Joop

Nasrdin Dchar emotioneel op Lowlands: 'Nederland waar ben je mee bezig?'

  •  
27-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Nasrdin
Op Lowlands kan je genieten van muziek, optredens, kunst maar ook van speeches en verhalen van professionals. Acteur Nasrdin Dchar was ook op het festival te vinden om zijn solidariteitsinitiatief Ieder1 te promoten. Hij betrad het podium en sprak Nederland, die hij zich voorstelde als een persoon, eens flink toe: ‘je gaat echt fucking slecht soms!’. Hij had het onder andere over etnisch profileren, ‘deislamiseren’ en het gebrek aan empathie in de samenleving.
De acteur werd emotioneel toen hij het over zijn jeugd in Steenbergen had, waar recentelijk hevig geprotesteerd werd tegen de komst van een azc maar wat voor hem de plek is waar hij verliefd werd op het buurmeisje van zijn beste vriend, het meisje dat nu zijn vrouw is en de moeder van zijn kinderen.
Dchar stelt voor opnieuw een script voor Nederland te schrijven waarin iedereen een hoofdrol heeft en noemt het: Ieder1. De acteur roept iedereen op om 25 september mee te lopen om samen een oplossing te zoeken en niet via sociale media en politiek antwoorden te zoeken en op elkaar te reageren.

Meer over:

kijk nou, leven, ieder1,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Joseph32
Joseph3228 aug. 2016 - 10:38

Inderdaad. Nederland waar ben je mee bezig. Wat gaat er fout? Wie ondermijnd je? Wie valt je aan? Wie terroriseert je? Wie respecteert de juf voor de klas niet? Wie respecteert de wet niet? Wie gaat er niet gewoon zijn best doen voor een baantje? Wie participeert niet? Wie wordt crimineel of beschermd criminelen? Nederland wanneer krijg je weer ballen en pakt slecht gedraag aan in plaats van naar tuig gaan zitten luisteren alsof ze slachtoffers zijn.

Mostafa
Mostafa28 aug. 2016 - 8:55

Don't worry !

van der laak
van der laak27 aug. 2016 - 21:35

Solidair? Wie dan nog met wie vraag ik me af. Er wordt de werkende mensen solidariteit door de strot geduwd. ik ben solidair met onze bejaarden, die af en toe niet eens warm eten krijgen, daar zou ik graag wat meer voor betalen. http://www.ad.nl/dossier-dordrecht/ouderen-zitten-aantal-keren-zonder-maaltijd~a430d930/ Ik ben niet solidair met al die gelukzoekers, die hier komen en alles toegeschoven krijgen. Toch moet ik daar aan mee betalen. Dus kijk maar effe, met u solidairiteit beweging!

Brave Hendrik2
Brave Hendrik227 aug. 2016 - 14:10

De fans van het fascisme zijn in jaren niet zo talrijk geweest: Poetin, Erdogan, IS, Netanyahu, Trump, Assad, Al Qaida, allerlei Pools, Slowaaks, Hongaars en ander voormalig Oostblok-gespuis, kleine griezels als Geert, LePen, Farage enz etc. Het volgende Armageddon staat voor de deur. De wolven rammelen aan hun kettingen, fonteinen van bloed kleuren de hemel rood, de geur van verbrand vlees streelt 't reukorgaan. En waar komt men mee aanzetten: laten we weer lief zijn voor elkaar! Ja, kruip maar weg, ga maar schuilen, 't is gedaan, het is volbracht. Dat was de mens.

5 Reacties
Edwin038
Edwin03827 aug. 2016 - 15:00

En de wereld zou een stuk beter af zijn zonder de mens.

goedefaq
goedefaq27 aug. 2016 - 16:53

Het is niet meer dan het kapitalistisch systeem, dat krakend en zuchtend langzaam tot zijn eind komt. En de mensen op de wereld nemen daar dankzij het internet langzaam kennis van. We moeten met z'n allen op zoek naar een beter systeem. Een waarin de bomen zogenaamd niet tot in de hemel groeien en iedereen dat beseft. Ik weet, dat zo'n systeem eigenlijk al bestaat. Maar dat zal ik - gezien de tijdgeest - even voor me houden. Of we kunnen ons hoop vestigen op hen die de Derde Wereldoorlog overleven en hen alvast de boodschap meegeven, dat ze vooral moeten herdenken.

Edwin038
Edwin03827 aug. 2016 - 21:06

Goedefaq, ik gok dat U naar een religie wil verwijzen die momenteel een beetje negatief in de spotlights staat. Geen probleem, zou zeggen verwijs er vooral naar. Want inderdaad er wordt in de meeste religie`s altijd ook wel verwezen naar de aarde, naar de schepping en dat men daar zuinig op moet zijn. Ikzelf heb een christelijke achtergrond maar ben niet belijdend. Toch het zuinig zijn op de schepping is 1 van de weinige dingen waarin ik mijzelf kan vinden. Wellicht komt het ook voort uit mijn beroep als zeevarende. Op zee ben ik soms niet meer dan een speelbal in het natuurgeweld. Daardoor heb ik veel ontzag voor moeder natuur. Men zal dat enkel krijgen als men vaker met natuurkrachten te maken krijgt en zich niet meer veilig kan verstoppen in gigantische wolkenkrabbers achter spiegelglas.

Brave Hendrik2
Brave Hendrik228 aug. 2016 - 16:43

In de ogen van Erik en zijn vrinden zijn de nazi's de slachtoffers van de joden en is Trump het gevolg van de (fascistische) kolonisatie van een stukje midden-oosten (in de vorm van Israël) door het Westen. Het wegkijken, het ontkennen en het de handen schoon wassen, nooit houdt het op. De pseudo-casuïstiek, de corrupte logica en het bruine denken zijn in zwang als nooit te voren. En dat is precies het punt. Lui als Erik kun je het misschien niet euvel duiden, zij zijn dol op het gestamp van laarzen. In 1912 lag de wereld er vreedzaam en glimmend bij. Nooit was de welvaart zo hoog, nimmer tevoren zag de toekomst er zo veelbelovend uit. Twee jaar later. Kaboem.

Coronarias Redig
Coronarias Redig29 aug. 2016 - 11:12

Erik Hendrik gelooft blijkbaar niet dat jij Groen Links stemt. Bijzonder manneke dat op zijn 23e het blijkbaar allemaal wel weet. Ik kan slechts vermoeden door welke "informatiekanalen" die vorming gestalte heeft gekregen.

de Haas
de Haas27 aug. 2016 - 14:06

"Hij betrad het podium en sprak Nederland, die hij zich voorstelde als een persoon" Als je dat t.a.v. Nederlandse Marokkanen doet en dan net zoals Nasrdin hen zo collectief aanspreekt en daarbij verantwoordelijk stelt vanwege allerlei negatieve zaken waarin een oververtegenwoordiging veroorzaakt door een deel doe je niets anders dan wat b.v. Wilders doet en hem terecht wordt verweten.

2 Reacties
truusbeek2
truusbeek227 aug. 2016 - 17:53

Zoals Wilders de Moslim als 1 persoon ziet en daar zit de grote fout!

Coronarias Redig
Coronarias Redig29 aug. 2016 - 11:17

Wilders houdt altijd diplomatiek de juridische handigheid aan van de scheiding tussen islam en de moslims. Ik snap die constructie wel maar vertrouw het niet zo. Inherent aan kritiek op een religie/ideologie is dat je impliciet vindt dat die gelovigen ervan zich schuldig maken aan de de grondbeginselen van die leer. Ook ik wil best/graag aannemen mede door zeer vriendelijk gedrag wat ze etaleren jegens mij dat velen van hen hert goed bedoelen en wellicht selectief een pakketje bij mekaar hebben geshopped uit die leer. Doen ook andere religievolgers, zag dat eerder bij de katholieken toen de Paus hier 30 jaar geleden aankwam. Wel zwaar fan van de paus maar tegen een aantal van zijn leerstellingen. Voor mij toen al onnavolgbaar /onbegrijpelijk. Maar goed, die mensen heb je blijkbaar. Nu maar hopen dat dat al die mensen die nog steeds groot fan zijn van Mohammed het niet stiekem wel prima vinden wat hij allemaal aanrichtte en uitspookte.

BassievonToor
BassievonToor27 aug. 2016 - 11:08

'het gebrek aan empathie in de samenleving' Zou Nasrdin dan ook empathie hebben voor de mensen in kleine 'durpkes' die liever geen 3000 man naast hun willen hebben wonen?

3 Reacties
insignia
insignia27 aug. 2016 - 12:47

Hij zegt het, ik heb het vaak genoeg gedacht. Zeker toen de gemeenteraad overrompeld werd door dat gespuis..

insignia
insignia27 aug. 2016 - 12:49

Ik bedoel dus Nasrdin Dchar, niet die ultra Bassie. Mijn reactie kwam verkeerd terecht.

BassievonToor
BassievonToor27 aug. 2016 - 16:12

Ultra? Wist je dat je op internet mensen tegen kunt komen die het durven om er een andere mening op na houden?

Van der Wal
Van der Wal27 aug. 2016 - 11:04

En de vertaling naar het huidige idioom naar het idioom van de jaren 80 van de vorige eeuw?

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete27 aug. 2016 - 10:39

Ondanks alle verbale goed doenerij weer geen enkel spoor van empathie voor de ander.

rbakels
rbakels27 aug. 2016 - 10:16

Eerste Wet van Wilders: moslims deugen niet. Tweede Wet van Wilders: moslims die zich als <gematigd en redelijk voordoen zijn misselijke bedriegers, nog erger dan "gewone" moslims. Zo is het nooit goed.

11 Reacties
Phoenix van Milete
Phoenix van Milete27 aug. 2016 - 10:40

Waarom denk je dat hij een moslim is? Zijn naam? Zijn afkomst? Je denkt in stereo typeringen.

Buzzer
Buzzer27 aug. 2016 - 10:43

Laat ik in het hele stuk de naam Wilders nu niet tegenkomen.

BassievonToor
BassievonToor27 aug. 2016 - 11:06

De islam deugt niet, de meeste moslims daarentegen wel.

willemb2
willemb227 aug. 2016 - 11:08

Van hetzelfde laken een pak: white supremacy en het 'wie niet voor ons is, is tegen ons' van oa Bush en Erdogan. Maar ook is het inherent aan veel religies. Wie niet van hetzelfde geloof is komt niet in de hemel die exclusief is gereserveerd voor volgelingen van die specifieke godsdienst.

OlavM
OlavM27 aug. 2016 - 11:25

@ Frits Jansen: Zo is het altijd precies goed voor Wilders. Axioma's, a priori's, cirkelredeneringen, en gesloten vragen met dito antwoorden zijn alle onmisbare elementen in zijn denkwereld.

Zephyr2
Zephyr227 aug. 2016 - 12:38

God zij dank Willemb Stel je voor dat die anderen in mijn hemel komen.

H.Witte
H.Witte27 aug. 2016 - 12:58

BassievonToor, Heel vaak ben ik het niet met u eens en dat laat ik dan ook niet zelden blijken. Als ik het wel met u eens ben, min of meer, mag u dat ook van mij horen. Ik ben verheugd van uw kant te vernemen dat u de meeste moslims wel vindt deugen. De onredelijkheid die ik soms bij u vermoedde blijkt in deze onterecht. Wel nog een kleine, maar niet onbelangrijke vraag: deugt het Christendom wel als we de Bijbel letterlijk volgen of, zoals in orthodox Christelijke gemeenschappen nog gebeurt, teruggevallen wordt op het oude testament.

goedefaq
goedefaq27 aug. 2016 - 17:06

@Henk Witte Bassie maakt gebruik van Takiya. Hij meent er niets van. Gezien zijn uitspraken hier op Joop, geloof ik er niets van. Waarschijnlijk zegt hij dat om redelijk over te komen. Nog even en hij zegt, dat hij het beste voor heeft met moslims (maar dat ze daarvoor wel afscheid moeten nemen van hun geloof). Bassie (en vele anderen) weten best, dat de islaam niet zomaar een geloof is, maar ook een groot deel van de identiteit. Minder islaam = minder moslims. Dat weet 'ie maar al te goed. Bassie staat straks vooraan als er mensen afgevoerd moeten worden.

van der laak
van der laak27 aug. 2016 - 20:16

Henk Witte 27 augustus 2016 at 14:58 dat is ook een veel gemaakte fout, om de afkeer van de islam, die ik ook zeker heb, gelijk te stellen aan afkeer van moslims. Zoals ik al vaker heb gezegd, de moslims kunnen er weinig aan doen, dat ze zijn gehersenspoeld vanaf geboorte. dat krijg je er niet zo maar weer uit. Dat maakt van hun natuurlijk geen slechte mensen. Het is het geloof wat de boosdoener is.

Coronarias Redig
Coronarias Redig27 aug. 2016 - 22:38

Henk "Wel nog een kleine, maar niet onbelangrijke vraag: deugt het Christendom wel als we de Bijbel letterlijk volgen of, zoals in orthodox Christelijke gemeenschappen nog gebeurt, teruggevallen wordt op het oude testament." Welk gedrag uit het OT bedoel je?

BassievonToor
BassievonToor28 aug. 2016 - 19:33

@goedefaq Dan is het toch gek dat mijn vrinden uit zowel Koeweit als Koerdistan (die in Nederland studeren) roepen dat ze staan te springen om een gematigde liberale islam en het liefst in een land met seculiere wetten willen wonen.