Joop

NCTV: Kick Out Zwarte Piet onterecht genoemd in terreurmonitor

  •  
23-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-05-23 om 16.02.34
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft toegegeven dat de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) ten onrechte is genoemd in het Dreigingsbeeld Terrorisme uit 2017. Dat maakt de NCTV donderdag bekend in een publicatie (.pdf). Daarin schrijft de coördinator dat KOZP niet ‘als een linksextremistische organisatie, laat staan een terroristische organisatie is beschouwd’.
In februari van dit jaar diende KOZP een klacht in bij het ministerie van Justitie en Veiligheid vanwege de opname in het rapport en de beeldvorming die mede daardoor ontstond, onder meer aangevoerd door journalisten en politici die met een misinterpretatie van het rapport aan de haal gingen. KOZP schrijft in een verklaring:
" Zo verwezen Telegraaf-journalisten Wierd Duk en Marcel Vink in een artikel op d.d. 13 november 2018 getiteld ‘Het gevaar van een radicale agenda’ naar het rapport. De valse aantijgingen in de media en veroordelende uitspraken door menig politici zorgen ervoor dat andere burgers zich geroepen voelen om zich tegen vreedzame demonstranten van KOZP te keren. Zo zagen we bij verschillende intochten hoe er door voorstanders van zwarte piet met geweld werd opgetreden en in sommige gevallen geweld werd gebruikt tegen vreedzame anti-zwarte piet demonstranten."
De NCTV benoemt in de verklaring expliciet dat KOZP een activistische organisatie die probeert binnen de grenzen van de wet de politieke besluitvorming te beïnvloeden. Om die reden wordt KOZP in latere versies van het Dreigingsbeeld Terrorisme helemaal niet meer genoemd. KOZP reageert op de publicatie van de NCTV door te zeggen:
"De overheid heeft te lang alleen oog gehad voor mogelijk geweld vanuit onze hoek, wat tot de dag van vandaag is uitgebleven. KOZP houdt vast aan de principes van vreedzaam protest geïnspireerd door Martin Luther King, Rosa Parks en anderen. Het geweld waar we tot nu toe mee geconfronteerd zijn, komt voornamelijk van witte ouders, volwassenen, voetbalsupporters en extreemrechtse groeperingen die ten koste van zwarte mensen vast willen houden aan de racistische karikatuur zwarte piet. Men moet niet langer wegkijken en optreden tegen dit geweld en de radicalisering van pro zwarte pieten. KOZP is blij met de verduidelijking van de NCTV. En hopen dat het negatieve beeld waar de groep en haar leden tot op de dag van vandaag schade van ondervinden worden bijgesteld."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 mei 2019 - 20:00

@Haas Dus jij vindt dat het feit dat KOZP niet het verschil weet tussen 'activistisch' (geen dreiging, binnen de wet) en ' extremistisch' (bereid tot buitenwrettelijke actie duidelijk is uit de gebruikte woorden? Uit de brief waarnaar je verwijst: 'Er is dus geen sprake van dat KOZP door de NCTV als een linksextremistische organisatie, laat staan een terroristische organisatie is beschouwd'. En dan staat in versie 46 ‘antiracistisch extreem-linkse actiegroep’ zeg jij (ik heb het niet gelezen). Dus die gasten van KOZP wisten niet eens dat ‘linksextremistisch’ (bereid tot buitenwettelijke actie iets HEEEEL anders was dat ‘extreem-linkse’ acties? Ik denk dat als je de mensen met gedachtegoed vergelijkbaar met het jouwe een plezier wil doen dan kun je het beste niet te veel meer posten. Wat is trouwens links aan tegen discriminatie zijn? Waar komt uberhaupt de toevoeging 'extreem' vandaan? Slecht lezen is vervelend, opzettelijk verwarrend schrijven door een overheidsinstantie nog vervelender. Extreem-links en linksextremistisch lijken een volledig andere betekenis te hebben in de hoofden van de NCTV marketeers. Daar mogen kamervragen over worden gesteld naar mijn mening.

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat24 mei 2019 - 12:19

Tja definieer terrorisme. Maar als je in je naam al tot geweld op roept (en oproepen tot geweld is toch echt illegaal) dan moet je ook niet verwachten dat mensen je als een vriendelijk groepje gaan zien. Vervolgens moet je al helemaal niet over beeldvorming gaan janken. Stel je voor dat er een groepering kwam die kritisch was op immigratie. Zelfs al zouden ze hele nette demonstraties houden, en puur inhoudelijke argumenten gebruiken waarbij ze nooit heel extreme dingen roepen, maar ze noemde zichzelf 'Kick Out Immigrants'. Dan zouden ze ook direct worden neergezet als een stel racistische gewelddadige gekkies.

3 Reacties
Libertain
Libertain24 mei 2019 - 14:04

@geen_inhoudelijk_debat, Wat wil je hiermee bewijzen? Dat Zwarte Piet een immigrant is?

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 mei 2019 - 19:28

Maak jij nou eerst eens de Inhoudelijke Debatten af waar je onder andere topics hebt gevraagd, in plaats er nog eentje te beginnen. 'Dan zouden ze ook direct worden neergezet als een stel racistische gewelddadige gekkies.' Die mensen worden niet weggezet als racist, die zijn racist? Beetje op je taalgebruik letten ID Even voor de duidelijkheid: ZP bestaat niet. 'Weg met de Smurfen' is van een andere orde dan 'Vol is vol'. Echt waar. Maar ik zat wel te wachten totdat iemand zich aangevallen zou voelen door dat 'KO' ? Dank je wel.

Katootje2
Katootje225 mei 2019 - 2:59

"Weg met de Smurfen’ is van een andere orde dan ‘Vol is vol’. Echt waar." Meer, meer, meer.... humor.

Erik Tervoort
Erik Tervoort24 mei 2019 - 10:40

@Ostara Haze: De schrijver van het artikel heeft inderdaad niet goed gelezen, echter zelf leest u ook niet heel secuur. De NCTV publicatie waarover KOZP het heeft betreft versie 46 en niet versie 49. In versie 46 staat KOZP daadwerkelijk met naam en toenaam vermeld. Wat de schrijver van dit artikel echter niet correct weergeeft, is dat de NCTV helemaal niet stelt dat ze onterecht zijn vermeld. KOZP wordt in versie 46 gewoon benoemd als één van de organisaties die met hun acties een voedingsbodem leveren welke op termijn kan leiden tot extremisme en terreur. Een waarschuwing voor deze ontwikkeling is dus op zijn plaats. Hetzelfde geldt overigens ook voor Pegida, welke ook in versie 46 bij naam wordt genoemd. Pegida begeeft zich met haar activiteiten welliswaar binnen het wettelijk kader, maar haar acties zijn op z'n minst smakeloos en ophitsend, precies eender kunnen de acties van KOZP worden aangeduid. De NCTV heeft na de klacht van KOZP nu besloten beide groeperingen niet meer bij naam te noemen maar wel de activiteiten, aangezien deze nog steeds een voedingsbodem voor extremisme en terreur blijven. Het bij naam noemen van beide organisaties doet hierin feitelijk ook niet terzake. Wat betreft de schrijver die niet goed leest zijn er twee mogelijkheden. Óf de schrijver heeft per abuis niet secuur gelezen, waarmee het betreffende artikel een zwak werk betreft, óf de schrijver heeft dit bewust gedaan en een tendentieus artikel geschreven. In het tweede geval is sprake van fake-nieuws. In beide gevallen is het artikel van bedenkelijk niveau en in ieder geval niet plaatsenswaardig op Joop.nl

Grietje Genot
Grietje Genot24 mei 2019 - 10:40

Het NCTV - dat zich met zijn uitlatingen over KOZP onsterfelijk belachelijk heeft gemaakt - zou zich van politiek-morele oordelen moeten onthouden. Zelf vind ik die KOZP club,bijvoorbeeld, bedaard en suf, terwijl die ik die blokkeerfriezen juist als extreem agressieve, staatsgevaarlijke TBS'ers-op-proefverlof kwalificeer. Maar ik ben - anders dan die NCTV-kwezels - geen SGP'er.

8 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot24 mei 2019 - 10:42

minus de eerste 'die' in 'die ik die'

MountEverest
MountEverest24 mei 2019 - 11:00

In de jaren zeventig en tachtig zouden we de actie van de blokkeerfriezen "ludiek" genoemd hebben. Blokkeren van kerncentrales, wegen, spoorlijnen en luchtmachtbases was toen erg in de mode.

Grietje Genot
Grietje Genot24 mei 2019 - 11:03

Oei, ligt dat aan mij en mijn verbeelding of ik zie nu daadwerkelijk in het plantsoen hier tegenover - dat al weer aardig begint te verdorren, maar aan 't klimaat kan dat niet liggen - opeens allerlei tuinmannen en hoveniers met oortjes verschijnen. Lieve NCTV, beste NCTV... natuurlijk zijn jullie geen kwezels... nee, nee, nee,... jullie zijn reuze & reusachtig super.

Paul250371
Paul25037124 mei 2019 - 11:49

MountEverest Echt waar, doelbewust voor een bus op de snelweg op de rem gaan staan werd toen ludiek geacht? Dacht het niet

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 mei 2019 - 19:33

@Mount 'Blokkeren van kerncentrales, wegen, spoorlijnen en luchtmachtbases was toen erg in de mode.' Spoorlijnen? wat bedoel je daarmee?

MountEverest
MountEverest24 mei 2019 - 21:33

Spoorlijnen: de Betuwelijn maar dat was na 2000.

Luneau
Luneau25 mei 2019 - 18:06

"In de jaren zeventig en tachtig zouden we de actie van de blokkeerfriezen “ludiek” genoemd hebben. Blokkeren van kerncentrales, wegen, spoorlijnen en luchtmachtbases was toen erg in de mode." Werden bij die acties ook de grondwettelijke rechten van anderen ontnomen?

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 mei 2019 - 15:36

@Mount De verwijzing naar spoorlijnen ging niet over de betuwe. Dat weet jij ook. VANAF NU radio uit als Mount aan het zenden is.

Libertain
Libertain24 mei 2019 - 9:02

Beide reacties van @kipzonderkop en @Ostara Hase getuigen van neiging tot ultrarechtse paranoide denkbeelden. Oftewel het wens om alles wat niet in hun rechtse politieke straatje past tot terroirisme te willen bestempelen. Geert Wilders was de eerste die openlijk in die richting ging ageren, velen volgden erna waarbij de voorbeelden hieronder.. Volgens deze logica zouden Rosa Parks en Martin Luther King door deze reageerders gelijk ook als terroristen bestempeld worden naast vele politieke activisten voor sociale rechtvaardigheid. Het is betreurenswaardig dat er aan de ultrarechtse kant van de Nederlandse samenleving nog steeds groepen mensen zijn die pakweg honderd jaren achterstalige ontwikkeling hebben terwijl moderne West-Europa inmiddels veel verder gegaan is in de bestrijding van xenofobie, racisme, discrminatie en alle paranoide beelden die eraan gekoppeld zijn.

Norsemen
Norsemen24 mei 2019 - 8:55

De reactie van KOZP vind ik een hele goede. Mooi ook dat ze Martin Luther King en Rosa Parks als inspiratie noemen. De vergelijking met die tijd is er ook. Aan de ene kant vreedzame betogers die overduidelijk opkomen voor het goede en aan de andere kant domme, gewelddadige racisten die ten koste van alles willen vasthouden aan hun zogenaamde cultuur. Wie er als winnaar uit de bus gaat komen is natuurlijk al lang duidelijk.

3 Reacties
wegmetons
wegmetons24 mei 2019 - 16:29

Ik zou KOZP toch niet met Marthin Luther King en Rosa Parks willen vergelijken, daar doe je de laatste 2 geen recht mee. Die streden voor een echt goede zaak, tegen echt staats racisme wat diep ingeworteld was in de samenleving. Zwarte Piet is van een totaal andere orde als wat er in Amerika speelde destijds. Nu vind ik Zwarte Piet ook geen racisme, in welk racisme jegens donkere mensen wordt een donker personage als geliefd, vriendelijk en vrijgevig neer gezet? Komt u maar met de voorbeelden, ik heb alle tijd dit weekend dus denk er rustig is een paar uur over na

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 mei 2019 - 20:03

ZP is een karikatuur en mensen mogen vragen niet als karikatuur neergezet te worden. Zelfs als dat al 100 jaar gebeurt. Veel denkplezier.

MountEverest
MountEverest24 mei 2019 - 21:38

@wegmetons: Je hebt helemaal gelijk. De zwarte leiders als MLK maar ook de Freedom-rijders waren echte helden die extreem geweld moesten ondergaan en het zelfs soms met de dood moesten bekopen. KOZP: een clubje mensen met veel pretenties, die een kinderfeestje komen verstoren.

kipzonderkop
kipzonderkop24 mei 2019 - 6:25

''NRC Checkt: ‘Kick Out Zwarte Piet in Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland''. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/16/kick-out-zwarte-piet-in-dreigingsbeeld-terrorisme-nederland-a2755511 Dat de bewering ''Kick Out Zwarte Piet in Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland'' grotendeels waar is hoeft dat natuurlijk nog niet te betekenen dat we het hier hebben over een organisatie (of daaraan nauw verbonden organisatie) die gegarandeerd zware terroristische acties gaat plegen. Er is alleen een dreiging.

2 Reacties
Libertain
Libertain24 mei 2019 - 9:03

("Er is alleen een dreiging.") Juist niet, lees je verkeerd naar je eigen wishfull thinking. De NCTV bevestigt juist dat er geen dreiging is.

kipzonderkop
kipzonderkop24 mei 2019 - 15:38

''Daarin schrijft de coördinator dat KOZP niet ‘als een linksextremistische organisatie, laat staan een terroristische organisatie is beschouwd’.'' Waarom maak je de KOZP nu weer verdacht Libertain. De NRC heeft een check gedaan en concludeert ''Wij beoordelen de bewering daarom als grotendeels waar.'' De rest is stemmingmakerij/nepnieuws. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/16/kick-out-zwarte-piet-in-dreigingsbeeld-terrorisme-nederland-a2755511

Libertain
Libertain24 mei 2019 - 5:48

Met die rechtzetting is KOZP meteen een voorbeeld voor sociale strijd aan de progressieve kant van onze maatschappij geworden. Niet dat nog eerder dit niet het geval was, is hiermee een glashelder einde gekomen aan de ultrarechtse politieke insinuaties richting KOZP van populistisch-rechtse journalisten als Wierd Duk en Marcel Vink.

5 Reacties
Norsemen
Norsemen24 mei 2019 - 8:45

Helemaal mee eens Libertain.

Buitenstaander
Buitenstaander24 mei 2019 - 8:54

Ik zou eerst het originele bericht nog maar eens goed lezen voordat we weer met het gebruikelijke gebeuzel komen

MountEverest
MountEverest24 mei 2019 - 11:05

@Libertain: "voorbeeld voor sociale strijd aan de progressieve kant van onze maatschappij geworden." Ik vind dit zeer sterk overdreven. KOZP is gewoon een irritant clubje dat ZP tegen de wil van meeste Nederlanders in wil veranderen.

Norsemen
Norsemen24 mei 2019 - 14:11

@MountEverest In Afghanistan geldt de doodstraf voor homo's. De meerderheid is daar voor dus de mensen die daar tegen strijden zijn gewoon irritant bezig. Voor 1917 mochten vrouwen niet stemmen. Aletta Jacobs was gewoon een irritant mens want de meerderheid wou het zou houden. In de zuidelijke staten van de VS moesten negers achterin de bus zitten. Rosa Parks en Martin Luther King waren gewoon irritante figuren die de wil van de meerderheid wilde veranderen.

MountEverest
MountEverest24 mei 2019 - 21:49

@Norsemen Ik vind het ridicuul om deze belangrijke zaken te vergelijken met ZP. Het "probleem" ZP is typisch een "First world problem".

Luneau
Luneau24 mei 2019 - 2:22

In één van de vele uitzendingen met Jenny Douwes noemde zij het terreurrapport als één van de redenen voor haar oproep. Wie het rapport echter goed leest, ziet inderdaad dat ze in het rapport niet als gewelddadig worden bestempeld. Alhoewel je Wierd Duk sowieso niet van goed lezen kan beschuldigen.

OlavM
OlavM23 mei 2019 - 20:01

[De NCTV benoemt in de verklaring expliciet dat KOZP een activistische organisatie die probeert binnen de grenzen van de wet de politieke besluitvorming te beïnvloeden.] Precies. KOZP is dus een geheel legitieme beweging dus, gericht op maatschappelijke verandering, die niet alleen ten onrechte verdacht is gemaakt als zogenaamd "terroristisch", maar bovendien een beweging waarvan de activisten die werden opgepakt en voor verhoor meegenomen e.d. volgens het Openbaar Ministerie zelf telkens achteraf bleken "ten onrechte als verdachten te zijn aangemerkt". De werkelijke wetsovertreders waren de (terecht veroordeelde) "blokkeerfriezen", rechts-extremistsiche actievoerdes, enz.

5 Reacties
OlavM
OlavM23 mei 2019 - 20:04

(Typefouten niet gecorrigeerd, maar niet ten nadele van de begrijpelijkheid).

MountEverest
MountEverest23 mei 2019 - 20:09

heeft = hebben

Buitenstaander
Buitenstaander24 mei 2019 - 8:57

Kleine correctie Olav, om in jouw gedachtengang te blijven als het om links-maatschappelijke-progressieve acties gaat: Dat van die blokkeerfriezen is dan gewoon burgelijke ongehoorzaamheid. Hadden net als de stalblokeerders gewoon naar huis gestuurd mogen worden :-)

Paul250371
Paul25037124 mei 2019 - 11:54

Norm Burgerlijke ongehoorzaamheid om voor een bus te gaan stoppen op de snelweg met als doel Nederlanders van hun grondwettelijke demonstratierecht te beroven??? Als de blokkeerfriezen moslims waren geweest had het land te klein geweest en hadden ze allemaal een enkeltje EBI gekregen naast Holleeder en die achterlijke moordenaar van Van Gogh.

MountEverest
MountEverest24 mei 2019 - 21:51

2e moet worden weg