Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlaag voor Ryanair: rechter verbiedt wraaksluiting Eindhoven Airport

  •  
01-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
43468382112_06ecc9d98f_k
Ryanair heeft een pijnlijke nederlaag geleden bij de rechter: de basis op Eindhoven Airport mag niet worden gesloten. Dat is de uitkomst van een zaak die was aangespannen door zestien Nederlandse piloten van de luchtvaartmaatschappij.
Met het sluiten van de basis in Eindhoven zouden de piloten – zeer tegen hun zin – worden overgeplaatst naar een ander land. De piloten maakten samen met vakbond VNV aanhangig dat er geen ‘zwaarwichtig belang’ is bij het sluiten van de basis. Volgens Ryanair is die er wel, namelijk dat Eindhoven Airport onrendabel is. Volgens de piloten is het sluiten van de basis echter niet meer dan een ordinaire wraakactie als antwoord op de stakingen van het Nederlandse personeel om zo betere werkomstandigheden te eisen.
De afgelopen maanden heeft het Nederlandse personeel geregeld het werk neergelegd. Zij willen dat zij onder het Nederlandse arbeidsrecht gaan vallen. Op dit moment geldt voor hen het Ierse arbeidsrecht, de thuisbasis van Ryanair, wat voor het personeel nadelig is. In een opiniestuk op Joop schreef het cabinepersoneel eerder:
"Samen met onze collega’s uit heel Europa vragen we iets heel eenvoudigs: Ryanair moet zich aan het lokale arbeidsrecht houden. We wonen in Nederland, we beginnen en eindigen onze werkdag hier. Toch geeft Ryanair ons Ierse contracten. We betalen sociale premies in Nederland, maar toch worden we behandeld als tweederangs burgers."
Niet alleen in Nederland ligt Ryanair overhoop met het personeel en de vakbonden. Ryanair staat erom bekend buitengewoon hardvochtig met de eigen medewerkers om te gaan. Ook bij het sluiten van de basis in Eindhoven werden de medewerkers simpelweg voor de keus gesteld: verhuizen naar het buitenland binnen een paar weken, of ontslag.
Bron: RTL Nieuws, cc-foto: Andreas Trojak
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.