Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Natuur houdt ontruiming Lützerath tegen

  •  
15-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2331 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2023-01-15 om 11.33.45

Tienduizenden activisten uit heel Europa, waaronder Nederlanders, hebben zich zaterdag aangesloten bij de Duitse demonstranten die zich verzetten tegen de bruinkoolwinning in Lützerath. Het dorp wordt afgegraven om de fossiele brandstof uit de grond te kunnen halen. 

De Duitse politie zette waterkanonnen in om de komst van de demonstranten tegen te houden en probeerde het gebied te ontruimen. Op het filmpje is te zien hoe de politie op haar beurt door de natuur wordt belemmerd. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (51)

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine16 jan. 2023 - 10:12

Deze reactie is verwijderd

Jozias2
Jozias215 jan. 2023 - 21:37

https://nos.nl/artikel/2459964-duitse-politie-ontruiming-bruinkooldorp-lutzerath-afgerond Zo nu kan morgen iedereen weer naar zijn werk. Wat zou beter zijn voor duurzame energie. Twee jaar actievoeren in een dorp wat na een paar dagen ontruimd is. Of gaan werken als installateur van zonnepanelen waar een tekort aan is? Of een studie gericht op innovatie en duurzame energie.

5 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗16 jan. 2023 - 10:24

« Of gaan werken als installateur van zonnepanelen waar een tekort aan is? Of een studie gericht op innovatie en duurzame energie. « …….Bewustwording is nog steeds heel belangrijk…. Wel slaat u de spijker op zijn kop. Niet alleen installateurs van zonnepanelen maar ook die van warmtepompen, onderhoudsmonteurs van alles, mensen die glasfiber aan kunnen leggen. Ze zijn er allemaal te weinig. De bottleneck bij het onderhoud van onze kerncentrales is een tekort aan precisielassers. En dan heeft Frankrijk nog relatief meer technisch geschoolden dan elders in Europa.

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 jan. 2023 - 11:40

Valse keus. Het probleem is dat regeringen niet genoeg doen. Als je als monteur werkt en het bruinkool blijft de lucht in gaan gaat het klimaat er aan. Als je wat dan ooit als individueel vlak doet en de gevestigde regering haar gang laat gaan.

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 jan. 2023 - 11:42

Hannah Arendt noemt dat soort draai gewoon mee met de leiders gedrag de banaliteit van het kwaad.

BobDobb
BobDobb16 jan. 2023 - 14:33

@Paul Spijkers Het zijn alleen niet de gevestigde regeringen. De verantwoordelijke minister is van Die Gruenen. Die zijn al jaren fel tegenstander van bruinkool en kernenergie. Echter nou ze zelf regeringsverantwoordelijkheid dragen komen ze erachter dat er ook nog zoiets is als de harde realiteit en dat gewoon maar de lichten uitdoen in Duitsland niet echt een optie is. De huidige situatie is geen politieke onwil maar vooral een gevolg van slechte keuzes en geopolitieke conflicten.

oproerkraaier
oproerkraaier16 jan. 2023 - 16:19

Wat doe jij eigenlijk?

Juppé🎗
Juppé🎗15 jan. 2023 - 20:25

@Olav en Frans. Kernenergie is CO2 schoon, duur in investering en goedkoop in productie en heeft verder nadelen. Die moet je afwegen tegen de nadelen van andere bronnen. Vooral qua natuur belang vind ik. Het is nooit een blijvertje. Fusie heeft dezelfde voordelen en alleen het nadeel dat de investeringen nog groter zijn. Maar dan is het weg, gelukkig past fusie naad loos in de infrastructuur. Hier in Frankrijk is het een zegen. Zelfs onze oude centrales mixen prima met windmolens, zonneparken en waterkracht. Hieronder een continu actueel schema van de franse energievoorziening. Let vooral op co2 per MWh. Factor 20 beter dan i NL of D, meestal meer. https://www.rte-france.com/

8 Reacties
r v b
r v b15 jan. 2023 - 21:19

Hoeveel radioaktief afval is er per jaar? en wat is de oplossing daarvoor?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine15 jan. 2023 - 21:26

@rvb, gewoon opslaan in een container ver onder de grond. Snap niet dat dit zo'n probleem is voor mensen. In 1 kobalt mijn voor wat accu's kunnen we al het kernafval voor de komende 1000 jaar opslaan.

haarklover
haarklover15 jan. 2023 - 21:27

Mixen kerncentrales goed met windmolens? Een windmolen geeft alleen stroom als het waait, en een kerncentrale heeft een halve dag (of langer) nodig om op gang te komen. Een kerncentrale kan dus nooit de pieken opvangen. Waterkrachtcentrales kunnen dat wel.

Juppé🎗
Juppé🎗15 jan. 2023 - 21:56

« Hoeveel radioaktief afval is er per jaar? en wat is de oplossing daarvoor?« …..dat is het belangrijkste nadeel maar wordt steeds verder ingeperkt. Nieuwe generaties stoken dit deels weer op.. OK deels. De ruimte die dat inneemt is niet te vergelijken met de ruimte die de energieketen van windmolens en hydrogen vereist voor een zelfde aantal TWh. Niet dat ik daar pertinent tegen ben maar laten we een toekomstbestendige mix inzetten vooral gelet op de belasting voor de natuur. Natuur is niet alleen de mens en zijn beperkingen. En vooral uiteraard ons verbruik beperken.

LaBou
LaBou 15 jan. 2023 - 22:19

@r v b: je vergeet de kosten voor de opslag van dat afval dat ook gesocialiseerd zal moeten worden in de ogen van de producenten.

Juppé🎗
Juppé🎗16 jan. 2023 - 9:55

« Een windmolen geeft alleen stroom als het waait, en een kerncentrale heeft een halve dag (of langer) nodig om op gang te komen.« ……met mixen bedoel ik elkaar aanvullen. Uw verhaal over kerncentrales geldt voor aan en uitzetten. Je kun ze ook via een bepaald schema moduleren, als je dat met groepjes doet krijg je het effect alsof ze zachter staan. Ook de totale windenergie voor heel Frankrijk gaat niet zo schoksgewijs heen en weer. De rimpels kunnen dan met hydrau opgevangen worden. Tijdelijk te veel energie kan ook gebruikt worden door water weer omhoog te pompen in stuwmeertjes. In de toekomst kan dat gebruikt voor de generatie van waterstofgas. De inzet daarvan is onvermijdelijk maar laten we er niet te enthousiast over worden. Je maakt groene waterstof alleen van groene electriciteit. Je moet het opslaan en dan weer omzetten in electriciteit en dan ben je meer dan de helft van de energie kwijt. Het gelijk gebruiken in huizen of auto’s betekent dat je minder goed warmtepompen in kunt zetten en nog meer verliest. Dus nog leer windmolens nodig hebt. Een natuur verslindende bezigheid.

BobDobb
BobDobb16 jan. 2023 - 13:33

@RVB Heel weinig per persoon (ongeveer 1 cm^3) en daar moet je inderdaad iets mee. De alternatieven hebben echter ook nadelen. Fossiele brandstoffen veroorzaken p.p. per jaar zo'n 9 ton CO2 (in Nederland). Ga je volledig hernieuwbaar leg je een enorme claim op grond en grondstoffen. Wind en zon kost een factor 15x meer beton, en 60x meer staal voor dezelfde energieproductie vergeleken met fossiel en kern. En dan hebben we het nog niet over alle ellende die zeldzame aardmetalen als cobalt en lithium veroorzaken in de vorm van milieuvervuiling, menselijk leed en geopolitieke spanningen.

EenMening3
EenMening316 jan. 2023 - 20:17

@BobDobb Tegenstanders van kernenergie zijn vaak alfa en hebben dus niet het flauwste benul van techniek. Dus komen ze met oplossingen die in de praktijk niet werken. Volledig overschakelen op hernieuwbare energie is een enorme klus, die decennia in beslag neemt. In de tussentijd zijn fossiele- en/of kernenergie nodig en zelfs daarna moeten periodes met te lage productie opgevangen worden, met fossiel of kern... Het verzet tegen kernenergie was en is niet rationeel maar wel een beetje dom. Als we vanaf 1980 wereldwijd jaarlijks 25 kerncentrales hadden gebouwd, was de CO-uitstoot een flink stuk lager geweest.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans315 jan. 2023 - 18:54

@Meyer Ik redeneer als volgt. Om van fossiele energie als bruinkool af te komen kun je kernenergie niet missen. Om de energiecrisis op te kunnen lossen is er vrede in Europa nodig. Omdat te bereiken dient Rusland uit Oekraïne te vertrekken en dan zijn zware wapens uit Duitsland meer dan welkom. Dat die demonstranten deze redenering niet volgen weet ik heus wel.

Iclaudius
Iclaudius15 jan. 2023 - 18:53

Deze activisten zijn criminelen, namelijk het blokkeren van de toegang tot het gebied en weigeren om oproepen van de politie op te volgen kan worden beschouwd als crimineel gedrag, hinderlijk gedrag en ongehoorzaamheid gepaard met verzet tegen de politie. Daarnaast betreft deze actie een inbreuk op de openbare orde. Ben benieuwd naar het totaal aantal arrestaties van deze criminelen.

6 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers15 jan. 2023 - 22:04

Zijn ze veroordeelt dan? Nee. Als de politie ze niet aanviel zou er geen probleem zijn. Dus je klaagt omdat ze aangevallen worden. Er was ook geen probleem als de regering van Duitsland zich aan de afspraak hield om te stoppen met nieuwe bruikool winning. Nu moeten burgers uit de EU hun helpen herinneren dat klimaat verandereing toch best wel een ramp is.

PepoineLeTerrible
PepoineLeTerrible16 jan. 2023 - 8:18

Ik betwijfel of je hetzelfde zegt over de demonstrerende boeren... Maar los daarvan, is een bevel van de politie negeren letterlijk geen crimineel gedrag, dat is namelijk een overtreding. Dat is zoiets als zeggen dat iemand die een par kilometer te hard rijdt een crimineel is.

Proletarier
Proletarier16 jan. 2023 - 8:44

@ Iclaudius De echte criminelen zijn mensen zoal jij die het oogluikend toestaan dat de hele wereld om zeep word geholpen en mensen die daar wat aan willen doen wegzetten als criminelen De echte criminelen zijn de oliemaatschappijen die al decennia weten dat fossiele brandstoffen zorgen voor de vernietiging van de aarde. Je staat echt aan de verkeerde kant van de geschiedenis maar dat zal jou waarschijnlijk niets uitmaken

Iclaudius
Iclaudius16 jan. 2023 - 18:54

@Paul Spijkers Jij zegt dat er geen probleem zijn als de politie niet had ingegrepen, maar wat als die mensen echt iets verkeerds hadden gedaan? Misschien was politie ingrijpen wel noodzakelijk. En je klaagt over de regering van Duitsland, maar je moet ook begrijpen dat bruikoolwinning een belangrijke bron van inkomsten kan zijn voor veel mensen in die regio. Je suggereert dat de EU burgers moet helpen herinneren dat klimaatverandering een ramp is, maar ik denk dat iedereen dat al weet en dat er veel inspanningen worden gedaan om het tegen te gaan. Er zijn veel kanten aan dit verhaal en we moeten rekening houden met alle aspecten voordat we snel oordelen. Jammer dat je het weer afvlakt.

Iclaudius
Iclaudius16 jan. 2023 - 19:02

@proletarier Het is onredelijk om te suggereren dat individuele mensen zoals ik verantwoordelijk zijn voor de problemen van de wereld. De oorzaken van deze problemen zijn complex en veelomvattend en vereisen collectieve inspanningen van regeringen, bedrijven en individuen om op te lossen. Ook is het onterecht om oliemaatschappijen als de enige schuldigen te beschuldigen. Er zijn talloze andere bedrijven en sectoren die bijdragen aan de problemen van de wereld, en het is onredelijk om de schuld te leggen bij één specifieke groep. Tenslotte, ik ben net zo bezorgd over de toekomst van de wereld als iedereen en ik werk hard om mijn steentje bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Dus, beschuldigen mij van het niets doen is echt onjuist. Sterker nog door dit soort opmerkingen ben je erg je polariserend bezig!

Proletarier
Proletarier16 jan. 2023 - 20:55

@ Iclaudius Je schrijft "maar je moet ook begrijpen dat bruikoolwinning een belangrijke bron van inkomsten kan zijn voor veel mensen in die regio" Het aloude rechtse argument als je er geld mee kan verdienen dan is het ok. Korte termijn winstmaximalisatie boven alles zelfs als dat betekend dat we collectief zelfmoord plegen. Ik heb een mening over mensen als jij die ik hier niet op ga schrijven Ik hoop dat je geen last van je geweten hebt

itsme3
itsme315 jan. 2023 - 16:41

Kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen deze lui en degenen die tegen de avondklok demonstreerden? Behalve dat de ene groep links was en de ander rechts.

6 Reacties
Adaestuo
Adaestuo15 jan. 2023 - 16:53

Als je dat vraagt valt het je niet uit te leggen.

itsme3
itsme315 jan. 2023 - 17:57

@adaestuo Dus u weet het ook niet, begrijp ik.

Andreas4
Andreas415 jan. 2023 - 19:18

Als je in je zogenaamde vraag al alles en iedereen gaat framen, hoef je ook geen redelijk antwoord te verwachten, verdien je ook niet.

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 jan. 2023 - 22:01

Bruinkool behoort niet meer gedolven te worden, is afgesproken door wereldleiders, omdat het tot de ergste soort vervuiling zorgt dat het klimaat verandert dat tot wereldlijke rampen zorgt. Dat heeft niks met een avond klok te maken, of links of rechts. Het gaat om die expansie van die bruinkool. De enige vergelijking is dat alles in het nieuws over mensen gaat. Nou gefeliciteert, dit zijn ook mensen.

PepoineLeTerrible
PepoineLeTerrible16 jan. 2023 - 8:24

Deze reactie is verwijderd

itsme3
itsme316 jan. 2023 - 23:38

@Paul Spijkers Begrijp ik het goed dat het criterium voor een gewelddadige demonstratie is of dat u het doelt goedkeurt of niet? Beidde soorten demonstranten horen keihard gestraft te worden.

Rob12342
Rob1234215 jan. 2023 - 13:49

Wat een volstrekte idioterie ontvouwd zich in Duitsland.. Dit zijn dezelfde mensen die schone kernenergie tegenhouden en zelfs kerncentrales willen sluiten. Als dat niet gebeurd was dan was mogelijk Lutzerath blijven bestaan. Enorme klunzigheid van de Duitse politiek.

2 Reacties
Adaestuo
Adaestuo15 jan. 2023 - 17:03

@Rob12342 15 jan. 2023 - 14:49 Beweren dat kernenergie schoon is, is net zoiets als zeggen dat in een oorlog geen slachtoffers vallen.

Rob12342
Rob1234215 jan. 2023 - 19:09

Aduesto : onderbouwing graag?

Juppé🎗
Juppé🎗15 jan. 2023 - 11:58

Misschien moeten ze Remkes vragen…..

Frans Akkermans3
Frans Akkermans315 jan. 2023 - 11:54

De Britse Extension Rebellion is na enige reflectie op haar aanpak teruggekomen op de actiemethode van het vastlijmen aan kunst en het blokkeren van wegen. Het leverde te weinig sympathie op voor het doel waarnaar ze streven. Ik hoop dat deze organisatoren hun voorbeeld volgen en zich afvragen hoe ze een breder publiek kunnen bereiken. Het is vanaf het begin duidelijk geweest dat ze de winning van bruinkool niet tegen kunnen houden en deze ontruiming ook niet. Het was politiek wijzer geweest als dit protest tegen bruinkool gepaard was gegaan met een demonstratie voor het open houden van de kerncentrales. Ook het standpunt inmiddels van Greta T. Nog mooier, ook met een pleidooi voor het sneller afleveren van zware wapens aan Oekraïne. Maar het Duitse pacifisme en het Atomkraft nein danke is vrees ik nog te diep geworteld.

3 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer15 jan. 2023 - 15:08

@ Frans Akkermans: Absurd om de oorlogvoering in Oekraïne hieraan te koppelen.

Andreas4
Andreas415 jan. 2023 - 19:23

@Akkermans: met deze actie wordt ook een boodschap afgegeven aan politiek en wereld, en die boodschap lijkt me duidelijk genoeg. Wat dat betreft zijn de actievoerders al aardig geslaagd in hun opzet, wat er verder ook gebeurt met dat dorp.

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 jan. 2023 - 22:06

Wat een gewaffel. Bruinkool is fout. Basta.

Gio Servas
Gio Servas15 jan. 2023 - 11:36

Dat is de natuur niet, dat is de klimaatcrisis hoor.

1 Reactie
Andreas4
Andreas415 jan. 2023 - 19:24

Nee joh, dat komt van al die waterkanonnen.

Ranonkel2
Ranonkel215 jan. 2023 - 11:31

Zonde. Hoe langer dit grapje duurt hoe langer de politie van hun normale werk gehouden wordt. Ook in Duitsland heeft politie niet oneindig tijd.

5 Reacties
r v b
r v b15 jan. 2023 - 13:03

Laat de politie dan maar eens aan het werk gaan om mensen te beschermen. Laat de vreedzame activistische helden die ons beschermen met rust en ga boeven vangen.

Jozias2
Jozias215 jan. 2023 - 13:16

@rvb Het aanvallen van de media is vreedzaam? Het fysiek voorkomen dat een besluit van een onafhankelijk rechter en een democratische meerderheid wordt uitgevoerd ook? Toen de boeren dat deden werd er hier geroepen om me inzet

Rob12342
Rob1234215 jan. 2023 - 13:46

RVB , daar is de politie nu mee bezig in Lutzerath.

GeenProbleem
GeenProbleem15 jan. 2023 - 13:47

@RVB De rechter heeft besloten dat het dorp ontruimt mag worden.

Ranonkel2
Ranonkel215 jan. 2023 - 14:31

Rvb, Vreedzaam? Als in Vreedzaam journalisten aanvallen en hun spullen vernielen? Heel heldhaftig inderdaad... Maar idd, de politie had deze journalisten moeten beschermen, helaas hadden ze het druk met "vreedzame" Activisten.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst15 jan. 2023 - 11:08

Als je groene energiecentrales stillegt uit electorale overwegingen en Rusland boycot houd je nog eigen centrales over…

1 Reactie
Adaestuo
Adaestuo15 jan. 2023 - 12:00

@Wir sind Pabst 15 Jan. 2023 - 12:08 Zo zeg, jij kan echt heel goed monotoon veelvuldig in herhaling vallen...

Vervatte
Vervatte15 jan. 2023 - 11:00

Als de politie handig is, wacht ze op mooier weer. De demonstranten zullen er blij mee zijn. Ik zag ook demonstranten in tunnels zitten. Als de tunnels nou vollopen door de overvloedige regen, accepteren ze het dan ook dat de politie ze met rust laat? Of moeten de instanties dan wel weer (reddend) optreden?

3 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem15 jan. 2023 - 11:40

'Als de politie handig is, wacht ze op mooier weer. ' Als je met waterkanonnen gaat spuiten maakt dat niet uit.

Rob12342
Rob1234215 jan. 2023 - 13:47

Scheelt een hoop gedoe om die gasten eruit te halen als de tunnels onderlopen. Laat maar goed regenen.

Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque15 jan. 2023 - 14:28

Die twee gasten in die tunnel krijgen door de brandweer en politie nu zuurstof ingeblazen, omdat ze dreigden te stikken in, hoe ironisch, hun eigen co2.