Joop

NCTV waarschuwt voor mogelijk extreemrechtse terreur

  •    •  
09-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
InfographicDTN51
De NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) heeft het dreigingsniveau voor terroristische aanslagen verlaagd van 4 naar 3. “Dat betekent dat de terroristische dreiging aanzienlijk is.” Reden voor de verlaging is de drastische afname van jihadistische aanslagen in Europa. In de jaren 2015-2017 vonden er tientallen terroristische aanslagen van islamisten plaats, dat is nu niet meer het geval, alleen sporadisch vinden er nog aanslagen plaats, aldus de NCTV. Zo werden er in november twee mannen opgepakt in Zoetermeer die verdacht worden van het voorbereiden van een jihadistische aanslag.
Er duikt echter gevaar uit een andere hoek op constateert de nationale terreurbestrijder :
"Hoewel de grootste dreiging tegen Nederland komt uit de jihadistische hoek, is ook een rechts-terroristische aanslag niet ondenkbaar. Rechts-extremistische groepen zijn nauwelijks georganiseerd, maar het is mogelijk dat een eenling radicaliseert en tot een rechts-extremistisch geïnspireerde geweldsdaad overgaat. Copy-cat gedrag is een risico: de aanslag in Christchurch (maart 2019) inspireerde anderen tot aanslagen, zoals die in El Paso."
De dienst spreekt in het rapport van een reëel risico:
"De daders van El Paso, Oslo en, meest recent, Halle hebben zich sterk laten inspireren door de rechts-terroristische aanslag van Brenton Tarrant in Christchurch. Daarmee is het in DTN 50 gesignaleerde gevaar voor copy-cat gedrag als gevolg van de aanslagen in Nieuw-Zeeland een reëel risico geworden. Zowel de aanslagpleger van El Paso (20 doden) als die van Oslo had, net zoals Tarrant, de aanslagen aangekondigd op een internationaal internetforum. En ook zij gebruikten de in rechts-extremistische kringen populaire ‘omvolkingstheorie’ om hun rechts-terroristische aanslagen te onderbouwen. De centrale these van de ‘omvolkingstheorie’ is dat er een grote demografische vervanging gaande is van Europese ‘stamvolken’ in de Westerse wereld door de toename van het aantal migranten die wordt veroorzaakt door een doelbewuste migratiepolitiek van de politieke elite."
De ‘omvolkingstheorie’ wordt onder meer verspreid door F vD-Kamerlid Thierry Baudet en de PVV.
"Ook in Nederland zijn er signalen over radicaliserende personen met rechts-extremistische oriëntatie. Het kan mede daarom niet worden uitgesloten dat daardoor een Nederlandse eenling al dan niet via internet radicaliseert en tot een terroristische daad overgaat."
In het rapport van de NCTV wordt ook de aandacht gevestigd op de rol van het AD bij de polarisatie rond het boerkaverbod:
"Net voor de invoering van het verbod op 1 augustus 2019 nam op sociale media de aandacht voor de wet ineens sterk toe na berichtgeving van het Algemeen Dagblad waarin door een woordvoerder van het Openbaar Ministerie werd bevestigd dat een burgerarrest van nikabdraagsters was toegestaan. Een tweet van Geert Wilders (818.000 volgers) waarin de PVV-leider begrip toonde voor dat soort initiatieven zorgde voor online spanningen tussen voor- en tegenstanders van de wet omdat op sommige rechts-populistische social media-pagina’s werd gezinspeeld op burgerarresten en andere vormen van eigenrichting. In reactie hierop kwamen jihadisten en salafisten met uiteenlopende (online) initiatieven zoals de invoering van ‘buurtwachten’."
Volgens de NCTV trachten rechtsextremisten ook te infiltreren in de boze boerenbeweging maar boeken ze daarbij weinig succes.

Meer over:

nctv, nieuws, terrorisme
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (103)

MountEverest
MountEverest11 dec. 2019 - 18:06

Popper geeft ook aan dat veranderingen in de maatschappij met kleine stapjes tegelijk moeten gebeuren. Hij noemt dit "piecemeal social engineering". Mensen die dit niet willen accepteren zijn ronduit gevaarlijk. Mensen die continu tegen de middenpartijen aanschoppen, zijn een bedreiging voor de democratie.

Norsemen
Norsemen11 dec. 2019 - 13:10

"Rechts-extremistische groepen zijn nauwelijks georganiseerd..." Huh? Ze zitten notabene met 2 partijen in het parlement

Luneau
Luneau11 dec. 2019 - 3:31

Pfft, gaan mensen bij een artikel over terrorismedreiging nog even bekvechten over welk type extremisme erger is. Zullen we het er gewoon over eens zijn dat elk extremisme gewoon fout is, zonder er een wedstrijdje verplassen van te maken?

O3
O311 dec. 2019 - 0:43

Volmondige erkenning en monitoring van rechtsextremistische terreurdreiging. Goede zaak NCTV. Rechtsextremisten zijn actief ontvankelijke jongeren online aan het hersenspoelen. Zo is The Base tegen het licht gehouden. Via een undercover-verslag naar het onlineforum The Base werd een inkijk gegeven in een wereldwijd netwerk van rechtsextremistische terreurcellen. De forumleden voorzagen elkaar van propaganda, organiseerden persoonlijke ontmoetingen en potentieel geweld of bespraken "directe actie" tegen minderheidsgroepen. Een online bibliotheek bevatte een hele reeks handleidingen met instructies over terreur-tactieken voor eenlingen, wapensmeden, gegevens verzamelen, ondervragingstactieken, technieken voor contraspionage, het maken van bommen, het maken van chemische wapens en guerrillaoorlogvoering. Het rechtsextremistische terreur-netwerk paste een doorlichtingsproces toe, om gemotiveerde rechtsextremisten van over het hele internet naar een groep te leiden, die expliciet gericht was op het bieden van terroristische vaardigheden aan gebruikers, om in de fysieke wereld geweldsdaden te produceren. Leden van The Base hebben duidelijk gemaakt dat ze militairen en explosieven-experts werven. Naast zelfgemaakte bommen, probeerden leden ook om niet-ontplofte munitie uit de Tweede Wereldoorlog te vinden voor het vervaardigen van geïmproviseerde explosieven. https://www.vice.com/en_ca/article/a3mexp/neo-nazis-are-organizing-secretive-paramilitary-training-across-america

Sonic2
Sonic210 dec. 2019 - 23:59

Extreemrechtse terreur was er al ver voor de 2e wereldoorlog. We "vieren" denk ik onze eeuw jubileum. Het zal weer opleven. De omstandigheden zijn ideaal voor extreme bewegingen. Zoals nieuwe vormen van nazisme. Ik vind zowel extreem links als extreem rechts zeer treurig. Het is extreem treurig om geweld te gebruiken. Of dwang of intimidatie. En in het geval van extreemlinks geeft het rechts ook weer de gelegenheid om meteen alles wat ook maar enigszins van het communisme komt in een foute hoek te stoppen. http://pubnpp.eldoc.ub.rug.nl/FILES/root/verkiezingsprogramma/TK/cpn1946/cpn46_def.pdf Punt 6. In 1946 al hield de CPN zich bezig met gelijk loon voor de vrouw bij gelijke arbeidsprestatie. Ik zie eigenlijk dagelijks mensen communistische taal hier uitslaan. De communisten doen het zichzelf aan. En maken de fout om naar geweld te grijpen. Extreemlinks is fout. En geweld is altijd slecht. Om alle plannen die uit de socialistische/communistische en linkse hoek komen nu bij voorbaat allemaal belachelijk of radicaal te noemen. Dat is niet terecht. Zowel extreem rechts als extreem links gaan een flinke vlucht nemen. Als tegenover elkaar gestelde ideologie. Waarbij extreem rechts het gif van nationalisme en samenzwering theorien met zich mee brengt.

Audio
Audio10 dec. 2019 - 20:45

De NCTV geeft aan dat de dreiging van extreem-linkse zijde behoorlijk groot is. Extreem-links heeft maar een relatief kleine aanhang (maximaal 10%). Ze kunnen daarom nooit via de stembus hun doelen, hun paradijs, verwezenlijken, dus nemen ze de toevlucht tot actievoeren. Als actievoeren binnen de grenzen van de wet niet werkt, is de stap naar geweld snel gezet. De NCTV ziet dat dierenactivisten overgaan van activisme naar extremisme, mede onder invloed van buitenlandse groepen. De klassieke bommenleggers en brandstichters zoals RaRa en Rode Jeugd zijn, omdat ze goed in de gaten gehouden worden, op de achtergrond geraakt. Maar hun gedachtegoed is niet verdwenen. Er zijn ook groepen die hier tegenaan schurken zoals de gewelddadige antifa en het beruchte terroristische "Zwarte Blok" dat we uit Hamburg kennen. Dieren-, klimaat- en milieuactivisten beginnen meestal goed. Maar mensen die iets of iemand willen redden, krijgen vaak een gedrevenheid die je ook bij fanatieke religieuzen ziet. Dan gaat het doel de middelen heiligen en ligt geweld voor de hand - "Gaja wil het". Het begint met een stalbezetting en het eindigt met bedreigingen en soms zelfs moord. De NCTV refereerde expliciet aan de Engelse dierenactivisten die rond het jaar 2000 een ware terreur uitoefenden. Maar ook een schijnbaar onschuldige club als Extinction Rebellion heeft al gedreigd dat ze de regering om willen werpen en dat er doden zullen vallen. De oprichter van Extinction Rebellion, Roger Hallam: “We’re going to force the governments to act. And if they don’t, we will bring them down and create a democracy fit for purpose. And yes, some may die in the process”

4 Reacties
Jonathan2
Jonathan211 dec. 2019 - 1:30

Onze bezorgde burger slaat de boel kort en klein als ze met een AZC worden geconfronteerd, bedreigen gekozen volksvertegenwoordigers, intimideren, dreigen met verkrachting - "Steek er die piemel maar in" - blokkeert wegen wanneer demonstraties hun niet bevallen, boeren rammen gemeentehuizen en dreigen de voedselvoorziening te verstoren als democratisch genomen maatregelen hen niet bevallen. Waar moet dat dan wel niet eindigen? Zie je, behoorlijk grote delen van onze burgers heeft net zo weinig op met democratische waarden. Tegen links-extremisten moet toch uit te leggen zijn dat het vernietigen van de democratie de kwetsbare mens of dier nog kwetsbaarder zal maken.

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 dec. 2019 - 7:25

Knap staaltje whataboutism! Waar jouw sympathieën liggen is wel duidelijk.

MountEverest
MountEverest11 dec. 2019 - 9:44

@Audio Je hebt het heel aardig verwoord maar je bent een belangrijk iets vergeten. De AIVD meldt dat de jihadisten zeer gevaarlijk zijn, met extreem links als goede tweede. Maar het wordt pas echt link als deze twee groepen gaan samenwerken. En dat is niet denkbeeldig. Extreem links en de jihadisten hebben veel gemeen: ze zijn beide antisemitisch, antichristelijk, antidemocratisch, anti Amerika, anti kapitalisme, anti vrijheid en nogal dictatoriaal en gewelddadig. Als deze twee groepen samen gaan werken ontstaat een bijzonder gevaarlijke en giftige cocktail. Dat dit niet altijd goed uitpakt voor extreem links bleek wel tijdens de Islamitische Revolutie in Iran in 1979. De communisten en islamisten werkten toen samen om de sjah te verdrijven. Toen Khomeini ze niet meer nodig had werden ze op grote schaal gearresteerd, gemarteld en verkracht. Toen de gevangenissen overvol raakten, werden ze bij duizenden geëxecuteerd.

MountEverest
MountEverest11 dec. 2019 - 9:49

@Jonathan, Je denkt toch niet dat de AIVD zich vergist? Gedreven mensen beginnen meestal goed maar eindigen vaak met een kruistocht tegen het (vermeende) onrecht, waaraan veel geweld te pas komt: "Gaja wil het". Daarom is het zo gevaarlijk om dieren gelijk te stellen aan mensen. Om deze "mensen" te redden mag je echte mensen bedreigen, beschadigen en zelfs vermoorden. Een dier is een dier en mag door mensen gebruikt worden als voedsel.

O3
O310 dec. 2019 - 18:28

SYNAGOGEN Rechtsextremisten hebben het ook gemunt op synagogen. Zie het bloedbad in 2018 in de Tree of Life-synagoge door een extremistisch rechtse terrorist. INTERCONTINENTAAL Het neonazi terreur-netwerk "Atomwaffen Division" is in 2015 gevormd in Amerika. Sindsdien wordt het netwerk verantwoordelijk gehouden voor meerdere moorden. Tegenwoordig hebben cellen uit meerdere Europese landen zich bij neonazi terreur-netwerk aangesloten. DODENLIJST DUITSE POLITICI De van oorsprong Amerikaanse Atomwaffen Division heeft prominente Duitse politici op een dodenlijst geplaatst. Leden van het rechtsextremistische netwerk bedreigen deze politici, omdat zij medeverantwoordelijk worden gehouden voor de "massa-immigratie" en "omvolking". AANTAL BIJZONDERHEDEN Op besloten internetfora voor rechtsextremisten worden massamoordenaars zoals Anders Breivik verheerlijkt. Jongeren met een gewelddadige inborst worden daar aangespoord, om ook zulk soort extreme aanslagen te plegen. De "eenlingen", die aanslagen plegen, verwijzen als inspiratiebronnen naar elkaar, holocaustontkenners en een gedeelde ideologische strijd tegen het vermeende "omvolkingscomplot". Rechtsextremisten denken dat de Westerse beschaving op het punt van instorting staat en willen de liberale democratie omver werpen en vervangen met hun ideale systeem. Dit einddoel willen zij versnellen door een "rassenoorlog" uit te lokken of de democratische rechtsstaat via andere gewelddadige aanslagen te vernietigen. Doelwitten in hun vizier zijn onder meer nucleaire reactors, synagogen, moskeeen, linkse politici, linkse activisten, niet-blanke individuen en lghbt'ers. Rechtsextremistisch terreur-netwerken bestaan uit kleine operationele cellen, zijn potentieel dodelijk en hun bereik is in principe wereldwijd. https://www.vice.com/en_us/topic/atomwaffen https://m.spiegel.de/international/germany/neo-nazi-group-atomwaffen-division-takes-root-in-germany-a-1295575.html https://www.thebattleground.eu/articles/2019/11/08/boosted-by-violence/

Jonathan2
Jonathan210 dec. 2019 - 15:52

Waarom is extreem-rechts een zo veel groter probleem dan extreem-links? Omdat rechtse idealen wel te bereiken zijn via een dictatuur en linkse niet. Er is werkelijk niet 1 voorbeeld waarin in een linkse dictatuur de idealen van links beter in de praktijk werden gebracht dan in een democratie. Dus geloven slecht wat verdwaalde gasten nog in zoiets, dat is een groot verschil met rechts, waarin de de goddelijke staat, de nationalistische en/of racistische rijk of gewoon ouderwetse hebzuchtstaat - het kapitalisme pur sang - veel beter de idealen van het rechtse denken in de praktijk brengen.

5 Reacties
Jonathan2
Jonathan210 dec. 2019 - 15:53

moet het nationalistische rijk zijn.

MountEverest
MountEverest10 dec. 2019 - 18:31

Dat is natuurlijk grote onzin. Rechts wil een kleine staat met veel vrijheid en verantwoordelijkheid voor het individu. Waar de mensen de mogelijkheid krijgen om bezit op te bouwen. Dus de kans dat dit uitloopt op een dictatuur is klein. Links wil een grote staat met veel ambtenaren en dat is al een halve dictatuur. Als daar ook nog eens nationalisaties bijkomen is het een hele dictatuur.

Jonathan2
Jonathan211 dec. 2019 - 2:03

@Mount. Doe je even een update van rechtse stromingen.Hier zijn er paar die je over het hoofd ziet, conservatieve confessionele, religieus/nationalistische, extreemconservatieve( o.a. nazisme en fascisme), staatskapitalisme, staatsliberalisme, militaire dictaturen zonder links ideologische inslag. Zie je, allemaal stromingen die zich uiten, of zich kunnen uiten, in een alles overweldigende overheid. Nee,veel ambtenaren zijn geen uiting van een halve dictatuur. Nationalisaties ook niet. Kun je in een democratie gewoon voor kiezen. Staat of vrije markt is een keuze. Soms werkt het ene beter dan weer het andere.

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 dec. 2019 - 7:28

'Dus de kans dat dit uitloopt op een dictatuur is klein.' Over onzin gesproken! De geschiedenis staat bol van de extreemrechtse dictaturen. Op 5 mei gedenken we de slachtoffers van zo'n dictatuur.

MountEverest
MountEverest11 dec. 2019 - 17:48

@Jonathan Staatskapitalisme bestaat in China, dat is dan ook een echte dictatuur. Het kapitalisme dat wij te kennen is verre te verkiezen boven een planeconomie. Dat zou je toch onderhand moeten weten. Een plan economie leidt alleen maar tot armoede en onderdrukking, terwijl ons systeem welvaart en vrijheid brengt. Jij bent extreemlinks, vandaar dat je iedereen rechts van je extreemrechts vindt. Maar ik ben van het midden: ons huidige politieke en economische stelsel is prima. We moeten alleen de immigratie reguleren en alle extremisten aanpakken maar wel in de juiste volgorde: islamitisch - extreemlinks - extreemrechts. Maar ik heb een welgemeend advies voor je: stem op normale middenpartijen zoals de VVD, D66, CDA, PvdA en CU en laat extreme partijen als DENK, GL en SP schieten.

Katootje2
Katootje210 dec. 2019 - 15:49

MountEverest - Op basis van wat mensen schrijven, is vrij simpel vast te stellen wie zich aangetrokken voelen tot rechts extremisme.

3 Reacties
Jonathan2
Jonathan210 dec. 2019 - 16:56

Een soort McCarthyisme voor Nederland. Iedereen die het waagt het op te nemen kwetsbare mensen of minderheden, wordt een bedreiging voor de democratie in Nederland. Komt rechtstreeks uit het propagandaboekje van de Republikeinen in Amerika. Noem iedereen socialisten, volgens de definitie van het communisme, die het waagt erop te wijzen welke perverse nepdemocratie die ze van Amerika gemaakt hebben.

Jonathan2
Jonathan210 dec. 2019 - 16:58

Ik beschrijf hierboven Mounteverest.

MountEverest
MountEverest10 dec. 2019 - 18:35

Ik ben prima tevreden met de status quo in Nederland. Wat mij betreft hoeft er weinig of niets te veranderen. Er zijn twee zaken waar aan gewerkt moet: - de regulering van de immigratie - geen mensen binnen laten die vijandig staan tegenover NL - de aanpak van islamitische, linkse en rechtse extremisten - in die volgorde

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat10 dec. 2019 - 9:26

Er is natuurlijk altijd de kans dat iemand radicaliseert en wat doet. Dat is ook waar voor links. Overigens spreekt het rapport ook over de geweldsbereidheid tussen rechts en links. Jammer dat dat dan weer niet besproken wordt in dit artikel. Bij deze: "Dit roept antifascistische en links-extremistische reacties op, zoals tegendemonstaties. Bij confrontaties tussen beide kampen lijkt de geweldsbereidheid onder ‘links’ nog altijd groter dan onder rechts-extremisten." En zo staat er nog een heel stuk over links-extremisme. Grappige is wel dit stuk “Extinction Rebellion in Amsterdam tijdens een internationale actieweek van 7 oktober 2019 laten zien hoe dergelijke bewegingen zich uitspreken tegen geweld, maar wel actief bereid zijn de openbare orde te verstoren, de wet te overtreden en gearresteerd te worden.”. Zich verzetten tegen geweld? Ze bedoelen, zich tot nu toe inhouden. De oprichter van Extinction Rebellion heeft gezegd dat er doden konden vallen.

4 Reacties
Katootje2
Katootje210 dec. 2019 - 15:46

"De oprichter van Extinction Rebellion heeft gezegd dat er doden konden vallen." Door het geweld van de kant van de overheid, veronderstel ik? Inhoudelijk_Debat heeft de gewoonte om citaten zo in te zetten dat ze zijn standpunt lijken te ondersteunen, terwijl meestal het tegendeel blijkt. Daarom geeft hij ook nooit een bronvermelding.

Henk Tuinman
Henk Tuinman10 dec. 2019 - 16:59

@katootje Bron: https://mobile.twitter.com/Ruebenhorst/status/1181638977394286593?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1181638977394286593&ref_url=https%3A%2F%2Frevolutionaironline.com%2Fhet-terreur-leger-van-frans-timmermans-en-george-soros-wij-gaan-regeringen-omver-werpen-er-gaan-doden-vallen%2F Welke doden er kunnen valen is mij niet duidelijk.

Katootje2
Katootje211 dec. 2019 - 19:03

Henk tuinman: "Welke doden er kunnen valen is mij niet duidelijk." Dat is dan wel in tegenspraak met deze tekst: "Zich verzetten tegen geweld? Ze bedoelen, zich tot nu toe inhouden. De oprichter van Extinction Rebellion heeft gezegd dat er doden konden vallen." Weer zo'n PVV-draaikont die nooit gezegd heeft wat hij heeft gezegd.

Henk Tuinman
Henk Tuinman12 dec. 2019 - 11:45

@katootje: ? Pvv draaikont? Bedoel je mij of inhoudelijk debat? Ik lees niet aan welke kant of waar doden kunnen vallen. Of lees ik het niet goed.

Tuna Gretberg
Tuna Gretberg10 dec. 2019 - 7:17

De meeste reaguurders hier gaan natuurlijk los op het kleine gevaar van een stel eenlingen. Maar ze kijken tegelijk liever weg van trends zoals terroristenopleidingen voor kleine kinderen op salafistenscholen, de nog steeds grote dreiging van islamitische terreuraanslagen en het geweld, bedreiging etc van (extreem)links in als zijn vormen. Want dat geweldadiglinkse front is behoorlijk breed en georganiseerd. Of het nu gaat om zogenaamd dierenwelzijn (over het genocidefeest op dieren hoor je ze nooit), een kinderfeest, criminele asieleisers, verstoren van het recht op demonstraties, altijd staat agressief-links klaar om hun eigen muffe wereldbeeld door te drammen. Terwijl de geschiedenis laat zien dat het extreme geweld nagenoeg altijd uit linkse en islamitische hoek komt.

11 Reacties
Katootje2
Katootje210 dec. 2019 - 9:15

Gewoon het aantal linkse dictaturen tellen op deze wereld en het aantal rechtse dictaturen, dan zie je vanzelf waar het grootste gevaar vandaan komt. Of je moet natuurlijk alle bewegingen die in opstand komen tegen rechtse dictaturen classificeren als terroristisch, dan heb je natuurlijk wel gelijk.

Tuna Gretberg
Tuna Gretberg10 dec. 2019 - 9:51

@katootje: dit artikel gaat over het dreigingsniveau in Nederland. En zoals jij ook weet is Nederland geen rechtse dictatuur. Dus dat rechtvaardigt niet de aanslagen van rara, onkruid en al die andere terroristen.

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat10 dec. 2019 - 9:58

@Katootje Rechts is in de basis het geloof in een kleine overheid met niet te veel macht, en meer macht bij de (individuele) burger. Een rechtse dictatuur is daarmee vrijwel onmogelijk omdat dictaturen nogal de neiging hebben veel macht naar zich toe te trekken, en er is per definitie weinig macht bij de burger. Daarmee is in feite elke dictatuur links.

MountEverest
MountEverest10 dec. 2019 - 11:29

@Katootje Rechtse dictaturen willen alleen de macht, linkse dictaturen willen een nieuwe mens en een nieuwe maatschappij creëren en dat gaat met veel geweld gepaard. Daarom vallen er in rechtse dictaturen duizenden of tienduizenden doden en in linkse dictaturen miljoenen. Linkse dictaturen vernietigen de maatschappij, daarom zijn de vroegere Oostbloklanden ook na dertig jaar nog steeds illiberaal en is de vroegere SU een morele, economische en sociale woestijn. Spanje werd daarentegen binnen enkele jaren na de dood van Franco (1972) een liberale democratie.

MountEverest
MountEverest10 dec. 2019 - 12:03

(1975)

Katootje2
Katootje210 dec. 2019 - 15:32

Inhoudelijk_Debat moet zijn naam veranderen in absurd debat en MountEverest kan niet tellen; het is dus zinloos om met dom-rechts überhaupt in debat te gaan.

Jonathan2
Jonathan210 dec. 2019 - 16:02

Mounteverest. Je gebruikelijke lulkoek gaat voorbij aan het feit dat linkse idealen niet via een dictatuur in de praktijk kunnen worden gebracht en rechtse wel. Noem eens een voorbeeld van een geslaagde linkse dictatuur? Maar racisten, nationalisten, godverdwaasden en hebzuchtaanhangers dromen nog dagelijks van het Vierde Rijk, een theocratie of het negentiende eeuwse kapitalisme. Je lulkoek over links komt ook uit de negentiende eeuw, wat toen een reactie was op het kapitalisme en heeft niets van doen met het huidige linkse gedachtegoed, wat bijna allemaal uit het sociaaldemocratische gedachtegoed is ontstaan.

Jonathan2
Jonathan210 dec. 2019 - 17:20

Dus mensen die jouw mening niet aanhangen moeten hun kop houden want dat zijn extremisten. Zou dus eerst jezelf eens gaan onderzoeken of je zelf niet buiten het democratische gedachtegoed staat. Je moet een geschiedenisboekje wel open slaan voordat je eruit begint te onderwijzen. Zou beginnen op pagina 1. Kom je vanzelf bij nationalistische oorlogen, religieuze vervolgingen, de slavernij en kolonisatie en Tweede Wereldoorlog. Toch wel anders dan die voorbeelden die jij noemt. Ook Islamitisch extremisme ook een vorm van rechtsextremisme. Confessionele conservatieve stromingen behoren per definitie daartoe.

Joe Speedboot
Joe Speedboot10 dec. 2019 - 18:36

'Daarom vallen er in rechtse dictaturen duizenden of tienduizenden doden en in linkse dictaturen miljoenen.' En Hitler was zeker links...? 'Spanje werd daarentegen binnen enkele jaren na de dood van Franco (1972) een liberale democratie.' Dat zegt helemaal niks? Half voormalig rechts dictatoriaal Zuid Amerika is nog steeds een puinhoop. Hoe verzin je het allemaal bij elkaar.

MountEverest
MountEverest10 dec. 2019 - 19:15

@Joe Je kunt toch moeilijk ontkennen dat in communistische landen als de SU, China, Cambodja etc. tientallen miljoenen doden zijn gevallen. Daar hoor je eigenlijk nooit iemand ter linkerzijde over. In Chili vielen er onder Pinochet enkele duizenden, in Argentinië enkele tienduizenden. Daar is heel veel aandacht aan besteed en veel tegen gedemonstreerd. Dat wekt toch de indruk dat links de misdaden van de communisten niet wil(de) zien. De landen in Latijns Amerika waar de meeste onderdrukking is, zijn toch Venezuela, Cuba en Nicaragua.

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 dec. 2019 - 7:36

'Je kunt toch moeilijk ontkennen' Ik ontken niks. Maar waarom 'vergeet' jij Hitler toch elke keer als het over extreem rechts gaat? Je wekt op zijn minst de indruk dat heel erg bewust te doen. Mogen we het daar soms niet over hebben..?

O3
O310 dec. 2019 - 4:58

Misschien denkt u: "Geklets." Dan vraag ik, om 1 uur van uw kostbare tijd. Bekijk de volgende documentaire. Het is gemaakt naar aanleiding van de onlusten op 12 augustus 2017 in Charlottesville, Virginia, USA. Een rechtsextremist reed daar met zijn auto een demonstrante dood en bracht anderen zware letsel toe. Hij wordt door zijn kameraden als held gevierd. Met videomateriaal ontmaskert de docu-maker de indentiteit van rechtsextremisten, die daar geweld hadden gepleegd. Hij ontdekte een elitesoldaat, die lid bleek van het terreur netwerk "Atomwaffen Division", en een luchtvaartingenieur als lid van de knokploeg "Rise Above Movement". Ik heb geen idee met wie de leden van de boerenbeweging contact hebben. Dwepers met bijvoorbeeld de Alt-Right, Identitairen of Nordic Resistance Movement kunnen zich beter goed beseffen met wie zij zich inlaten. Leden van die bewegingen kunnen ook lid zijn van een geweldadige - of zelfs terreurnetwerk. Dat is niet makkelijk vast te stellen. Docu: Documenting Hate: New American Nazis https://m.youtube.com/watch?v=jPLvWO_SOgM Bron: https://www.propublica.org/atpropublica/propublica-and-frontline-win-emmy-for-documenting-hate-documentaries

Auslander
Auslander9 dec. 2019 - 21:45

Het beste (strategische en preventieve) aanduiding van terreur uit eigen bodem is natuurlijk extreemrechtse terreur, onderverdeeld in met slafistische, met racistische en met nationaal-chauvinistische kenmerken. Hoewel de jihaditische terreurdreiging praktisch nog boven ons hoofden hangt en politiek nog grote rol speelt, maar de racistische en nationaal-chauvinistische terreur potentieel veel schadelijker is. De PVV en FvD (en politieke salafisten) zijn de politieke adepten van deze extreemrechts in Nederland.

15 Reacties
JanB2
JanB210 dec. 2019 - 0:05

Ik denk dat je aardig juist zit met je analyse.

Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser10 dec. 2019 - 7:34

Gelukkig is het islamitische terrorisme in dit land verdwenen maar Baudet en Wilders, die zijn de aanjagers van nieuw extremisme!

Libertain
Libertain10 dec. 2019 - 7:50

("Het beste (strategische en preventieve) aanduiding van terreur uit eigen bodem is natuurlijk extreemrechtse terreur,...") De islamitische terroristen zijn vrij makkelijk te isoleren en tevens observeren in onze maatschappij, wat het probleem net iets overzichtelijker maakt. De dreiging blijft. Met extreem-rechts zit het zeker anders omdat het komt uit het kern van het eigen bevolkingsgroep waar men sinds jasren de extreem-rechtse gedachten probeert te normaliseren en het resultaat is minder overzicht. De dreiging stijgt proportioneel aan de spreiding van extreem-rechts gedachtengoed.

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat10 dec. 2019 - 9:34

Denk je? Ik denk juist dat ze linkse extremisten schadelijk is voor Nederland. GL, de SP, D66 en PvdA zijn de politieke adepten van extreem-links in Nederland. De linkse achterban loopt met T-shirts rond van Che Guevara. Een man die het niet zo had op LGBT en een nucleaire oorlog wilde ontketenen. Misschien is het simpelweg domheid van deze linksextremisme, maar dat maakt het nog gevaarlijker. Er is geen pijl uit op te trekken. Ze zijn zogenaamd voor LGBT en vrouwen, maar tevens fan van de Islam, Che Guevara en vrouw-hatend beleid. Het nieuwe feminisme is tenslotte vooral slecht voor de vrouw. Denk ook aan het vrouwen quotes, dat is gewoon vrouwonvriendelijk. Dat soort domheid is een groot gevaar voor ons land.

Auslander
Auslander10 dec. 2019 - 11:20

@ Inhoudelijk_Debat Ongeacht of je visie over de genoemde partijen klopt of niet, is het de boog naar verkeerde kant spannen. De extreemrechts is vooral bedreigend voor rechts Nederland en haar politieke positie. Links zit niet in de macht en is ook niet blind voor de macht van rechts en de ontwrichtende gevolgen van extremisme. De rechts, daarentegen, draagt de illusie het politieke pad met extreemrechts te delen.

MountEverest
MountEverest10 dec. 2019 - 12:07

Inhoudelijk Er zijn veel overeenkomsten tussen extreem-links en de islam. Ze zijn beiden antisemitisch, antichristelijk, anti-kapitalistisch, anti-Amerika, anti-vrijheid, antidemocratisch.

MountEverest
MountEverest10 dec. 2019 - 12:17

Maar ook als het om vrouwenonderdrukking gaat vinden ze elkaar. Extreem-links wordt daardoor, mogelijk onbedoeld, een "goedprater" van de boerka, uithuwelijking, vrouwenbesnijdenis, eerwraak, kindbruidjes etc.

Jonathan2
Jonathan210 dec. 2019 - 15:19

@Mounteverst. las jij mij voor ook extreem-links uitmaakt, wil ik graag 1 voorbeeld wat dat aangeeft. Je kunt nog zo'n bruine gluiperd zoals jij, maar als je iemand gaat beschuldigen van dingen waaraan je jezelf schuldig maakt, dan graag met een onderbouwing.

Henk Tuinman
Henk Tuinman10 dec. 2019 - 16:18

Jonathan, Extreem links sleept vaak de nazi’s en fascisme erbij. Dus jou “ bruine gluiperd”.

Jonathan2
Jonathan210 dec. 2019 - 16:47

@Henk Tuinman. Nee, dat heeft niets te maken met extreem-links gewoon met een goede of verkeerde beoordeling. Dat ligt aan je onderbouwing. Je reactie kunnen we dus onder extreemdom scharen.

MountEverest
MountEverest10 dec. 2019 - 18:52

@Jonathan Schelden is een teken van zwakte. Was je maar extreem links, dat zou nog niet zo erg zijn.

Henk Tuinman
Henk Tuinman10 dec. 2019 - 20:57

Jonathan, Zeker nog steeds niet hoofdstuk 2.3 gelezen van het artikel. Links extremisten noemen andersdenkenden vaak fascist of nazi. Tevens praten ze in de wij zij vorm. Herken je jezelf niet? Mij wegzetten als extreemdom is wij zij praat waarbij jij jezelf verheven voelt boven mij.

Henk Tuinman
Henk Tuinman10 dec. 2019 - 21:00

@jonathan Pagina 60 en verder: https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/rapporten/2018/08/01/rapport-links-extremisme-in-beeld/rapport-links-extremisme-in-beeld.pdf

Jonathan2
Jonathan211 dec. 2019 - 0:56

@Henk Tuinman. Zal even de omschrijving extreemdom uitleggen. Door jouw logica dat iemand vaak tot het extreme kamp behoort als hij iemand anders voor extreem uitmaakt, geef je mij gelijk in mijn beoordeling dat MountEverest tot extreem-rechts behoort omdat hij mij namelijk als extreem-links wegzette, daardoor zet je gelijk ook jezelf weg als extreem. Lees maar terug. Je maakt nu weer dezelfde fout. Maar ik zeg niets over een Ezel. Niet zo gevoelig, Mountje. Als jij mij als extreem-links gaat wegzetten kun je iets terugverwachten. Overigens was dat gluiperd niet echt voor jou bedoelt, maar meer een omschrijving voor de gebruikte methoden door het Bruine Hol.

Henk Tuinman
Henk Tuinman11 dec. 2019 - 15:57

@jonathan, Het is niet mijn logica of mening over jou, maar wat omschreven is in het artikel hoofdstuk 2.3. Als jij mij kunt aantonen middels andere artikelen of onderzoeken dat mijn aangedragen link het fout heeft, geef ze aan. Door de ezel erbij te halen praat je mij naar beneden/noem je mij extreem dom. Is dat geen wij / zij uitspraak?

rupsje2
rupsje29 dec. 2019 - 21:30

''Volgens de NCTV trachten rechtsextremisten ook te infiltreren in de boze boerenbeweging maar boeken ze daarbij weinig succes'' dat komt omdat de meeste boeren realisten zijn en ze nu dan ook protesteren tegen een onredelijk en oneerlijk beleid. bovendien waarom zou een boer niet mogen protesteren en bijvoorbeeld ns medewerkers wel? wat zou u doen als je bedreigd wordt in je levens wijze en alles wat door generaties is opgebouwd teniet dreigt te gaan. het is daarom ook godgeklaagd dat sommige mensen hier op joop krampachtig de boeren in de rechtsextremistische hoek wil plaatsen,waarom ook he vraag ik mij dan af en ja natuurlijk heb je tussen de boeren ook wel eens een idioot zitten maar die komen overal voor.

Satya
Satya9 dec. 2019 - 20:43

Op dit moment is de dreiging van Islamitische terreur volgens mij nog steeds het grootst. Ik denk dat veruit de gevaarlijkste propagandist van extreem rechts op dit moment Wierd Duk is. De man is altijd zeer geslepen in hoe hij zijn koppen schrijft, hij weet dat zijn achterban vaak de artikelen waarin nuance wordt aangebracht niet lezen maar volledig doordraaien op zijn koppen. Het blijft mij verbazen dat fatsoenlijkejournalisten de confrontatie met Duk niet aangaan, het is ophitsen en haatzaaien wat de man doet. De mensen die hier over links beginnen zijn niet echt serieus te nemen.

2 Reacties
Henk Tuinman
Henk Tuinman9 dec. 2019 - 21:34

Satya, Duk moet je negeren. En zo zijn er vast nog wel een paar. Voegen niets toe behalve ergernis. Duk zit gevangen in een klein social media groepje en bereikt niet het grote publiek.

DaanOuwens
DaanOuwens9 dec. 2019 - 22:47

@ Satya Jij schrijft: Het blijft mij verbazen dat fatsoenlijkejournalisten de confrontatie met Duk niet aangaan, het is ophitsen en haatzaaien wat de man doet. Mij ook maar het is wellicht niet eens het belangrijkste. De ideeën van Duk spreken een grote groep Nederlanders aan. Als een wat ranzige TV-zeker in een paar dagen ruim 20.000 leden kan verzamelen zegt dat veel over het draagvlak van extreem rechts gedachtegoed. En uiteraard spreken Widlers en Baudet snel hun zegen uit over deze club. Er is een enorme groep burgers met extreem rechtse opvattinngen. Waar ook de mensen die hier over links beginnen zelf toe behoren.

OlavM
OlavM9 dec. 2019 - 19:47

[Er duikt echter gevaar uit een andere hoek op constateert de nationale terreurbestrijder.....] Daartoe is alle reden. Het rechts-extremistische gevaar is in het verleden nogal veronachtzaamd. De ook door FvD en de PVV aangehangen "omvolkingstheorie" (de term "theorie" is eigenlijk nogal onzinnig voor deze hersenspinsels) inspireert dergelijke aanslagplegers. Natuurlijk hullen deze partijen zich in een kleed van onschuld. Maar alleen al Anders Breivik, die zich expliciet beriep op o.a. Geert Wilders, heeft aangetoond dat de uitingen van de extreem-rechtse roeptoeters een oorzakelijk verband (kunnen) hebben met dit soort geweld. De infiltratiepogignen in de boerenbeweging -die uit haar aard ook politiek erchts is- moeten dus goed gemoinitord worden.

3 Reacties
OlavM
OlavM9 dec. 2019 - 20:10

Herstel laatste, niet gecorrigeerde zin: De infiltratiepogingen in de boerenbeweging -die uit haar aard ook politiek rechts is- moeten dus goed gemonitord worden.

Satya
Satya9 dec. 2019 - 20:46

Laten we journalisten ook gewoon gaan benoemen. Er wordt de hele tijd te pas en te onpas over demoniseren gesproken terwijl juist zij dit doen. Ze proberen anderen met frames te censureren om hun gedachtegoed te normaliseren.

wegmetons
wegmetons9 dec. 2019 - 21:46

Beste Olav, ik ben het grotendeels met u eens. Ook al vind ik niet dat je Wilders en Baudet de schuld kan geven van de misdragingen van een ander (eenieder is verantwoordelijk voor zijn eigen daden), het is een feit dat mensen een voorbeeld nemen aan ze. Toch slaat u de plank ernstig mis wat betreft de boeren. Ze stralen op geen enkele wijze gewelddadigheid uit, ze dreigen niet met aanslagen, etc. Of moeten we bij elke groep gaan infiltreren die is een keer staakt en daarmee de boel platlegt. Dus ook de havenarbeiders, leraren, etc. Ik vind het nogal demoniserend dat iedereen die politiek rechts van GroenLinks/PvdA/SP staat maar strak in de gaten gehouden moet worden door de AIVD. U hoeft het niet met de boeren eens te zijn, we hebben hier gelukkig vrijheid van meningsuiting, maar om nu maar iedereen die niet in uw politieke straat je past in de gaten te houden vind ik een enge gedachte. De voorbeelden uit het verleden van staten waar dit gebeurde zijn nu niet bepaald als positief te noemen, sterker nog het gebeurde vooral in dictaturen

FransAkkermans1947
FransAkkermans19479 dec. 2019 - 19:06

In 1974 vonden er ook trekkerdemonstraties en blokkades plaats. (Na te lezen in Protest en politieke participatie in de landbouw, ATJ Nooij). Daaruit kwam een landelijk actiecomité voort dat een paar jaar heeft bestaan en dat geïnfiltreerd was door studentleden van de CPN destijds. Deze waren o.a. actief in de Wageningse Boerengroep waar ook Jan Douw van der Ploeg deel van uit maakte. Dat politieke partijen en bewegingen garen willen spinnen bij boerenprotestbewegingen (die zich buiten de standsorganisaties manifesteren)is echt niet nieuw. Het AFD framen als gewelddadig of zelf terroristisch is grote flauwekul. Goed dat het NCTV een oogje in het zeil houdt, ze zorgen voor grote opwinding en lange files, maar het stelt allemaal weinig voor.

MountEverest
MountEverest9 dec. 2019 - 16:31

Vier van de zes aandachtsgebieden hebben betrekking op ISIS, Al Qa'ida, jihadisten en salafisten.

4 Reacties
JanKlaasen
JanKlaasen9 dec. 2019 - 19:57

Maar liever minder aandacht daarvoor.

Paul250371
Paul2503719 dec. 2019 - 20:30

Die hebben we dan ook de pleuris in gebombardeerd.

Satya
Satya9 dec. 2019 - 20:47

JanKlaasen Misschien jezelf breder informeren?

Tuna Gretberg
Tuna Gretberg10 dec. 2019 - 10:57

@paul: veel verschillende linkse groeperingen hebben in Nederland bomaanvallen gepleegd, moord begaan etc. Dit rechtvaardigt nu een rechtse tegenactie begrijp ik uit jouw woorden?!

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde9 dec. 2019 - 16:00

Ik denk dat infiltratie in boze boerenkringen overbodig is, ze zijn al voorzien in boosheid. Bovendien denk ik dat de boerengemeenschap tamelijk klein en overzichtelijk is en er genoeg controle is op wie er thuis hoort en wie niet. En lastposten zoals de boeren die verenigd zijn in FDF liggen al slecht binnen de boerengemeenschap. Nog meer risico de gunst van de publieke opinie te verspelen willen ze niet lopen. Kenmerkend is dat extreemrechts pogingen doet te infiltreren overal waar onvrede is. Er is blijkbaar duidelijk een agenda die gevolgd wordt. De vraag is wie daar achter zitten.

Katootje2
Katootje29 dec. 2019 - 15:43

"Volgens de NCTV trachten rechtsextremisten ook te infiltreren in de boze boerenbeweging maar boeken ze daarbij weinig succes." Ze lopen weer eens achter de feiten: de boze boerenbeweging bestaat uit rechts-extremisten.

16 Reacties
Pensionada2
Pensionada29 dec. 2019 - 16:23

Katootje: dit artikel gaat over terroristische aanslagen en rechtse extremistische boeren hebben geen aanslagen gepleegd. We hebben tot nu toe alleen islamitische aanslagen gehad en een sporadische links extremistische aanslag. De NCTV doet erg goed werk om aanslagen te voorkomen. Hopelijk slagen ze daar in de toekomst ook voor en blijven ze alert op extremisten uit welke hoek die ook mogen komen.

Vlaggenroof
Vlaggenroof9 dec. 2019 - 16:28

veel mensen vinden de boeren ook juist links. is maar net hoe je het bekijkt.

Henk Tuinman
Henk Tuinman9 dec. 2019 - 17:35

Katootje, of jou definitie van extreem rechts is te wijd.

Henk Tuinman
Henk Tuinman9 dec. 2019 - 18:05

Katootje, Ik ben niet zo thuis in extremisme dus ik dacht zoek eens wat op. Ik kwam dit tegen: https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/rapporten/2018/08/01/rapport-links-extremisme-in-beeld/rapport-links-extremisme-in-beeld.pdf Dit gaat over links extremisme. Lees eens hoofdstuk 2.3. Volgens die omschrijvingen zouden ook meerdere mensen op dit forum passen in het links extremistisch kader. Volgens jou bewering over de boze boerenbeweging zou dan iedereen op Joop links extremistisch zijn. Lijkt me niet.

OlavM
OlavM9 dec. 2019 - 20:06

@ Henk tuinman: [Volgens die omschrijvingen zouden ook meerdere mensen op dit forum passen in het links extremistisch kader.] Dat is een loze bewering. En je bent ervan op de hoogte, dat de NCTV ten onrechte KOZP als extremistisch heeft beschouwd en dat expliciet heeft erkend? Niet voor niets zijn alle aangehouden arrestanten ter zake officieel "ten onrechte als verdachte aangemerkt", met uitzondering van die ene dubieuze strafzaak tegen Jerry Afriyie (wegens "weerspannigheid" in november 2014), die nog in cassatie loopt.

Paul250371
Paul2503719 dec. 2019 - 20:32

Henk tuinman Niets mis met extreem links. Kan niet sociaal genoeg en wie anders moet dat extreem rechtse geteisem van jou stoppen?

Satya
Satya9 dec. 2019 - 20:49

Paul Dat slaat werkelijk nergens op. Alles wat extreem is is kut en asociaal.

Henk Tuinman
Henk Tuinman9 dec. 2019 - 21:03

@olav, Lees even dat hoofdstuk 2.3. Het gaat niet over KOZP. @paul, Extreem rechts geteisem van mij??? Lees jij hoofdstuk 2.3 ook nog maar even. En extreem rechts is wat anders dan rechts extremisme. Net als extreem links anders is dan links extremisme.

Tuna Gretberg
Tuna Gretberg10 dec. 2019 - 7:06

@paul: "Niets mis met extreem links. Kan niet sociaal genoeg" Een enorme denkfout die je hier maakt. Extreemlinkse socialisten zijn NIET sociaal. Verre van dat zelfs. Maar als ik jou mag geloven is er niks mis met bomaanslagen, moord, vernieling, rellen, partners van rechtse politici invalide maken?!

MountEverest
MountEverest10 dec. 2019 - 11:36

@OlavM Ik denk dat we allemaal wel weten wie de linkse extremisten op dit forum zijn. Iedereen die de maatschappij ingrijpend te willen veranderen en daar dwang bij wil gebruiken is verdacht. Temeer als hij/zij vraagtekens bij de democratie zet en de VvMU wil onderdrukken. Ik hoop dat de veiligheidsdiensten hen goed in de gaten houdt.

MountEverest
MountEverest10 dec. 2019 - 11:54

@OlavM Jij bent een twijfelgeval.

MountEverest
MountEverest10 dec. 2019 - 12:02

Op basis van wat mensen schrijven, is vrij simpel vast te stellen wie zich aangetrokken voelen tot links extremisme: Hannes Acherhout, Sjoerd Bonnema, Katootje, paul, Jonathan etc. JohnVKR lijkt een islamitische bekeerling

MountEverest
MountEverest10 dec. 2019 - 12:37

"Iedereen die de maatschappij ingrijpend te willen veranderen en daar dwang bij wil gebruiken is verdacht." Bedoeld is in de richting van een DDR-achtige staat, misbruik makend van de klimaatcrisis.

Audio
Audio10 dec. 2019 - 13:31

@Mount In 2004 zat ik regelmatig op maroc.nl en marokko.nl. N.a.v. de extreme uitspraken van sommige mensen, attendeerde ik hen erop dat de AIVD wel een mee zou kunnen lezen. Er werd wat lacherig over gedaan maar later bleken leden van de Hofstadgroep en de killer himself daar inderdaad regelmatig te posten. Dus zo gek is jouw idee nu ook weer niet.

Luneau
Luneau11 dec. 2019 - 3:26

Henk, "Lees eens hoofdstuk 2.3. Volgens die omschrijvingen zouden ook meerdere mensen op dit forum passen in het links extremistisch kader." Nou nee, aangezien je voor het gemak hoofdstuk 1.2.2 overslaat, waarin de definitie van extremisme wordt gegeven. Als ik net zo selectief ga shoppen uit dit rapport dan zijn de demonstrerende boeren ook extreemlinks (zie 2.2). Trouwens FvD ook, omdat ze informatiebijeenkomsten houden. En Wierd Duk, omdat hij iemand gedoxxed heeft. En Jenny Douwes, omdat ze opriep tot strafbaar gedrag.

Henk Tuinman
Henk Tuinman11 dec. 2019 - 16:14

Lunau, Ik heb alle 90 pagina’s doorgeworsteld voordat ik de link plaatste. Vandaar ook het verschil tussen extreem links/rechts en links/rechts extremisme wat ik in een post heb aangegeven. Maar dat sluit hoofdstuk 2.3 niet uit. Ik heb juist aangegeven dat als volgens Katootje de boerenbeweging rechts extremistisch zouden zijn, iedereen op joop links extremistisch zou zijn. Ik sluit af met : denk het niet. Ik hou niet van generaliseren.

I am Legion
I am Legion9 dec. 2019 - 15:42

Dat er buiten veruit het grootste gevaar voor terreur uit extreem-islamitische hoek dreigt, met op een tweede en derde plaats (met overlap) uit extreem-linkse en extremistische milieuhoek, er dus ook een toenemend gevaar is uit extreem-rechtse hoek is zorgelijk. Wat ook zorgelijk blijft is dat dezelfden die er nu als de kippen erbij zijn om die extreem-rechtse dreiging te benoemen dat bij voorkeur niet doen, ontkennen, of op z'n best relativeren bij die meer voorkomende dreigingen.

10 Reacties
Jonathan2
Jonathan29 dec. 2019 - 16:27

Je waanvoorstelling van de werkelijkheid om je geliefde nazi's in de slachtofferrol te drukken werkt slechts op de lachspieren buiten 8chan. Maar de superieure blankmensch-aanhangers zijn bv. in Amerika met afstand de groep die de meeste aanslagen plegen, niet zo vreemd gezien de misdaden die ze verheerlijken. Overigens zijn mensen die voor een beter milieu protesteren, geen extremisten, en kan je dat ook niet als aanslagen omschrijven.

Joe Speedboot
Joe Speedboot9 dec. 2019 - 17:48

'Wat ook zorgelijk blijft is dat dezelfden die er nu als de kippen erbij zijn om die extreem-rechtse dreiging te benoemen dat bij voorkeur niet doen, ontkennen, of op z’n best relativeren bij die meer voorkomende dreigingen.' Je kletst uit je nek! Zie oa de infographic bij het artikel.

MountEverest
MountEverest10 dec. 2019 - 11:50

@Jonathan In Nederland hebben we toch vooral last van jihadisten, Syrië-gangers, antifa-terroristen en ook bepaalde dierenactivisten. De NCTV heeft ook expliciet gewaarschuwd voor dierenactivisten die de grens van activisme naar terrorisme overschrijden. Bedrijfsbezetting hoort daar ook bij. Hij verwees ook expliciet naar Engelse dierenactivisten die in het verleden mensen bedreigden en zelfs vermoorden. In feite moet je alle groepen in de gaten houden die iets proberen te redden, of dat nu de aarde, het klimaat, het milieu of de dieren zijn. Deze mensen lijken vaak op religieuze fanaten die bereid zijn grof geweld te gebruiken om hun doelen te bereiken. Folkert was ook een milieu-fanaat.

Audio
Audio10 dec. 2019 - 13:34

@Mount "In feite moet je alle groepen in de gaten houden die iets proberen te redden, of dat nu de aarde, het klimaat, het milieu of de dieren zijn. Deze mensen lijken vaak op religieuze fanaten die bereid zijn grof geweld te gebruiken om hun doelen te bereiken." Ik vermoed dat de diensten ook extreme groepen in de gaten houden die Greta voor hun karretje proberen te spannen.

I am Legion
I am Legion10 dec. 2019 - 13:45

@Joe Nee hoor. In de info van de AIVD staat dat de bestaande dreiging veruit het meest uit extreem-islamitische hoek komt en elders dat de altijd al georganiseerde links-extremistische terreurdreiging zich uitbreidt naar andere gebieden. Over de extreemrechtse scene in Nederland staat er echter: "is in Nederland is klein, gefragmenteerd en vrijwel geweldloos. Er bestaat echter ook in Nederland het risico dat een extreemrechts georiënteerde eenling online inspiratie opdoet of dat een gewelddadige eenling copy-cat gedrag vertoont naar aanleiding van een aanslag zoals in Christchurch." Verderop wordt dat nog eens benadrukt: "Een rechts-terroristische aanslag door een eenling in Nederland is voorstelbaar. Deze inschatting is vooral gebaseerd op de mogelijkheid dat een Nederlandse (internet-) eenling radicaliseert en tot een rechts-extremistisch geïnspireerde geweldsdaad overgaat. Rechts-extremistische groepen in Nederland zijn marginaal en niet-gewelddadig." Dat rechts-extremisme in sommige andere Europese landen wel een duidelijker gevaarlijke ontwikkeling doormaakt naast die van de grotere extreem-islamitische en extreem-linkse is wat anders. Lees zelf maar: https://docdro.id/BbFV3fF Dus extreem-rechts stelt in Nederland organisatorisch weinig voor en is daarin vrijwel geweldloos. Er is alleen een toegenomen risico op een doorgeslagen eenling. Hoe duidelijk wil je het hebben. Over het onverminderd georganiseerde en radicaal actieve links-extremisme in Nederland staat er het volgende: "In tegenstelling tot gefragmenteerd en marginaal georganiseerd extreemrechts en rechts-extremistisch Nederland, weten actievoerders ter linkerzijde van het spectrum elkaar te vinden op bepaalde thema’s, zoals klimaat. Het elan van buitenlandse protestbewegingen, met name in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland waar soms duizenden personen op de been gebracht worden, woelt het Nederlandse klimaat-activistische landschap drastisch om." "Gekende Nederlandse activisten op het gebied van links-extremisme, dierenrechten en klimaat onderhouden al jaren online en offline contacten met actievoerders in het buitenland. Dit heeft zich bijvoorbeeld geuit in internationale acties binnen Nederland, zoals de bezetting van een varkensstal in Boxtel in mei jongstleden. Naar verwachting staan buitenlandse actievoerders een hardere lijn voor dan Nederlandse, en begeven ze zich op het snijvlak van activisme en extremisme: 67 personen zijn gedagvaard voor betrokkenheid bij de actie, waarvan het merendeel niet uit Nederland afkomstig is. Andersom zijn enkele Nederlandse activisten aanwezig geweest bij acties in het buitenland. Een nieuwe ontwikkeling is dat sommige links-extremistische actiegroepen, die zich voorheen richtten op andere strijdgebieden – zoals antifascisme of het asiel- en vreemdelingenbeleid – nu aansluiting zoeken bij het narratief en de strategie van klimaatactiegroepen. Hoewel links-extremistische groepen meedoen aan de klimaatdemonstraties en activistisch verzet, houden ze, in beperkte mate, ook vast aan hun meer heimelijke, extremistische modus operandi, zoals sabotage.

MountEverest
MountEverest10 dec. 2019 - 14:04

@Legion Je kunt met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk stellen dat hier ook een aantal linkse extremisten posten. En waarschijnlijk weet je ook wel wie dat zijn.

Jonathan2
Jonathan210 dec. 2019 - 17:37

MountEverest. Cool man, een soort McCarthyisme voor Nederland waarbij alle mensen die iets proberen te redden, van klimaat tot dieren, onder constante bewaking worden geplaatst. Dat is het leuke van echte extremisten, je kunt ze meteen vangen op hun eigen denkbeelden. Sorry hoor, maar je politiestaat is niet-democratische, en je zet jezelf weg als extremistisch. Niet langer zijn de woorden en daden van een mens leidend maar opvattingen over bv. dieren, dat maakt ze collectief verdacht en hierbij verliezen ze o.a. hun recht op privacy. Schat in dat je zo'n 80% van Nederland onder bewaking wilt laten plaatsen.

MountEverest
MountEverest10 dec. 2019 - 18:44

@Jonathan Ik begrijp dat je het niet leuk vindt om als linkse extremist te worden weggezet, maar je bent het wel. Je woorden maken je openbaar. Het is niet mijn taak om jou in de gaten te houden, dat moet de AIVD doen. Het is niet erg dat mensen zaken willen redden. Het is wel een feit dat deze mensen vaak veel weg hebben van fanatieke religieuzen zodat deze "reddingspogingen" nogal eens uitlopen op grof geweld. Het doel heiligt nu eenmaal de middelen. Voorbeelden zijn antifa en het Zwarte Blok in Hamburg maar ook sommige dierenactivisten neigen naar extremisme. Daar heeft de NCTV recent nog voor gewaarschuwd. En niet te vergeten, ook Folkert was een milieu-fanaat. Ik schat het aantal linkse extremisten trouwens op max. 5 %. Dit soort links extremisme met bestreden worden.

Jonathan2
Jonathan211 dec. 2019 - 1:06

@Mount. Je hebt geen enkel argument, dat is toch wel erg weinig, vindt je niet? Een redenatie zou ook kunnen helpen. Terwijl ik jouw extreme opvattingen keurig voor je hebt omschrijven. Ook is het niet bijster sterk dat ik volgens jou om 19.44 wel een extremist ben en om 19.52 niet meer. Wacht nog steeds op het 1ste voorbeeld van mijn extremistische woorden. Jij wilt mensen hun rechten ontnemen op basis van volkomen normale opvattingen over bepaalde zaken. Dat druist in tegen de democratische rechtstaat en maakt je opvattingen extreem.

Jonathan2
Jonathan211 dec. 2019 - 1:36

voor je hebt omschreven .....

Vox Populi
Vox Populi9 dec. 2019 - 15:14

Het meest beangstigend aan terrorisme vanuit extreemrechtse hoek is voornamelijk dat zij zich verschuilen op sinistere internetfora waar zij waanideeën met elkaar uitwisselen, elkaar open en bloot aanmoedigen racistische en/of terroristische daden te begaan. En dat alles geheel anoniem en ontraceerbaar door middel van VPN's e.d. Toch word er meestal in de media verteld dat het slechts om een einzelgänger gaat.

2 Reacties
MountEverest
MountEverest9 dec. 2019 - 16:27

Zolang de grootste dreiging uit de jihadistische hoek komt, met extreem-links als goede tweede, moet daar de prioriteit liggen.

Purper Floyd
Purper Floyd9 dec. 2019 - 21:16

Sinister komt van het Romeinse sinistra en betekent gewoon links. Dus extreem rechts kan niet sinister zijn, dat lijkt me meer passen bij extreem links.

Sam V
Sam V9 dec. 2019 - 15:09

Gezien het internet als broeinest voor extreem-rechts lijkt mij een verruiming van de capaciteit, kennis en wettelijke mogelijkheden voor de AIVD op zijn plaats.

1 Reactie
rvb2
rvb29 dec. 2019 - 16:33

eerst maar eens zorgen voor een controleerbare AIVD. Dat is nu immers niet mogelijk. De AIVD is daardoor een gevaar voor de democratie.