Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Nationale actiedag voor slachtoffers aardbeving en tsunami Sulawesi

  •  
10-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Sulawesi
Op verschillende plekken in Nederland wordt vandaag aandacht besteedt aan de slachtoffers van de tsunami die het Indonesische eiland Sulawesi trof. Bij die ramp kwamen volgens de laatste tellingen meer dan 2000 mensen om. Daarom nemen vandaag veel bekende Nederlanders zitting in belpanels om geld in te zamelen voor noodhulp en zijn er door het hele land optredens door artiesten die belangeloos meewerken. Hier gaat het om:
Naast het hoge dodenaantal op Sulawesi zijn ook naar schatting zo’n 5000 mensen nog niet gevonden. Er is noodhulp op gang gekomen, maar de regering in Jakarta houdt nauwlettend toezicht op de uitvoering hiervan. Of daar meer achter zit dan slechts de touwtjes in handen te willen houden is niet duidelijk. Vanaf vandaag staken de Indonesische autoriteiten met het zoeken naar vermisten in het rampgebied.
Zo’n 50.000 mensen zijn ontheemd. Er zijn negen Nederlandse hulporganisaties actief op Sulawesi, die financieel gesteund kunnen worden via Giro555. Een indruk van de belpanels waar bekende Nederlanders klaar zitten om mensen te woord te staan die een bedrag willen doneren:
Niet alleen bekend Nederland zet zich in, ook in het land gebeurt genoeg. Op basisscholen wordt volop geld ingezameld. Bijvoorbeeld door de 10-jarige Braelyn uit Diemen, die jampotjes verkoopt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Thuiszitter
Thuiszitter10 okt. 2018 - 18:25

De president zegt dat het goed is en stuurt de buitenlandse hulptroepen weg. https://nl-nieuws.nu123.nl/indonesie-wil-dat-buitenlandse-hulpverleners-sulawesi-hun-werk-staken/ Hetgeen niet wil zeggen dat er geen hulp nodig is , middels deze actie van 555 komt het geld terecht bij de organisaties die alhier bekend zijn.

Meta  Foor
Meta Foor10 okt. 2018 - 16:08

- een goede zaak... advies: laat een accountant en MVO deskundige meekijken bij de inzameling en besteding. Als ''wij , donateurs'' weten dat het geld goed terecht komt zonder hitsige mannetjes of strijkstokken, zal het inzamelingsbedrag een stuk hoger zijn !

punt2
punt210 okt. 2018 - 15:22

'BUITENLANDSE HULPVERLENERS NIET LANGER WELKOM OP RAMPPLEK SULAWESI' Twee weken na de tsunami is de ravage in Sulawesi onverminderd groot. Toch roept de president van Indonesië nu alle buitenlandse hulpverleners op de rampplek te verlaten. 09.10.2018 | 19:50 uur | Marlie van Zoggel Volgens Michel Maas, correspondent van de NOS, neemt president Joko Widodo deze maatregelen omdat hij vindt dat Indonesië het zelf wel kan. REGELS Het zou niet mogen lijken alsof het land deze organisaties nodig heeft, schrijft de NOS. Dat Indonesië geen hulporganisaties toelaat is niet nieuw. Ook na de aardbevingen op Lombok deze zomer werden buitenlandse hulporganisaties geweerd. De nationale rampenbestrijdingsdienst (BNPD) heeft acht regels opgesteld waaraan alle actieve hulporganisaties zich moeten houden. Zo mogen ze niet langer op eigen houtje naar het rampgebied en worden alle hulporganisaties vanaf nu gecoördineerd door het Indonesische Rode Kruis en lokale instanties. Ik neem aan dat giro 555 al het ingezamelde geld overmaakt naar de lokale instanties op Sulawesi, dat er geen 7% achterblijft voor de directie van de NGO's of 35% afgaat voor de verzending en plaatselijke kosten van de medewerkers?