Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

NAVO voert bombardementen Libië op

  •  
02-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-steun_aan_khadaffi_300.jpg
Khadaffi reageert door te dreigen met aanslagen in Europa
De NAVO heeft de afgelopen dagen de bombardementen op doelen in West-Libië opgevoerd, naar eigen zeggen om troepenopbouw van het Libische leger tegen te gaan.
Dat meldt De Morgen. Khadaffi sprak tegelijkertijd zijn in Tripoli verzamelde aanhangers telefonisch toe. Hij zei dat als de NAVO zijn bombardementen niet zou staken de Libiërs de strijd naar Europa zouden verplaatsen, “en jullie huizen, kantoren, families onder vuur nemen. Het zijn legitieme militaire doelen geworden, nu jullie onze huizen onder vuur hebben genomen”, aldus de New York Times. Hij voegde er aan toe onderhandelingen te prefereren.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

Joeri2
Joeri22 jul. 2011 - 12:27

Laat maar komen, dan is het officeel oorlog en kan er binnen 2 dagen een eind aan worden gemaakt.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa2 jul. 2011 - 12:27

Ik zie het als laatste liedjes van Ghaddafi. Hij was altijd toch aan het zingen?! Onbeschoft moordenaar die tent-inkruiper. Ghaddafi is al in de restaval-container van de geschiedenis gedeponeerd als Verader en onbeschoft moordenaar, althans in de libische geschiedenis.

Sonia2
Sonia22 jul. 2011 - 12:27

De NAVO zit goed op schema. Zeer binnenkort valt er niets meer te bombarderen, dus kan de grondoorlog aanvangen. En natuurlijk is ook Nederland weer van de partij. Immers, we kunnen de Libiërs nu toch niet in de steek laten!

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder2 jul. 2011 - 12:27

Met de pr van Ghadaffi blijft het toch hopeloos. We zullen dus binnenkort wel een aanslag in europa krijgen omdat het de navo op dat moment goed uit zal komen. Mooie gelegenheid om grondtroepen te sturen. Al zal dat nu het moment nog niet zijn. Het gaat wel prima zo voor de navo. Een beetje relaxed vliegen en bombarderen. Dat houd je personeel lekker bezig. En de leveranciers van nieuwe wapensystemen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa2 jul. 2011 - 12:27

Je bestrijdt een menselijke duivel met menselijke duivels en niet met witte duiven!

Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben2 jul. 2011 - 12:27

Ik zie wat je schrijft niet als naïef Anja... maar als hoopgevend... als mooi streven ! Jouw bijdragen vertellen mij dat je iemand bent die zoveel mogelijk kanten afweegt... om vervolgens jouw eigen richting te kiezen. Bij voorkeur de vreedzame.. eerlijke.. en compassievolle... Daar is o.a. moed en realisme voor nodig ! Ik ben blij dat er mensen zoals jij zijn... :•)

ColorHugo949
ColorHugo9492 jul. 2011 - 12:27

Selectieve verontwaardiging= selectief ingrijpen= selectieve mensenrechten dienen. In tal van staten in de regio ( niet alleen arabische ook in Israel-Gaza ) worden mensen onderdrukt. Of het Westen ( US-EU-NAVO ) echt geïnteresseerd is in het brengen van democratie naar de Arabische regio is de vraag. Het volk is daar mogelijk meer anti-westers qua cultuur en religie, dan de dictators waarmee het Westen zaken kan doen. Hoeveel burgeroorlogen gaat de NAVO bestrijden? Wie gaat dat betalen? Hoe kansrijk zijn die burgeroorlog interventies met grof geweld uit de lucht? Afijn verbreedt uw referentiekader op http://geopolitiek-in-perspectief.blogspot.com/2011/06/hoe-het-westen-de-arabische-lente-laat.html#comment-form

nenatje
nenatje2 jul. 2011 - 12:27

Duidelijker kan het niet ! http://www.facebook.com/video/video.php?v=247985461885116

[verwijderd]
[verwijderd]2 jul. 2011 - 12:27

Moet ie vooral doen. Dan is het stante pede afgelopen met hem en dat weet hij zelf ook wel.

1 Reactie
JanB2
JanB22 jul. 2011 - 12:27

Daarom verwacht ik ook geen aanslagen. De man is welliswaar gestoord maar niet achterlijk.

matrix2
matrix22 jul. 2011 - 12:27

Ik voorzie een false flag operatie zodat onze Nobelprijswinnaar Obama Libie kan binnenvallen..

1 Reactie
Sonia2
Sonia22 jul. 2011 - 12:27

Ik las per ongeluk: zodat Obama de Libelle binnen kan vallen.

BertBonkestooter
BertBonkestooter2 jul. 2011 - 12:27

Khadaffi loop op zijn laatste benen. Dit wordt 'm. Geloof me. Het is zo met hem gebeurd.

2 Reacties
Charta46
Charta462 jul. 2011 - 12:27

[Khadaffi loop op zijn laatste benen] Een kat in nood maakt rare sprongen, Khadaffi is totaal onberekenbaar.

Pjotrs
Pjotrs2 jul. 2011 - 12:27

"Khadaffi loop op zijn laatste benen" Benen is meervoud, dus hij heeft er nog minimaal twee. Dan komt hij zeker niets tekort qua benen.

[verwijderd]
[verwijderd]2 jul. 2011 - 12:27

De VS genieten ervan hun nieuwste wapentuig uit te proberen op een moslim land. Goed voor de handel. Om burgers te beschermen heeft men immers toch genoeg Libisch legermateriaal gebombardeerd. En controle over de olie is ook een speerpunt voor de VS. Jammer dat er nog steeds Europese landen zijn die om dubieuze redenen achter de Amerikanen aanrennen.

1 Reactie
Charta46
Charta462 jul. 2011 - 12:27

[De VS genieten ervan hun nieuwste wapentuig uit te proberen op een moslim land.] Onzin, de USA doet niet mee aan de bombardementsvluchten op Libië, hiervoor worden alleen EU landen ingezet.

EtnischTegengas
EtnischTegengas2 jul. 2011 - 12:27

Opnieuw worden we een oorlog ingesleurd waar niemand op zit te wachten. En nu moeten we ook nog eens serieus gaan rekening houden met aanslagen op Europese bodem? En dat zal helpen bij het beeld dat sommige Europeanen hebben tegenover moslims? Tja, wilt Links zo graag koste wat het kost Khadaffie weg hebben met als gevolg een storm van ''vluchtelingen'' vanuit Libie naar Europa en misschien mogelijke aanslagen? Laat de Afrikaanse Unie en de Arabische Liga het maar oplossen. Het is nota bene hun achtertuin. Sorry maar Europa hoeft niet altijd vooraan te lopen samen met de VS.

1 Reactie
JanB2
JanB22 jul. 2011 - 12:27

Het is ook de achtertuin van Europa. En dat gezeur over links gaat me de keel uithangen. Alsof links hier iets mee te maken heeft. Het begint er zo langzamerhand wel op te lijken dat rechts uit louter angsthazen betaat die welliswaar een grote bek opzetten en de flinke jongen uithangen maar het als puntje bij paaltje komt laten afweten. Ze doen het nu al in hun broek bij de gedachte aan aanslagen in Europa. Met zo'n softe houding winnen we de oorlog dus niet. Als er iets het risico op aanslagen verhoogd heeft dan waren dat trouwens dat filmpje van de grote rechtse voorman en de nederlandse aanwezigheid in Irak en de steun die rechts voor die idioterie heeft gegeven. Voor Khadaffi hoeft men in europa nauwelijks bang te zijn. Die zit in het nauw en weet dat het echt afgelopen met hem is als er op europees of amerikaans grondgebied iets zou gebeuren waarmee hij in verband gebracht kan worden. Dan treedt namelijk het navo-handvest in werking en staan er binnen de kortst mogelijke tijd grondtroepen in Tripolis. Dat laatste zou sowieso geen slecht idee zijn: opruimen die hap en zorgen dat er snel een stabiele nieuwe regering komt. Zo niet dan worden we straks weer overstroomd met duizenden vluchtelingen (of wil rechts dat soms, per slot van rekening hebben ze dan weer iets om over te zeuren en kunnen ze weer bang zijn voor enge ziektes).

FrenkMahon
FrenkMahon2 jul. 2011 - 12:27

Het valt wel op dat wanneer de NATO in de fout gaat, dit keer met het leveren van wapens aan de rebellen, Khadaffi in het nieuws komt met een uitspraak dat zelfs Gandhi hem iets zou toe wensen. Khadaffi is het symbool van de strijd maar het zal niet ophouden wanneer hij weg is. De UN heeft het onderzoek afgerond naar de aantijgingen van Hillary Clinton dat er viagra verstrekt zou zijn voor massa verkrachting. De UN kon in heel Libie geen bewijs vinden, hetzelfde geldt voor de beschuldigingen dat tijdens de demonstraties Khadaffi straaljagers en helikopters op de burgers zou hebben laten schieten, nergens zijn beelden te krijgen. Centre Français de Recherche sur le Renseignement heeft een rapport geschreven over hun onderzoek wat de moeite waard is om te lezen. http://www.cf2r.org/images/stories/news/201106/libya-report.pdf

1 Reactie
Bakoe
Bakoe2 jul. 2011 - 12:27

Juist, jij begrijpt het. Er is werkelijk niemand op hoog niveau in de westerse wereld die het ook maar een drol interessert of Ghadaffi nu goed of slecht is. Een half jaar geleden was hij nog een graag geziene gast. De media speelt er graag op in en verkondigt de ene na de andere leugen of halve waarheid. En de goegemeente, ach die denkt toch niet verder terug dan de dag van gisteren.

[verwijderd]
[verwijderd]2 jul. 2011 - 12:27

De drones worden in steeds meer landen ingezet en zeer onlangs in Somalie. De moeite waard: Een gesprek via You Tube met voormalig CIA officer Jack Rice over het gebruik van drones door de VS en de gevolgen. http://www.youtube.com/watch?v=LY32rUosDAg

1 Reactie
leeuwenvanj
leeuwenvanj2 jul. 2011 - 12:27

Anja, er heerst ernstige droogte in Somalie, denk je dat ze ook voedsel droppen of denk je dat ze kijken of er chemisch en nucleair afval dumpen voor de kust? En wat met de vissers die de kust leeg vissen voor Somalie? Ik denk van niet.

StanB.
StanB.2 jul. 2011 - 12:27

"Kadhaffi dreigt met aanslagen.." Ja dat is logisch, daar is het westen al maanden mee bezig - eigenlijk vreemd dat Libië dat nog niet heeft gedaan. Overigens vraag ik me af hoeveel "doelen" er nog over zijn, nu er al 2 maanden lang vrijwel permanent aanslagen worden gepleegd door het westen. Het begint veel te lijken op de Irak-oorlog van jaren geleden, toen men uiteindelijk van gekkigheid niet meer wist wat men moest bombarderen, en regelmatig "doelen" werden getroffen die al meerdere malen waren platgegooid. Toch kun je de hele kwestie ook positief bekijken. De banksector controleren kunnen we niet, en de energiecrisis oplossen evenmin. Maar bombarderen, dan kunnen we als beschaafde, democratische landen als de beste!

1 Reactie
kraai21
kraai212 jul. 2011 - 12:27

" eigenlijk vreemd dat Libië dat nog niet heeft gedaan " Khadaffi heeft honderden aanslagen gesteund, wereldwijd, en de laatste maanden vooral in Libië zelf, met honderden slachtoffers, meestal Libiërs, maar dan van een andere stam.

ElChe
ElChe2 jul. 2011 - 12:27

Ik heb maar een vraag: Hoeveel dode kinderen is hoogwaardige Libische olie waard?

5 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa2 jul. 2011 - 12:27

De enige die de kinderen vermoord is Ghaddafi en dat doet hij voor de macht, het Westen voor Olie. Maar het Westen probeert juist Ghaddafis-genocide tegen te houden. Olie belangen kwam goed uit voor het Liebische Volk die vrij van de monster wil zijn.

FritsGuevara
FritsGuevara2 jul. 2011 - 12:27

"Ik heb maar een vraag: Hoeveel dode kinderen is hoogwaardige Libische olie waard?" Hoe stel je zoiets vast?

matrix2
matrix22 jul. 2011 - 12:27

Dat ligt eraan of u een auto hebt en hoeveel deze verbruikt..

AlbertHofmann
AlbertHofmann2 jul. 2011 - 12:27

El Che, geen idee, vraag het de Fransen eens, die weten het antwoord precies. De vraag is nu natuurlijk, als straks Ghadaffi weg is, gaan we dan Syria helpen...of Saudi Arabia...Syria kunnen we misschien aan de Turken overlaten, ...ten slotte water of olie beide zijn belangrijk voor een economie.

JanB2
JanB22 jul. 2011 - 12:27

De motivatie en de intenties van het Westen mogen dan door olie gevoed worden maar je kunt je ook de vraag stellen hoeveel je er voor over hebt om je nu in dit stadium nog afzijdig te houden. De gevechten zijn een feit, de wraakzucht van Khadaffi ook. Het moet zo snel mogelijk stoppen en de enige manier is een ingrijpen op grotere schaal dan tot nu toe het geval is geweest.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos2 jul. 2011 - 12:27

We hadden nooit aan dit moreel zompige avontuur moeten beginnen.

1 Reactie
JanB2
JanB22 jul. 2011 - 12:27

Te laat. Het westen is dat avontuur namelijk decennia geleden al begonnen met enerzijds het steunen van allerhande kwalijke maar westers gezinde regimes in de regio en anderzijds het bestrijden van niet westers georienteerde maar even kwalijke regimes in de regio die zich daarop genoodzaakt zagen desnoods met ijzeren vuist op te treden tegen de eigen bevolking om in het zadel te blijven. Dat leidt nu tot een uitbarsting en die druk je niet meer de kop in.

ElChe
ElChe2 jul. 2011 - 12:27

"Ik heb maar een vraag: Hoeveel dode kinderen is hoogwaardige Libische olie waard? " Ik stelde deze vraag omdat ik het, anno 2011, zo spuugzat ben, dat men keer op keer bij een meningsverschil grijpt naar wapens, naar onbeteugelde aggressie, waar altijd kinderen de rekening voor betalen. Ik heb meerdere keren de angst gezien, die leeft in de ogen van kinderen die gevlucht zijn. Waarom is men niet in staat tot overleg, tot vreedzame verandering en aanpassing. Ik ben het zo beu dat deze kinderen vermoord worden, moeten vluchten, geen rechten hebben en moeten leven in angst. Het interesseert mij niet meer wie begonnen is en wie reageert. Ik wil dat het stopt. Ik ben die macho machts spelletjes tussen al die macho volwassenen zo beu. Dat wereldwijde onvolwassen gedrag om problemen niet via overleg op te lossen. Ik vind dat ieder kind recht heeft veilige plek op deze wereld, recht op voldoende voedsel. recht op onderwijs, recht op wat geluk. RECHT OP KIND ZIJN. En alles wat dit onmogelijk maakt moet stoppen. NU. Wereldwijd.

1 Reactie
JanB2
JanB22 jul. 2011 - 12:27

Waarom is men niet in staat tot overleg, tot vreedzame verandering en aanpassing. Met Khadaffi zit dat er niet in. Helaas. Het is nu zaak die man zo snel mogelijk weg te krijgen. Daarna is er wellicht een basis voor goede gesprekken.

Winston2
Winston22 jul. 2011 - 12:27

Hulde, Roelf turksema, voor je lange adem. Het is een koud kunstje om een verre dictator af te schilderen als een duivel in mensengedaante en men trapt er blijkbaar nog steeds met open ogen in. Saddam was ook al zo'n duivel, maar zolang hij maar *onze* duivel was, was er niets aan het handje... Pas toen hij dreigde zijn olie in euro's in plaats van dollars te verhandelen was hij ineens vooraanstaand lid van de "Axis of Evil." Ja, Saddam was geen lieverdje, maar nee dat rechtvaardigt niet de 1 miljoen doden, gewonden en veel meer vluchtelingen die we aldaar hebben veroorzaakt. Hetzelfde geldt voor Khadaffi: "Om te overleven heeft Kadhafi geld en diplomatieke steun nodig. In de documentaire ‘Kadhafi, vriend van het westen’ schetsen Engelse en Amerikaanse diplomaten en politici hoe de Libische leider zijn relaties met het Westen weet te herstellen. Het zijn jaren van grote internationale spanning na de aanslagen van 11 september 2001. Juist in die periode slaagt Kadhafi erin om zijn slechte reputatie in het westen te verbeteren. Nadat ook de nabestaanden van Lockerbee een flinke genoegdoening geschonken werd, kon in 2004 de Britse premier Tony Blair weer op staatsbezoek in Libië en mocht Kadhafi zelfs zijn tent opslaan in Brussel en Parijs. De kolonel sprak de Verenigde Naties toe en zijn land mocht de voorzitter leveren van de VN-mensenrechtencommissie. De vijand van gisteren werd één van de onzen, een belangrijke gast op internationale topconferenties. Een wrede dictator is opeens een bondgenoot, niet in de laatste plaats dankzij zijn oliebelangen. Maar het is dezelfde man die een paar weken geleden zware wapens heeft ingezet tegen zijn eigen bevolking die in opstand komt. Daarmee is in korte tijd de hernieuwde vriendschap tussen het Westen en Kadhafi voorgoed voorbij. Nu duidelijk is geworden dat Kadhafi niks voelt voor een vreedzame aftocht, zoals de leiders in Tunesië en Egypte, heeft het Westen Libië en zelfs het regeringsgebouw van de leider met bommen bestookt." http://degidsfm.vara.nl/Gast-van-de-dag-detailpagina.7591.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=41863&cHash=b8da86ca223e45c132c9db658e45c9bb Wij zijn daar niet om de bevolking te helpen, zelfs onze ontwikkelingshulp is niet bedoeld om de armen te helpen. Dichter bij huis: huursubsidie is er niet om lagere inkomens te helpen, maar om ervoor te zorgen dat die lagere inkomens hun betaalverplichting aan de vastgoedsector kunnen blijven voldoen. Huursubsidie is subsidie voor de rijken, niet voor de armen. Libië vallen we aan om de economische belangen (olie), nergens anders om.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs2 jul. 2011 - 12:27

"huursubsidie is er niet om lagere inkomens te helpen, maar om ervoor te zorgen dat die lagere inkomens hun betaalverplichting aan de vastgoedsector kunnen blijven voldoen. Huursubsidie is subsidie voor de rijken, niet voor de armen." Wat een omslachtige manier om geld aan de rijken te geven: je pakt het eerst via de belasting van hen af om het via huursubsidie uiteindelijk weer terug te geven. Is het niet veel handiger om het geld gewoon te laten bij wie het al heeft verdiend?

[verwijderd]
[verwijderd]2 jul. 2011 - 12:27

@Frenck, in dat rapport van CIRET-SAVT, het gedeelte dat de samenwerking tussen de geheime dienst van Libië en de CIA weergeeft. Als ik me bedenk hoe weinig respect ze voor Afrikanen en ''Arabs'' hebben, dat is al een zet geweest in het grote schaakspel. Dan heeft of onze dienst ervan geweten en die heeft Nederlanders nodeloos gevaar laten lopen door ze niet op tijd te evacueren of onze ''vrienden'' hebben bewust niets gecommuniceerd. Gezien de hoeveelheid Amerikaanse soldaten en materieel in de omgeving was de opstand geen verrassing. Ook onze Engelse ''vriend'' Cameron was een paar dagen tevoren nog in Egypte. Nu we weten hoeveel steun voor de ''opstandelingen'' over die grens kwam, we weten weer hoeveel waarde ze aan het leven van Nederlanders hechten. Als het leger van Gaddafi direct opdracht had gekregen hard in te grijpen hadden we ze niet terug gezien. Gelukkig kregen ze die opdracht niet. Wat is de reden dat de VN uitnodigingen afslaat van verzoeken van de Libische regering om ter plaatse onderzoek te doen? Weet jij wie dat beslist? Ik kan geen namen vinden.

1 Reactie
FrenkMahon
FrenkMahon2 jul. 2011 - 12:27

Ik denk niet dat de UN uitnodigingen afslaat maar dat het meer stil gehouden wordt. B. Lynn Pascoe is het hoofd van United Nations Department of Political Affairs. De link geeft een verslag van de vergadering op 27 juni http://www.un.org/News/Press/docs/2011/sc10297.doc.htm Nieuws kan gevonden worden op de volgende website; http://www.un.org/news/ Helaas moet ik mijn bijdragen gaan beperken, ik vertrek vrijdag weer voor 3 weken naar "destination unknown", en zal druk zijn met de voorbereidingen. (Er zal wat geld verdient moeten worden.)