Joop

Nasrdin Dchar in DWDD: Doe mee met Ieder1

  •  
21-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-09-21-om-20.09.05
Ik ben een man met een dubbele loyaliteit. Marokkaanse afkomst, Nederlandse toekomst. Getogen in Brabant, gevormd in Rotterdam. Er zijn zoveel manieren om jezelf voor te stellen aan de wereld om je heen. En toch, toch word ik vaak gereduceerd tot iets simpels: Allochtoon. Vreemdeling. Buitenlander. Geitenneuker. Anti-semiet. En mijn favoriet: Turk.
Nasrdin Dchar is initiatiefnemer van de maatschappelijke organisatie IEDER1. Met deze beweging wil hij een stem geven aan al die Nederlanders die de verschillen in de samenleving zien als een kracht. IEDER1 wil de eenheid in de samenleving bevorderen. Dchar roept alle mensen op om aanstaande zondag mee te lopen met de Parade van IEDER1 in Amsterdam.
Lees ook: Karin Amatmoekrim: Waar gaan we heen met z’n allen

Meer over:

kijk nou, leven, ieder1
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Bram Emanuel
Bram Emanuel22 sep. 2016 - 15:22

Kan die man op verzoek huilen, of niet? Goede acteur.

Donkerwoud
Donkerwoud22 sep. 2016 - 12:59

Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden. Het is sympathieke televisie en ik ben niet zo cynisch dat ik het meteen op vals sentiment of goedkoop effectbejag wil gooien. Maar een extreem geëmotioneerde persoon, echt of gespeeld, voelt een tikkeltje overdreven voor iemand die niet dezelfde ervaringen heeft als de mensen die zich gediscrimineerd voelen. Het wordt erg makkelijk gemaakt om te fulmineren op de vorm, terwijl het onvoldoende aanknopingspunten biedt om de ernst van de problematiek te kunnen vatten. Want inhoudelijk sta ik volledig achter Nasrdin Dchar; ook ten aanzien van de mars die misschien geen concrete politieke invloed zal hebben, maar die wél verschillende groepen met soortgelijke gedachten dichter bij elkaar brengt.

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus22 sep. 2016 - 11:52

Goed geacteerd... Dat ieder1 is alweer met uitsluiting van Wilders, zo tweet de heer Dchar. Zijn beveiliging mag van hem geschrapt worden. Zullen vast nog wel meer mensen, groepen mensen ehm op de uitzonderingslijst komen. Ieder1 is gewoon een nieuwe naam voor links, of policor. Dat mag. Maar het is bedoeld voor een select clubje mensen, en het heeft iedere betekenis verloren.

geen-mening
geen-mening22 sep. 2016 - 9:36

"Ik ben een man met een dubbele loyaliteit" Nou dat is dus precies het probleem. Waarom ben je loyaal aan Marokko terwijl zoals je zelf dus zegt, je geboren en getogen bent in NL. Dat je een bovenmatige interesse hebt in Marokko etc. helemaal prima en logisch maar waarom loyaliteit? Je bent Nederlander (wil je ons doen geloven), je toekomst ligt in Nederland, je kinderen groeien in Nederland op dus je loyaliteit zou dan gewoon in en bij Nederland moeten liggen. Het gaat dus helemaal niet zozeer om je afkomst of uiterlijk maar om gedrag en een groot deel van Marokkaanse en Turkse gemeenschap in Nederland is dus loyaal aan het land van hun voorouders (niet eens hun eigen land) en gedragen zich ook zo dat is het hele probleem.

3 Reacties
Bertien Sour
Bertien Sour22 sep. 2016 - 11:34

@Geen -mening-niks aan toe te voegen.

truusbeek2
truusbeek222 sep. 2016 - 14:04

Zo simpel is het!

hypothese
hypothese22 sep. 2016 - 15:24

Laat ik beginnen te zeggen dat ik elk initiatief toe juich dat iets tegen de tweedeling in de samenleving doet. Zo ook van Nasrdin Dchar. Of zo’n tocht veel zin heeft, zal de toekomst moeten uitwijzen. Maar als de negativiteit in de samenleving maar een halve graad kantelt, is dat al winst. Maar waarom zo spastisch doen over een dubbele loyaliteit? Nasrdin Dchar maakt een duidelijk verschil. Ten eerste loyaal aan zijn Marokkaanse afkomst. Het lijkt mij dat je daar moeilijk aan kan ontkomen. Zijn afkomst is een vaststaand feit. Als ik bijvoorbeeld naar Canada immigreer blijf ik toch een Hollandse kaaskop. En ook mijn kinderen stammen af van twee Hollandse Kaaskop Ouders. En ten tweede is hij loyaal aan zijn Nederlandse toekomst. Daar kan toch niemand een probleem mee hebben. Toch? Tenzij je graag problemen ziet.

omaoeverloos
omaoeverloos22 sep. 2016 - 9:11

Tja, verzuiling los je niet op met een wandelingetje.

tinekea2
tinekea222 sep. 2016 - 8:36

namaak emoties tonen werkt bij mij in ieder geval niet

Rarar
Rarar22 sep. 2016 - 6:31

Dit was een kopie van een speech die hij al eerder had gegeven. http://www.joop.nl/kijk-nou/nasrdin-dchar-emotioneel-op-lowlands-nederland-waar-ben-je-mee-bezig Op hetzelfde moment werd hij weer emotioneel.

3 Reacties
Geweldig
Geweldig22 sep. 2016 - 7:56

U legt de vinger op de zere plek. Ook bleef hij aan het begin maar zeggen dat hier geen acteur stond, maar Nas. Waarom moest hij dat zo vaak zeggen? Dan is toch logisch, tenminste als je niet staat te acteren.... Aan de ene kant is IEDER1 een mooi geluid, maar aan de andere kant bekruipt mij het gevoel dat het vooral een beweging is om te laten zien hoe goed ze wel niet zijn. Elkaar lekker schouderklopjes geven. "O Nasrdin wat ben je toch een goed mens!" zag ik op social media al voorbij komen. Hmmm dat moet echt lekker zijn...

Earl Johnson
Earl Johnson22 sep. 2016 - 8:44

Misschien is er in uw hersenen iets anders dan die van mij en veel andere mensen, maar omdat dat je een stukje dat je raakt een 2 keer hardop leest, betekend het niet dat de sentiment verdwijnt. Mensen hebben nou eenmaal gevoelens. Bij sommige mensen is dat meer en bij sommige mensen is dat minder. Niets mis mee, maar het zou u sieren als u minder achterdochtig zou zijn en het van een andere kant zou bekijken.

truusbeek2
truusbeek222 sep. 2016 - 9:02

Hij is dan ook een uitstekend acteur.

Jaacob52
Jaacob5222 sep. 2016 - 6:01

We gaan weer een tocht doen. Maar waarvoor? Voor 30 jaar pogen van de Nederlander de medelander te laten integreren? Ik geloof niet meer in integratie, maar in leven en laten leven en misschien komen we ooit tot elkaar. Ik hoop wel dat we bij de tocht een overgrote meerderheid van geïntegreerde medelanders zullen zien en niet alleen maar (over)correcte mensen van Nederlandse origine. "Good practice" activiteiten zullen ook van "nieuwe" Nederlanders moeten komen om geloofwaardig over te komen. Dus, niet alleen mooie woorden, maar daden en een houding die aan beide zijden respect afdwingt.

4 Reacties
Saskia de Bruijn
Saskia de Bruijn22 sep. 2016 - 9:02

Die hele tocht is georganiseerd door deze 'nieuwe' Nederlander. Lijkt me toch good practice genoeg. Toch?

truusbeek2
truusbeek222 sep. 2016 - 14:05

Saskia hoezo nieuwe Nederlander hij is hier toch geboren?

truusbeek2
truusbeek222 sep. 2016 - 14:07

of gaat loopt u onder motto "zie mij toch eens gezellig met die nieuwe Nederlanders meelopen"

hypothese
hypothese22 sep. 2016 - 16:59

Het begint al goed. Er is nog niet één stap gezet, en u begint al met uitsluiten. De ene groep uitsluiten en een andere groep promoten. De bedoeling was toch: Ieder1. In goed Nederlands betekend dat iedereen welkom is. Waar ik me wel in kan vinden is: … Ik geloof niet meer in integratie, maar in leven en laten leven en misschien komen we ooit tot elkaar… Ik ben van menig dat je integratie niemand door de strot kan duwen. Het proces zal zich op een natuurlijke manier moeten ontwikkelen. Misschien moeten we het er maar eens een goed jaar niet meer over hebben. Maar dan ook helemaal niet. Nergens niet. Over tot de orde van de dag.

Eindbaas3
Eindbaas322 sep. 2016 - 5:49

Niemand is gelijk. We hebben gelijke rechten, dat wel. En we hebben ook gelijke plichten, dat wordt nog regelmatig genegeerd. Maar de toekomst moet je zelf maken, niet gaan zitten wachten tot er iemand een zak geld komt brengen omdat je jezelf zo zielig vind, of omdat er zwarte mensen zijn geweest die ooit in een ander continent slaaf zijn geweest. Ga naar school, neem kennis op, leer een vakwerk, doe wat met je leven. Met liever lui dan moe zijn kom je nergens.

1 Reactie
Earl Johnson
Earl Johnson22 sep. 2016 - 8:40

Heeft u wel op de juiste forum gereageerd? Dit heeft namelijk niets te maken met dit onderwerp.

Earl Johnson
Earl Johnson22 sep. 2016 - 4:10

Prachtige woorden <3

BasVV
BasVV21 sep. 2016 - 21:32

Waarin geloven. In alle moeite die is gestopt om allochtonen hier te verwelkomen en alles te geven waar autochtonen ook recht op hebben. Met miljoenen subsidies extra zelfs. Veel allochtonen doen het prima hier. Maar voor die mensen hoef je niet te gaan lopen. Voor wie ga je dan wel lopen.

NooT2
NooT221 sep. 2016 - 18:35

Ik heb de eerste minuten ervan gezien en uitgezeten maar ben uiteindelijk teleurgesteld weggezapt. Héél jammer, hoe iedereen in dit land elkaar napraat dat er zoveel racisme zou heersen, ook allochtonen van wie je wat meer diepgang zou verwachten, zoals de spreker. Mijns inziens is/was 'de Nederlander' (ja, ik bedoel de autochtoon) de afgelopen veertig jaar ofzo over het algemeen tolerant en ruimdenkend, de incidentele taxichauffeur of andere minder ruimdenkende persoon daargelaten. Intolerantie en racisme zie ik zelf eerlijk gezegd vooral bij nieuwkomers, dus juist bij de mensen die zich er nu over beklagen! Het blijkt helaas een self-fulfilling prophecy te worden - en hoe meer gezeik door nieuwkomers, hoe meer er door autochtonen gereageerd wordt in de trand van 'ja hallo, het is ook niet goed of het deugt niet'. (Die reactie heb ik zelf ook). Irritatie alom, en dit soort toespraken maakt het alleen maar erger. Helaas, dit wordt voorlopig niet minder. Wat de spreker doet valt wederom onder de noemer 'slachtoffergedrag', maar dit zo benoemen wordt hier op Joop over het algemeen niet zo gewaardeerd, of toch tenminste als 'uiterst rechts' weggezet.

5 Reacties
Brave Hendrik2
Brave Hendrik221 sep. 2016 - 20:43

Noot, hier, werpt zich met verve op zijn slachtofferrol. Tjonge, wat is-ie zielig. Ocharme. Je zou bijna medelijden met 'm krijgen, met zo'n authentieke jammeraar. (Het ene moment zijn ze bloed agressief en crimineel, die allochtonen, en dan zwelgen ze weer in jun slachtofferrol, het is ook nooit goed of het deugt niet) Kom Noot, spring op en stel een daad. Loop mee en dans, ga niet zitten kniesoren als een huilmarietje, wees een vent/vrouw, lach.

H.Witte
H.Witte21 sep. 2016 - 22:16

Hoe kan je een (totaal) oordeel hebben als je halverwege weg zapt? Geen geduld voor andermans opvatting? Lijkt me niet een constructieve eigenschap.

ikdus2
ikdus222 sep. 2016 - 5:28

ik herinner mij die branden in pensions nog wel buitenlanderhaat is er altijd al geweest in Nederland

Paul250371
Paul25037122 sep. 2016 - 8:09

Het blijkt helaas een self-fulfilling prophecy te worden – en hoe meer gezeik door nieuwkomers, hoe meer er door autochtonen gereageerd wordt in de trand van ‘ja hallo, het is ook niet goed of het deugt niet’. (Die reactie heb ik zelf ook). Dat jij die reactie zelf ook hebt verbaast mij niet gezien je ongelooflijke domme omkeer redenatie. Zonder brandweer had je ook geen pyromaan. En dat zeg je met droge ogen?

NooT2
NooT222 sep. 2016 - 16:13

@Brave: leuke omkering, maar je schat mij duidelijk totaal verkeerd in - ik lach mij eerlijk gezegd een kriek om alle gejeremieer. Alleen wel jammer dat het door would-be figuren als uzelve zo serieus genomen wordt. @Henk: Een terechte opmerking, maar niet één die mij van standpunt doet veranderen. @Ikdus: branden in pensions? Ik herinner mij er ook één, tegen de CD van Janmaat. Uiterst links en uiterst rechts zijn allebei knettergek. @Paul: Je begrijpt er geen snars van. Ik zou het je kunnen proberen uit te leggen maar iets zegt me dat dat geen fluit uitmaakt, dus laat maar.