Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NASA gaat nare namen van planeten en andere ruimteverschijnselen aanpassen

  •  
09-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
NGC 2392

© cc-foto: NASA Hubble Telescope https://flic.kr/p/21ZS8Vp

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA onderneemt actie op basis van het voortschrijdend inzicht dat bepaalde benamingen en vereringen ongewenst zijn. “Bij het opsporen en aanpakken van systemische discriminatie en ongelijkheid in alle aspecten van het veld, is duidelijk geworden dat bepaalde kosmische bijnamen niet alleen ongevoelig maar ook echt schadelijk kunnen zijn.”
Een maatregel die direct van kracht wordt is bijvoorbeeld het wijzigen van verwijzingen naar de planetaire nevel NGC 2392 als de ‘Eskimo-nevel’. Die in 1787 door William Herschel ontdekte stervende ster is 6500 lichtjaren verwijderd en vanaf Aarde zichtbaar met een kleine telescoop. “Eskimo wordt in brede kring gezien als een koloniale term met een racistische geschiedenis die is opgelegd aan de oorspronkelijke bewoners van de poolgebieden.”
Een ander voorbeeld is het laten vallen van de bijnaam ‘Siamese tweeling-stelsel’, ook ontdekt door Herschel, voor de stelsels NGC 4567 en NGC 4568. “Deze bijnamen hebben historische en culturele benamingen die verwerpelijk of ongewenst zijn en NASA is vast van plan daar wat aan te doen. Wetenschap is afhankelijk van diverse bijdragen en is iedereen tot dienst, dus dat betekent dat we het ook inclusief moeten maken,” zegt NASA in een verklaring.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (34)

DenFlexwerker
DenFlexwerker10 aug. 2020 - 9:18

Misschien moeten ze ook eens stoppen met dat uitbreidende heelal en de leeftijd daarvan. Vreselijk kwetsend voor bepaalde religieuze groepen. Ook stoppen met die aarde om de zon: kwetsend.

2 Reacties
Tamer Aslantas
Tamer Aslantas10 aug. 2020 - 12:57

Helamal mee eens. “Have those who disbelieved not considered that the heavens and the earth were a joined entity, and We separated them and made from water every living thing? Then will they not believe?” [Quran 21:30] “And the heaven We constructed with strength, and indeed, We are [its] expander.” [Quran 51:47] “(God is) the one Who created the night, the day, the sun and the moon. Each one is travelling in an orbit with its own motion” [Quran 21: 33] Ik heb geen moeite met aarde om de zon of zon om de aarde. Voor ons op aarde lijkt het alsof de zon om de aarde gaat. De Koran zegt niet expliciet dat de zon om de aarde draait. De zon draait zelf ook. Zullen we enkele uitspraken van Athiesiten er ook bij nemen? Gaan we echt lachen.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas10 aug. 2020 - 13:00

Helamal is natuurlijk "Helemaal". ;)

wegmetons
wegmetons10 aug. 2020 - 5:02

Siam bestaat niet eens meer dus so what? Heeft iemand daar last van? En eskimo is toch ook gewoon een gangbare term? Inuït is nu eenmaal wat lastiger uit te spreken en ik heb nog nooit gehoord dat die dat erg vinden?

Aart van de aap
Aart van de aap9 aug. 2020 - 23:36

( correctie, zonder spelfouten etc ) Ik vraag met af, vinden ‘eskimo’s’ dit zelf erg ? Je heb zo’n voetbalclub in America genaamd ‘the red skins’. Allerlei social justice warriors en ‘leftists’ ( wat mij betreft geen leftists ) waren heel boos over deze naam en de voetbal club moest zijn naam veranderen, van hen Goed, er ging toen een docu maker naar verschillende native americans in Amerika, om te vragen of zij het dan erg vonden. Nee hoor, ze hebben er geen problemen mee. Dus, witte mensen bedenken dan iets dat racistisch is, om tegen te zijn, maar de donkere mensen zélf zijn het hier in dit geval niet eens mee eens Die native in dat interview zegt : zolang je maar geen heilige ceremonies belachelijk gaat maken, heb ik er geen probleem mee. Een indinanen pakje voor carnaval, daar had hij totaal geen moeite mee. Als je echt daadwerkelijk heilige kleding gaat dragen, die alleen bij native rituelen gebruikt mogen worden, dan zou hij wel heel boos worden. Toch heb ik vele social justice strijders hierover gehoord, over deze kwestie. Indianen pakjes met carnaval, zou racisme zijn, volgens hen. Zij zijn dan heel speciaal, want zij zijn dan tegen racisme en wij niet genoeg en dus zijn zij toch een beetje beter ( zie hier ook meteen de neoliberale wedijver mentaliteit )

3 Reacties
Aart van de aap
Aart van de aap10 aug. 2020 - 11:14

@ikzelf Je begint een beetje te klinken als een zuurpruim. Of een citroentje. Wat is nou weer de aantijging, wat doe ik nou weer verkeerd ? Ik zie de wereld zwart/wit ? Ik geloof dat het wel meevalt. Voor zover ik daar zelf over kan oordelen

Aart van de aap
Aart van de aap11 aug. 2020 - 11:21

Ikzelf ik snap niet zo goed dat je steeds op me blijft reageren. We zijn het sterk oneens over zaken. Prima, ik ga mijn weg, voer mijn strijd en jij doet jou dingen. Waarom wil je met mij in debat. Je snapt toch niet hoe ik denk. ik denk dieper dan jij namelijk. Ik denk dieper dan de meeste hier.

Aart van de aap
Aart van de aap11 aug. 2020 - 15:14

@Ikzelf waarom weer zo'n zure zuurpruimen reactie ? Wat een onderbuik gevoelens, wat een woede richting die ouwe Aart. Ome Aart. Denken is niet nodig, als je het instinct hebt. Echte kunstenaars hoeven niet te denken. Wij reageren gewoon. Wij zijn een soort wilde dieren. Ikzelf, ik ga geen woorden meer aan je vuil maken ga maar met andere mensen een leuk gesprek aan.

JanKlaasen
JanKlaasen9 aug. 2020 - 19:49

Maar zwarte gaten zien ze over het hoofd, dat kan echt niet meer in 2020.

2 Reacties
TheBigLebowski
TheBigLebowski10 aug. 2020 - 3:01

Ik moest hier om lachen, bedankt!

Natnekker
Natnekker16 aug. 2020 - 17:11

Een bekende Indorock band heet the Black Albino's

I am Legion
I am Legion9 aug. 2020 - 19:20

Deze politiek correcte hysterie doet inmiddels een poging die van de hemelse oneindigheid te overtreffen. Zoals door sommigen al opgemerkt kunnen zo rode dwergen en zwarte gaten dan ook niet meer. En als toevoeging mijnerzijds op grond van dergelijke gevoeligheid zal dan de Corona Borealis oftewel de Noorderkroon ook wel niet meer gewenst zijn als aanduiding van betreffend sterrenbeeld. Weet dan dat deze Corona Borealis de inspiratie is van de sterrenring van het EU-symbool. Een weetje maar weinigen bekend.

2 Reacties
Aart van de aap
Aart van de aap9 aug. 2020 - 23:34

Ik vraag met af, vinden 'eskimo's' dit zelf erg ? Je heb zo'n voetbalclub in America genaamd 'the red skins'. Allerlei social justice warriors en 'leftists' ( wat mij betreft geen leftists ) waren heel boos over deze term en de voetbal club moest zijn naam veranderen, van hen Goed, er ging toen een docu maker naar verschillende native americans in Amerika, om te vragen of zij het dan erg vonden. Nee hoor, ze hebben er geen problemen mee. Dus, witte mensen bedenken dan iets dat racistisch is, om tegen te zijn, maar de donkere mensen zélf zijn het hier in dit geval niet eens mee eens Die native in dat interview zegt : zolang je maar geen heilige ceremonies belachelijk gaat maken, heb ik er geen probleem mee. Een indinanen pakje voor carnaval, daar had hij geen totaal geen moeite mee. Als je echt daadwerkelijk heilige kleding gaat dragen, die alleen bij native rituelen gebruikt mogen worden, dan zou hij wel heel boos worden. Toch heb ik vele social justice strijders hierover gehoord, over deze kwestie. Indianen pakjes met carnaval, zou racisme zijn, volgens hen. Zij zijn dan heel speciaal, want zij zijn dan tegen racisme en wij niet genoeg en dus zijn zij toch een beetje beter ( zie hier ook meteen de neoliberale wedijver mentaliteit )

TheBigLebowski
TheBigLebowski10 aug. 2020 - 3:02

Begint een beetje op de MeToo beweging te lijken; elke aai over de bol is meteen verdacht en rijp voor een proces. Waait wel weer over, gelukkig.

Eric Minnens
Eric Minnens9 aug. 2020 - 17:30

Siamese tweeling. Tja, Siam bestaat niet meer, dus Thaise tweeling ware natuurlijk actueler... H Maar het is gewoon een herinnering, en wellicht een soort 'eerbetoon', aan Chang en Eng, de eerstbekende tweeling van dien aard. Ze leefden tamelijk lang en gelukkig en kregen respectievelijk maar liefst 11 en 10 kinderen!... Wat er tegen 'Siamese tweeling' is, begrijp ik dan ook niet. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Chang_en_Eng_Bunker

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden9 aug. 2020 - 16:51

Gelukkig is de dierenriem gender- en ras-bestendig, zodat de astrologie hier geen hinder van ondervindt. Die voorspel ik dus nog een mooie toekomst.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 aug. 2020 - 17:52

Ik zou er maar niet gerust op zijn als ik u was https://mainzerbeobachter.com/2020/06/25/schorpioen-eruit-zuiderkruis-erin-de-nieuwe-astronomiecanon/

Juppé🎗
Juppé🎗9 aug. 2020 - 16:42

Gelukkig hebben vrijwel al deze objecten een nummer of een code binnen een catalogus, zoals MPC, NGC, IC, Hubble of Messier. Dus als Encke een racistische sexist was kunnen we zijn comeetje gewoon 2P noemen. Vervelender wordt het met planeten zoals Mars en Jupiter.

Merco Matz
Merco Matz9 aug. 2020 - 14:31

Laten ze in de US hun bevolking eerst een goede basisopvoeding en scholing geven. En stoppen met over huidskleuren te zeiken. "Ik als zwarte/blanke"; ze zijn knettergek daar. Heeft een groot deel van de wereld weinig mee te maken.

Salama.
Salama.9 aug. 2020 - 13:17

Ik weet niet beter of siamese tweeling is een gangbare term om met elkaar verbonden tweelingen mee aan te duiden. Wat het pc alternatief hiervoor is geen idee.

[verwijderd]
[verwijderd]9 aug. 2020 - 13:01

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Ecclesia
Ecclesia9 aug. 2020 - 15:20

Valt best mee. Het woord 'bijdragen' slaat in die zin niet op financieel (waar u op doelt) maar op daadwerkelijke wetenschappelijke bijdragen (studenten en professoren in een laboratorium of veldwerk, etc.). De nadruk op inclusiviteit betekent dus niets meer dan: iedereen op Aarde laten meedoen in de grote wetenschappelijke mars van de afgelopen eeuwen.

Ecclesia
Ecclesia10 aug. 2020 - 15:36

Oh dit valt best makkelijk uit de context te halen hoor. Wetenschap hangt namelijk per definitie altijd af van wetenschappelijke bijdragen, maar niet altijd van financiële bijdragen (wetenschappelijk onderzoek kan gratis uitgevoerd worden).

Welp2
Welp29 aug. 2020 - 12:18

Strikt gesproken 'verandert' NASA de namen niet, maar stopt het zelf met het gebruiken van de namen in hun eigen rapporten en communicatie. Wel opmerkelijk dat NASA gepresenteerd wordt als naamgever van hemellichamen. Naast dat ze niet zulk soort authoriteit hebben, laten ze naamgeving in het algemeen over aan de 'International Astronomical Union' (IAU). Van het stoppen van gebruik met de naam 'Eskimo' kan ik nog iets voorstellen (hoewel ik zelf het overdreven vind). Over de term 'Saimese Tweeling' heb ik eigenlijk nooit kritiek gehoord.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard9 aug. 2020 - 11:59

Het houdt niet op, niet vanzelf.. We hebben echt niets belangrijkers te doen.. De wereld is zo aangeharkt en klaar dat dit het enige is waar we ons mee bezig moeten houden.. Volslagen doorgedraaide waanzinnigen..

3 Reacties
Oki Doki
Oki Doki9 aug. 2020 - 17:05

Waarom wordt u zo boos? De ruimtevaartorganisatie is toch vrij om namen wel te gebruiken of niet meer te gebruiken? Als de ruimtevaartorganisatie bepaalde namen niet meer wil gebruiken dan moet deze dat toch zelf weten? Ik zie het probleem niet.

Oki Doki
Oki Doki9 aug. 2020 - 17:11

Ik heb in ieder geval niet de indruk dat ze volslagen doorgedraaid en waanzinnig zijn bij de NASA en volgens mij verrichten ze nog steeds belangrijk werk bij de NASA. Als u iets belangrijkers te doen gehad zou hebben dan zou u dit artikel niet gelezen hebben en zou u zich er al helemaal niet boos om gemaakt hebben en op het artikel gereageerd hebben. Dus blijkbaar heeft u zelf ook niets beters te doen dan u zich met benamingen van ruimtelichamen bezig te houden.

Wilco4
Wilco49 aug. 2020 - 19:33

@ oki doki Neen, dat ziet u inderdaad niet....

Henk Daalder Pak de Wind
Henk Daalder Pak de Wind9 aug. 2020 - 11:56

Mag BLM wel als sterre naam gebruikt worden?

Robert Follon
Robert Follon9 aug. 2020 - 11:21

Het universum is weer een beetje meer woke....

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden9 aug. 2020 - 11:13

Ze moeten er inderdaad dringend iets aan doen, want rode dwergen en zwarte gaten, dat kan echt niet meer tegenwoordig. En de Kleine Beer wordt de Grote Beer en de Grote wordt de Kleine, om de indianen niet te beledigen. Gelukkig lees ik net de Trump, de Democraten en de Republikeinen het niets eens worden over de namen van de legerbases, zodat die nu opgedoekt zullen worden, om te beginnen in Duitsland.

3 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman9 aug. 2020 - 15:28

Ja en dan heb je het over astronomie maar de zwartkop of de rode wouw, ernstig bedreigd die namen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland9 aug. 2020 - 16:36

Nou amerikaanse naamgeving van hun wapentuig https://medium.com/war-is-boring/twenty-u-s-weapons-named-after-native-americans-8b88e2c7ed12 Ik zou het wel erg vinden als iemand vermoord wordt door een Griezel-in-post-gezellig-Nederlandraket :(

OlavM
OlavM9 aug. 2020 - 16:49

@ Vrije Geluiden: Naast "rode dwergen" en "zwarte gaten" bestaan in het heelal b.v. nog "rode reuzen" en "witte dwergen". De NASA maakt het zichzelf zo wel moeilijk over iets, wat eigenlijk een zaak van de International Astronomical Union is, zoals Welp al terecht heeft opgemerkt.