Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte jammert over wantrouwen Kamer

Oppositie constateert patroon: premier houdt telkens informatie achter
Joop

NAVO stuurt Nederlands marineschip naar Baltische Zee in oplopend conflict met Rusland

  •  
17-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
242 keer bekeken
  •  
29398627301_0cb6b77f05_k

© cc-foto: Kees Torn https://flic.kr/p/LMRDEv

De NAVO stuurt het Nederlandse marineschip de Zr.Ms. Rotterdam, een groot amfibisch transportschip, naar de Baltische Zee. Dat meldt de Finse publieke omroep YLE maandag. Het schip vaart momenteel ten zuiden van het Deense eiland Bornholm. Volgens de NAVO gaat het om een langer geplande reis. “Ze zijn daar om de aanwezigheid van en solidariteit met de hele alliantie te tonen,” verklaart een woordvoerder.
Vorige week voeren drie Russische landingsvaartuigen die de Baltische Zee binnen via de Deense Sont. Zweden, dat geen lid is van de NAVO, reageerde daarop door de militaire aanwezigheid op te voeren op het eiland Gotland in de Baltische Zee. Denemarken stuurt een fregat met 160 bemanningsleden om op de Baltische Zee te patrouilleren. Het land stuurt ook vier gevechtsvliegtuigen naar Litouwen.
Tegelijkertijd trekt Rusland troepen samen aan de grens met Oekraïne, een operatie die ongeveer 100.000 militairen omvat. De vrees groeit onder experts dat Rusland het Europese land mogelijk gaat binnenvallen. Gesprekken tussen Rusland, de NAVO en de veiligheidsorganisatie OVSE hebben tot nu toe niet tot de-escalatie geleid.
De site Marineschepen die ook over de ontwikkelingen bericht meldt:
"In Zweden is men er toch niet gerust op. De Zweedse krant Dagens Nyheter schrijft dat de huidige situatie “de ernstigste is sinds 1981”, toen een Russische Whiskeyklasse onderzeeboot op een rots in Zweedse wateren vast was komen te zitten. Experts in Zweden hebben eerder gewezen op de strategische ligging van Gotland en waarschuwden dat Rusland in een eventuele poging om zeggenschap over de Baltische staten te zullen krijgen, als eerste Gotland zou willen controleren. Toch wordt ook in Zweden de kans op zo’n escalatie van de huidige spanningen niet snel verwacht. De inzet van militairen op Gotland, waar bewoners tot hun schrik voor het eerst sinds 2006 militairen zagen, moet dan ook als een signaal naar Rusland worden gezien. Strategisch belangrijker maar achter de schermen zal de inzet van Zweedse onderzeeboten zijn, maar voordat die onderdeel worden van de afschrikking, is de situatie veel verder verslechterd."
De Zr. Ms. Rotterdam biedt plaats aan een bemanning van 153 koppen plus meer dan 600 mariniers. Ook kunnen er maximaal zes helikopters mee vervoerd worden.
cc-foto: Kees Torn

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Debby Teusink
Debby Teusink18 jan. 2022 - 11:26

Extreem rechts en extreem links zullen elkaar wel weer vinden in hun Rusland en Putin adoratie en hier hun afschuw over kenbaar maken, toegejuicht door ouderwets sociaal democratische lafbekjes die op voorhand al graag gaan liggen om over het buikje te worden geaaid. Onze jongens en meiden verdienen onze steun en natuurlijk het door Rusland bedreigde Oekraïne, Georgië, Moldavië, om bij de Russen die door het regime leeggezogen, gemarteld en vermoord worden. 1939 all over again.

2 Reacties
Debby Teusink
Debby Teusink18 jan. 2022 - 11:27

"..en bij de Russen.."

Déjà vu
Déjà vu19 jan. 2022 - 1:32

Lol...de stoottroepen van Biden aan het woord.

Eric Minnens
Eric Minnens18 jan. 2022 - 4:57

Grappig. Lang geleden leerden wij op school uitsluitend over de Oostzee. Tegenwoordig lijkt Baltische Zee de voorkeur te hebben. Geen bezwaar hoor, het zee'tje moet een naam hebben. "What's in the sea?" vroeg Shakespeare zich al af, of was dat Piet Heyn? In het huidige tijdsgewricht heeft het waarschijnlijk iets te maken met 'woke'. Voor de Balten ligt genoemde zee namelijk niet in het oosten, maar in het westen, en wie wil er de Balten nu kwetsen? Maar ja, als je zo redeneert, deugt voor Hollanders de benaming Noordzee weer niet, die zou dan Westzee moeten heten. Niemand in Nederland die daarover gelukkig zeurt. Sterker, wij zijn gehecht aan onze Noordzee. Waarom zouden wij anders nog naar Zandvoort gaan? "Alles is relatief", merkte Piet Heyn hierover al op. Of was dat Robbert Dijkgraaf? Ach nee, zijn grote voorbeeld Einstein natuurlijk.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 jan. 2022 - 7:43

De Noordzee is dan ook de benaming die gegeven is vanuit het Middeleeuwse Friese gebied (Groningen, Friesland, Oost-Friesland) dan ligt die zee toch echt in het noorden. En trouwens hoeveel Noordzee ligt er in het westen? Lang niet zoveel als in het Noorden. Wat wel vreemd is dat Overijssel juist helemaal niet over de IJssel ligt .Eigenlijk zou Gelderland Overijssel moeten heten.

Frans Kwakman
Frans Kwakman18 jan. 2022 - 9:10

En tegenwoordig wordt van amerikaanse kant de Perzische Golf de Arabische Golf genoemd. Voor mij altijd een indicatie uit welke bron het nieuws komt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 jan. 2022 - 14:39

@Frans Door Trump, niet veel anderen.

MAD1950
MAD195019 jan. 2022 - 9:54

In het Estisch heet de Oostzee inderdaad "Läänemeri", oftewel Westzee.

MAD1950
MAD195017 jan. 2022 - 23:55

Die "Baltische Zee" heet in het Nederlands gewoon de Oostzee, hoor.

Frans Kwakman
Frans Kwakman17 jan. 2022 - 22:00

Dus nu moeten we de VS een oorlogsschip met 600 man landingstroepen leveren. Een angstig gebeuren met zo'n kabinet dat niet nee kan of wil zeggen.

11 Reacties
Eid
Eid18 jan. 2022 - 7:18

Leuk geprobeerd weer, Frans :-) Ja dat gebeurt er als Europa geen eigen defensie wil opbouwen. En als de Russen een beetje doorrollen in hun 'herstel Sovjet'-idee, dan mogen de VS ons weer schepen of gas leveren. Het kan verkeren.

Eric Minnens
Eric Minnens18 jan. 2022 - 7:25

@Frans Kwakman, Goed voor het image van minister Ollongren. Kan ze er nu tenminste al mee pronken 'trots op onze jongens (en meiden!)' te zijn. ???? Binnenkort zal ze er wel op bezoek gaan...

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 jan. 2022 - 7:45

Ja om te kotsen - we hadden al heel lang uit die agressieve NAVO moeten stappen . De VS moet echt ophouden met rotzooi trappen tegen Rusland en ons vragen voor hun belangen op te draaien . Waanzin .

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout18 jan. 2022 - 8:19

En zo kan het zomaar zijn dat we op dictaat van Amerika weer een oorlog worden ingerommeld, waar bij de burgers alle neuzen dezelfde kant op moeten staan op straffe van betichting van landverraad.

watcher3
watcher318 jan. 2022 - 8:23

"HUN" herstel rusland idee? Dat zit meer in de hoofden hier dan daar denk ik.

Norsemen
Norsemen18 jan. 2022 - 8:29

Het belang is voor Nederland/Europa vele malen groter dan voor de VS. Hoewel er ontzettend veel op de VS is aan te merken, zou Europa zonder de VS het schoothondje van Rusland zijn.

lmgikke
lmgikke18 jan. 2022 - 8:29

leuk geprobeerd weer eid. Feit is gewoon dat Frans gelijk heeft. Nederland stuurt toch troepen zonder enig weerwoord.

Eid
Eid18 jan. 2022 - 9:00

@Griezel Europa doet helemaal niets zonder de VS. En is nooit bereid zelf op te komen voor haar eigen belangen, te beginnen met een beetje geloofwaardige defensie. Maar sommigen denken nog steeds dat op je handen blijven zitten de beste 'oplossing' is. Dat zijn dezelfde geesten die hier altijd hun mond vol hebben over de jaren 30 toen we ook zo fijn neutraal dachten.

watcher3
watcher318 jan. 2022 - 10:27

Dat we uberhaupt nog samen werken met die amerikaanse oorlogsmisdadigers is een schande.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 jan. 2022 - 10:32

Als je een vergelijking zoekt met de jaren '30 dan zouden we dus Duitsland steunen .

OlavM
OlavM18 jan. 2022 - 19:25

@ Eric Minnens: [.....‘trots op onze jongens (en meiden!)’.....] "Hier komende Jantjes!" horen we Ollongren al zingen.....