Joop

Natuur in Nederland holt achteruit, stikstof een van grootste boosdoeners

  •    •  
30-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8377 keer bekeken
  •  
Naamloos

Natuur in Nederland blijft achteruitgaan, ziet het Wereld Natuur Fonds (WWF) in het nieuwste Living Planet Report Nederland dat donderdag is gepubliceerd. Ondanks dat natuurherstel in een aantal gebieden zijn vruchten afwerpt, is de natuur in zijn geheel er slecht aan toe.

Met name in duin-, heide- en agrarisch gebied gaat het niet goed. "Dat is ook een probleem voor mensen zelf", zegt Kirsten Haanraads van het WWF. "Natuurgebieden kunnen extra water van overstromingen opvangen. En bij hitte zorgt groen in de wijk juist voor verkoeling."

"De drie grootste bedreigingen voor de natuur zijn duidelijk", stelt Haanraads. "Het gaat om stikstofneerslag, verdroging van de bodem en de versnipperde natuurgebieden." Zo worden jaarlijks honderdduizenden dieren aangereden, zoals reeën, egels, dassen en marters, omdat hun leefgebied steeds kleiner wordt. Ze moeten dan vaker de weg oversteken.

Stikstofneerslag kan voor veel planten, insecten en andere dieren gevolgen hebben. Sommige planten gaan er harder van groeien, waardoor andere planten in de verdrukking raken. Dat kan een nadeel zijn voor insecten. Ook verzuurt de bodem en lossen stoffen als calcium op door stikstof. Dat kan slecht uitpakken voor vogels, die door calciumgebrek sneller hun pootjes breken en eieren leggen met dunnere schalen.

"We zullen volop moeten inzetten op grootschalig natuurherstel", zegt Haanraads. Adviseur Sander Turnhout van SoortenNL beaamt dit: "Hoe meer natuur er is en hoe meer dierensoorten er zijn, hoe makkelijker het wordt", zegt hij. "De natuur kan dan ook veel meer een stootje hebben." Dat de politieke situatie na de provinciale verkiezingen is veranderd, betekent niet dat de staat van de natuur nu anders is, benadrukt Haanraads verder. "De zetelwinst van de BBB betekent vooral dat de BBB nu aan de slag moet met dit probleem."

Diverse organisaties, waaronder het WWF, doen elke twee jaar onderzoek naar dieren en planten in Nederland. Daar rolt dan het Living Planet Report Nederland uit. Ook signaleert het WWF in het internationale Living Planet Report al jarenlang een achteruitgang van de natuur en diersoorten. Zo meldde het WWF in oktober dat de populaties van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen wereldwijd gemiddeld met 69 procent zijn afgenomen tussen 1970 en 2018.

(ANP)

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (86)

Backtobasics
Backtobasics31 mrt. 2023 - 18:19

"De BV Nederland" is volgens plan ondertussen 1 groot industrie en bedrijven terrein, geworden dat zonodig wereldwijd moet concurreren met de rest van de wereld op een beperkt stukje grond. Voor VVD ers,......... een "Supergaaf land",............ omdat ze er zelf al niet meer wonen, of het merendeel van de tijd in het buitenland doorbrengen.

jantje
jantje31 mrt. 2023 - 12:03

In mijn omgeving zie ik bijna geen pinksterbloemen, boterbloemen, hondsdraf, klein hoefblad, vlasbekjes en vogelwikke meer. Des te meer paardenbloemen en braamstruiken, klimop en hulst. Dit zijn allemaal planten die anderen verdringen. Maar ook door rigoureus beheer van groenverzorging in gemeentes zorgen voor het verdwijnen van veldjes met wilde bloemen. Want men wil graag alles netjes houden. Daardoor ook minder vlinders en bijen. Ik was op Vlieland, een eiland die toch geen landbouw kent, maar daar zag ik ook braamstruiken, klimop en hulst de kop opsteken in de bossen.

5 Reacties
Markzelluf
Markzelluf31 mrt. 2023 - 12:37

Gelukkig is dat hier toch iets anders. Particuliere initiatieven om bijvoorbeeld voedselbossen te starten en het inzaaien van stroken met wilde bloemen, komt zeker voor.

Middenman
Middenman31 mrt. 2023 - 13:14

Klopt inderdaad helemaal. Er zijn al gemeentes waar ze de bermen niet meer maaien en volop laten bloeien. Maar dan komt er weer kritiek van burgers dat het zo slordig staat. Mensen snappen er echt helemaal niks van.

vdbemt
vdbemt31 mrt. 2023 - 13:45

Dit is door het oog van iemand die enig verstand heeft van flora. Die ziet dat de verarming plaatsvindt. VdPlas zegt over deze zelfde omgeving: ik zie allemaal bloemen, planten en vogels. Er is helemaal niets aan de hand. En houdt zo heel veel onnozelen een lap voor de ogen.

KritischKijken
KritischKijken1 apr. 2023 - 6:49

@vdbemt Zegt iemand in de Randstad uit de verte tegen iemand die in de provincie in de natuur woont...

vdbemt
vdbemt1 apr. 2023 - 9:23

@KritischKijken. Zegt KritischKijken. Dat zegt genoeg.

Markzelluf
Markzelluf31 mrt. 2023 - 10:05

Hoewel ik me (vanzelfsprekend) ook zorgen maak over de verslechtering van de kwaliteit van de natuur (o.a. in Nederland), wel een opmerking. Heidegebieden bestaan eigenlijk pas sinds de middeleeuwen. Door de groei van de bevolking was er behoefte aan meer landbouwgrond en daarom kapten men op grote schaal bossen. Op arme zandgronden en door overbegrazing van schapen, kwamen er toen grote heidevelden. Via de heidemaatschappij hebben we daar in het verleden voor een groot deel weer verandering in aangebracht, zodat het productieve landbouwgronden werden. Heide in Nederland is dus niet per se onze 'oernatuur'. Ze ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Heide_(vegetatie)

8 Reacties
KritischKijken
KritischKijken31 mrt. 2023 - 10:46

Heel correct gezien. Het ziet er naar uit dat wat velen 'oorspronkelijk' noemen, eerder wensdenken of hobby natuur is. Natuur moet er blijkbaar op een bepaalde manier uitzien, los even van het element van echte verslechtering, omdat natuurorganisaties (namens wie?) Dat mooi lijkt. En ineens is de kwaliteit vh oppervlakte water ook dramatisch, terwijl kort geleden nog werd gejuigd over de rivieren omdat er succes met de zalm e.d. was. Beetje selectief allemaal...

MG1968-2
MG1968-231 mrt. 2023 - 11:45

Bij dit soort reacties bekruipt me altijd het gevoel dat de argumentatie als doel heeft 'niets is origineel dus niets is beschermingswaardig' met als reden dat degene die het opschrijft niets wil beschermen omdat natuur hem/haar sowieso niet interesseert en er dus al helemaal geen geld in wil steken/rekening mee wil houden. Dat zal bij jou best anders zijn. Iets genuanceerder. Maar toch. Wat voor consequenties denk jij dat het door jou geconstateerde moet hebben? Want je schrijft ze hier niet zomaar op.

Markzelluf
Markzelluf31 mrt. 2023 - 12:46

Terechte vraag, MG. Je kunt je inderdaad afvragen of je feiten moet noemen die niet per se tot de gewenste oplossing (minder stikstofuitstoot) leiden. Toch denk ik dat het helpt bij het maken van keuzes als je je realiseert dat de huidige heidevelden ook ontstaan zijn door menselijk ingrijpen. Het haalt wellicht de emoties wat meer uit de discussie. Maar voor de duidelijkheid: ik denk dat de natuur veel beter beschermd en zelfs hersteld moet worden om de kwaliteit van ons eigen leven op peil te houden. En daarvoor zijn keuzes nodig en hopelijk baseren we die op feiten.

Paul Spijkers
Paul Spijkers31 mrt. 2023 - 13:09

Nederland kent geen oer natuur. Bijna Nergens kent oer natuur, dat idee is een misopvatting. Maar heide als ecosysteem is bestaat, en bestond ook voor dat er landbouw was. Natuur kan veranderen, daar gaat het niet om. Waar het om gaat is dat het steeds meer vernietigt en verdwenen word, en dat we een plicht hebben om dat tegen te gaan, en respect en zorg voor het land te hebben.

Middenman
Middenman31 mrt. 2023 - 13:10

@Markzelluf - Iets met klok en klepel. Als mens en natuur op een extensieve manier samenleven, dan is het nog steeds natuur, met een enorme biodiversiteit. Hetzelfde verhaal wat je hier vertelt over de heide kun je ook vertellen over de alpenweiden. Die bestaan in hun huidige vorm dankzij het extensief houden van vee (koeien, schapen en geiten). En dat is al vele honderden jaren zo, misschien wel eeuwen. Geen oorspronkelijke natuur? Zelfs in het ongerepte Amazone gebied leefden altijd mensen. Van en met de natuur. Of vind je dat ook geen oorspronkelijke natuur? Als je al wilt, noem dan de heide halfnatuur, of cultuurlandschap. Maar nog steeds ontzettend belangrijk voor ons land. Ook om te laten zien hoe extensieve landbouw en natuur heel goed kan samengaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mrt. 2023 - 22:17

Het middeleeuwse Drentse cultuurlandschap bleef eeuwenlang in evenwicht. Doodzonde dat de heidemij en staatsbosbeheer het samen grondig verziekt hebben.

vdbemt
vdbemt1 apr. 2023 - 9:26

Het was (was) dan niet misschien persee oernatuur. Het was gevarieerdere natuur, in flora zowel als fauna, dan het monotone uitgestrekte boerenland van nu.

vdbemt
vdbemt1 apr. 2023 - 9:31

@KK. " .....los even van het element van echte verslechtering, ...." Begrijp ik nu goed dat (zelfs) jij verslechtering waarneemt? Kun je die beschrijven?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine31 mrt. 2023 - 8:19

Misschien moeten we qua natuurbeheer wel gewoon gaan inzetten voor natuur die om kan gaan met 3-4 graden opwarming, veel stikstof, droogte en nieuwe exoten. De gemiddelde Nederlander interesseert het niets of hij nou in een bos recreëert met Amerikaanse eiken of een Nederlandse beuk.

1 Reactie
Middenman
Middenman31 mrt. 2023 - 13:03

Rekening houden met andere soorten vanwege temperatuurstijging is inderdaad logisch. Maar dat is niet het punt. De natuur is heel flexibel en kan zich prima aanpassen aan andere omstandigheden, maar dat kan alleen als er voldoende biodiversiteit is boven de grond, in de grond, in de lucht en in het water. Hoe groter de biodiversiteit, hoe robuuster de natuur en hoe beter de natuur zich kan aanpassen. De invloed van de mens zorgt voor een gigantische afname van de biodiversiteit, dat is het probleem. Graaf maar eens een gat in de grond op een gangbaar weiland. En vergelijk dat met een gat in de grond bij een biologische boer. Of vraag je eens af hoe het komt dat er nauwelijks meer insecten op de voorkant van je auto zitten in de zomer. 40 jaar geleden zag je auto na één rit al zwart van de insecten.

Leovana
Leovana31 mrt. 2023 - 7:24

Erg jammer dat de Stikstofdepositie onzichtbaar en geurloos is. Het zou eigenlijk een felle kleur moeten hebben en flink stinken. Dan was er al lang ingegrepen

7 Reacties
KritischKijken
KritischKijken31 mrt. 2023 - 10:47

Of bleek dat het eigenlijk anders is, omdat we alleen volgens modellen meten..

MG1968-2
MG1968-231 mrt. 2023 - 12:54

@KK "Of bleek dat het eigenlijk anders is, omdat we alleen volgens modellen meten.. " Je schrijft dit omdat je denkt dat de modellen een significante fout bevatten die in jou voordeel zou uitpakken. Wat mij dan weer verbaasd is dat je de reden waarom je dat denkt niet vermeld. Het zou -indien geverifieerd- je verhaal zoveel sterker maken dat de stikstofaanpak sowieso op de schop kon. Je doet dat niet. Je staat dus gewoon achter de aanpak van het kabinet.

Fromspace
Fromspace31 mrt. 2023 - 12:56

Deze grafiek geeft de Depositie weer. Dan zie je dat het al jaren daalt. https://www.rivm.nl/stikstof

MG1968-2
MG1968-231 mrt. 2023 - 15:58

@fromspace Al jaren daalt. Maar de emmer was vrijwel vol en de gedaalde uitstoot laat die emmer nog steeds overlopen. Daarnaast. Zelfde grafiek maar andere periode. Dan zie je dat we nog lang niet terug zijn op acceptabele (door de natuur te dragen) niveaus. Dit had jij je ook kunnen bedenken. Waarom denk je dat het in je belang is om mensen een rad voor de ogen te draaien. Laat dat maar aan bbb over. Die gaan ook nat als de werkelijkheid een andere blijkt te zijn dan de (wederom) door de populisten gepresenteerde.

Fromspace
Fromspace31 mrt. 2023 - 17:14

Sorry, maar uit de grafiek zie je dat zowel de uitstoot als de depositie al jaren daalt. Dat geluid hoor je nergens. En dat terwijl de economie en bevolking juist die jaren toenam. Mooi toch die daling.

KritischKijken
KritischKijken1 apr. 2023 - 6:55

@MG Probeer ajb niet altijd mensen iets in de mond te leggen wat u goed uit zou komen... Ik vraag me slechts af of modellen echt de werkelijkheid laten zien. Hoe vaak is in het verleden niet gebleken dat dingen achteraf anders waren omdat modellen niet alle ingredienten in zich hadden....

LaBou
LaBou 1 apr. 2023 - 16:32

"Dat geluid hoor je nergens." Onzin. Dat (verkeerde) geluid horen we hier keer op keer weer. Tot vervelens toe zelfs.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout31 mrt. 2023 - 7:00

Bèbèbèh, zo blaten de schapen hun nieuwe bazin toe.

Fromspace
Fromspace31 mrt. 2023 - 7:00

Het rapport geeft mooie grafiekjes. Daar zie je dat er ook enorm veel goed gaat. Oa “ De populatieomvang van 351 diersoorten van land en zoet water is sinds 1990 gemiddeld iets toegenomen;” “ De populatieomvang van kenmerkende diersoorten in bossen nam gemiddeld iets af sinds 1990”. Maar stijgt alweer sinds 2000. “ De populatieomvang van kenmerkende diersoorten in zoet water en moerassen nam gemiddeld toe” “ In zoet water en moerassen deden dieren het over het algemeen goed ” “ Muurplanten doen het goed en tonen een stijgende lijn (figuur 23).” “ De biodiversiteit in agrarisch landschap neemt toe; trends voor weidevogels, akkervogels en graslandvlinders worden positief. “

2 Reacties
Volrin
Volrin31 mrt. 2023 - 8:42

Er zijn inderdaad ook positieve punten. Maar het is geen zero-sum game.

MG1968-2
MG1968-231 mrt. 2023 - 11:46

Staat hier ook in het begeleidende artikel: 'Ondanks dat natuurherstel in een aantal gebieden zijn vruchten afwerpt, is de natuur in zijn geheel er slecht aan toe.' Je beschrijft hierboven de 'Ondanks'. Heb je ook oog voor de natuur als geheel?

Déjà vu
Déjà vu30 mrt. 2023 - 22:54

En dan hebben we straks een gezonde bodem waar alleen de weide-schaapjes op mogen lopen. De wolf heeft daar natuurlijk niets te zoeken. Natuur is niet iets organisch, maar heeft zich te richten naar de inzichten en wensen van de mens. Wie lacht niet die de mens beziet.

2 Reacties
Volrin
Volrin31 mrt. 2023 - 8:43

"Natuur is niet iets organisch, maar heeft zich te richten naar de inzichten en wensen van de mens." Inderdaad, die tornado's in de VS moeten maar gewoon ergens anders gaan razen!

MG1968-2
MG1968-231 mrt. 2023 - 11:51

@Volrin Lol. Inderdaad. @Deha vu "Wie lacht niet die de mens beziet" Deze verwijzing naar leedvermaak komt mij hier totaal misplaatst over. Want je schrijft dit bewust hier dus het is niet out of context en het is duidelijk dat je het hebt over je eigen leedvermaak. Fijn he. Stuk maken.

Waarofnietwaar
Waarofnietwaar30 mrt. 2023 - 22:20

Waterpeil omhoog brengen levert het meeste resultaat. Met stikstofreductie gaan we de natuur niet redden.

3 Reacties
Volrin
Volrin31 mrt. 2023 - 8:47

Waar baseert u dat op?

Middenman
Middenman31 mrt. 2023 - 9:27

@Waarofnietwaar - het is én en. Ook alleen het waterpeil omhoog is niet voldoende zonder andere maatregelen. Stikstofreductie, waterpeil omhoog, minder kunstmest, minder chemicaliën, minder import van eiwitten voor veevoer, minder dieren, meer akker- en tuinbouw voor de lokale markt, kleinere machines om bodemverdichting te voorkomen, etc,. etc. Het enige goede natuurbeleid is een integraal natuurbeleid. En het enige goede landbouwbeleid is een beleid dat gericht is op duurzaamheid, kwaliteit, smaak, gezondheid, kleinschaligheid, milieu, natuur, eerlijke prijzen voor de boer en een vergoeding voor boeren voor landschaps- en natuurbeheer binnen hun gebied.

Paul Spijkers
Paul Spijkers31 mrt. 2023 - 13:13

Waterpeil hoger laten komen inplaats van alleen maar lager voor de boeren helpt, maar niet als de grond vergif is.

Backtobasics
Backtobasics30 mrt. 2023 - 21:25

Het zoveelste zorgwekkende rapport. Maar voor de ontkenners is wetenschappelijk onderzoek toch niet relevant, zij blijven liever geloven in hun eigen waarheid.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk31 mrt. 2023 - 8:34

Welke wetenschappers?

KritischKijken
KritischKijken31 mrt. 2023 - 10:48

De NGO...

Frans Akkermans3
Frans Akkermans330 mrt. 2023 - 20:14

Het betreft hier een mening van een NGO. De kop had dan ook voor de duidelijkheid tussen aanhalingstekens mogen staan.

4 Reacties
Volrin
Volrin31 mrt. 2023 - 8:48

Het betreft hier een conclusie op basis van feiten en wetenschappelijk onderzoek.

Vuurrood
Vuurrood31 mrt. 2023 - 8:49

Het betreft hier een mening van een NGO. De kop had dan ook voor de duidelijkheid tussen aanhalingstekens mogen staan. Hetgeen dan weer jouw mening is. meer niet.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans331 mrt. 2023 - 9:57

@Volrin Ik kwam een link tegen naar onderzoek van de WWF. Mee eens dat de WWF niet bekend staat als onafhankelijk onderzoeksinstituut? (Ik ben nogal sceptisch over het WWF. Het is tenslotte opgericht en jarenlang voorgezeten door wijlen Prins Bernhard als een soort jagersvereniging op groot wild. )

MG1968-2
MG1968-231 mrt. 2023 - 11:54

@Volrin Bij de battle tussen boerenverstand en WWF is het logisch dat het boerenverstand wint want dat doet het altijd, per definitie. Tenminste voor Frans. Die de boer welhaast goddelijke eigenschappen toedicht terwijl ieder ander weet dat het gewoon een nieuw orakel is.

Satya
Satya30 mrt. 2023 - 18:36

""De zetelwinst van de BBB betekent vooral dat de BBB nu aan de slag moet met dit probleem." Dat word op de sterfdag van Mandela zwarte Piet vieren ondertussen terugverlangen naar de tijd dat je zwarte mensen mocht slaan. Bbb zal de rekening vooruit schuiven.

15 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk31 mrt. 2023 - 1:40

Welke rekening?

pahan
pahan31 mrt. 2023 - 4:52

'BBB zal...' Wacht het nou eerst eens gewoon af. Het is nou niet dat het huidige establishment het beter gedaan heeft, doet of gaat doen. De Mandela opmerking is onnodig.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst31 mrt. 2023 - 6:32

Ik heb nog nooit een gepigmenteerde geslagen, hoe kom je erbij?

Zandb
Zandb31 mrt. 2023 - 6:39

Satya Hoe krijgt u het voor elkaar om het stikstofprobleem te koppelen aan zwarte mensen.

Satya
Satya31 mrt. 2023 - 10:07

"Wacht het nou eerst eens gewoon af. Het is nou niet dat het huidige establishment het beter gedaan heeft, doet of gaat doen. " Ik hoor geen plannen om effecten van klimaatverandering aan te pakken. Je zult toch op een plek aan de gang moeten zijn. Stel dat je niets aan uitstoot doet zul je dijken moeten ophogen. Was die opmerking van mij onnodig of van vdPlas?

Satya
Satya31 mrt. 2023 - 10:11

"Ik heb nog nooit een gepigmenteerde geslagen, hoe kom je erbij?" Schreef ik dat jij dat hebt gedaan? Gepigmenteerde? Kun je niet gewoon een normaal woord kiezen? Donker, zwart, Afrikaans mogelijkheden genoeg. Ik heb geen vertrouwen in politici die opmerkingen maken als vdPlas dat ze mijn belang ook waarde geven.

Satya
Satya31 mrt. 2023 - 10:13

"Hoe krijgt u het voor elkaar om het stikstofprobleem te koppelen aan zwarte mensen." Ik koppel bbb aan de opmerkingen van vdPlas over donkere mensen. De opmerkingen zijn zo denigrerend dat ik zulke politici vrees.

pahan
pahan31 mrt. 2023 - 11:31

@Satya, Kom je wel eens op de Afsluitdijk? https://deafsluitdijk.nl/ En de Mandela opmerking kwam uit jouw toetsenbord, do the math.

pahan
pahan31 mrt. 2023 - 11:34

@Satya, Toch nieuwsgierig geworden ben ik eens gaan Googelen: Op 5 december 2013 schreef Van der Plas: "Best ironisch. Dat Nelson #Mandela dood gaat op de dag dat wij de eer van #zwartepiet hoog houden." Bij de tweet gebruikte ook ze de hashtags #apartheid en #slavernij. In een tweet uit hetzelfde jaar haalde Van der Plas uit naar de anti-Zwarte Piet activist Quinsy Gario: "Vroeger kregen mensen als Quincy Gario gewoon met de roe". Ik was me er niet van bewust, maar snap nu wel ineens de link.

MG1968-2
MG1968-231 mrt. 2023 - 11:58

@IHAG "Welke rekening?" Onder andere (en dus niet daartoe beperkt): a) Die van het uitstellen van noodzakelijke maatregelen. b) Die van het opruimen van de rommel van niet werkende maatregelen. c) Die van het wederom niet kunnen inzetten op landelijke sociaal beleid. d) Het ontvlechten van big agro en landsbestuur.

MG1968-2
MG1968-231 mrt. 2023 - 12:01

@Pahan "Wacht het nou eerst eens gewoon af. Het is nou niet dat het huidige establishment het beter gedaan heeft, doet of gaat doen. " Denk je nu werkelijk dat het stemmen voor BBB niet in het plaatje past? Als je blijft doen wat je deed blijf je krijgen wat je kreeg. Kijk eens naar de uitslagen van afgelopen provinciale verkiezingen. Altijd dikke winst voor de populisten. Ook deze gaan niets brengen. Over 4 jaar zeg jij weer 'wacht het nou eerst eens gewoon af'.

Paul Spijkers
Paul Spijkers31 mrt. 2023 - 13:18

IkHebAltijdGelijk "Welke rekening?" Niemand gaat haar tijd aan jouw verspillen als je net doet dat je het alfabet niet kent en niet tot tien kan tellen.

Satya
Satya31 mrt. 2023 - 13:43

"Ik was me er niet van bewust, maar snap nu wel ineens de link." Yep, voel me daar niet prettig bij. Vooral die over Mandela vind ik erg steken. Die tweede zou je nog als zeer diepzwart humor zien, vind hem te zwart maar ok. Die van Mandela maak je volgens mij alleen als je er iets van meest. Wat ik leuke zwarte humor vind. Zou het niet draaien bij bij1. Mijn ZA vrienden vinden het fantastisch. NOFX - the greatest country in the world.

pahan
pahan1 apr. 2023 - 6:01

@Satya, Toch heb ik van nature blijkbaar iets meer vertrouwen in de mens. Kan je iemand uitspraken van 10 jaar geleden na blijven dragen? Voor wat de humor betreft, ik zat te kijken naar de show van Chris Rock. Ik heb het uit gezet, omdat ik me op enig moment realiseerde dat niets uit zijn grappen door mij bij het koffie apparaat herhaald kon worden. Welkom in de wereld.

Satya
Satya1 apr. 2023 - 11:37

Pahan Ik zie geen reden te denken dat zij andere denkbeelden heeft. Ze liep pas nog onzin te verkondigen over plaats maken voor migranten. Ik kan mijn meningen ook niet bij het koffiezetapparaat uitdragen, op scholen heb ik de grootste problemen gehad als ik over de waarheid over Churchill begon. Tja, iedereen zijn eigen last. Het probleem met humor over zwarte mensen is wel een gevolg van de geschiedenis, denk dat je tegen hetzelfde probleem oploopt met joodse humor. Sorry, je hebt best een punt, moet eerlijk zeggen dat het in mijn omgeving best kan. Heb je het eigenlijk weleens geprobeerd? Denk dat het wel meevalt.

vdbemt
vdbemt30 mrt. 2023 - 17:49

Welnee, joh (aldus Caroline vd Plas) dat hele stikstofgedoe hebben we zelf bedacht.

14 Reacties
LaBou
LaBou 30 mrt. 2023 - 21:04

Ze is niet de enige. Ook hier vertoeft een reaguurder die keer op keer kraait dat het prima gaat want de stikstof neerslag daalt. Sommige mensen leren het nooit.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk31 mrt. 2023 - 1:41

En daar het Lientje gelijk in.

pahan
pahan31 mrt. 2023 - 4:53

Als altijd niet geïnformeerd. Wel stemrecht, het blijft bijzonder.

Pater
Pater31 mrt. 2023 - 6:53

VdPlas ontkent het bestaan van het stikstofprobleem niet. Ze willen meer tijd en ze zijn tegen gedwongen onteigening. BBB is veel genuanceerder dan die absurde boerenactiegroepen.

LaBou
LaBou 31 mrt. 2023 - 8:24

"Ze willen meer tijd " Brussel heeft al laten weten dat uitstel van maatregelen konsekwenties gaat hebben. Ook voor de bbb zijn de geitenpaadjes inmiddels afgesloten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mrt. 2023 - 8:58

De BBB wil traineren.

vdbemt
vdbemt31 mrt. 2023 - 9:17

@IHAG. Hoe goed kan het weergegeven worden. Labou eindigt met: "Sommige mensen leren het nooit." En direct daaronder sta jij.

vdbemt
vdbemt31 mrt. 2023 - 9:19

@Pater. Welles, nietes. Zij zegt toch echt bij herhaling dat het stikstofprobleem door Nederland zelf bedacht is.

KritischKijken
KritischKijken31 mrt. 2023 - 10:49

Stikstof wel, de rest niet.

KritischKijken
KritischKijken31 mrt. 2023 - 10:51

@LaBou Misschien ligt het ook wel genuanceerder, ooit dat bedacht.... ?

MG1968-2
MG1968-231 mrt. 2023 - 12:07

@Danielle "De BBB wil traineren. " Ja. Big agro weet dat op termijn het model ook onhoudbaar is. Ieder jaar uitstel levert voor sommige zoveel op dat daarmee de gated community in stand gehouden kan worden waarvan ze weten dat die in de toekomst nodig zal zijn om het gegraaide te beschermen ten opzichte van degene die die bewaking 2x betalen. Nu en straks. Ieder jaar uitstel loont voor degene die de wereld als uitputtend te exploiteren zien.

MG1968-2
MG1968-231 mrt. 2023 - 12:10

@Pater "VdPlas ontkent het bestaan van het stikstofprobleem niet. Ze willen meer tijd en ze zijn tegen gedwongen onteigening. BBB is veel genuanceerder dan die absurde boerenactiegroepen." Zoals Danielle al schreef: je beschrijft hier een recept van traineren. Tegen consequenties voor de boeren zijn is gewoon tegen maatregelen zijn. Alsof je als Nederland zegt tegen België: lossen jullie onze problemen maar op.

Satya
Satya1 apr. 2023 - 6:16

Danielle Ik zie dorpen en de wegen daarom heen veel soorten kwijt raken. In de natuurgebieden is er juist een toename van soorten. We hebben hier inmiddels enorme groepen stengelloze sleutelbloemen en zonnedauw. In veel van die gebieden doen dieren het ook goed. De grauwe klauwier kun je hier vrij gemakkelijk spotten. Alleen de weidevogel is dramatisch, die zie ik eigenlijk ieder jaar afnemen. Waar ik als 6 jarige bepaalde geluiden vaak hoorde, bv grutto hoor ik ze daar niet meer. M'n oom heeft een woning in zo'n gebied. Een wandel tip is altijd het drents Friese woud, lauwersmeer en vooral nationaalpark Drensche A daar voor bloemen en planten al kun je er de nachtzwaluw ook zien in het juiste jaargetijde. Voor weidevogels wil ik het niet eens schrijven zo dramatisch. Om nog iets goeds te zien moeten wij een eind fietsen en eerder de deur bij mn opa uitstappen. De gebieden die er nog zijn moeten eigenlijk voor mensen worden afgesloten. Ik denk trouwens dat het probleem voor de weidevogel voor een groot deel in het buitenland ligt maar hun broedkansen moeten hoog mogelijk worden gemaakt. Mijn adoptie familie is erg op de natuur gericht. Ik ben hier slechts een papegaai, al zie ik het probleem met de weidevogel zelf ook. Ik ken de bloemen en vogels omdat zij mij erop wijzen. Zelf vind ik nationaal park Drentsche a het mooist.

LaBou
LaBou 1 apr. 2023 - 12:12

"Misschien ligt het ook wel genuanceerder, ooit dat bedacht.... ? " Op een gegeven moment houdt nuance op. En de nuance die kk bedoelt is geen nuance maar een kop in het zand houding.

Sam V
Sam V30 mrt. 2023 - 17:15

Is dit werkelijk letterlijk het ANP bericht? Hier wordt echt alles door elkaar aan elkaar verbonden. Hierdoor klinkt het erg activistisch in plaats van wel doordacht met duidelijk onderscheid naar de verschillende zaken en hoe het daar mee staat.

13 Reacties
vdbemt
vdbemt30 mrt. 2023 - 17:52

Iets wat het verontrustende van de toestand bevestigt, doet schrikken. Maar is niet daarom activistisch. "Hier wordt echt alles door elkaar aan elkaar verbonden." Alles IS met elkaar verbonden.

Volrin
Volrin30 mrt. 2023 - 17:53

Misschien kan u dan de inhoud ontkrachten, in plaats van loze insinuaties over de bron te uiten?

Sam V
Sam V30 mrt. 2023 - 18:12

@ Volrin Ik geef juist aan dat ik dit ANP bericht vreemd vind. Daar ga ik dan ook niet inhoudelijk op reageren. Dan zou ik eerst het verslag van het WNF moeten lezen. Dus bij dit artikel houd ik het bij de vorm en de indruk die ik daarbij krijg. Uw indruk is wellicht anders, maar daar zegt u dan niets over.

Satya
Satya30 mrt. 2023 - 18:42

Download het rapport. Luister eens naar Rob Bijlsma, veldonderzoek roofvogels al jaren. Mij valt bv op dat weidevogels ieder jaar minder worden, ook lijken de bermen eentoniger te worden betreft bloemsoorten. Al zijn er in natuurgebieden veel meer soorten dan een paar jaar geleden.

KritischKijken
KritischKijken30 mrt. 2023 - 18:46

@Volrin Laten we t zo stellen: Het klinkt als een slecht opgebouwd rapport: Allereerst wordt het veelvuldiger aanrijden van dieren gekoppeld aan kleinere leefgebieden terwijl er juist door ecoducten veel gebieden met elkaar verbonden zijn. Ten tweede is in veel gebieden de populatie van reeen everzwijnen etc zo groot geworden, dat er nergens in een rapport een verband daarmee onderzocht is of erkent wordt. Maar rij eens tussen Nunspeet en Epe: Het gebied is nog even groot, maar de populaties.. Ten derde een rapport dat bol staat van 'kan' en tenslotte om de angst in NL goed te laten neerdalen eindigt met een wereldwijde constatering. En in NL? Zo krijg ik elk verhaal rond als ik bij de gewenste uitkomst wil komen. Maar het mooiste komt nog: Hoe meer natuur, hoe meer diersoorten, hoe makkelijker" Oh da's de bedoeling we gaan van NL een groot natuurreservaat maken. Nou, dan ook maar onze eigen populatie verminderen.

Volrin
Volrin30 mrt. 2023 - 19:04

@Sam V "@ Volrin Ik geef juist aan dat ik dit ANP bericht vreemd vind. Daar ga ik dan ook niet inhoudelijk op reageren. Dan zou ik eerst het verslag van het WNF moeten lezen. " Daar wordt gewoon in het artikel naar gelinkt.

Volrin
Volrin31 mrt. 2023 - 4:08

@KK "@Volrin Laten we t zo stellen: Het klinkt als een slecht opgebouwd rapport: " Hoe u het vind klinken is totaal niet relevant. De inhoud, met name de feiten is wat telt. "Allereerst wordt het veelvuldiger aanrijden van dieren gekoppeld aan kleinere leefgebieden terwijl er juist door ecoducten veel gebieden met elkaar verbonden zijn." Veel, niet alle. U gaat er, zonder feitelijke onderbouwing, vanuit dat het overgrote deel van de dieren toegang heeft tot en gebruik maakt van, ecoducten. "Ten tweede is in veel gebieden de populatie van reeen everzwijnen etc zo groot geworden, dat er nergens in een rapport een verband daarmee onderzocht is of erkent wordt." 1. Bron? 2. Dat veranderd niks aan of hun leefgebied kleiner is geworden. " Maar rij eens tussen Nunspeet en Epe: Het gebied is nog even groot, maar de populaties.." Dit is niets meer dan een loze anekdote. "Ten derde een rapport dat bol staat van 'kan'" U heeft blijkbaar nog nooit eerder een wetenschappelijk rapport gelezen? "en tenslotte om de angst in NL goed te laten neerdalen eindigt met een wereldwijde constatering." Omdat ze: A. Ook een rapport over de wereld hebben geschreven en dus kunnen vergelijken. B. Het NLse milieu en de NLse natuur ook invloed heeft op de rest van de wereld.

Volrin
Volrin31 mrt. 2023 - 4:09

@KK "En in NL?" Daar gaat het NLse rapport over. "Zo krijg ik elk verhaal rond als ik bij de gewenste uitkomst wil komen." Nog een loze insinuatie. "Maar het mooiste komt nog: Hoe meer natuur, hoe meer diersoorten, hoe makkelijker" Dat is gewoon een algemene stelregel inderdaad. " Oh da's de bedoeling we gaan van NL een groot natuurreservaat maken. " Nee, dat is een stropop van de voorgaande zin.

Pater
Pater31 mrt. 2023 - 7:08

@Kritischkijken Het verbinden van grote natuurgebieden met ecoducten is een goeie zaak. Voor het verbinden van kleine natuurgebieden worden die helemaal niet gebouwd. Het is een absurde gedachte dat WNF van NL één groot natuurgebied wil maken. En het rapport doet verslag van werkelijke problemen met de natuur en de biodiversiteit, lees het zelf eens. https://www.wwf.nl/globalassets/pdf/lpr/lpr-nl-2023-kiezen-voor-natuurherstel.pdf

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mrt. 2023 - 9:03

Oók wegbermen en dijken hebben in Nederland te maken met stikstofvervuiling. Bloemrijke wegbermen aanleggen en zo houden lukt niet echt omdat daar nu juist schrale grond voor nodig is.

Satya
Satya31 mrt. 2023 - 10:16

"Bloemrijke wegbermen aanleggen en zo houden lukt niet echt omdat daar nu juist schrale grond voor nodig is." Je hoeft ze ook niet aan te leggen als het goed gaat met de natuur. Ik ga weleens met mijn adoptie tante wandelen die van kinds af gefascineerd is door planten en verteld hoe de bermen veranderd zijn.

MG1968-2
MG1968-231 mrt. 2023 - 12:13

Ik had @Sam gezien hij hierboven schreef hier in dit draadje terug verwacht. Het kan natuurlijk zijn dat het effe tijd kost om het rapport aan een quick scan te onderwerpen maar het lijkt er op dat hij wel twijfel wil zaaien maar niet wil beargumenteren of op terug wil komen. Jammer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mrt. 2023 - 14:15

Satya Met name dijken werden een tijdlang zoveel mogelijk "onkruidvrij" gehouden. Inmiddels is bekend dat dat om allerlei reden een verkeerde tactiek is. In mijn gemeente worden pogingen gedaan wilde bloemen terug te krijgen. Maar op wandelingen in het buitengebied krijg ik alleen bij uitzondering klaprozen te zien.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal30 mrt. 2023 - 16:20

nounou... geen paniek; in mijn tuin knalt het groen en geel en rood en wit boven de grond , bomen volop in knop en bouwen de vogels overal al nesten. Weliswaar geen exotische miniscule mosjes... maar die noem ik niet natuur.

3 Reacties
LaBou
LaBou 31 mrt. 2023 - 8:26

"bouwen de vogels overal al nesten." En wachten de diverse "huis"poezen likkebaardend op de nieuwe oogst.

Volrin
Volrin31 mrt. 2023 - 9:01

De natuur trekt zich niks aan van uw idiosyncratische definities.

vdbemt
vdbemt31 mrt. 2023 - 9:22

Precies de redenatie van vdPlas. Zij ziet ook overal vogels en groen. DUS er is niets aan de hand.