Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NAVO-toetreding Finland hangt alleen nog af van Turkije

  •  
27-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1185 keer bekeken
  •  
ANP-465602026

Het Hongaarse parlement heeft maandag ingestemd met de toetreding van Finland tot de NAVO. Zowel Hongarije als Turkije hebben het aspirant-lid maanden laten bungelen. Voor de Hongaarse regerende Fidesz-partij van Viktor Orban geldt dat die de Russische dictator Vladimir Poetin niet tegen de haren in wil strijken. Het parlement is nu toch overstag gegaan wat betreft Finland, nadat de rest van de NAVO al had ingestemd. Over de toetreding van Zweden is nog geen besluit genomen.

Na de illegale invasie van Oekraïne door Rusland, dienden Finland en Zweden een verzoek in om lid te worden van de westerse militaire alliantie. Op Hongarije en Turkije na stemden alle NAVO-landen vorig jaar al in met de toetreding van het tweetal. Nieuwe leden moeten worden goedgekeurd door alle lidstaten, elk land heeft een veto-recht.

Wanneer het Turkse parlement zich buigt over de toetreding van Finland is nog onbekend, maar president Recep Tayyip Erdogan heeft eerder toegezegd het ratificeringsproces in behandeling genomen kan worden. Erdogan zei te hopen dat de volksvertegenwoordigers het voorstel nog voor de verkiezingen in mei bespreken.

Voor de Turkse president is het Zweedse lidmaatschap nog lang geen uitgemaakte zaak. Ankara is van mening dat Stockholm niet hard genoeg optreedt tegen aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en andere groeperingen die de regering als terroristisch beschouwt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.