekepen1 nov. 2018 - 21:50

Apart dat bovenstaand artikel geen gewag maakt van de 250.000 euro dwangsom die Ryanair moet betalen als ze besluit toch te verhuizen. Per piloot, 16 stuks in totaal! Daar komen dan eventueel nog de gebruikelijke bedragen bij die betaald moeten worden bij 'normaal' ontslag. Die 250.000 is in feite de prijs die Ryanair betaalt omdat de rechter de 'verhuizing' als een soort straf voor de eerdere staking beschouwt. De rechter geeft een flink signaal af, namelijk dat het recht van staken niet op deze wijze bestraft of onmogelijk gemaakt mag worden. Ik vraag me dan meteen af wat voor soort dwangsommen de rechter zou opleggen als het niet om piloten zou gaan, maar om cabinepersoneel........

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks1 nov. 2018 - 20:04

Ze zouden Ryanair moeten verbieden op Eindhoven te vliegen. Als wraakactie om hoe het personeel omgaat met mensen die tijdens vluchten hun racisme botvieren op mede passagies.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren1 nov. 2018 - 15:15

Werkers van Ryanair verdienen al voldoende om van rond te komen, loonsverhogingen=hogere prijzen voor de vliegtuig-passagiers. Vliegtuig-piloten hebben zeer gunstige arbeidsvoorwaarden, de staking in Eindhoven was niet nodig.

1 Reactie
Proletarier
Proletarier2 nov. 2018 - 10:24

Wat een verbale diaree.

msj_meijerink
msj_meijerink1 nov. 2018 - 13:30

Trek bij O'Leary maar stevig aan de teugels, want 's mans wijze van zakendoen deugt niet helemaal!

1 Reactie
LaBou
LaBou 1 nov. 2018 - 17:01

"...mans wijze van zakendoen deugt niet helemaal!" Dat is een eufemisme.

rvb2
rvb21 nov. 2018 - 12:41

Een goede zaak dat nu bepaald is dat bedrijfswinsten geen zwaarwegend belang zijn. Er zijn zat bedrijven te vinden die geen winst maken, het is dus geen voorwaarde voor het voortbestaan van een bedrijf.

2 Reacties
johannn2
johannn21 nov. 2018 - 16:24

rvb, Het is maar wat voorop staat in je bedrijfsconcept: continuïteit of aandeelhoudersgewin. Volgens het Europese Rijnlandse model is dat de bedrijfscontinuïteit, volgens het Anglo-Amerikaanse model het directe winstbelang van de aandeelhouders. .

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks3 nov. 2018 - 22:26

[Er zijn zat bedrijven te vinden die geen winst maken, het is dus geen voorwaarde voor het voortbestaan van een bedrijf.] Graag een lijstje van bedrijven die dat meer dan 15 jaar hebben volgehouden en nu nog bestaan. En dan niet komen met (semi)-publieke instellingen en ook niet met bedrijven die privaat geld aantrekken om eerst met verlies jarenlang te groeien om vervolgens met een on-line monopolie binnen te lopen, zeg maar het netflix model. Maar echte bedrijfen die jarenlang geen winst maken. Ik ben benieuwd.

Henri Zwols
Henri Zwols1 nov. 2018 - 12:26

> Ryanair staat erom bekend buitengewoon hardvochtig met de eigen medewerkers om te gaan. Niet alleen de eigen medewerkers, Ryanair is een sociaal experiment (humor): https://youtu.be/A22x-7nSDwM

1 Reactie
DonDonaldSucks
DonDonaldSucks1 nov. 2018 - 20:05

En de medewerkers zijn niet in staat passagiers tegen medepassagiers te beschermen. Kortom zijn niet geschikt voor hun taak, en vragen daarom meer loon...

Proletarier
Proletarier1 nov. 2018 - 12:23

Goed zo, keihard aanpakken die kapitalisten. Het moet maar eens klaar zijn met de onderdrukking van de arbeiders door de bourgeoisie. Zijn ze nu helemaal door de ratten besnuffeld....