Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Nationalisten bedreigen vrijheid van meningsuiting wegens spotje over tradities

  •  
14-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De Zweedse luchtvaartmaatschappij SAS is getrakteerd op een storm van protesten vanwege een spotje waarin wordt getoond dat veel Scandinavische ‘tradities’ helemaal niet Scandinavisch zijn. Donderdag moest de politie in Kopenhagen een straat afzetten en gebouwen ontruimen vanwege een bommelding. In de straat is het reclamebureau gevestigd dat het gewraakte spotje maakte. Er werd uiteindelijk geen bom aangetroffen. Op sociale media wordt de luchtvaartmaatschappij onder vuur genomen. Het spotje werd zelfs door SAS even offline gehaald. Volgens het bedrijf, dat zich geconfronteerd zag met een daling van de beurskoersen, werd de boodschap verkeerd begrepen.
‘Wat is er echt Scandinavisch?’ vraagt het spotje en laat vervolgens een aantal zaken zien die als typisch Scandinavisch worden beschouwd maar in feite ergens anders vandaan komen. Boterhammen bijvoorbeeld zijn niet door de Vikingen bedacht maar komen uit Nederland. De bakfiets om kinderen te vervoeren is een Duitse vinding. Drop is Chinees. Windmolens zijn door de Perziërs bedacht. En zo gaat het door. “Er is helemaal niets echt Scandinavisch,” constateert de commentaarstem.
Nationalisten, die zichzelf nu eenmaal graag als het centrum van het universum zien, reageren schuimbekkend op het spotje. Op YouTube heeft het spotje inmiddels zo’n 73.000 afkeurende duimpjes gekregen, tegen 6000 opstekers. Anderen grepen naar zwaardere vormen om het verspreiden van het spotje tegen te gaan.
De reacties doen denken aan de woede die toen nog prinses Maxima in 2007 losmaakte met de constatering dat ‘de’ Nederlander niet bestaat. Die waarheid als een koe was ook niet welkom in de polder.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (113)

OlavM
OlavM16 feb. 2020 - 0:06

[‘Wat is er echt Scandinavisch?’ vraagt het spotje en laat vervolgens een aantal zaken zien die als typisch Scandinavisch worden beschouwd maar in feite ergens anders vandaan komen.] Goede aanpak. Zoiets zou voor Nederland ook heel gezond en ontnuchterend zijn]. [De reacties doen denken aan de woede die toen nog prinses Maxima in 2007 losmaakte met de constatering dat ‘de’ Nederlander niet bestaat.] Daar had Máxima als "nieuwe" Nederlander met een onbevangen blik natuurlijk helemaal gelijk in.

3 Reacties
Erik Tervoort
Erik Tervoort16 feb. 2020 - 7:28

@OlavM: Klopt, Máxima had inderdaad gelijk toen ze zei: "De Nederlander bestaat niet." Maar ze had net zo goed gelijk als ze had gezegd "1+1=2" of als ze had gezegd "De Nederlander bestaat wel." Oftewel, dat ze "gelijk" had is feitelijk niet zo relevant. Wat wel relevant is, is dat ze met die tekst een boodschap uit wilde dragen. (of uit moest dragen, omdat de tekst ook door iemand anders geschreven kan zijn voor haar) En als je vervolgens bedenkt dat een dergelijke boodschap door een deel van de Nederlanders kan worden gezien als policor-deug-boodschap van "weg met ons", was het niet verstandig om haar dit te laten zeggen, omdat Máxima als deel van het staatshoofd er voor alle Nederlanders hoort te zijn en boven de partijen hoort te staan. Alhoewel ik mezelf niet aan deze uitspraak zelf heb gestoord, was de kritiek destijds dus wel degelijk terecht. Hetzelfde geldt voor dit filmpje: Inhoudelijk stoor ik me er niet aan, maar zoals ik hieronder in een bericht aangeef, moet je naar het gehele verhaal kijken voor je oordeelt.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty16 feb. 2020 - 8:32

Het oordeel van een kosmopolitische wereldburger als Maxima is per definitie waar? Niet meer dan een mening. Overigens ontkent zij ook dat er sprake is van een Argentijnse identiteit, "nuff said".

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty16 feb. 2020 - 8:37

Overigens heb ik uit kringen dicht tegen het koninklijk huis vernomen dat WA het op dit punt zeer oneens was met zijn eega. "En onze strijd tegen het water dan Max?" had hij destijds tegengeworpen. Hij wilde geen "gedoe" met de temperamentvolle prinses en is hier nooit mee naar buiten getreden.

4Vier!
4Vier!15 feb. 2020 - 10:14

Het is absoluut kwaadaardige om hiervoor te dreigen met een bom. Hopelijk wordt iedereen die serieuze dreigingen heeft geuit vervolgd. Dat gezegd hebbende, dit is wel een heel raar filmpje.

2 Reacties
Norsemen
Norsemen16 feb. 2020 - 19:09

Wat is er raar aan dan?

4Vier!
4Vier!17 feb. 2020 - 12:23

Norsemen 16 februari 2020 at 20:09 “Wat is er raar aan dan?” Het zegt in ieder geval dat de naamkeuze van de maatschappij verkeerd is. Er is immers niets echt Scandinavisch, geen mensen, geen land, geen producten, dus, me dunkt ook geen luchtvaart maatschappij. Wat zal het volgende filmpje worden? “We noemen onszelf daarom vanaf nu “World airways”.” Dat producten gekopieerd worden en met een eigen draai in een land zo populair wordt dat het onderdeel vd cultuur wordt, doet niet af aan het feit dat het dan onderdeel van dat land en diens cultuur wordt. Die rare neiging om te doen of landen, gewoonten, lokale eetgewoonten en gebruiken niet bestaan is echt gewoon raar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 feb. 2020 - 7:22

Tradities hebben als functie; maatschappelijke stabiliteit. Blijkbaar zijn er mensen actief die de stabiliteit onderuit willen halen of er voordeel uit willen halen dit te doen.

Erik Tervoort
Erik Tervoort15 feb. 2020 - 4:44

Slim van SAS: Met dit "weg met ons" spotje weten ze de aandacht slim af te leiden van datgene waar deze vliegmaatschappij werkelijk voor staat, namelijk "weg met het klimaat".

4 Reacties
MG1968
MG196815 feb. 2020 - 12:18

Dit is allesbehalve een weg met ons. Dit is een kijk hoe wij in de wereld staan. Kijk hoe wij de blik naar buiten gericht hebben. Kijk eens hoe we niet navelstaren. Want dat beste eric is wat jij wil. Met de uitspraak 'weg met ons' bedoel je dat je 'weg met de ander' geprefereerd had Vertel eens eric. Is dat niet de instelling, attitude die juist de (verschrikkelijke term maar laat ik hem maar gebruiken omdat hij in elk geval duidelijk is) vooruigangsverliezers binnen ons land hanteren? Wil jij als land diezelfde route globaal afleggen?

Erik Tervoort
Erik Tervoort16 feb. 2020 - 0:01

@mg1968: Je snapt mijn bericht niet: Wat ik bedoel is dat SAS een slimme afleidingsmanoeuvre speelt met deze reclame op het echte probleem van de luchtvaart: Een milieuverpestende industrie. Of maakt dat opeens niet meer uit als iemand maar met je multiculturele standpunt meelult?

Erik Tervoort
Erik Tervoort16 feb. 2020 - 0:15

Ik zal ook een ander voorbeeld geven: United colors of Benetton. Dit bedrijf communiceert een hele duidelijke diversiteitsboodachap, allemaal heel mooi. Maar intussen is dit bedrijf ook 1 van de grootste aandeelhouders binnen de Italiaanse tolwegindustrie. Een industrie die bol staat van slecht wegonderhoud met als dieptepunt het instorten van de brug in Genua anderhalf jaar geleden met 43 doden tot gevolg. Dan kun je nog zo multiculti zijn, maar voor mij ben je dan gewoon een criminele organisatie die links lult en rechts zijn zakken vult. Ik wil hier niet mee zeggen dat SAS net zo erg is, maar wat ik bedoel is dat je het volledige verhaal nooit uit het perspectief moet verliezen, meer niet.

MG1968
MG196816 feb. 2020 - 15:36

Je hebt gelijk eric. Ik sloeg aan bij 'weg met..' Bad doggie :(

TigressApril
TigressApril15 feb. 2020 - 1:29

Net als de Gillette reclame dus. De kosmopolieten kunnen wat mij betreft de bietenbrug op ik smeer nog een oerhollands boterhammetje. En tuur naar onze Iraanse windmolens. De realiteit is natuurlijk dat Nederlanders gigantisch veel ontdekkingen hebben gedaan, optica weltmeister! Verder natuurlijk het bankwezen en polderen op meer dan een manier. Er zijn zat typisch Nederlandse zaken dus, maar er zijn landen op deze wereld waar ze minder ambiteus waren dan Europa. Hier in Europa is de moderne beschaving vormgegeven en rabiate zelfhaat slaat dan ook nergens op.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 feb. 2020 - 21:43

De SAS is overigens geen zweedse maar een scandinavische onderneming (Scandinavian Airlines System).

B4
B414 feb. 2020 - 20:21

Wat een boel geneuzel hieronder. Mensen: HET IS EEN COMMERCIAL.

1 Reactie
B4
B421 feb. 2020 - 20:08

Dat het geneuzel is.

Jan Citroenboom
Jan Citroenboom14 feb. 2020 - 17:26

Wat is er echt Scandinavisch? Wat dacht je van de Nickelharp? Edward Grieg? Jean Sibelius?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 feb. 2020 - 13:38

Knut Hamsun, ook al werkte hij 4 jaar als tramconducteur in Chicago.

rvb2
rvb214 feb. 2020 - 17:16

Reclame valt niet onder de vrijheid van meningsuiting. Die staat dus in dit geval niet onder druk.

1 Reactie
badgast
badgast10 aug. 2020 - 15:57

Voor handelsreclame klopt dat. In letterlijke zin. Maar dat gaat er vooral over dat je bij het aanprijzen van je waren geen valse claims mag doen - zonder het risico te lopen als oplichter te worden vervolgd.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout14 feb. 2020 - 16:18

Is er een overnamebod op SAS gedaan? Niks van gelezen ...

joop12342
joop1234214 feb. 2020 - 15:57

Wij weten een klein beetje wat wel Zweeds is. We hebben daar een station en komen in de vier jaargetijden enkele weken of maanden. Wonen in een klein plaatsje met buren zo'n honderd of meer meter vandaan. Goed bevriend met de buren. Wat vinden wij Zweeds : zomaar even binnen lopen , zoals bij je buren in Noord Holland is niet gewoon daar. wordt je op de koffie gevraagd, bereid je dan voor op een tafel vol lekkernijen, als ze bij jou komen , op de koffie, en er staat een koektrommel op tafel , eten ze zo bijna je koektrommel leeg, Zweden zijn erg huiselijk. In deze tijd zie je bijna niemand buiten, bijv. in het weekend. Schoenen uit als je bij iemand binnenkomt. We hebben een regiment sloffen in de hal. In tegenstelling tot de regering , hebben ze niet zoveel op met vluchtelingen. En als ze mogen blijven , dan worden ze ergens in de middle of nowhere geplaatst. Ze rijden veelal volvo [ uitgesproken als wolwo]. Kortom het is niet veel, maar tochis er verschil

MG1968
MG196814 feb. 2020 - 15:52

Natuurlijk benadrukt SAS de open naar buiten gekeerde blik van de Zweedse samenleving. De naar binnen gekeerde nationalisten is immers niet de natuurlijke klantenkring van een vliegmaatschappij. En ja, dat het grootste deel van de maatschappij de wereld omarmt is iets om trots op te zijn. Dat is juist (@Semmel) het tegenovergestelde van 'weg met ons'. Degene die die kreet uitslaan bedoelen daarmee over het algemeen 'weg met de ander'... vlieg op in plaats van 'k vlieg mee.

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 feb. 2020 - 21:46

Binnenslands wordt net als in Noorwegen ook gevlogen.

MG1968
MG196815 feb. 2020 - 11:24

Maar de reclame is niet gericht op de vlucht van helsinki naar tampere (van finland weet ik wel wat). Want iedereen die de prijs daarvoor kan betalen.. heeft waarschijnlijk een bredere blik. Is dat anders in noorwegen danielle, zijn daar de vliegbewegingen wel voor een ieder concurerend dan, of toch alleen voor degene die -als ze ander vervoer kiezen- de extra tijd voor meer konden declareren dan dat de extra kosten... Ach je begrijpt het vast. Het publiek intern is hetzelfde publiek extern. Op die ene keer per zoveel jaar na. Dat dan weer wel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 feb. 2020 - 10:47

MG1968 15 februari 2020 at 12:24 Pak de kaart er eens bij: Noorwegen is een groot land. Voor een bestemming als Tromsø ligt vliegen voor de hand. De trein gaat niet verder dan Bodø. Met de bus en/of boot duurt het vele dagen en op vele lange afstandstrajecten rijdt maar 1 bus per dag.

MG1968
MG196816 feb. 2020 - 15:39

Veel in finland geweest. Van helsinki naar tampere was 375 met vliegtuig. Van tampere naar lapland niet eensmeer opgezocht en samen met vriendin auto gepakt. Ja, kost veel meer tijd.

MG1968
MG196816 feb. 2020 - 15:41

Openbaar vervoer, tja dat is inderdaad alleen daar waar het volume het rechtvaardigd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 feb. 2020 - 21:43

MG1968 16 februari 2020 at 16:41 Zelf rijd ik geen auto, en voor zo'n dunbevolkt land is er naar mijn mening nog verrassend veel OV.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde14 feb. 2020 - 15:15

Een ander voorbeeld van onzin die mensen bedenken om vast te houden aan tradities is het verwerpen van de maximum snelheid in Duitsland. Want die zou tot de Duitse ziel behoren. Hetzelfde zeggen veel Amerikanen over hun recht op wapens, de Spanjaarden over het stierenvechten en veel Nederlanders over zwarte Piet of de Moorkop. Natuurlijk mogen zij dat vinden maar is het ook niet een beetje zielig? Dat je ziel en zaligheid afhangt van dat soort zaken. En er meteen met geweld gedreigd wordt als mensen daar iets anders van vinden. Blijkbaar is het egocentrisme zo sterk dat de eigen menig absoluut wordt en daarmee De Waarheid. Maar waarheid bestaat niet, waarheid bestaat alleen in een gegeven context. En die context verandert door andere inzichten. Tijdgeest is zo'n context. En daarmee verandert of iets waar is of niet. We hebben slavernij afgeschaft omdat we tot beter inzichten kwamen. Ongetwijfeld zullen velen destijds ook geroepen hebben dat slavernij tot onze identiteit behoorde. En het slaaf zijn tot de identiteit van zwarten. Je beroepen op cultuur en identiteit om verandering tegen te gaan is een zwaktebod. Het is geen argument, het getuigt eerder van een gebrek aan argumenten. Het is het daarom op de vraag waarom. Of het:"omdat het altijd zo geweest is". Het is een lege huls die precies past binnen het nationalistische identiteitsdenken. Een lege huls binnen een lege huls.

1 Reactie
Gandalf2
Gandalf214 feb. 2020 - 20:41

Gekwetst zijn is ook geen argument, iedereen kan door van alles en nog wat gekwetst zijn.

Mohawk2
Mohawk214 feb. 2020 - 14:42

Nationalisme: iets voor onzekere onvolwassenen met een groot ego en kleine piemeltjes...

7 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 feb. 2020 - 21:47

Gelukkig heeft de meerderheid van de bevolking dat laatste probleem niet.

TigressApril
TigressApril15 feb. 2020 - 1:29

heej heej heej, Ik heb helemaal geen groot ego! ;-P

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 feb. 2020 - 12:03

En ik helemaal geen piemeltje!

Mohawk2
Mohawk216 feb. 2020 - 8:57

Ik geloof dan ook niet dat ik ooit iets nationalistisch van je gelezen heb, Minoes :-D

Mohawk2
Mohawk216 feb. 2020 - 9:08

Maar, piemeltjes kunnen natuurlijk ook metaforisch zijn... je hoeft er niet per se een zelf te hebben om toch gebukt te kunnen gaan onder jezelf minderwaardig geschapen te voelen zijn. Daarnaast kunnen wel-piemelbezitters een vals/negatief zelfbeeld hebben gecreëerd van waar ze staan in de pikorde.

Mohawk2
Mohawk216 feb. 2020 - 10:03

(of een vals/positief zelfbeeld, zeg ik er voor de volledigheid maar even bij)

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 feb. 2020 - 10:51

Minoes&tuin 15 februari 2020 at 13:03 precies.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty14 feb. 2020 - 14:13

Creatievelingen in de reclamewereld en mensen in de top van grote bedrijven zijn overwegend liberale globalisten, overtuigde kosmopolieten die nationale identiteit en natiestaten maar kleinburgerlijke vehikels vinden. Dit verklaart het maken van een dergelijk reclamespotje, totaal verkeerd ingeschat hoe dit overkomt bij een deel van de bevolking. Wat nu volgt is pure "damage control". Al zijn de reacties natuurlijk wel buitensporig te noemen. Ik vind het altijd paradoxaal dat cultuurrelativistische types van mening zijn dat minderheden alle ruimte moeten krijgen om vast te blijven houden aan hun eigen identiteit en cultuur, maar indien "native" inwoners van Westerse landen hieraan gehecht zijn dit per definitie "fout" is. Want niet inclusief, nationalistisch en op Joop.nl fascistisch.

2 Reacties
Thelonious Monk
Thelonious Monk14 feb. 2020 - 20:09

"Al zijn de reacties natuurlijk wel buitensporig te noemen...maar indien “native” inwoners van Westerse landen hieraan gehecht zijn dit per definitie “fout”.." Grappig dat je niet doorhebt dat je zelf bij die buitensporige reaguurders hoort. JIJ bent het, vriend, niet de reclamemakers, die staat te roepen dat iets fout is.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty15 feb. 2020 - 8:13

@ Thelonious Monk Je mag dan verstand van jazz hebben, maar hier sla je enigszins de plank mis. Ik probeer iets te duiden en een ongemakkelijke tgenstijdigheid bloot te leggen, meer niet.

JohnVKR
JohnVKR14 feb. 2020 - 14:12

"What is truly Scandinavian? Absolutely nothing." In deze openingszin gaat het fout. Ze hadden het hele verhaal kunnen vertellen zonder deze openingszin. Dan vertel je hetzelfde, zonder dat je mensen aan het begin van de film meteen op een onhandige en onnodige manier provoceert. Los daarvan kan ik me niet voorstellen dat er niets "truly Scandinavian" is. Als er Duitse en Nederlandse uitvindingen zijn, zijn er natuurlijk ook Scandinavische uitvindingen. Hoewel ik me wel realiseer dat die zin natuurlijk ook is bedoeld met een knipoog. Wat wel geldt, en dat geldt voor de hele wereld, is dat bijna alle uitvindingen die ooit ergens zijn gedaan werden beïnvloed door uitvindingen die elders al eerder werden gedaan. Als de Perzische wetenschapper Mohammed ibn Moesa al-Chwarizmi niet in Bagdad het algoritme had uitgevonden, hadden we nu geen Google gehad. En als Ibn al-Haytham niet de camera obscura had uitgevonden, zouden we vandaag geen selfies met onze smartphone maken. Bijna geen enkele uitvinding staat geheel op zichzelf.

14 Reacties
Zeurmachine
Zeurmachine14 feb. 2020 - 14:41

@johnvkr. Aristoteles wordt beschreven als de eerste die zich bezig hield met de camera obscura. We weten niet wie de eeste was met zo veel ontwikkelingen. Het kan ook onafhankelijk van elkaar bedacht zijn. Van veel wetenschap wordt ook beweerd dat de oorsprong toch meer richting China/India of Macedonië ligt. Het is blijkbaar wat er (toevallig) bewaard werd, of wie op welk moment wel of niet in een invloedrijke cultuur of regime leefde en vanaf dat moment er pas aandacht mee kreeg.

Katootje2
Katootje214 feb. 2020 - 14:43

Het wiel is trouwens ook geen Nederlandse uitvinding.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof14 feb. 2020 - 14:46

@John, U doelt op Ibn al-Haytham die zich baseerde op het 13 eeuwen oudere werk van Aristoteles van Stagira voor de camera obscura? En ook Al-Chwarizmi baseerde zich op eerder werk. U bent nu wel erg aan het “cherrypicken” mijn waarde...

Ascari00
Ascari0014 feb. 2020 - 15:03

"Bijna geen enkele uitvinding staat geheel op zichzelf." Welke dan wel?

ton14024
ton1402414 feb. 2020 - 15:24

´´Los daarvan kan ik me niet voorstellen dat er niets “truly Scandinavian” is.´´ Dus als iemand dat beweert, zit jij voor en recht op jouw stoel, toch? Maar de echte vraag is of jij je laat kennen. Ben je door SAS bij de neus genomen, of is SAS fout.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 feb. 2020 - 15:39

De Noor Johan Vaaler wordt gezien als de uitvinder van de paperclip. Of hij ook echt de eerste persoon was die de paperclip uitvond, is niet geheel zeker. Diverse uitvindingen, zoals ook het schrift, werden onafhankelijk van elkaar gedaan op verschillende plaatsen en tijden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ook het op de kleding dragen van de paperclip van Vaaler als een vervangend symbool voor andere nationale symbolen door de Duitsers verboden.

Katootje2
Katootje214 feb. 2020 - 18:26

De kaasschaaf is ook een Noorse uitvinding.

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 feb. 2020 - 18:40

Katootje https://www.thedailybeast.com/trump-seems-to-think-an-american-invented-the-wheel

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 feb. 2020 - 0:46

Noren zijn nogal praktisch ingesteld. Voor kaas die niet geschaafd kan worden hebben ze ook kaasmessen.

4Vier!
4Vier!17 feb. 2020 - 18:48

Ikzelf 17 februari 2020 at 16:54 Ik denk dat anderen die een cultuur hebben die niet aansluit op de Nederlandse tak van mogelijke landen hebben waar ze voor kunnen kiezen. Ik denk dat het vaak fout gaat omdat “vreemdelingen” naar andere landen gaan en daar hun cultuur willen opleggen. Dat is wat NL regelmatig gedaan heeft in het verleden. Dat maakt niet dat ik de wens heb dat anderen het hier dunnetjes nadien. Jij zegt dat je alle culturen gelijkwaardig vindt; dat geloof ik niet. Ik geloof niet dat jij de (blanke) cultuur in Zuid Afrika uit 1970 net zo acceptabel vindt als de huidige NLse cultuur. Ik geloof niet dat jij de jaren ‘50 cultuur uit Zuidelijk VS prima vind. En als jij de cultuur van de Taliban acceptabel vind die meisjes die naar school willen in het gezicht schieten, dan kan ik je echt niet meer serieus nemen.

4Vier!
4Vier!18 feb. 2020 - 21:10

Ikzelf 18 februari 2020 at 00:34 “Beetje lastig als u gaat reageren op ander plaatsen.” Ja, helaas soms gaat het mis. “U meet in centimeters en zegt dat de inches van de ander achterlijk zijn. Waarom? Omdat het geen centimeters zijn?“ Het is prima dat de Amerikanen in inches werken, maar ik kan je uit ervaring vertellen dat het onwaarschijnlijk veel gedoe geeft als je met beiden in de weer moet. Het werkt prima in de VS, maar zodra je hier half om half gaat doen kan je je lol op en je faalkosten in rap tempo zien stijgen en anders wel kosten van “vertaling”. Wat je mist is dat ik het prima vind dat andere mensen iets anders willen doen in HUN land en HUN cultuur. “ Maar de emancipatie van de vrouw is hier ook nog pas in ontwikkeling en nog niet eens zo lang.” En ik wil NIET terug. Ik snap dat jij lekker in je veilige positie zit, jij verliest immers geen zeggenschap, maar ik wel. En als we het over racisme hebben, ik weet vrij zeker dat NLders met een donkere huidskleur ook niet zouden wachten op een influx van racistische rednecks. Ik heb niet de behoefte boete te doen in de vorm van (wederom) vrouwenonderdrukking omdat de generaties NLse mannen voor ons. Seksisten en racisten hebben we genoeg; ik heb niet behoefte aan nog meer. Mannen die me vervolgens van “eigendunk” betichten omdat ik niet terug wil naar de seksistische maatschappij waarin ik minder rechten heb omdat ik vrouw ben én die gelijktijdig vind dat nieuwe Nederlanders hun patriarchale gedachtegoed vooral moeten vasthouden zijn wat mij betreft een gevaar voor feministen/geëmancipeerde vrouwen. Weinig verschil met Trump, Baudet en elke andere kerel die van mening is dat vrouwen volgzaam moeten zijn en mannen moeten heersen. Bah, ik ben elke keer weer teleurgesteld in het hardnekkig seksisme onder mannen die zich anders voordoen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 feb. 2020 - 9:55

4Vier! 18 februari 2020 at 22:10 Teleurgesteld is werkelijk te zacht uitgedrukt.

4Vier!
4Vier!19 feb. 2020 - 19:54

Ikzelf 18 februari 2020 at 00:34 "Respect hebben voor het feit dat verreweg de meeste medemensen een andere culturele achtergrond hebben dan u, is niet hetzelfde als daarmee elke gedrag van de ander billijken" Respect hebben is meer dan goedkeuren; respect hebben voor betekent eerbied hebben voor, hoog achten, ontzag voor hebben. Dus nee. Geen respect voor vrouwenhaat. Of homohaat. Of huidskleur-haat.

4Vier!
4Vier!19 feb. 2020 - 22:21

DanielleDefoe 19 februari 2020 at 10:55 "Teleurgesteld is werkelijk te zacht uitgedrukt." Zeg dat. Ik ben geregeld verbijsterd dat mensen die claimen voor gelijke rechten voor vrouwen te zijn opeens extreem seksistisch uit de hoek komen: dan moet ik opeens respect hebben voor de meest vrouw-hatende praktijken. Bijzonder.

Joop den Uil
Joop den Uil14 feb. 2020 - 12:49

wat is er in vredesnaam verkeerd aan nationalisme ? Trots op bestaan en afkomst; niets mis mee.!

13 Reacties
Katootje2
Katootje214 feb. 2020 - 13:25

Als je niets anders hebt om trots op te zijn, rest je niets anders dan trots te zijn op iets waar je niets voor hoefde te doen.

Satya
Satya14 feb. 2020 - 13:31

Vaderlandsliefde, mooi. Nationalisme brengt uitsluiting mee, als dit volgens jou anders is graag een voorbeeld.

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 feb. 2020 - 13:42

Joop na·ti·o·na·lis·me (het; o; meervoud: nationalismen) 1 voorliefde voor het eigen volk (gepaard met een zekere afkeer van het vreemde) https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/nationalisme#.XkajeubYrnE Zeg ik altijd tegen mijn kinderen: als je het niet weet moet je het opzoeken.

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 feb. 2020 - 14:02

Ik vind dit eigenlijk wel een mooi voorbeeld van hoe grensverleggen gaat. Joop probeert de term 'nationalisme' minder te laten stlnken doordat hij de betekenis verandert door de toevoeging 'met een zekere afkeer'. weg te laten. De volgende TONner in de rij gaat dan weer verder met nationalisme, maar dan wel in zijn volledige betekenis, want Joop den U etc vonden er toch ook niks mis mee.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof14 feb. 2020 - 14:49

@Satya, Wat dat nationalisme aangaat heeft u volkomen gelijk, kijk bijvoorbeeld maar eens naar het Hutu en de Tutsi nationalisme en hoeveel doden dat aan beide kanten opleverde. Je zou het toch bijna racisme gaan noemen...

ton14024
ton1402414 feb. 2020 - 15:03

Niemand in het filmpje beweert dat dan ook, eerder het integendeel.

4Vier!
4Vier!14 feb. 2020 - 23:53

Ikzelf 14 februari 2020 at 15:37 “Als u een paar kilometer verderop geboren was, dan was u trots op een andere staat, zoals de mensen die daadwerkelijk een paar kilometer verderop zijn geboren.” “Aan nationalisme is alles verkeerd.” Klopt, als je ergens anders geboren bent en tot dat land behoort (in een bepaalde tijd), zou je andere gebruiken normaal vinden en waarderen. Daar trots op zijn. Als jij als Afgaan in een uithoek van Afganistan was geboren had je waarschijnlijk gevonden dat vrouwen zich niet mogen laten zien en gestenigd mogen worden als ze overspelig zijn. Als je als Maleier in Borneo was geboren had je vast wel eens gewed bij een hanengevecht. Als je als Papoea door het leven ging liep je rond in blote billen met peniskoker. Als je in de middeleeuwen in (gebied) Nederland had geleefd, had je waarschijnlijk staan brullen van de lach als iemand aan de schandpaal stond. Als je als blanke in Alabama was geboren in de vorige eeuw had je waarschijnlijk de Jim Crow-wetten volkomen normaal gevonden. En als je je opa was geweest had je het normaal gevonden dat je vrouw handelingsonbekwaam gemaakt werd bij in huwelijk treden. Als je Amazone indiaan was zou je het normaal vinden dat je vrouw alleen een lendedoek zou dragen en liep je met je blaaspijp rond. In Brabant carnaval met bier, in Saudi tegen alcohol en hossende mensen. Het normaal vinden van de inrichting van ons land met beperkte corruptie en een goed vangnet versus samenlevingen waarin geld smeert en je voor jezelf moet zorgen. Als je alles aan nationalisme verkeerd vindt, dan zou je elk gebruik uit andere landen moeten accepteren. Je vindt dan alles ok, geen enkele afkeer van gebruiken uit den vreemde. Dat kan, maar de vraag is dan hoe je je samenleving vorm geeft. Wie bepaalt dan wat “goed” is voor je land en inwoners, waar baseer je wetten en regelgeving op? Zelfs basale omgangsvormen zijn dan problematisch. Nationalisme (tot op zekere hoogte) zorgt voor een ordening: regels voor samenleven, waardoor men kán samenleven. Niet veel anders dan het hebben van de regels (normen en waarden) in je eigen huis.

4Vier!
4Vier!16 feb. 2020 - 9:14

Ikzelf 15 februari 2020 at 20:41 Ik snap niet wat je zegt. Binnen een natie/land/staat heb je mensen leven die een min of meer set gelijke leefregels heeft, cultuur, verwerkt in de wetten van dat land. Dat je “normaal” in grote mate wordt bepaald door waar je wieg staat, doet toch niets af aan het feit dat ik een ander gebruik kan verketteren en daarom juist die grenzen wil om te voorkomen dat ik moet leven onder andermans normaal; zoals bv een stel kerels die mij tot m’n middel ingraven en met stenen bewerken tot ik dood en verpulverd ben omdat ik vreemd ben gegaan. Ik houd dat soort praktijken graag buiten de grens en een ieder die zich hier vestigt die heeft zich te houden aan de cultuur en wetten die hier heersen. Een nationale erfenis is in grote mate “cultuur”. Dat we de geïmporteerde en aangepaste drop ooit uit China hadden zegt niet zoveel.

4Vier!
4Vier!16 feb. 2020 - 14:21

Ikzelf 16 februari 2020 at 12:37 Dus als ik het goed begrijp moet ik respect hebben voor het gebruik overspelige vrouwen tot in het middel in te graven en ze aan pulp te stenigen. Werkelijk? Heb jij daar respect voor?

4Vier!
4Vier!16 feb. 2020 - 14:29

Ikzelf 16 februari 2020 at 12:37 Misschien handig ook even aan te geven wat jij verstaat onder “respect hebben voor”. En om op je andere reactie terug te komen; ja er is een verschil bij die staatkundige, politieke lijn, ook in cultuur, al zal inderdaad bij de grensgebieden sprake zijn van vervaging. Wat ik bv grappig vind te zien is dat als je de grens van NL overgaat zelfs de bouwstijl geheel veranderd. Ik snap ook niet hoe je je bovenstaande reactie verenigd met deze: “Ikzelf 12 februari 2020 at 14:07 Precies, korheiden. Als men niet van plan is om zich hoe dan ook aan te passen, dan blijf gewoon weg. Bestemmingen te over.” Toen het ging over een toerist die in bikini liep waar ze niet lopen mocht. Waar was toen de opmerking over cultuur en gebruiken niet hoeven aanpassen?

Norsemen
Norsemen16 feb. 2020 - 19:25

Trots zijn op je afkomst? Hoe kun je trots op iets zijn waar je 0 invloed op hebt gehad? Mensen die trots zijn op afkomst zijn gevaarlijk.

4Vier!
4Vier!17 feb. 2020 - 12:05

Ikzelf 17 februari 2020 at 01:19 Door je aan te passen aan lokale wetgeving moet je al een deel van je cultuur achterwege laten. Zo heb ik in Iran een hoofddoek gedragen, terwijl dat beslist geen onderdeel is van mijn cultuur. Als men gedragingen/cultuur uitsluitend achterwege laat omdat het een wet is, maar men niet achter die wet staat, zal als men -als men de overmacht krijgt- tzt de wet wijzigen naar eigen gedragingen/cultuur. Niet iets dat ik ambieer als het gaat om Nederland en de wens terug te keren naar de patriarchale samenleving of een voor de bevolking rechteloze samenleving. Als je je cultuur niet enigszins aanpast aan de cultuur van de plaatswaar je deel van wilt uitmaken door er de rest van je leven te verblijven én er de nationaliteit aan te nemen, wordt je leven schizofreen en/of wordt je onplezierig voor anderen om mee om te gaan. Je krijgt dan de handenschud-discussies. Niet wettelijk verplicht, maar degene die mij, hier in NL, niet de hand wil schudden omdat ik vrouw ben, die laat ik links liggen: seksisten kan ik missen als kiespijn. Daar heb ik geen respect voor. En daar zijn we dan: 2 mensen die geen respect hebben voor elkaars cultuur: hij niet voor de mijne, omdat hij door mij de hand te weigeren niet als gelijke ziet; ik niet voor de zijne omdat ik een hand van hem verlang waarvan hij de indruk heeft dat dat niet is toegestaan van zijn God of profeet. Hij toont dan overigens niet alleen geen respect voor mijn cultuur, maar ook niet voor die van het land waar hij deel van wenst te maken. Als ik in een land ben waar het de cultuur is dat mannen vrouwen geen hand schudden, of waar het wisselt, dan is het aan hen. Ik pas me daaraan aan. En voor een korte periode, zoals vakantie, lukt dat. Als het voor langere tijd zou zijn zou ik er wegkwijnen. “ En op grond waarvan zou u menen dat uw cultuur superieur is?” Omdat ik mijn cultuur jou mag weerspreken. Ik ben niet je voetveeg omdat ik vrouw ben, zelfs al hebben we nog een lange weg te gaan voordat we echte gelijkheid hebben en onze jongens en meisjes op dezelfde wijze opgevoed worden. Gelukkig hoef ik geen toestemming van een man om wat dan ook in mijn leven te bepalen. In mijn cultuur mogen homo’s homo zijn. En ik vind dat superieur aan die culturen die menen dat vrouwen te luisteren hebben naar mannen. Ik realiseer me terdege dat er genoeg autochtone mannen zijn die nog neer kijken op vrouwen en de terugkeer van de patriarchale samenleving wel zien zitten. Wellicht dat ik daarom meer dan jij vrees voor grote groepen mensen met een patriarchale achtergrond en ook vrees voor mensen die stimuleren dat men vasthoudt aan deze patriarchale denk- en levenswijze.

4Vier!
4Vier!18 feb. 2020 - 5:48

Ikzelf “Als we elkanders verschillen respecteren? Dan hoeft u ook niet te vrezen voor andere culturen, die u achterlijk vindt, terwijl u dient te weten dat de ander om exact dezelfde reden úw cultuur achterlijk vindt en u beiden ongelijk hebt.“ Natuurlijk moet ik vrezen voor culturen waarin vrouwen niet als gelijke worden gezien. Het punt is namelijk dat ik daar last van heb als vrouw. Ik heb zelf ook tegen seksisme moeten strijden en andere vrouwen voor mij, daarom is er nu iets van gelijkwaardigheid. Nul behoefte mijn rechten of (enigszins) gelijke positie in te leveren. “Maar die grens is toch een staatkundige grens en niet de grens van uw culturele achtergrond” Mijn wieg stond niet in NL, en de wieg van een van mijn ouders ook niet. Ik heb in het buitenland gewoond. Doordat ik Nederlands ben, net als mijn ouders (“staatkundige grens”=paspoort) én omdat ons verblijf in het buitenland tijdelijk was (werkvergunning voor een paar jaar, dan ophoepelen) is mijn cultuur ook (zeer overwegend) Nederlands. Overigens, ook jij vind iets van cultuur en hebt een idee over wat je superieur vind: je bent immers tegen PVV en FvD. Stel dat de PVV en FvD zich werkelijk ontpoppen tot kleine Hitlers en alle religies behalve het christendom verbieden en iedereen met een kleurtje e/o geboorteplaats buiten NL het land uitgooien; dan ontstaat een nieuwe cultuur in NL en stel dat ze verder geen ambities hebben NL uit te breiden (dus andere landen naar die mal te vormen); dan vind je dat toch niet ok? Wil je werkelijk zeggen dat je dan die nieuwe ontstane cultuur gelijkwaardig vind aan onze huidige cultuur? Ik geloof er niets van. Ik realiseer me dat mensen in andere landen hun cultuur de beste vinden, en dat is prima voor die betreffende landen. Maar niet voor de mijne.

Starter2
Starter214 feb. 2020 - 12:43

“Anderen grepen naar zwaardere vormen om de verspreiding tegen te gaan” Wordt dat nog ergens onderbouwd of is het ter plekke verzonnen. Met dat schuimbekkend reageren valt het ook wel mee. Er staat geen enkele reactie op YouTube. Dat kan ook niet want die mogelijkheid heeft SAS bij al haar spotjes uitgeschakeld.

groentje7
groentje714 feb. 2020 - 12:36

In tegenstelling tot wat de "weg-met-ons" - fundamentalisten als in een reflex meteen denken, gaat het hier niet om het omlaaghalen van de Scandinavische cultuur. Wat hier wordt duidelijk gemaakt is dat die cultuur ontstaan is uit een mengelmoes van andere culturen. Een proces dat nog steeds gaande is, en wordt gefaciliteerd door luchtvaartmaatschappijen als SAS. Dat er momenteel hele groepen mensen zijn die dat natuurlijke proces willen stoppen, en als door een wesp gestoken reageren op zo'n spotje, geeft te denken. Maar ook dat hoort kennelijk ook bij onze cultuur.

Zeurmachine
Zeurmachine14 feb. 2020 - 12:31

Zoek het spotje op Youtube maar: SAS, travelers are the future.

I am Legion
I am Legion14 feb. 2020 - 12:30

Ach... Als er geen tradities zijn van Scandinaviërs dan zijn er ook geen van Marokkanen, Japanners, Nigerianen, etc. Dit is nu typisch het gevolg waar het identiteitsdenken zoals ontwikkelt binnen kringen van progressieven en niet-autochtone minderheden (Noord-Afrikaanse en afkomstig uit voormalige koloniën) of juist oorspronkelijke minderheden (Inuit, aboriginals, e.d.) in westerse landen op ironische en verdiende wijze botst op de tegenreactie van het identiteitsdenken onder een deel van de autochtonen in westerse landen. Het is zeker onzin om te beweren dat er geen met cultuur of samenhangende tradities zijn onder de diverse (!) bevolkingen van alle niet-westerse maar nog meer in de veel meer diverse want de traditioneel ;) meer voor andere culturele identiteiten openstaande westerse samenlevingen. Het is onmiskenbaar zo dat westerse samenlevingen, ondanks de huidige spanningen door als te hoog ervaren migratie uit niet-westerse landen, van oudsher meer open zijn dan vrijwel ieder niet-westerse samenleving die in de meeste gevallen tribaal zijn. Maar hoe dan ook. De Scandinavische, Nederlandse, Italiaanse culturele identiteiten bestaan wel degelijk en kennen ook meerdere die al eeuwenoud zijn al zijn ze dus niet eenvormig en kennen ze naar hun open aard ook nieuwe bevolkingsdelen met eigen tradities die niet meer gelijk zijn aan die van de landen van oorsprong van hun voorouders en daarom ook eigen met deze westerse landen verbonden tradities zijn. De Germaanse volkstradities min of meer getransformeerd en beïnvloed door de judeo-christelijke religie als Sinterklaas, Carnaval, Kerstfeest, Pasen, etc. net als allerlei vormen van folklore en gebruiken zijn even authentiek als die met culturen van niet-westerse bevolkingsdelen of oorspronkelijke bewoners van de Amerika's, Australië, en Nieuw-Zeeland dat zijn. Wie deze westerse tradities en culturen zoals in Scandinavië of andere Europese landen selectief ontkend of miskend is niet anders dan degenen die dat doen t.a.v. tradities en culturele identiteiten van minderheden of die in niet-westerse landen. Je moet die tradities en samenhangende culturen alleen niet misbruiken om die tegen de ander te gebruiken. Meer dan waar ook is dat in Westerse landen zoals de onze ook niet het geval ondanks een paar querulanten. Maar daarvan zijn er in veel niet-westerse landen, die veel vaker monocultureel gedomineerd worden op een voor ons ongekende wijze, veel meer.

6 Reacties
Satya
Satya14 feb. 2020 - 13:29

'Het is onmiskenbaar zo dat westerse samenlevingen, ondanks de huidige spanningen door als te hoog ervaren migratie uit niet-westerse landen, van oudsher meer open zijn dan vrijwel ieder niet-westerse samenleving die in de meeste gevallen tribaal zijn.' Dat betwijfel ik of dat per defenitie zo is, veelal zijn kolonisten heel wat netter ontvangen dan zij zich toen hun machtsbasis gevestigd was gedroegen. Tribale samenlevingen zijn niet per defenitie afwijzend van anderen, ze willen alleen op een tribale manier hun manier van leven behouden.

Katootje2
Katootje214 feb. 2020 - 13:33

Is dit een pleidooi voor het kolonialisme?

I am Legion
I am Legion14 feb. 2020 - 18:41

@Satya Tribalisme is een cultuur van positief en negatief waarderend onderscheid maken tussen etniciteiten (of stammen) en daarmee per definitie kwalijk discriminerend cq racistisch. Het sprookje dat b.v. zwart en Arabisch Afrika, of wat nu Indonesië is arcadische samenlevingen waren tot de boze witte mensen uit Europa er hun koloniën stichtten is allang en herhaald met feiten gelogenstraft. Zo was de slavernij in Afrika al lang voor de blanken een eerste voet op dit continent zetten een wijd verbreide inheemse praktijk en is dat tot op de dag van vandaag in grote gebieden met veel slachtoffers van diezelfde inheemse culturele praktijk nog steeds zo. Vele zwart en Arabische samenlevingen zijn de dagelijkse praktijk van slavernij gewoon geweest en verschillende nog steeds. Er is daarentegen geen één Europese samenleving die een dergelijke praktijk van slavernij heeft gekend in de afgelopen zevenhonderd jaar. De Verenigde staten, en dan met name de Zuidelijke, zijn uniek met een overwegend blanke burgerbevolking die de dagelijkse praktijk van slavernij kenden en als normaal ervoeren. In de Arabische en zwart Afrikaanse wereld was het normaal dat er inheemse slavernij bestond als onderdeel van de cultuur. De slavernij die onder verantwoordelijkheid een relatief klein deel van de Europese elites in verre overzeese koloniën bestond is niet door hen gecreëerd maar sloot aan bij de bestaande praktijk. Het enige is dat deze Europese elites het naar andere koloniën en de VS exporteerden maar dus niet als een gebruik naar de Europese samenlevingen. Het zou veel meer in belang van de miljoenen slaven die nog steeds op ontstellende wijze misbruikt worden in de zwart Afrikaanse en Arabische wereld eens aan hen aandacht te besteden in plaats van het met die inheemse eeuwenoude praktijk allang beëindigde praktijken van een deel van de Europese elites en een deel van de Amerikaanse bevolking. Juist met het verheffen van de gewone Europeanen vanuit een daarvoor lang bestaand klassensysteem waarbij de eigen bevolking door elites ernstig uitgebuit werden ontstonden in Europa en de VS ook krachten die de slavernijpraktijken succesvol bestreden als inhumaan. Veel van de Arabische en zwart Afrikaanse bevolkingen moesten er niets van hebben dat de voor hen traditionele slavernijpraktijken bestreden werden waardoor ze nog steeds in niet onaanzienlijke mate voorkomen. Maar cultuurrelativisten zien dit als tradities waar wij als westerse mensen te weinig begrijpen. @Katootje Ik ben voor geen enkele vorm van kolonialisme dus ook niet in de vorm van tribalisme wat overeenkomt met bepaalde etniciteiten, religies, en huidskleuren, vaak in combinatie die elkaar structureel uitbuiten. De praktijk dus die al voor het Europese kolonialisme en daarna nog steeds overheerst in grote delen van de niet-westerse wereld.

4Vier!
4Vier!15 feb. 2020 - 0:03

I am Legion 14 februari 2020 at 19:41 "Er is daarentegen geen één Europese samenleving die een dergelijke praktijk van slavernij heeft gekend in de afgelopen zevenhonderd jaar." Als je Rusland tot Europa rekent, dan wel. Verder waren er natuurlijk wel lijfeigenen en horigen. Nederland handelde op grote schaal in slaven (tot slaaf gemaakten) en hield slaven in koloniën

Andy JPL
Andy JPL15 feb. 2020 - 6:09

@Satya, [Dat betwijfel ik of dat per defenitie zo is, veelal zijn kolonisten heel wat netter ontvangen dan zij zich toen hun machtsbasis gevestigd was gedroegen. Tribale samenlevingen zijn niet per defenitie afwijzend van anderen, ze willen alleen op een tribale manier hun manier van leven behouden.] Ja mag dat wel betwijfelen en er voorbeelden vanuit het verleden gaan bijhalen, maar het gaat om nu. Het verleden van de westerlingen is zeker niet netjes geweest, maar het heeft de westerse maatschappij wel 1 gemaakt die over het algemeen gezien opener zijn geworden dan vele anderen.

I am Legion
I am Legion15 feb. 2020 - 22:26

@Klavertje 4 En je ziet er geen verschil in dat de slavernij anders dan in zwarte en Arabische samenlevingen dus geen moment tot de dagelijkse praktijk in de onze Europese samenlevingen heeft bestaan? Dat wij als Europese burgers dus op een fractie na zelfs niet afstammen van mensen die zich er schuldig aan maakten laat staan enige verantwoordelijkheid ervoor dragen? Dat het een deel van de Europese elites was die zich er in aansluiting van de inheemse zwarte en Arabische slavenhouders en handelaren aan schuldig maakten erken ik zeker. Dat er al eerder en nog steeds slavernij is onder verantwoordelijkheid van inheemse zwarte en Arabische samenlevingen is ook een feit. Met betrekking tot de Europese praktijk van lijfeigenen en horigen geldt dat de eerste in de buurt kwam van slavernij. Horigheid was veel meer een deel van de repressieve klassenmaatschappij waarin je afhankelijk van je geboorte altijd tot dezelfde klasse bleef behoren en in geval van horigheid dus tot de laagste die vooral uitgebuit werd door de elites. Het is velen onbekend, maar slechts vijfenzestig jaar vóór de officiële afschaffing van de slavernij (1863) werd in Nederland de horigheid (1798) afgeschaft terwijl deze laatste praktijk in werkelijkheid nog bijna de hele 19e eeuw bleef bestaan. Met de langzaam maar zekere verheffing van de lagere klassen kwamen er met de letterlijke en figuurlijke ontketening van het gewone volk ook steeds meer krachten in Europa opzetten om de zwarte slavernij in verre oorden zoals de koloniën af te schaffen om redenen van inhumaniteit en als een praktijk die de Europese samenlevingen zelf ook nooit zo gekend hadden. Veel van de Afrikaanse Arabische en zware samenlevingen moesten echter niets hebben van enige afschaffing van hun eigen slavernijtradities wat ook verklaart dat ze nooit verdwenen zijn.

Proletarier
Proletarier14 feb. 2020 - 12:22

Zelfs de Zweden hebben last van hun eigen forum tuig…. Die ziekte steekt overal de kop op....

1 Reactie
Jerry Bidet
Jerry Bidet14 feb. 2020 - 13:22

Is het niet meer de schuld van Wilders?

Semmel
Semmel14 feb. 2020 - 11:56

"“Er is helemaal niets echt Scandinavisch,” constateert de commentaarstem." Zie je het al voor je dat, pak hem beet, Turkish Airlines , Air Japan of China Airlines zo'n spotje zou maken? Of eigenlijk kan ik me voorstellen dat geen enkele maatschappij in de wereld zoiets in zijn hoofd zal halen. Een enkel "weg met ons" land daargelaten dan. Maar van Zweden wisten we dat al.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen14 feb. 2020 - 14:07

Wat dacht je van NL? Waarom zo ver weg? Ik denk dat wanneer KLM besluit de delftsblauwe huisjes te stoppen dat we dan een vol Malieveld hebben. Oh nee, daar moet je wat voor doen, het wordt alleen een online spuug- en scheldactie van guurrechts ter behoud van hun waarden.

Katootje2
Katootje214 feb. 2020 - 14:40

Semmel zijn Duitse broodjes en dus ook niet echt Nederlands. Wel een stuk lekkerder dan kadetjes, dat dan weer wel.

Zeurmachine
Zeurmachine14 feb. 2020 - 16:50

Stockkickhuysen. Zijn die spugers en trappers dan zo kwaad dat ze hun verzameling niet compleet kunnen maken? Schrijf zelf eens iets, ipv binnen 1 artikel vanalles van een ander af te kraken.

Zeurmachine
Zeurmachine14 feb. 2020 - 11:21

Op internet worden voor drop en de windmolen meerdere volken aangewezen als bedenker. Dus wat willen de makers van dit spotje dan? Het lijkt mij eerder neoliberalistisch dan links. Blijkbaar mogen wij geen saamhorigheid meer hebben. Grenzen weg. Je moet als eenzaam individu zelfredzaam zijn. Waar arbeid voor jou klaarstaat daar ga je heen. Liefst natuurlijk met hun vliegtuigen. Wonen hoeft niet meer, verblijven is voldoende. Leer engels, arabisch en chinees spreken. Vergeet je moers taal. Heb respect en ontzag voor het amerikaans imperialisme, de islam en de chinese Partij. De rest is zich aan het afschaffen. Wil niet te veel, vraag niet te veel. Doe het allemaal zelf. Daar is dat spotje onderdeel van. Was het maar linkse goedbedoelendheid. Dan viel het nog mee.

4 Reacties
ton14024
ton1402414 feb. 2020 - 13:13

´´Het lijkt mij eerder neoliberalistisch dan links.´´ ????????????

Satya
Satya14 feb. 2020 - 13:18

Ik krijg echt geen saamhorigheids gevoel van bovenstaande zaken. Dat krijg ik door gedeelde normen en waarden. Grenzen en saamhorigheid, hoe dan? Laat ik nu het idee hebben dat ver rechts geen normen en waarden meer heeft.

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 feb. 2020 - 14:14

Op internet worden voor drop en de windmolen meerdere volken aangewezen als bedenker. Oh man, ik zie me de schrik op Zeur's gezicht al helemaal voor me: WFT, drop uit China??!!? Heb jij nou ook foto's van drop door je huis hangen? Misschien met een 'DROP IS OOK ZWART' tegeltje eronder Wil je niet met 'we' reageren? jij en ik zijn geen 'we', dat hebben je posts al meerdere keren bewezen

Zeurmachine
Zeurmachine14 feb. 2020 - 16:06

@stockkickhousen. Ik begrijp jou warrige betoog echt niet. Schrikken van China, foto's, vermeend (anti-)zwart activisme. Mij zonder onderbouwing onsamenhangende verwijten maken. Ik heb het idee dat jij eigenlijk wat anders wilt zeggen, maar dat dat teveel van jou werkelijke bedoelingen als reageerder toont? Dus hou maar fijn bij je, dat werkelijke betoog wat je verborgen lijkt te houden.

Ascari00
Ascari0014 feb. 2020 - 11:20

SAS onder het filmpje: "We are proud of our Scandinavian heritage."

2 Reacties
Robotnik1
Robotnik114 feb. 2020 - 12:02

Ja , hoe kortzichtig is hun media offensief. Hun heritage ?

ton14024
ton1402414 feb. 2020 - 13:10

Dus dat filmpje ie een grote leugen! ????

TwoTone
TwoTone14 feb. 2020 - 11:17

“Nationalisten, die zichzelf nu eenmaal graag als het centrum van het universum zien,....”, is dat zo ? Indien ja, nog steeds minder erg dan mensen die denken dat hun concept van leven 1 op 1 op te leggen is aan heel europa of nog wijder.....

4 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer14 feb. 2020 - 12:12

beetje rare reactie hoor. hoe noem je zoiets ook al weer.

Satya
Satya14 feb. 2020 - 13:19

Het zijn juist nationalisten die eenheidsworst nastreven.

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 feb. 2020 - 14:20

Mooie reactie: halverwege je eigen vraag beantwoorden met je eigen frustratie. NLers zijn de gelukkigste mensen in de wereld :-)

Katootje2
Katootje214 feb. 2020 - 18:31

Nee, Brazilianen zijn de gelukkigste mensen in de wereld, want die eten veel zwarte bonen en daar zit een hoop serotonine in; zeggen ze zelf.

erikbos
erikbos14 feb. 2020 - 11:16

Wat een flauwekul weer, een traditie is heel wat anders dan wie iets heeft uitgevonden. Iets kan prima een nationale traditie zijn ook is het ergens anders eerder bedacht of uitgevonden.

Jerry Bidet
Jerry Bidet14 feb. 2020 - 11:08

Na het filmpje gezien te hebben: Zie niet in wat er mis mee is. (Reacties erop zijn overigens uitgeschakeld.) Voor de oplettende kijker, er zit een link met Nederland in.

Mat Von
Mat Von14 feb. 2020 - 11:04

De vraag is wat de luchtvaartmaatschappij precies wil bereiken met dit 'spotje?' De dubbele betekenis... En dat we moeten vernemen dat Nederland toch "legitieme tradities" heeft in een buitenlands filmpje is ook fijn, toch mensen?

3 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer14 feb. 2020 - 12:13

het zal me worst wezen.

ton14024
ton1402414 feb. 2020 - 13:06

Reclame? Kijk ook even naar ´´CO2-compensatie voor vliegtickets is onvoldoende´´

Mat Von
Mat Von14 feb. 2020 - 13:16

Ton, ik heb werkelijk geen flauw idee wat je bedoelt...

RaymondenJoop
RaymondenJoop14 feb. 2020 - 11:04

De vraag is niet of globalisme ons wordt opgelegd. Dat is onomstotelijk het geval, ook bij ons. De vraag is of de mensen dat willen en wie dan bepaald dat de bezwaren bij de tegenstanders opzij mogen worden gelegd. Een tactvol marketingbeleid heeft sas blijkbaar niet

1 Reactie
rvb2
rvb214 feb. 2020 - 22:00

Globalisme wordt niet opgelegd, het is altijd de standaard geweest. Totdat er idioten ons landsgrenzen gingen opleggen. Nationalisme wordt ons opgelegd, en de nationalisten willen iedereen koste wat het kost in de vrijheid beperken. Nationalisten haten vrijheid.

Sam V
Sam V14 feb. 2020 - 11:03

Wat een nonsens. Traditie of cultuur is niet waar een product vandaan komt, maar wat je verbindt. Dat Is zoveel meer dan een product. SAS en het reclamebureau hebben dat niet begrepen. Dat er dan weerstand is, is niet zo vreemd. Neemt niet weg, dat mensen die agressief reageren in alle gevallen fout zijn. Een duimpje naar beneden snap ik dan weer wel.

3 Reacties
Katootje2
Katootje214 feb. 2020 - 18:28

Sam: "Traditie of cultuur is niet waar een product vandaan komt, maar wat je verbindt." O, dan is het goed: tenslotte zijn we beide Nederlanders, maar is er niets dat ons verbindt. -

Sam V
Sam V15 feb. 2020 - 0:27

@Katootje Erg oppervlakkig. Ik ken u niet en u mij niet. Daarnaast zal u toch wel begrijpen dat de verbinding vooral zit in de eigen omgeving. Hoe verder weg, hoe minder verbinding. In mijn eigen omgeving zie ik veel verbinding ondanks grote politiek-maatschappelijke meningsverschillen. Je moet elkaar daarvoor wel kennen. Maar snelle oordelen zijn makkelijker zoals u telkens weer laat blijken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 feb. 2020 - 22:05

Ik vind het toch ook prima dat de Chinezen hier hun eigen Nieuwjaar vieren. Het is al zowat een nieuwe traditie. Ik heb daar geen enkele moeite mee en voor mij heeft het niets met nationalisme te maken.