Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

'Ned. 1, 2 en 3 kunnen blijven bestaan'

  •  
04-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
'De beoogde bezuiniging van 200 miljoen euro zal alleen leiden tot meer herhalingen en buitenlandse series'
Joop Daalmeijer, directeur van de NTR (NPS, Teleac en RVU) verwacht dat de publieke omroep door de bezuinigingen van PVC meer programma’s zal gaan herhalen. Ook zullen er minder series en programma’s zelf gemaakt worden, maar uit het buitenland overgenomen worden. Hierdoor zullen de zenders Ned 1, 2 en 3 kunnen blijven bestaan.
PVC wil 200 miljoen euro korten op de publieke omroep. Indien dit niet lukt ‘zonder de kwaliteit aan te tasten’, dan zal volgens PVC een televisienet moeten komen te vervallen.
Volgens de NTR-directeur zullen de gevolgen van de bezuinigingen met een slimme aanpak beperkt blijven. Dit mede doordat de Wereldomroep bij Buitenlandse Zaken zal worden ondergebracht en het Muziekcentrum met de omroeporkesten wordt gesloten. Uiteindelijk blijft er aan bezuinigingen ‘slechts’ 122 miljoen euro over.
Daalmeijer is van mening dat alle drie de zenders kunnen blijven bestaan door meer buitenlandse aankopen te doen en meer programma’s en series te herhalen:
Een uur televisie zelf maken kost gemiddeld 80 duizend euro tot een ton, aankopen in doorsnee tienduizend euro per uur. Daar is veel winst te boeken […] We hebben de Deense successerie The Killing niet aangekocht omdat er geen zendtijd voor was. Dat kan straks wel. En dat bespaart veel geld.”
NPO directeur Henk Hagoort heeft nog geen reactie gegeven op de vraag of er een net zal verdwijnen. De Nederlandse Publieke Omroep moet de tekst van het akkoord eerst nog bestuderen. Wel is eerder bekend gemaakt dat de publieke omroep zal gaan korten op sport en amusement.

Meer over:

nieuws, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

hetklopt
hetklopt4 okt. 2010 - 19:00

De Deense successerie The Killing, ging die niet over de vernietigingskracht van een soort vrijheidspartij?

hphilippens
hphilippens4 okt. 2010 - 19:00

Schandelijke voorstellen: Het muziekcentrum opgeven betekent dat Nederland een achterlijke cultuur krijgt. Niet alleen verdwijnt er dan topkwaliteit (orkesten, het omroepkoor), maar ook is dat een ernstige klap voor het Concertgebouw. Dat zal ook economisch ons land op achterstand zetten: Nederland nu nog als aantrekkingspunt voor buitenlanders die wel van cultuur met kwaliteit willen genieten, zal een somber en mistroostige aanblik geven.

MinksyMoment
MinksyMoment4 okt. 2010 - 19:00

Sinds dat Wilders met zijn kop op TV komt lijkt alles toch al 1 lange herhaling. Niet gek maar supergek, niet hard maar superhard, geen overwinning maar een historische overwinning, niet gek maar knettergek en ga zo maar door. Elke dag dezelfde clownsshow met dezelfde woorden en dezelde infantiele boodschap....

groesbeek
groesbeek4 okt. 2010 - 19:00

Bezuinigen lijkt mij heel goed mogelijk. Kijk alleen maar eens naar de dagelijkse actualiteiten programma's. Alle omroepen hebben er een en voegen niets nieuws toe. Als er, ergens in Nederland, iets gebeurt, staat er van elke omroep een mannetje/vrouwtje op dezelfde plek zijn of haar commentaar te geven. Geld en zendtijd verspillen waar je nooit iemand over hoort praten. Wij zijn maar een klein land, en zouden best met een actualiteiten programma kunnen. Nieuws is nieuws en of mij dat nou verteld wordt door de KRO,AVRO,VARA om er maar een paar te noemen, blijft mij als kijker om het even. Zou de heer Joop Daalmeijer hier misschien eens op willen reageren. Als " Hilversum" eens zou trachten hier wat meer lijn in te brengen, hoeven wij als kijkers ook niet naar nog meer herhalingen te kijken. Ik ben bang dat de winter dan net als de zomer gaat worden. Herhalen en nog eens herhalen.

[verwijderd]
[verwijderd]4 okt. 2010 - 19:00

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
kingfishererik
kingfishererik4 okt. 2010 - 19:00

De programma's van Louis Theroux herhalen op een andere dag van de week lijkt mij een prima begin.

objectivist
objectivist4 okt. 2010 - 19:00

Meer kopen in het buitenland klinkt goed. BBC heeft goede docu's. Lijkt me zinvoller dan Spuiten en Slikken. Ok, dat is Barbapapa ook. Nee dit mes gaat aan twee kanten snijden. 200 miljoen bezuinigen en betere TV! En ach, ik kijk zo weinig meer dat die herhalingen mij niet opvallen. En misschien gaan de mensen dan wel weer wat meer lezen. Hup, weer een winstpunt. Als we er er nou 300 miljoen van maken....

1 Reactie
brynnar
brynnar4 okt. 2010 - 19:00

Ben het volledig met Rob eens. De NPO kan heel goed wat verdieping gebruiken. Een hoop amusement kan zo richting de commerciëlen (sterker nog: kan de Tros niet gewoon in zijn geheel commercieel gaan?). Meer ruimte voor nieuws, actualiteiten, achtergronden, documentaires (van BBC-niveau). Wellicht kan de NPO mij dan weer eens verlokken om het kijkkastje aan te zetten op een nummer onder de tien (in het bijzinder 1, 2 of 3).

elmauro
elmauro4 okt. 2010 - 19:00

"Volgens de NTR-directeur zullen de gevolgen van de bezuinigingen met een slimme aanpak beperkt blijven" Lees ik hier nu dat ze tot nu toe altijd geld over de balk hebben gesmeten?

1 Reactie
maccus
maccus4 okt. 2010 - 19:00

Nee, dat was het zand uit de Sahara.

maccus
maccus4 okt. 2010 - 19:00

Er is een eenvoudige oplossing. De oervervelende praat en opinieprogramma's die volgepropt zijn met BN'ers van de buis af. Alles is al gezegd door de dames en heren en het is gewoon niet interessant meer. Bezuinigen op nieuws en actualiteiten. 1 Journaal per dag is wel zat, de rest kijken we wel op internet. ALSJEBLIEFT, NIET NOG MEER WILDERS, dat hoofd van die kerel kan ik onderhand wel dromen. Met het vrijgekomen geld kunst en cultuurprogramma's gaan maken, wordt het eindelijk weer gezellig. Gezellig is een oer-hollandse uitdrukking, daar kan niemand op tegen zijn. Als de programmering zo blijft als hij nu is, en ik iedere keer tegen die zure kop van Wilders aan moet kijken als ik er niet om gevraagd heb, dan zeg ik mijn UPC abonnement per december op.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs4 okt. 2010 - 19:00

"Er is een eenvoudige oplossing. De oervervelende praat en opinieprogramma's die volgepropt zijn met BN'ers van de buis af." Dat is geen oplossing maar een extra probleem. Die oervervelende programma's zijn namelijk de goedkoopste eigen producties die er zijn. Voor een uurtje zelfgemaakt kwaliteitsdrama kun je ongeveer een halve week geklets uitzenden.

BosHout2
BosHout24 okt. 2010 - 19:00

Drie netten? Eentje is al teveel. Waarom moet een overheid zoveel zenden? Waar bemoeit zij zich mee? Is de burger daar om gevraagd? Is tv gezond voor de mensen? Nee, het houdt ze onwetend over wat er echt gebeurt in de wereld.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil4 okt. 2010 - 19:00

Nee, het houdt ze onwetend over wat er echt gebeurt in de wereld. =============== U begrijpt het geloof ik niet helemaal maar dit gaat niet over de commerciële omroepen, die houden inderdaad het volk zo dom mogelijk dat is trouwens ook hun taak. Maar de Publieke Omroep is toch echt iets meer dan dat. Bij de commerciële omroep is het plat vermaak. Bij de P.O. is het Leringh ende Vermaeck.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai4 okt. 2010 - 19:00

denk dat het verstandig zou zijn om van 3 naar 2 te gaan en dan een linkse zender en een rechtse te maken . Nu hebben we 3 linkse zenders en dat lijkt me persoonlijk een beetje onevenwichtig. Voor de rest kijk ik zelden naar al die b.ners rommel. Mag van me hoor maar wens er eigenlijk niet aan mee te betalen.

2 Reacties
maccus
maccus4 okt. 2010 - 19:00

Ach ja, een beetje polariseren kan geen kwaad.

Gelijkhebber
Gelijkhebber4 okt. 2010 - 19:00

Geen linkse zender ook geen rechtse zender maar een objectieve zender. Geen vooroordelen,geen 'eigen mening'maar gewoon de feiten. Voorbeeld: Ab Klink zit bij Nieuwsuur. Bij de linkse zender krijgt hij alle gelegenheid zijn weerzin tegen het akkoord met de PVV te ventileren. Bij de objective zender mag hij ook zijn zegje doen maar vraagt de presentator ook met welke maatregelen hij het eens is. Immers in zijn brief van begin september schrijft hij dat niet de maatregelen het probleem zijn maar de toon van de PVV. De maatregelen waar hij nu problemen mee heeft zijn niet de laatste 3 weken bedacht maar stonden al vroeg in de formatie vast.