Joop

Nationalistisch kabinet funest voor Nederland

  •    •  
20-11-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het grote probleem is dat de naar binnen gekeerde houding van dit kabinet niet direct voelbaar of aantoonbaar tot verminderde handel leidt
Het afgelopen jaar heeft het kabinet, mede onder druk van de PVV, haar internationale focus op een laag pitje gezet. De functies van ambassades gaat op een laag pitje en de internationale diplomatiek vooral gericht op economische zaken. De klacht van buitenlandse ambassadeurs werd zoals altijd vrolijk weggewuifd door de Minister-president. Maar de internationale gemeenschap niet serieus nemen, is voor een export afhankelijk land als Nederland uitermate funest.
Minister Rosenthal ontvangt steeds meer kritiek vanuit het buitenland over zijn optreden, maar ook Nederlandse topambtenaren maken zich grote zorgen. Dit voorjaar liep de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken geagiteerd weg uit een gesprek met Rosenthal. De onbuigzame houding van Nederland inzake internationale steun, zoals in Libië en Afghanistan, irriteert de Amerikanen mateloos. Het gaat daarbij niet alleen om de mate van de Nederlandse bijdrage, maar vooral ook de manier waarop. Ongeïnteresseerd en bot afwijzend. Op internationaal niveau maak je met een dergelijke houding geen vrienden.
Binnen Europa ziet dit kabinet alleen het economische voordeel van Europa. Goed voor de handel. Bereidheid om de crisis in Europees verband op te lossen en vooral ook om economische samenhang en afhankelijkheid in ogenschouw te nemen bij het aandragen van oplossingen, is marginaal. Dit kabinet hanteert een conflict model, waarbij de schuldvraag eenzijdig bij de Zuid-Europese landen wordt gelegd. Daarmee ontkent dit kabinet de wederzijdse afhankelijkheid en tevens het feit dat Nederland de afgelopen jaren bovenmatig heeft geprofiteerd van de Europese economie.
Voor het Nederlandse bedrijfsleven is de naar binnen gekeerde houding van dit kabinet op den duur funest. In het Verre Oosten bijvoorbeeld is een zorgvuldig en een uitgekiend diplomatiek spel de manier om voet aan de grond te krijgen. In die culturen moet men niets hebben van een land dat alleen denkt aan snel scoren op de markt. Het verkrijgen van substantiële opdrachten loopt vaak over vele schijven, geduldig onderhandelen, meebewegen en meedenken met de toekomstige handelspartner. De nationalistische houding die deze coalitie aanneemt zet echter veel kwaad bloed.
De oproep van Wilders om niet de 400 jarige betrekkingen te vieren, wordt niet alleen in Turkije gehoord maar ook daarbuiten. Het bevestigt wederom het beeld dat de buitenlandse ambassadeurs hebben onderkend. Dat Bleker daar in woorden van afstand neemt, is wel het minste dat je mag verwachten. Maar eigenlijk zou juist Rutte, als Minister-president, hier fel afstand van moeten nemen. Maar juist Rutte wuift alle kritiek weg met een lach en als het even kan een grappige opmerking. Het laat zien hoezeer de PVV deze coalitie in een ijzeren greep heeft. Het CDA dat meent dat deze coalitie de PVV heeft gematigd begrijpt er weinig van. De situatie is namelijk omgekeerd. Wilders is gematigd omdat de coalitie als ’n braaf hondje opzit en pootjes geeft.
Het grote probleem is dat de naar binnen gekeerde houding van dit kabinet niet direct voelbaar of aantoonbaar tot verminderde handel leidt. Samenwerking kan meestal niet zomaar opgezegd worden en de al opgebouwde relaties zijn niet in 1 dag compleet verstoord. Maar de waarschuwing van de ambassadeurs moet uiterst serieus genomen worden. In hoog tempo is Nederland zijn internationale positie aan het verspelen. En als bij de volgende ronde er contracten vergeven moeten worden, sta je als Nederlands bedrijf wel achteraan. Dan helpt een grimas of leuke grap niet meer. We hebben onze positie juist te danken aan tactvolle diplomatie waardoor Nederlandse diplomaten en bedrijven, graag gezien gasten waren. Het opbouwen van dergelijke goede en stevige relaties kost veel, zeer veel tijd. Deze relaties worden momenteel in hoog tempo verkwanseld, waardoor Nederland jarenlang met een negatief imago zal kampen. Juist de VVD die zich altijd profileert als de partij voor ondernemers, zou zich achter zijn oren moeten krabben. Met het verlies van ons internationaal aanzien, wordt ook onze exportpositie op de tocht gezet.
Dit artikel verscheen eerder op de weblog van Hans Groen.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Le Chat Botté
Le Chat Botté20 nov. 2011 - 11:04

Het antwoord hierop is eenvoudig en al eerder gegeven in de parlementaire geschiedenis: als het CDA de boel verprutst heeft, dan regeren ze gewoon een keertje met de PVDA. In de daarop volgende verkiezingsstrijd wordt de PVDA alle ellende aangewreven. Sputteren die vermaledijde rooien tegen, dan noem je ze draaikonten. Of dacht je nou echt dat de PVV dit geintje zelf bedacht heeft? Geen politiek zo oud als nieuwe politiek.

hannogroen
hannogroen20 nov. 2011 - 11:04

Goed stuk! ik merk het zelf ook tijdens buitenlandse trips dat me steeds vaker wordt gevraagd wat er in godsnaam met Nederland aan de hand is en dat ik me loop te verexcuseren voor het stompzinnige gedrag van de Nederlandse politiek van de laatste tijd.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 nov. 2011 - 11:04

Onze koopmanspremier lijkt me eerder een bang mietje, ik denk dan aan de coupe die Verdonk wou plegen, Rutte deed het in zijn broek, daarbij lijkt hij mij ideeënarm zoals Boekestijn ons ooit influisterde, heeft wat vage ideeën hoe je rechts de vingers laat aflikken, een statuur van een stropop, compenseert dat met vreselijk aardig en lollig te zijn. Wilders weet dat Rutte geen gezag kan afdwingen en trekt alle registers open om zoveel mogelijk schade aan te richten, Verhagen met zijn cda is met welgeteld 10 zetels niet echt een faktor van betekenis, hoewel hij binnen het kabinet nog wel enige zeggenschap zal hebben zit hij in zijn eigen val, hij was gewaarschuwd, Wilders pretendeert de stekker in handen te hebben, de grootste nachtmerrie voor Verhagen. Aan de andere kant kan Wilders zich niet veroorloven zijn missie te zien stranden, links iedere politieke invloed te ontnemen, dat hij daarin ver wil gaan hebben we daags na de verkiezingsuitslag gezien, een breekpunt als inzet. Volgens mij krijgen we nog razend spannende staaltjes van pokerpolitiek, en ondertussen gaat de Nederlandse vlag naar beneden, in binnen en buitenland, hoe een koninkrijk degradeert tot een tokkie republiek; als ik de koningin was zou ik volgende week maandag die Rutte een flinke draai om z’n oren geven en hem in niet mis te verstane termen inprenten dat het afgelopen moet zijn de natie door het pvv slijk te halen en dat de belangen te groot zijn om vrolijk en achteloos van tafel te vegen, we zijn op de kaart gezet, we hebben wat op te houden, ja zelfs te winnen, al zou het maar dat armetierig handelsgeestje in hem kunnen bevredigen, en nadat hij alle hoeken van huis Ten Bosch heeft gezien druipt hij af om aan Wilders mee te delen dat hij Rutte, premier van het koninkrijk der Nederlanden de stekker in handen heeft en dat hij Wilders de boom in kan met zijn zieke club, met 27 zetels tel je niet, zeker niet als Verhagen er maar 10 heeft.

lancelot2
lancelot220 nov. 2011 - 11:04

[Nationalistische kabinet funest voor Nederland.] Wat een gotspe! Hadden we maar een Nationalistische kabinet, die zou gelijk nu in barre tijden o.a. het ontwikkelingshulp afschaffen! En andere .......hobby`s. Punt.

[verwijderd]
[verwijderd]20 nov. 2011 - 11:04

De export is grotendeels gefinancierd door goedkope leningen en dus uiteindelijk met ons belastinggeld Hans. Ga daar maar eens een leuk stukje over schrijven. Het is dom om te denken dat er internationaal geen zaken wordt gedaan vanwege politici.. Ambtenaren prietpraat!

3 Reacties
dino_radja
dino_radja20 nov. 2011 - 11:04

waarom wordt iran geboycott? wegens de aan de macht zijnde politici.

toshiba
toshiba20 nov. 2011 - 11:04

Ik zei ook nergens dat er geen zaken worden gedaan, maar dat het door de huidige slechte internationale diplomatiek een stuk moeilijker wordt. Dat is waar de buitenlandse ambassadeurs ook op wijzen. Internationale handel is een kwestie van netwerken, de juiste mensen kennen, ingangen hebben en tactisch handelen. Juist in het Verre Oosten is dit van essentieel belang. Zoals ik ook in mijn stuk aangeef, is dat soms moeilijk te bepalen. Het is niet zo dat de internationale handel ineens stilvalt, maar Nederlandse bedrijven zullen merken dat ze moeilijker contact krijgen, vaker genegeerd worden en daardoor belangrijke contracten gaan mislopen. Dat is iets wat je niet moet onderschatten.

hannogroen
hannogroen20 nov. 2011 - 11:04

Helemaal geen ambtenaren prietpraat want zelfs een wk voetbal finale halen levert al miljoenen aan extra orders op. In het zakenleven is het imago van je land bijzonder belangrijk want het gaat uiteindelijk om vertrouwen en dat imago wordt er dankzij Wilders op zijn zachtst gezegd zeker niet beter op.

Cinema2
Cinema220 nov. 2011 - 11:04

Ach u geeft het zelf al aan... " De onbuigzame houding van Nederland inzake internationale steun, zoals in Libië en Afghanistan, irriteert de Amerikanen mateloos." Ik kom uit de VS, dus ja ik kan een aardige inschatting maken hoe dit spel werkt. Zeker de politietrainingsmissie in Afghanistan zal ons, en brengt ons in een stoeltje waar de politiek in de VS helemaal niets van begrijpt. Terecht, hallo Afghanistan is geen vakantieparadijs! Je doet mee of niet, de VS maar ook Afghanistan zitten niet te wachten op wielklem en Co. Dit is de bijdrage van een Nederland... Uw partij (GL) koos voor deze lijn, (lees dit is een GL missie) anders was er geen meerderheid!. Wie het nieuws een beetje volgt weet dat dit een mission impossible is en blijft. De corruptie wordt niet aangepakt, analfabeten krijgen les met playmobil poppetjes. Naar de VS toe hebben wij respect afgedwongen met de Dutch Approach aanpak in oorlogsgebieden (lees het vertrouwen van de bevolking winnen.) Dit is een langzaam traject. Naar mijn mening wel de juiste aanpak! De gedachtegang van GL is, wij moeten burgers niet beschermen tegen geweld! Nee, nee wij moeten de lokale bevolking op de bon slingeren als men 5 kilometer te hard rijdt! Ik begrijp hier helemaal niets van, zo ook de VS!. Ik begrijp dit, vraag is of ook u dit begrijpt! Kortom een raar verhaal afkomstig uit uw pen...(als GL fan) Internationaal gezien kan een Nederland niet dieper zinken! En daar is uw partij direct verantwoordelijk voor. Uw partij was in het bezit van...een keuze! Internationaal gezien slaan wij inderdaad een modderfiguur. En jawel daar is GL (uw partij) direct verantwoordelijk voor!. Spiegeltje, spiegeltje verhaal Hans....

2 Reacties
arieroos
arieroos20 nov. 2011 - 11:04

Mooie persoonlijke aanval op een partij die anders denkt dan jij, Home Cinema. Maar nu even inhooudelijk. De klachten die Groen hier noemt komen niet uit de lucht vallen. Niet alleen vele buitenlandse ambassadeurs zeggen dit, maar inmiddels hebben er ook vele ambtenaren van Buitenlandse Zaken uit de school geklapt. De reactie van Rosenthal was, dat hij liever niet meer wilde dat ambtenaren met de pers praten. Heb je daar ook nog iets over te zeggen ? Lijkt me lastig voor je, want dit keer is er geen linkse partij die je de schuld kunt geven.

toshiba
toshiba20 nov. 2011 - 11:04

Knap hoe je de totale internationale politiek van Nederland weet te verengen tot 1 missie. Verder stemde wel wat meer partijen in met de missie naar Kunduz dan alleen GroenLinks. Zonder CU of D66 was er ook geen meerderheid geweest.Alleen GL heeft zich hard gemaakt om er geen vechtmissie maar opleidingsmissie van te maken. Dat deze missie te kort door de bocht is, ben ik wel met je eens. Zo;'n beetje 75% van de GL stemmers is die mening toegedaan. Dus waarom verwijt je mij het besluit van de 2e kamer fractie,die vrij van last heeft besloten. Tijdens het congres hierover zijn ook de nodige harde woorden gesproken, die voor de fractie klip en klaar zijn. Maar los van deze missie, gaat het natuurlijk om de houding an sich van dit kabinet en niet alleen Kunduz. Als dit kabinet, lees rosenthal, zich wat meer zou bekwamen in diplomatiek handelen[zodat clinton niet boos wegloopt] zouden we al een heel eind op dreef zijn. De VS ergert zich niet zozeer aan de kunduz missie maar aan de ongeïnteresseerde en botte houding van dit kabinet.

JoopSchouten
JoopSchouten20 nov. 2011 - 11:04

Goed stuk. Bedankt. Ik zit echter met een probleem. Een nationalistische en de naar binnen gekeerde houding is altijd fout, maar doorgaan onder een neoliberale regime van de huidige wereldhandel die samenwerkt met een paar graaigokkende wereldbanken is ook een doodlopende weg. Dit systeem is failliet maar haar technocraten vertellen dit niet en eigen ecomomen verzwijgen dit. Hiermee komt de legitimiteit van de gegeven (of gestolen) macht van regeringsleiders en volksvertegenwoordigers, die doorgaan met lippendienst bewijzen aan dit systeem en deze verkeerde economische aannames blijven verdedigen, te vervallen. Van welke kant je het ook bekijkt, '99%' blijft ge-fucked.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten20 nov. 2011 - 11:04

'Hiermee komt de legitimiteit van de gegeven (of gestolen) macht van regeringsleiders en volksvertegenwoordigersdie, die doorgaan met bewijzen van lippendienst aan dit systeem en deze verkeerde economische aannames blijven verdedigen, te vervallen.' Klinkt beter.