Joop

Natuurmonumenten start campagne 'Wennen aan de wolf'

  •  
13-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
4664117735_912b358ab8_k

© cc-foto: Frank Vassen https://flic.kr/p/879PH2

De wolven zijn terug in Nederland. En met hen ook de fabels waar ze zo vaak in voorkomen. Wilde verhalen doen de ronde die over het algemeen weinig met de werkelijkheid van doen hebben. Daarom start Natuurmonumenten de campagne ‘Wennen aan de wolf’.
Zo wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat je moet doen mocht je ooit een wolf tegenkomen.
– Neem langzaam afstand en loop hem niet achterna – Heb je een hond bij je? Houd hem aan de lijn – Als de wolf te dichtbij komt, luid spreken en gebaren maken – Voer de wolf niet
De kans om het pas van een wolf te kruisen is overigens zeer klein. De wilde dieren mijden mensen zoveel mogelijk. Natuurmonumenten raad je aan vooral te genieten van de bijzondere gelegenheid. Ook over het gevaar voor andere dieren bestaan veel verhalen die meer zijn gebaseerd op angst en sensatie dan de werkelijkheid maar de natuur verandert wel door de terugkeer van de oude bewoners na een afwezigheid van bijna 200 jaar.
"“De wolf heeft grote invloed op het natuurlijk evenwicht: prooidieren als reeën, edelherten en wilde zwijnen gedragen zich anders, aaseters vinden meer voedsel. Daarom is Natuurmonumenten blij met zijn terugkeer. Maar hij brengt ook uitdagingen en dilemma’s met zich mee. Daarom helpen wij herders bij het beschermen van hun dieren. Hoewel veruit de meeste schade aan vee niet door wolven maar door honden en vossen wordt veroorzaakt, is een goede bescherming van vee tegen wolven essentieel; ook voor de bescherming van de wolf zelf. “Niemand wil natuurlijk dat de wolf huisdieren of vee doodt, maar je kunt een wolf niet verwijten dat hij zijn instinct volgt,” zegt Van Gemerden, boswachter van Natuurmonumenten in Drenthe. “Wolven jagen op dieren die ze gemakkelijk kunnen vangen. Dat zijn in de natuur vaak de zwakke of jonge dieren,” zegt Van Gemerden. “In de ogen van een wolf is een tam schaap ook zo’n gemakkelijke prooi. De wolf maakt geen onderscheid tussen wilde dieren en gehouden dieren. De mens moet dus haar eigen dieren beschermen. Verjagen of doden van de wolf mag niet vanwege zijn beschermde status, maar zou op langere termijn ook weinig effect hebben: een andere wolf zal zijn plek dan al snel innemen en alsnog op het onbeschermde vee jagen. Daarom helpt Natuurmonumenten herders bij het beschermen van hun schapen tegen wolven.”"
Geen video? Klik hier.
Naast voorlichting worden er ook maatregelen genomen, bijvoorbeeld om schaapskuddes tegen de wolven te beschermen. Bij de Drentse schaapskooi Achter ’t Zaand is een hek geplaatst dat met stroomstoten de roofdieren moet afschrikken. De provincie stelt subsidie beschikbaar voor dergelijke maatregelen maar dat is in andere delen van het land nog niet het geval.
"Door de komst van de wolf moeten schapenhouders hun schapen beter beschermen. Als een wolf eenmaal geleerd heeft dat schapen een makkelijke prooi zijn, zal hij steeds vaker op schapen jagen. Natuurmonumenten roept schapenhouders, herders en boeren met kleinvee in Oost en Zuid Nederland daarom op: wacht niet langer, plaats dat hek. Maak gebruik van subsidieregelingen in Drenthe en Gelderland, of informeer naar de (toekomstige) mogelijkheden bij provincies die nu nog geen subsidieregeling hebben. Vraag de lokale boswachter, klop aan bij vrijwilligersinitiatieven als Wolf-Fencing Nederland. en maak gebruik van informatie over preventiemaatregelen op de website van BIJ12. "
cc-foto: Frank Vassen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Thuiszitter
Thuiszitter14 jan. 2022 - 17:25

Als ik wolf was zou ik beetje oostelijk blijven , die boeren schieten je gewoon dood .

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen14 jan. 2022 - 11:12

De wolf is wat de Amerikanen zo mooi noemen een 'apex predator'. Gebouwd om in groepen te jagen in wouden en steppes. Een wolf loslaten in Nederland laat zich vergelijken met het loslaten van een groep pubers in een snackbar met de mededeling dat alles gratis is. Dat gaat mis. Wij hebben in Nederland geen natuur, hoezeer de amateurbiologen in de Amsterdamse grachtengordel ook vinden dat dit wel het geval is. Dat houdt in dat de komst van een grote jager tot ongelukken gaat leiden en dat zien we al gebeuren. Er is zoveel aanbod van makkelijke prooien (kleinvee, voornamelijk schapen) dat dit voor de wolven onweerstaanbaar is. We zien het ook terug in de manier waarop het kleinvee te grazen wordt genomen. In de échte natuur is een wolf gedwongen om de prooi voor een flink deel te consumeren, immers is er de gerede kans dat de volgende prooi dagen, zo niet weken, op zich laat wachten. Zo niet in Nederland. Vandaar dat wij zien dat bij het aangevallen kleinvee alleen de weke delen (frikandel speciaal voor de wolf) wordt opgegeten. Er is zo'n overaanbod van prooien dat de wolf het zich kan veroorloven om kieskeurig te zijn en op zoek te gaan naar de meest makkelijke en smakelijke hapjes. En dit brengt hem automatisch in de buurt van, en in contact met, mensen. Er gaan ongelukken gebeuren en dat is noch te wijten aan de wolven die hun natuur volgen, noch te wijten aan mensen die ineens geconfronteerd worden met een dreiging die zij alleen kennen van sprookjes en natuurfilms. We zullen de wolvenpopulatie moeten beheren, zoals wij dat ook doen met de rest van onze 'natuur'.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 jan. 2022 - 17:31

Moet je eens kijken hoeveel slachtoffers auto's per jaar maken in de mensen- en dierenwereld. Al laat je hier 100 tijgers los dan haal je dat nog niet.

Eid
Eid14 jan. 2022 - 18:41

Boeren die kippen houden of konijnen laten die dieren ook niet snachts rondlopen, gezien het gevaar van vossen en marters. Maar als we dat van schapenhouders vragen is dat ineens debiel? Boeren in de Pyreneeen hebben grote honden ter bescherming, maar het mag in NL zeker weer geen moeite of geld kosten.

Jean-Baptiste L Allemand
Jean-Baptiste L Allemand14 jan. 2022 - 8:05

Weet je wat nou zo raar is? Met al die akelige verhalen over de wolf hoor je nooit iemand over de naar schatting 10-15.000 aanvallen van honden die er jaarlijks plaatsvinden. Daar zijn wolven natuurlijk peanuts bij. Maar nee, van onze huisdiertjes blijf je af. Zullen we ook loslopende honden afschieten? In Slovenië is het vergeven van wolven en beren. De herders daar hebben gewoon een paar stevige honden bij zich. Nooit problemen.

14 Reacties
korheiden2
korheiden214 jan. 2022 - 9:58

@Jean-Baptiste : 'In Slovenië is het vergeven van wolven en beren. De herders daar hebben gewoon een paar stevige honden bij zich. Nooit problemen.' We hebben hier in Nederland alleen een paar gesubsidieerde schaapherders op de Veluwe en in Drenthe. In de rest van het land lopen schapen zonder. Heel vaak op dijken. Ik zie nog niet gebeuren dat er vele kilometers hek op al die dijken geplaatst gaan worden. Loslopende honden zijn inderdaad een veel groter probleem. Las vandaag een verhaal van een boswachter uit Oostvoorne die vertelde over drie door een hond doodgebeten reekalfjes. Mensen hebben lak aan regels en laten hun honden vrijlopen om zelf koffie te gaan drinken. De straffen hierop kunnen mij niet hoog genoeg zijn. Maar dat lijkt me nog geen reden om maar te accepteren dat er een aantal schapen e.d. wordt doodgebeten door honden.

korheiden2
korheiden214 jan. 2022 - 10:01

@Jean-Baptiste : 'Maar dat lijkt me nog geen reden om maar te accepteren dat er een aantal schapen e.d. wordt doodgebeten door honden.' Ik bedoel uiteraard dat we evenmin moeten accepteren dat wolven schapen doodbijten.

vdbemt
vdbemt14 jan. 2022 - 10:53

@Korheiden.Ik mis in je reactie de mogelijkheid, die Jean-Baptiste beschrijft, voor de schapenhouders om honden te nemen tegen de wolf. Niet accepteren dat de wolf schapen pakt? Een volstrekt natuurlijk gebeuren. We kunnen wel, als maatschappij, de jaarlijkse miljoenen schade en overbodige slachtoffers van het vuurwerk accepteren, de doden en gewonden in het verkeer, de 20.000 doden per jaar door de tabaksindustrie. De vele schapen gedood door honden. Maar dat beperkte aantal door de wolf, dat kan niet. Hoe omgekeerd is onze wereld??

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jan. 2022 - 10:58

[we evenmin moeten accepteren dat wolven schapen doodbijten. ] Dat moeten we dus wel, het is niet geheel te voorkomen.

korheiden2
korheiden214 jan. 2022 - 13:56

@vdbemt : Je zou eens een kijkje moeten nemen hier op de dijken in de Hoeksche Waard. Die zijn erg lang. Er lopen echt honderden schapen. Hoeveel honden moet een boer daar gaan neerzetten? Moet hij/zij/x daar zelf bij aanwezig zijn? Vervolgens kom je met de doden in het verkeer en de vuurwerkslachtoffers aanzetten. Dit is allemaal betreurenswaardig, maar wel off-topic. Wat mij betreft wordt vuurwerk verboden. Zonder verkeer kunnen we niet. Deze discussie doet een beetje denken aan de windmolens. Daarop sneuvelen vogels en vleermuizen. Maar dan wordt gemeld dat huiskatten en het verkeer veel meer vogels doden.

Eric Minnens
Eric Minnens14 jan. 2022 - 14:45

Oké, honden zijn dus gevaarlijker voor schapen dan wolven. https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/al-dat-gedoe-om-de-wolf-je-zou-erom-lachen-als-het-niet-om-te-huilen-was~b1ba58ce/ Maar wat voor honden zijn dat dan? Toch niet die kleine keffertjes die ik bij mij in de buurt altijd aan hun iele nekjes voortgesleurd zie worden... Ik zie zelden meer een fatsoenlijke herdershond of deense dog... Nou ja, ik woon dan ook in de stad...

Middenman
Middenman14 jan. 2022 - 15:14

Het zijn vooral boswachters die de gruwelijke verhalen verspreiden over honden die wild aanvallen. Ik woon zelf al heel lang in één van de grootste bosgebieden van Nederland en heb het nog nooit meegemaakt of van dichtbij gehoord. Het zal zeker af en toe gebeuren en het moet zeker bestraft worden, maar ik heb ooit eens geïnformeerd naar officiële geregistreerde gevallen en dat zijn er heel weinig. Honden vallen vooral heel vaak mensen aan of andere honden, maar wild is echt een uitzondering. Agressieve honden is in de stad een groter probleem dan in de natuur. Boswachters zetten alles in om maar zoveel mogelijk natuur af te sluiten voor de burgers, zodat ze zelf hun gang kunnen gaan met commerciële bosbouw en gesubsidieerd experimenteren met de natuur en om hun vrienden de jagers ruimte te geven. Ze hebben daar liever geen pottenkijkers bij. Verder ben ik er een voorstander van om de wolf vooral zijn gang te laten gaan. De natuur zelf zal er wel voor zorgen dat er niet te veel van komen. De wolf heeft op natuurlijke wijze meer positieve invloed op het ecosysteem dan boswachters en natuurorganisaties.

JanVG2
JanVG214 jan. 2022 - 15:49

@jean-baptiste in Slovenia is er geen enkel probleem .. je meent het .. Er is een wet om jaarlijks wolven en beren af te schieten vanwege de schade die de boeren ondervinden .. Volgens de wet mochten in 2020 30 (!! een derde van het bestand!!) van de 95 bekende wolven in Slovenië afgeschoten worden. https://wilderness-society.org/emergency-wolf-and-bear-cull-to-continue-in-slovenia/

vdbemt
vdbemt14 jan. 2022 - 21:52

@Korheiden. De Hoeksche Waard. En jij en jouw schapenhoeders maken zich druk om de wolf???? Grapjas.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jan. 2022 - 12:13

Het lijkt mij twijfelachtig dat zich in de Hoeksche Waard een roedel gaat vestigen bij ook al is de wolf flexibel. Een wolf op doortocht zou kunnen. Laat de wolven het wildbeheer op zich nemen, zij zijn tenslotte de echte professionals en ze doen ook niet aan commerciële bosbouw.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jan. 2022 - 12:14

bij die dijken

korheiden2
korheiden215 jan. 2022 - 12:40

@vdbemt : Er is bij mijn weten nog geen wolf in de Hoeksche Waard gesignaleerd. Maar ik meen dat een flink deel van ons land bestaat uit polderlandschap met dijken. Ik kan je verder melden dat er hier heel wat reeën lopen, dus de wolf vindt hier een gedekte tafel.

vdbemt
vdbemt16 jan. 2022 - 10:46

@Korheiden. "Er is bij mijn weten nog geen wolf in de Hoeksche Waard gesignaleerd. ". Maar dat bedoel ik dus. Drukte maken om niks. Het is een gedekte tafel buiten het zicht van de wolf. En het valt te betwijfelen of die wolf die kant wel op komt. Daar moet hij wel erg veel water voor trotseren. Nogmaals: drukte om niks.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jan. 2022 - 15:48

Wolven zijn erg flexibel maar ze hebben wel een landschap met "dekking" nodig.

Eric Minnens
Eric Minnens14 jan. 2022 - 6:39

Hoe herken je een wolf? Heel simpel. Als het eet als een wolf, loopt als een wolf en huilt als een wolf, dan is het waarschijnlijk een wolf. De honger jaagt dit beest natuurlijk wel uit het bos, maar je zult hem toch niet makkelijk in de muil lopen. Wat doe je echter met een wolf in schaapskleren? Je kunt hem toch moeilijk tot herder maken. Of hem in jouw schaapskooi opsluiten. Hij zal daar heus niet vriendelijk met de lammetjes verkeren. Een kat bind je toch ook niet op het spek? Voor gediscrimineerde wolven moet je bij Bij1 zijn. Als je een hek wilt plaatsen bij Bij12. Als wordt aangevallen bij 112.

pahan
pahan14 jan. 2022 - 6:22

Gewoon net als in het oude verhaaltje, 'WOLF' roepen en af laten schieten.

J.N. Steenvoorden
J.N. Steenvoorden13 jan. 2022 - 22:01

Laten we hopen dat het zijn vruchten gaat afwerpen, maar het zal een harde dobber worden. Zomaar een uitspraak van een vrijwillig boswachter, tevens jager en slager: " Ik sta achter de oproep om wolven de pure beschermde status af te nemen. Als het nodig is moet je kunnen ingrijpen. Anders krijgen we de zelfde problemen als met de edelherten in de Oostvaardersplassen, de damherten in de Waterleidingduinen en de wilde zwijnen op de Veluwe.’’ Dat die problemen juist zijn ontstaan door het ontbreken van een natuurlijke vijand, ik noem een wolf, dat is dit heerschap blijkbaar even ontgaan. Nota bene een boswachter! Maar dat is ook direct het probleem waarmee we in dit land te maken hebben. Iedereen met een hond, kat of goudvis denkt verstand te hebben van de natuur en wil zich daar, naar goed Nederlands gebruik, mee bemoeien, met als dieptepunt het redden van de herten, de paarden en de runderen in de Oostvaardersplassen door ze te laten afschieten. Tel uit je winst. De meeste Nederlanders vinden de natuur prachtig, maar dan vooral daar, daar ver van huis. Niet hier. Hier zit de natuur ons alleen maar in de weg. Enfin, de tijd zal het leren.