Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NAVO oefent groots in Polen en wekt daarmee woede Rusland

  •  
06-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
315 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-06-06-om-23.24.06
In de Poolse hoofdstad Warschau is Anaconda 2016, de grootscheepse militaire oefening van de NAVO, begonnen. Met meer dan 31 duizend militairen uit 24 landen is het de grootste oefening in Oost-Europa sinds de Koude Oorlog. Buurland Rusland is op zijn zachtst gezegd niet blij met de enorme troepenmacht op zijn drempel.
Aan de oefening doen ook de Amerikanen mee. Volgens Mark Milley, stafchef van het Amerikaanse leger, is dat om te laten zien dat ze ‘schouder aan schouder met Polen’ staan. Eerder op de dag onderstreepte de Poolse minister van Defensie Antoni Macierewicz nog de ‘bijzonder moeilijke situatie aan de oostflank’, waarmee hij op buurman Vladimir Poetin doelde. Polen maakt zich sinds de Russische annexatie van de Krim ernstige zorgen over de toenemende Russische inmenging in de regio.
Wat de oefening nog eens extra moeilijk maakt voor de Russen om te negeren, is dat niet alleen NAVO-lidstaten meedoen, maar ook troepen uit onder andere Oekraïne en Georgië. Landen die volgens het Kremlin onder de Russische invloedssfeer vallen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft de NAVO operatie dan ook scherp veroordeeld. Eerder op de dag hield de NAVO ook al een oefening op Fins grondgebied, eveneens geen NAVO-lidstaat. De Russen hebben laten weten iedere militaire beweging aan de grens als vijandig te zien en volgens Lavrov zal Rusland alle nodige maatregelen nemen om de soevereiniteit van het land te beschermen.
Bron: De Morgen / NOS

Meer over:

rusland, navo, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.