Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

"Nationalisme is verraad aan vaderlandsliefde"

  •  
11-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
327 keer bekeken
  •  
macron
Tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor het einde van de Eerste Wereldoorlog heeft de Franse president Emmanuel Macron in Parijs een pleidooi gehouden voor internationale samenwerking. Met de Amerikaanse president Donald Trump op enkele meters afstand, leek hij daarmee een stevig signaal af te willen geven op een symbolisch moment. Trump geeft regelmatig af op internationale verdragen en heeft er zelfs al enkele opgezegd. Macron hekelde het opkomende nationalisme.
Het is honderd jaar geleden dat de eerste van twee wereldoorlogen ten einde kwam. Het is nog altijd het meest dodelijke menselijke conflict dat de mensheid ooit gekend heeft. Liefst 120 miljoen mensen kwamen als direct of indirect gevolg van de vijandigheden om het leven. Niet alleen bommen en kogels eisten veel slachtoffers, ook ziektes als de Spaanse griep grepen om zich heen door de slechte omstandigheden tijdens of direct na de oorlog. Als gevolg hiervan stierven zo’n 20 miljoen mensen.
Leiders van over de hele wereld waren in Parijs verzameld om eer te bewijzen aan de slachtoffers van de gruwelijkheden, waaronder de Nederlandse premier Mark Rutte. Macron refereerde aan de prestaties van de Europese Unie en de Verenigde Naties. De toespraak van de Franse president is hier te zien:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.