Joop

‘NAVO moet zich richten op ander soort oorlogsvoering’

  •  
05-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
44383997760_def2b5e388_k

© cc-foto: Friends of Europe https://flic.kr/p/2aC4AdG

De NAVO moet zich gaan richten op hybride oorlogsvoering. Het bondgenootschap, dat deze week 70 jaar bestaat, kan niet lijdzaam afwachten wat Rusland en China doen in cyberspace. Het moet zelf initiatieven nemen om die landen de baas te blijven. Dat zegt Jamie Shea, net gepensioneerd als topambtenaar bij de NAVO, in de politieke podcast Betrouwbare Bronnen.
“Voor de eerste keer in de geschiedenis van de mensheid, kan iedereen iemand aanvallen op elke plek en op elk moment. Het maakt niet uit of je aan de andere kant van de wereld bent. En alles kan doelwit worden. Vroeger waren dat militaire installaties, maar nu kan het ook jouw containerbedrijf zijn, de haven van Rotterdam, de telecommunicatie, het bankensysteem. Het grote probleem met cyber is dat regeringen nu álles en iedereen moeten verdedigen”, zegt Jamie Shea. “De persoon die de baas is over kunstmatige intelligentie, over biomedische technologie, hypersonische raketten, robots en ruimtetechnologie, die gaat de oorlog winnen. Daar ligt de uitdaging. Europa heeft de industriële kennis, belangrijke universiteiten en de mensen. Het gaat er nu om de juiste investeringen te doen. We moeten handelen voor het te laat is.”
De voormalige NAVO-topman waarschuwt voor China. De NAVO-landen moeten goed nadenken hoe daarmee om te gaan: “Anders komt er een dag dat je je realiseert dat een vreemde macht jouw vitale havens heeft opgekocht en een deel van je spoorwegen. Dat die al je moderne 5G-communicatie runt en dus ook de sleutel heeft tot jouw internet of things.” Volgens Shea moet snel werk worden gemaakt van modernisering van het internationaal recht. Wat mag een killer robot in welke omstandigheden, is bijvoorbeeld de vraag. “Als we daar tien of twintig jaar mee wachten, zijn we te laat. Dan is het paard de stal uit en op hol geslagen.”
Shea heeft de Amerikaanse president Donald Trump een paar keer achter gesloten deuren meegemaakt: “Trump is een beeldenstormer. Hij houdt ervan heilige huisjes omver te schoppen. Hij is een zakenman, geen politicus. Hij stelt fundamentele vragen waar niemand anders mee komt. Dat doet-ie overal. Niet alleen bij de NAVO, maar ook bij de EU, de VN, NAFTA, de WTO – er is nauwelijks een internationale organisatie waarbij Trump niet heeft gevraagd: waarom bestaat dit nog? NAVO moet zelfvertrouwen hebben: wij kunnen zo’n vraag aan.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

robheus2
robheus29 apr. 2019 - 21:08

Het enige dat de NATO moet doen is zichzelf zo snel mogelijk opheffen!

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 apr. 2019 - 16:22

MartinvanderLinde schrijft: "China heeft de afgelopen twintig jaar zijn uitgaven voor defensie jaarlijks met 20% verhoogd. " Heel verstandig Martin, laten we ons gewoon eens aan de feiten houden, dus Follow the Money! - https://www.vrede.be/nieuws/wereldwijde-militaire-uitgaven-stijgen-opnieuw "In China groeiden de militaire uitgaven met 5,6% tot 228 miljard dollar in 2017." Hé, wat een tegenvaller. Nou ja, iedereen kan zich wel eens vergissen. "Opvallend is de scherpe daling van de Russische militaire uitgaven met 20% tot 66,3 miljard dollar." Wat raar, nou zit Martin er alweer ontzettend heel erg dik naast! "Alle 29 NAVO-leden samen waren in 2017 goed voor 900 miljard dollar militaire uitgaven (de NAVO hanteert een hoger cijfer: 917 miljard dollar) wat goed is voor 52% van het wereldtotaal of 13,5 keer meer dan wat Rusland uitgeeft." Ja maar, hoe zit het dan met die dreiging waar Martin de hele tijd de mond vol van heeft? "De Verenigde Staten blijven veruit de belangrijkste militaire macht in de wereld, met 610 miljard dollar militaire uitgaven. In 2017 gaf de VS meer uit dan de volgende zeven staten op de militaire ranglijst samen. De verwachting is dat het VS-defensiebudget in 2018 sterk zal stijgen als gevolg van de aanwerving van nieuwe personeel en de modernisering van het conventionele en nucleaire wapenarsenaal." Ik kom er gewoon niet omheen, als je gewoon naar de cijfers kijkt, dan is wel duidelijk van wie de grootste dreiging uitgaat. En Martin lult gewoon enorm uit zijn nek.

4 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 apr. 2019 - 19:00

Je kijkt maar naar een jaar. Kijk eens wat ze eerder deden. Verder heb ik Rusland genoemd niet vanwege zijn budgetten maar vanwege Ruslands militaire expansie met de inname van oost Oekraïne en de Krim. Jij verdraait mijn woorden en beweert dan dat ik maar wat zeg. Te doorzichtig, HM.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 apr. 2019 - 20:30

De cijfers op de site die je noemt wijken flink af van wat elders wordt genoemd. Gemiddelde stijging over de afgelopen 10 jaar is rond de 14%. Maar algemeen wordt aangenomen dat de chinese opgaven minstens 50% hoger zijn. Maar blijkbaar zijn onwaarheden nodig om China en Rusland als vredesengelen neer te zetten en de VS als onze grootste bedreiging.

HM van der Meulen
HM van der Meulen7 apr. 2019 - 23:46

Ik verdraai helemaal niets, ik citeer: "China heeft de afgelopen twintig jaar zijn uitgaven voor defensie jaarlijks met 20% verhoogd." Wiskunde is niet je sterke punt, want het begrip "exponentiële groei" is je blijkbaar volstrekt onbekend en dus heb je geen idee wat het resultaat zou zijn: daarmee kun je de hele maanoppervlakte vol zetten met tanks en dan heb je nog plaats tekort. "Je kijkt maar naar één jaar." - Lieg niet. Er staat duidelijk: "Het aandeel van China in de wereldwijde militaire uitgaven is sinds 2008 gestegen van 5,8% naar 13% in 2017." Die formulering wijst inderdaad op een exponentiële groei die hoger is dan het gemiddelde (van de andere landen), maar als dat meer is dan 5% jaarlijks over de afgelopen 20 jaar, dan blijkt daar vooral uit dat ze met bijna niets zijn begonnen. Maar dat zal wel adacadabra zijn voor jou.

HM van der Meulen
HM van der Meulen8 apr. 2019 - 14:55

MartinvanderLinde - Ik geef keurig een bronvermelding en Martin niet. Daarbij geeft hij cijfers waarvan iedereen die iets van wiskunde begrijpt weet dat ze absurd zijn, maar desondanks durft hij anderen te beschuldigen van onwaarheden. Doet me denken aan een bekend politicus.

Bouwman2
Bouwman26 apr. 2019 - 11:14

NATO is niet opgericht om oorlogen te voeren, maar om oorlogen te voorkomen. De strategie daarbij berustte op afschrikking. Voor Nederland heeft dat afdoende geholpen, al 70 jaar gaat er van alles over de grens maar geen legers waarmee je tot bezetting kunt overgaan. Dat was anders bij de Visegradgroep: daar stoorde niemand zich daaraan toen ze nog bij het pact van Warschau hoorden. Ze haastten zich derhalve allemaal om zich bij NATO en de EU te scharen. De VS waren daarbij de politieagent van de wereld, pas toen die zich liet gelden ging NATO zich bemoeien met allerlei conflicthaarden elders. Het is daarom dienstig als de Amerikaanse partners zich wat inhouden bij hun dadendrang. Dat gebeurt al wel een jaar of tien, maar helemaal voorbij met het streven de sterkste en beste te zijn is het nog niet. Wat afstand nemen is gewenst. Charles de Gaulle deed dat ook al, dus dat kan ook nu. Als de huidige POTUS dus om meer geld vraagt zodat ie meer overhoudt om zijn plannen te realiseren, dan zeg je als EU gewoon wellicht, of overmorgen misschien. Meer geld naar de NATO is helemaal niet zo dringend, houd de afschrikking gewoon zo beperkt dat avonturisme wordt ontmoedigd. Als je meer wilt dan in je opdracht staat vermeld, dan moet dat voor rekening en verantwoording komen voor Washington DC.

L.Brusselman
L.Brusselman6 apr. 2019 - 7:57

Oorlogshitsers worden niet minder fanatiek als ze ouder worden,dat blijkt hier maar weer. Al die oorlogshitsers zoals McCain,Kissinger,G.W.Busch etc,zijn bijna ouden van dagen die zich beter aan hun familie kunnn wijden ipv de wereld in brand proberen te steken.

Bert de Vries
Bert de Vries5 apr. 2019 - 19:50

Broeder Shea heeft gelijk. Oorlogsvoering wordt gedemocratiseerd. Er zal steeds meer zorg moeten worden besteed aan preventie. Echter, die insteek staat haaks op conventionele oorlogsvoering. Daarin speelt fysieke afschrikking bijna per definitie de overheersende rol. De kans dat traditionele fysieke afschrikking en (toekomstige) intelligente preventie in effeftieve samenhang kunnen worden toegepast, lijkt me minimaal. In elk geval in de komende decennia. Om die reden is maximale terughoudendheid geboden, en zou de primaire insteek het bevorderen van samenwerking moeten zijn. En juist op dat punt heeft het Westen het vreselijk laten afweten.

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen5 apr. 2019 - 21:56

"Echter, die insteek staat haaks op conventionele oorlogsvoering." Conservatieve politici en militairen zijn altijd bezig om achteraf de vorige oorlog nog eens over te doen, getuige de Water- en de Maginotlinie. Toch was het vliegtuig al meer dan 30 jaar daarvoor uitgevonden. Kijk eens hoe het machtigste leger ter wereld, betaald door meer dan 320 miljoen mensen en daarbij ook nog eens gesteund door de overige landen van de NAVO, er niet in slaagt om een bergvolkje van nog geen 35 miljoen, dat de feodale maatschappij nog niet eens achter zich gelaten heeft, te overwinnen. Hoeveel blinde vlekken kun je hebben? "“Voor de eerste keer in de geschiedenis van de mensheid, kan iedereen iemand aanvallen op elke plek en op elk moment. Het maakt niet uit of je aan de andere kant van de wereld bent. En alles kan doelwit worden." Daar is zelfs geen leger voor nodig en dat is een hoopvolle gedachte.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde6 apr. 2019 - 11:02

'De kans dat traditionele fysieke afschrikking en (toekomstige) intelligente preventie in effeftieve samenhang kunnen worden toegepast, lijkt me minimaal' We weten niet hoever de Chinezen zijn. Mij lijkt de combinatie die je noemt bij uitstek de manier van oorlog voeren waar we bang voor moeten zijn. Stel dat het bijv. de Chinezen lukt om de verdedigingssystemen van de VS plat te leggen, dat geen afweergeschut meer werkt of dat ze de controle over vliegtuigen en drones kunnen overnemen, om ondertussen Taiwan binnen te vallen. China heeft de afgelopen twintig jaar zijn uitgaven voor defensie jaarlijks met 20% verhoogd. Daarnaast zijn er speciale universiteiten opgericht met enorme budgetten waar studenten het beste onderwijs krijgen op IT gebied. China maakt zich klaar om de wereldheerschappij over te nemen. Dat betekent niet meteen dat ze dat met oorlogen en veroveringen doen, maar wel dat ze er toe in staat zijn. Ook moreel, want zij vinden zich vele malen boven ons staan. Dus laten we vooral niet de naieve vredesengelen uit hangen. China is wel degelijk tot veel in staat. Maar tot nu richten ze zich, anders dan de Russen, voornamelijk op economische expansie.

Quibus2
Quibus25 apr. 2019 - 18:44

Minder oorlogsvoering, lijkt me toch een stuk wenselijker.

OlavM
OlavM5 apr. 2019 - 18:37

Wat een oorlogshitser. Hij komt kennelijk zowat aan zijn gerief met dit soort cyberspeculaties. Volgens hem moeten we ook nog "een vraag van Trump aankunnen". Goed dat deze topambtenaar inmiddels gepensioneerd is.

robheus2
robheus25 apr. 2019 - 18:03

Kunnen we de NATO niet inzetten om het klimaat te redden? Sturen we hoogrendements ketels naar Oost-europa en gaan NATO troepen bomen planten in Noord afrika. Is maar een idee.... Met de 5 triljoen die afgelopen decennia aan oorlog en regime change is uitgegeven hadden we het klimaat al kunnen redden ..... maar men vond het redden van de petro-dollar - waarvoor regime-changes nodig waren in Libië/Syrië en nu Venezuela - belangrijker....

Klaas Punt
Klaas Punt5 apr. 2019 - 16:14

We zouden ons ook op verdediging kunnen concentreren. Heeft vele voordelen.

ton14024
ton140245 apr. 2019 - 12:18

Als China de Randstad wil kopen zullen ze het ook droog willen houden, win-win dus. En hoe houden ze ons in de gaten als we op tijd die camera´s weghalen?

pvvuuren
pvvuuren5 apr. 2019 - 12:14

De NAVO is een bolwerk geworden van zelfvoldane beroepspolitici. De achterstand op de werkelijkheid is enorm. Dat geldt niet alleen voor de NAVO maar ook voor bv de EU. De oorlog is al jaren gaande, maar niet als zodanig herkenbaar volgens (verouderde) normen. De wereldburgers zijn tenminste in oorlog met: bankiers, verzekeraars, criminelen, politici, religies, klimaatdeskundigen en nieuwsmedia. Die gebruiken andere middelen dan tanks, raketten en bommen. Hun doelen zijn hetzelfde als van de supernaties: macht en geld. Er wordt altijd gezinspeeld op het groepsbelang maar waar het werkelijk om gaat is het eigenbelang.

4 Reacties
Leander2
Leander25 apr. 2019 - 13:43

"De NAVO is een bolwerk geworden van zelfvoldane beroepspolitici." Wij kennen al heel lang geen oorlog meer. Meer dan 70 jaar. Daarvoor zijn twee oorzaken. Een is de EU, de ander is de NAVO. Je kan dan wel minachtend daarover praten, maar daarmee laat je heel duidelijk zien dat je geen flauw idee hebt wat vrede waard is.

Quibus2
Quibus25 apr. 2019 - 18:45

...en het had nog een stuk vreedzamer kunnen zijn in de wereld als die NAVO één van de Russische aanvragen van het lidmaatschap had geaccepteerd. Maar dat was kennelijk een stap te ver...

HM van der Meulen
HM van der Meulen5 apr. 2019 - 19:30

De NAVO heeft in de afgelopen 30 jaar in geen enkel geval gezorgd voor vrede, maar -integendeel- slechts voor oorlog en dat steeds in strijd met het geldende internationale recht.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 apr. 2019 - 12:05

HM van der Meulen Klopt helemaal!

Zlazoj Slivek
Zlazoj Slivek5 apr. 2019 - 11:02

Gewoon veel meer unplugged doen, als je niet aanhaakt bij dat stupide internet of things dan heb je er ook geen last van als er een cyberaanval op komt. We zijn veel te afhankelijk geworden en gemaakt van wat er zich in cyberspace allemaal afspeelt terwijl wij toch echt analoge wezens zijn. Als er een dag niet gepint kan worden in de winkels breekt al de pleuris uit, laten we eerst zorgen dat we de basis op orde hebben want vooralsnog komt de grootste bedreiging van cyberchaos vanuit onszelf.

2 Reacties
Leander2
Leander25 apr. 2019 - 13:58

"als je niet aanhaakt bij dat stupide internet of things dan heb je er ook geen last van als er een cyberaanval op komt" Dat is onzin, als 90% van de maatschappij wel mee doet, dan maakt het geen donder uit of jij meedoet. Dan ligt de maatschappij op apegapen als er een grootschalige cyberaanval komt, en dan is het maar de vraag of jouw supermarkt bevoorraad wordt.

Zlazoj Slivek
Zlazoj Slivek7 apr. 2019 - 20:56

"Dat is onzin, als 90% van de maatschappij wel mee doet, dan maakt het geen donder uit of jij meedoet. Dan ligt de maatschappij op apegapen als er een grootschalige cyberaanval komt, en dan is het maar de vraag of jouw supermarkt bevoorraad wordt." Het gaat er niet om of ik meedoe, die "je" geldt voor de hele maatschappij, voor van alles, van supermarkten tot ziekenhuizen, etc.. Een paar jaar geleden was er geen IoT, toen ging het ook gewoon goed. Waarom je je als maatschappij zo kwetsbaar opstelt is mij een raadsel.

Tureluur2
Tureluur25 apr. 2019 - 10:35

Goed dat de NAVO nu achter Trump aanloopt als het gaat om (hybride) veiligheid. Nogal laat maar beter laat dan nooit. Wel te begrijpen dat NAVO Shea tegelijk afgeeft op boodschapper Trump waar hij eerder zelf in gebreke is gebleven. https://www.ad.nl/politiek/trump-adviseur-waarschuwt-europa-ga-niet-in-zee-met-china-en-leg-zelf-5g-aan~ad3856df/ En Trump waarschuwt niet voor het eerst. Er is iets vreemds met het veiligheidsbeleid van Rutte3. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/waarom-weert-nederland-huawei-eigenlijk-niet~b2fb69c7/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F En de EU. De Griekse havens zijn de Chinezen gewoon opgedrongen met het kapot bezuinigen van de Griekse economie en de eis om hun bezittingen te verpatsen en die poen in de EU banken te pompen. https://www.volkskrant.nl/economie/chinese-investering-redt-haven-van-piraeus~be8e477a/

4 Reacties
Leander2
Leander25 apr. 2019 - 11:45

"En de EU. De Griekse havens zijn de Chinezen gewoon opgedrongen met het kapot bezuinigen van de Griekse economie ..... " En weet je wie er al jarenlang alle Amerikaanse schulden opkoopt? Weet je wat ze met die schulden kunnen doen? Meer dan met de haven van Piraeus, daarmee zouden zee de scheepvaart kunnen hinderen, als zij daarbij niet zouden worden gehinderd door wetgeving. Als zij die schuldpapieren op een keer op de markt aanbieden dan is overmorgen de complete Amerikaanse bank- en pensioenwereld ingestort. Wat vind je daarvan. Trump hangt niet alleen het het zijden draadje van Poetin, maar zijn regering hangt ook nog eens aan het elastiekje van China. Volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van financiën bezit China recent zo'n 1,19 biljoen (1190 miljard) dollar aan schuldpapier uit de VS.

Klaas Punt
Klaas Punt5 apr. 2019 - 18:38

Leander - je verdedigt de VS, NATO en in het verlengde ook nog die EU. Maar voor je nog meer stomme dingen beweert, China koopt de Amerikaanse schulden niet op, de Amerikanen, en wij trouwens ook, kopen zoveel in China dat ze daar aan overhouden. Zeer veel geld, vooral dollars. Dat ze dat geld op de eens of andere manier willen gebruiken is logisch. Daarom kopen ze over de gehele wereld belangrijke zaken, investeringen. Dat de Griekse havens verkocht moesten worden komt regerecht voort uit de eisen van die EU. Stom maar het is gebeurd. Hier in Nederland hebben we ook de nutsmaatschappijen verkocht, weliswaar niet echt gedwongen, meer domme geldzucht. Zitten we nu mooi mee nu de hele energiehuishouding omgegooid moet worden.

Leander2
Leander25 apr. 2019 - 19:46

"China koopt de Amerikaanse schulden niet op" Beste Klaas Punt, De Chinezen kopen Amerikaanse schulden op, dat zijn staatsobligaties. Ieder land geeft obligaties uit, en meestal kopen banken en pensioenfondsen die. Maar bij de Amerikanen koopt China een belangrijk deel. De Amerikanen weten ervan, en ze moeten wel. De Chinezen houden de waarde van de obligaties op peil door ze te kopen. Daardoor kunnen ook andere instanties ze kopen. Maar de macht die China heeft om de waarde van de waardepapieren op peil te houden, diezelfde macht heeft China om ze volledig te laten instorten. En dan is het een pijnlijk verhaal voor de pensioenfondsen, bijvoorbeeld. Dat is de macht van China, het kan Amerika hiermee chanteren, en doet dat ook, maar dat gebeurt op een niveau waar wij nooit lucht van hebben. Op een keer zegt Trump "out of the blue" dat Xi Jinping zich redelijk opstelt en dat de handelsoorlog moet worden afgebouwd. Zo werkt dat. China is de baas in Amerika. Maar waardepapieren zijn net als kernwapens, ze vertegenwoordigen geen echte macht. China kan Amerika failliet laten gaan, maar dat zal een wereldoorlog kunnen ontketenen. Dus voorlopig zullen ze dat niet doen. Ze kunnen de waardepapieren alleen maar op speldeprik niveau inzetten. Langzaam, heel langzaam kan Amerika zwakker worden, in ieder geval in toom gehouden worden, en daarover gaat het bij verstandige mensen. Xi Jinping is een verstandig mens. Trump wat minder, maar hij hangt aan een elastiekje en kan niet veel kwaad aanrichten.

Leander2
Leander25 apr. 2019 - 19:52

"Dat de Griekse havens verkocht moesten worden komt regerecht voort uit de eisen van die EU." Dat is maar de vraag. Griekenland heeft de grootste commerciële zeevloot ter wereld, en de meeste miljardairs per hoofd van de bevolking. De Griekse reders vinden het prima dat China Piraeus heeft gekocht, zolang zij maar kunnen aanmeren. Als de Griekse reders enig gevoel voor het land hadden gehad dan zouden zij de havens hebben gekocht. De EU hoeft dat niet op te lossen voor hen. Dat kunnen ze heel goed zelf oplossen. De Grieken hebben, gemeten naar vrachtcapaciteit, 16 procent van de internationale koopvaardijvloot in handen. Ze bezitten daarmee de grootste vloot ter wereld en verschaffen in eigen land werk aan 200 duizend werknemers. De Griekse reders betalen geen belasting, al hun schepen varen onder Griekse vlag, en de havens waar ze het meeste verdienen, die gaan onder hun toeziend oog over naar Chinees bezit. Het is hun volkomen egaal.

LaBou
LaBou 5 apr. 2019 - 10:22

"Shea heeft de Amerikaanse president Donald Trump een paar keer achter gesloten deuren meegemaakt: “Trump is een beeldenstormer. Hij houdt ervan heilige huisjes omver te schoppen. Hij is een zakenman, geen politicus. Hij stelt fundamentele vragen waar niemand anders mee komt. Dat doet-ie overal. Niet alleen bij de NAVO, maar ook bij de EU, de VN, NAFTA, de WTO – er is nauwelijks een internationale organisatie waarbij Trump niet heeft gevraagd: waarom bestaat dit nog? NAVO moet zelfvertrouwen hebben: wij kunnen zo’n vraag aan.”" Klinkt eigenlijk of mr. Shea hier wil zeggen: eigenlijk is die Trump best wel een hele geschikte, toffe peer.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas5 apr. 2019 - 10:11

NAVO moet leren bruggen bouwen met China en Rusland want straks hebben wij geen wereld meer om überhaupt iets te kunnen doen. Waarom moeten er altijd groepen zijn? Waarom zo een rivaliteit? 'NAVO moet zich richten op ander soort oorlogsvoering’ wat is dit nou weer voor taal?

2 Reacties
Extra belegen
Extra belegen6 apr. 2019 - 0:14

Volgens mij realistische taal. Wij kunnen wel wachten en hopen dat iedereen op aarde vriendjes wordt met elkaar, maar dat zal nog wel een tijdje duren. Intussen is China niet alleen op cybergebied enorm actief, ook de conventionele worden klaargestoomd. Natuurlijk kunnen we zeggen, bewapen maar wij doen niet mee, maar dat zal slechts een herhaling van de geschiedenis teweeg brengen. Wapens schrikken af. Zo eenvoudig is het, en helaas is dat nodig.

tinekea2
tinekea26 apr. 2019 - 6:55

lees voor de grap eens "de nieuwe wereldorde" van Rob de Wijk?