Joop

Nationalistische regering Oostenrijk weigert Verdrag van Marrakesh

  •    •  
31-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
800px-Sebastian_Kurz_-_OSZE_2017_(35813680586)_(cropped_2)
Oostenrijk trekt zich terug uit het migratiepact van de Verenigde Naties. Volgens de regering, bestaand uit de conservatieve ÖVP en de extreemrechtse FPÖ, zorgt het verdrag voor een verwatering van de scheidslijn tussen legale en illegale migratie. Oostenrijk bevindt zich met de beslissing in het gezelschap van de Verenigde Staten en Hongarije.
Het pact staat gepland om in december te worden ondertekend. De 34 pagina’s tellende overeenkomst heeft als doel de vluchtelingenstroom in beter georganiseerde banen te leiden en om de rechten van vluchtelingen nauwkeuriger te definiëren. Ondertekenaars van het pact spreken met elkaar af de druk op landen met veel vluchtelingen te beperken en dat de zelfredzaamheid van nieuwkomers wordt bevorderd.
Volgens de Oostenrijkse kanselier Kurz (ÖVP) gaat het pact ten koste van de soevereiniteit van landen, dit terwijl het pact slechts om de intentie gaat en niet bindend is. Sterker nog, in het pact staat nadrukkelijk vermeld dat landen hun migratiebeleid zelfstandig moeten organiseren.
Het pact, ook wel het Verdrag van Marrakesh genoemd, naar de stad waar de ondertekening zal plaatsvinden, kwam in juli tot stand. Van de 193 VN-lidstaten, haakte alleen de Verenigde Staten direct af. Pas later trok ook Hongarije zich terug. Nederland is voornemens het verdrag gewoon te ondertekenen, ondanks kansloze dreigementen met moties van wantrouwen van Geert Wilders.
Bron: NOS / cc-foto: Wikimedia Commons
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

korheiden2
korheiden21 nov. 2018 - 12:16

Ik dacht dat ook Australië niet tekent. De Tsjechen evenmin. De Denen twijfelen nog. Ik blijf het een raadsel vinden waarom hierover geen debat in de Kamer mag plaatsvinden.

1 Reactie
korheiden2
korheiden21 nov. 2018 - 21:48

Aanvulling : ook de Kroaten tekenen niet.

msj_meijerink
msj_meijerink31 okt. 2018 - 15:43

Wél ondertekenen is ook een statement!

punt2
punt231 okt. 2018 - 12:33

Gaat het over vluchtelingen of over migranten ? Of worden migranten automatisch vluchtelingen met bijbehorende status?? Er is onduidelijkheid over de toepassing van het "advies" er is onduidelijkheid over de status van de migranten en er is onduidelijkheid over de geldigheid van het nationale recht waarbij dit verdrag boven de rechtsgeldigheid van interne wetten gaat .

kees sjouw
kees sjouw31 okt. 2018 - 12:30

Migratie is zo,n beetje de grootste zorg van het Europese cq Nederlandse volk, en daar zo mee om te gaan, zoals Rutte en co dat doen, is gewoon schofterig. Er wordt gedaan alsof het niet zoveel voorstelt maar dat is natuurlijk niet zo. Oostenrijk en Hongarije zijn slimmer en eerlijker dan de rest in mijn opinie. (ik denk dat daar nog wel wat landen bijkomen) Die regeringen hebben immers een mandaat gekregen van hun bevolking om zoveel mogelijk de migratiestroom tegen te houden. De PVV stijgt alweer een paar weken in de peilingen, ik denk dat er een verband is.

6 Reacties
madbako
madbako31 okt. 2018 - 15:46

Die regeringen hebben immers een mandaat gekregen van hun bevolking om zoveel mogelijk de migratiestroom tegen te houden. Van een deel van hun bevolking is beter geformuleerd

Dehnus
Dehnus31 okt. 2018 - 15:53

Ja hoor, van het HELE volk, iedereen die het er niet mee eens is namelijk geen mens hè? Verder is de rest het wijsgemaakt door een paar klootzakken die er baat bij hadden. Ja natuurlijk heb je altijd racisten, maar er was geen persoon die je het kwalijk nam dat je criminele mensen niet moest (wat hun achterban ook was), maar dat werd steeds verder opgerekt door mensen die er baat bij hadden, dat het nu "een primaire zorg is!". Hoe durf ik te reizen, niet waar!? Ik moet lekker ongelukkig achter de geraniums zitten, net als jij! Zodat jij weer een stapje verder naar extreem rechts kunt stappen, omdat Geer en Thierytomaatje lekker de doelpaaltjes weer een stukje verder zetten. Het is namelijk nooit genoeg, voor Racistje Nooit Genoeg.

Sonic2
Sonic231 okt. 2018 - 16:22

Zucht. Ten eerste is zorg de top prioriteit van in ieder geval de Nederlandse kiezer. Onvoorstelbaar veel radicale PVV onzin wat u weer uit bralt. In Hongarije zetelt een dictator. U verdedigt dat. En over dat laatste. Ook weer een keiharde leugen. De PVV maakt hoogstens haar verlies goed in de peilingen en staat bij de Hond op verlies. En bij 1 Vandaag op een kleine winst, maar niemand die 1 Vandaag serieus neemt. Altijd al een PVV poll geweest. Het stoorde me ook al erg na de verkiezingen. Dat ten eerste de PVV werd geduid als grote winnaar. Ze maakte hun verlies van 2012 goed ja. Dat is heel wat anders als grote winnaar zijn. Toen al dus volop liegen. Daarbovenop liegt de PVV aanhang ook al over dat de PVV geen 8 zetels winst heeft geboekt. Ze hebben zes zetels verlies goed gemaakt en ze hebben een "winst" geboekt die binnen de fouten marge ligt. Wat een volk.

HarryD2
HarryD231 okt. 2018 - 20:31

Nou Sonic, als u deze redenering doortrekt kan bijvoorbeeld PvdA nog in gaan jaren winst maken qua aantal zetels? Een partij maakt dus pas weer winst als ze een voorgaand behaald zetelaantal overschrijden,,, Ik snap dat u geen PVV fan bent, maar op deze manier zetelwinst verdraaien is een beetje sneu.

manic
manic31 okt. 2018 - 21:14

wat een onzin verhaal ik woon in hongarije en een mandaat van de bevolking ? laat me niet lachen als er al beslsit word dan is het door orban zelf maar de bevolking is daar echt niet bij in betrokken tegenovergestelde is waar veel mensen in hongarije willen de vluchtelingen graag helpen maar mogen het niet omdat daar zware straffen op staan

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 nov. 2018 - 17:00

'en Hongarije zijn slimmer en eerlijker ' Dat Hongarije van Orban die het nu na vreemdelingen ook op daklozen heeft gemunt? Het wachten is op het moment dat homo's, zigeuners en geestelijk gehandicapten het haasje zijn..

ton14024
ton1402431 okt. 2018 - 12:12

´´om de rechten van vluchtelingen nauwkeuriger te definiëren´´ In goed duits: Wir schaffen das nicht länger.

Satya
Satya31 okt. 2018 - 11:18

Vooral niet tekenen. Het vervolg mag niet komen.

2 Reacties
madbako
madbako31 okt. 2018 - 15:47

Tuurlijk, laat ze maar de tering krijgen. Zoiets bedoel je.

Satya
Satya31 okt. 2018 - 19:18

Het zal misbruikt worden om Afrikaanse landen te dwingen hun burgers binnen hun grenzen te houden. Via het rabat proces zal het gemakkelijker worden om sancties op te leggen aan Afrikaanse landen als zij zich niet aan de westerse richtlijnen houden.

Robbels
Robbels31 okt. 2018 - 11:06

Gelezen. Staat niets raars in. Dat migratie weer als een rode lap werkt voor allerlei nationalisten was te verwachten.

1 Reactie
Dehnus
Dehnus31 okt. 2018 - 15:54

Het is geen rode lap voor hun, het is een gespeelde boosheid/verfontwaarding om mensen lekker op te zwepen en zeteltjes voor centjes en macht te krijgen.

DenFlexwerker
DenFlexwerker31 okt. 2018 - 10:48

Vooral de passage dat regeringen moeten zorgen voor positieve berichtgeving over migratie. Aanval op vrije pers en onafhankelijkheid van journalistiek.

3 Reacties
Robbels
Robbels31 okt. 2018 - 11:07

Dat staat er helemaal niet in.

Henri Zwols
Henri Zwols31 okt. 2018 - 12:41

“Toename van aandacht in het gevecht tegen xenofobie, racisme en discriminatie. De partners zullen actie ondernemen tegen deze fenomenen, en trachten een gebalanceerd narratief te promoten over migratie en expats, gebaseerd op feiten, waarbij de positieve contributie van de ontwikkeling van gemeenschappen in landen van origine, transit en bestemming wordt benadrukt.” Ook tegenstrijdig. Een gebalanceerd narratief benadrukt toch niet de positieve contributie? En inderdaad, hoe gaat de Nederlandse overheid een gebalanceerd narratief promoten?

Dehnus
Dehnus31 okt. 2018 - 15:58

Er was niks vrij aan de pers achter de brexiteers. Ging gewoon om een phising aanval, waarna buitgemaakte gegevens werden misbruikt om haat te zaaien. Leest u eventjes mee? https://www.newstatesman.com/politics/media/2018/07/facebook-releases-brexit-campaign-ads-fake-news-inquiry-what-s-wrong-them Enne, nu gaan de stemmetjes op om de NHS aan de Amerikanen te verkopen. XD. Precies wat de Rechtse Racistjes Nooit Genoeg wouden. Centjes voor hun vrindjes.

Mostafa
Mostafa31 okt. 2018 - 10:34

Uit je eigen land vluchten is niet van zelf sprekend, je moet de oorzaak van het vluchten aanpakken en niet blijven hakken over de gevluchte mensen uit hun eigen landen. Denk aan de oorlog van Bush in Afghanistan en in Irak...ect... Terug naar de geschiedenis dan: ''Op 4 november 1956 viel de Sovjet-Unie Hongarije binnen. Het leger moest een eind maken aan massale demonstraties van opstandige Hongaren tegen het communistisch regime. Door het optreden van het Russische leger sloegen 225.000 Hongaren op de vlucht. De meeste vluchtelingen kwamen uit Boedapest. Het overgrote deel ging naar Oostenrijk. Een klein deel stak de grens met Joegoslavië over''

5 Reacties
Satya
Satya31 okt. 2018 - 11:21

Dat begrijpen maar weinig mensen. De vlucht redenen worden over het algemeen ontkent, de acties van het westen hebben namelijk geen gevolgen.

Extra belegen
Extra belegen31 okt. 2018 - 11:45

Vluchtelingen uit Afghanistan waren er al tienduizenden, voordat er 1 amerikaanse soldaat in Afghanistan was. Op vlucht voor het schrikbewind van de Taliban en warlords. Hoe pak je, als buitenland, dat soort problemen aan? Doe eens een suggestie Mostafa.

Mostafa
Mostafa31 okt. 2018 - 12:58

Meneer Belegen, En Irak dan ? het land die door Bush werd gesloopt op basis van leugens en het heilige gesprek met God in zijn droom, waardoor God Bush vroeg de duivel uit Irak te verjagen ?!! Hahahaha...dat zei Bush het zelf : '' ik heb met God gesproken en hij gaf mij een klusje dat ik Saddam moet uitschalkkelen'.....later bleek dat de gelovige Bush niet met God maar met de duivel had gesproken...kijk naar Irak nu !!

Tom Meijer
Tom Meijer31 okt. 2018 - 13:13

En een betrekkelijk klein deel kwam in Nederland terecht.

madbako
madbako31 okt. 2018 - 15:53

@Extra belegen 31 oktober 2018 at 12:45 Vluchtelingen uit Afghanistan waren er al tienduizenden, voordat er 1 amerikaanse soldaat in Afghanistan was. Op vlucht voor het schrikbewind van de Taliban en warlords. Nah de VS vondt het anders niet zo erg om de Taliban en de warlords te helpen bij hun strijd tegen de slechte russen. Terwijl ook toen al de bevolking werd afgeslacht en moesten vluchten. Die amerikaanse 'adviseurs 'en soldaten waren er dus wel al aanwezig. Maar goed, is een klein detail

Kopinhetzand
Kopinhetzand31 okt. 2018 - 10:13

De EU weet zich geen raad met de al jaren durende immigratiestroom, komt niet verder dan pappen en nat houden. Nu weer een intentieverklaring, die blijkbaar geen waarde heeft, hoewel ik dat ernstig betwijfel. Oostenrijk en Hongarije denken er het zijne van.

Rechtse Bal
Rechtse Bal31 okt. 2018 - 10:10

het pact van Marakesh gaat voornamelijk over de kleine enclave dat Spaans grondgebied is , en wat als springplank naar Europa wordt gebruikt door migranten en / of vluchtelingen. Dat Oostenrijk daar buiten wil blijven lijkt me logisch; is iets tussen Spanje en Marokko, waar de EU en VN zich niet mee moet bemoeien; wat dat betreft heeft wilders gelijk (als uitzondering)

JvanDeventer
JvanDeventer31 okt. 2018 - 9:32

Er staat ook in dat verdrag dat immigratie op zichzelf een wenselijke zaak is. Verder, als het niet bindend is, waarom moet er dan iets ondertekend worden? Maar de liefhebbers zien het als opstapje naar meer. Mark Rutte, de manager, wil geen gezeik en gewoon snel tekenen. Het ergste van alles is dat onze volksvertegenwoordiging doet alsof dit een hamerstuk is en weigert om hier zelfs maar een debat over te hebben. Alsof immigratie de afgelopen twintig jaar een onderwertp was dat de bevolking niets interesseerde, alsof iedereen het wel best vond zoals het ging. Zó doet je dat dus, een volk vertegenwoordigen.

2 Reacties
michellekepen
michellekepen31 okt. 2018 - 19:29

@JvanDeventer: "Het ergste van alles is dat onze volksvertegenwoordiging doet alsof dit een hamerstuk is en weigert om hier zelfs maar een debat over te hebben" Ik weet natuurlijk niet wat u precies verstaat onder "onze volksvertegenwoordiging". Maar Baudet heeft een week geleden 100 vragen aan minister Halbers voorgelegd. Allemaal inzake dit verdrag

JvanDeventer
JvanDeventer31 okt. 2018 - 21:12

@michel Dat blijft in principe beperkt tussen Baudet en de minister. Als bv. het CDA niet met de billen bloot wil, kunnen ze zich gedeisd houden. Bij een echt Kamerdebat kun je het hebben van een standpunt moeilijk of niet ontwijken. Ik geloof dat elke spreker dan ook andere fracties expliciet naar hun mening kan vragen.

Alfons de B
Alfons de B31 okt. 2018 - 9:19

"..terwijl het pact slechts om de intentie gaat en niet bindend is." Het nieuwswaardige is natuurlijk: - waarom iets ondertekenen als het toch geen juridische consequenties heeft? - waarom mag er in de Tweede Kamer ook niet over gedebatteerd worden? Hoe niet-bindende verklaringen plots toch verbindend zijn hebben we gezien bij de rechtszaak van Urgenda.

Sam V
Sam V31 okt. 2018 - 8:47

Als het slechts een intentie is, is het in de praktijk waardeloos. Er zijn in het verleden zoveel intentieverklaringen geweest over vrede, klimaat of terugdringing van het één of ander. Wel of niet tekenen is dan ook slechts voor de bühne om je standpunten naar voren te brengen.