Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NAVO: zeer hoog risico dat Rusland oorlog start

  •  
20-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1381 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg stelt dat de kans “zeer hoog” is dat Rusland een “grootschalige aanval” op Oekraïne start. De verdragsorganisatie weerspreekt de bewering van Moskou dat troepen worden teruggetrokken uit het grensgebied. Volgens de NAVO is er juist sprake van het tegenovergestelde: er worden meer troepen naar het gebied overgebracht. Inclusief paramilitairen zou het nu gaan om 200.000 militairen. Stoltenberg vermoedt dat Rusland een aanleiding voor een invasie zal fabriceren.
Geen video? Klik hier.
De Britse premier Boris Johnson heeft op de veiligheidsconferentie in München verklaard dat de Russische invasie eigenlijk al begonnen is. De Russen zouden van plan zijn het land binnen te vallen vanuit Belarus en vervolgens de hoofdstad Kiev willen omsingelen. Hij vreest dat Europa mogelijk aan de vooravond staat van de grootste oorlog sinds 1945.
Geen video? Klik hier.
Ook de Duitse bondskanselier Scholz heeft verklaard dat er in Europa “weer oorlog dreigt” maar benadrukte dat er nog kansen zijn voor de diplomatie. Stoltenberg ziet daar ook nog mogelijkheden voor. De Franse president Macron voert zondag telefonisch overleg met Poetin. Er is ook een overleg tussen de Amerikaanse en Russische ministers van Defensie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.