Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Napolitano (87) blijft president Italië

  •  
19-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nap_300.jpg
President stemt in met tweede termijn na uitbraak politieke chaos ... Prodi afgewezen als presidentskandidaat ... Bersani stapt op als leider van centrum-links
In Italië heeft de politieke chaos zich opnieuw verdiept. De leider van centrumlinks, Pier Luigi Bersani, houdt het voor gezien. Vrijdag werd Romano Prodi, Bersani’s voordracht voor het presidentschap van Italië, volledig ‘afgebrand’, zoals in het Italiaanse politieke jargon wordt gezegd. Het was Bersani’s eigen achterban die Prodi afwees.
Update zaterdag 16:45
Giorgio Napolitano (87) stemt in met een tweede ambtstermijn als president van Italië. Dit heeft persbureau ANSA zaterdagmiddag gemeld. Het kiescollege komt om 15.00 uur bijeen. De belangrijkste politieke leiders van het land hadden Napolitano gevraagd om aan te blijven.
Eerder:
Prodi trok zich terug uit de presidentiële race met de woorden: ‘Wie mij tot deze beslissing heeft gebracht, moge zijn verantwoordelijkheid nemen’. Waarmee hij, volgens het Haarlems Dagblad, feitelijk Bersani opriep op te stappen.
Bersani heeft dat blijkbaar ook zo begrepen en stapt op als leider van centrumlinks, momenteel het grootste politieke kamp in Italië, zodra er een nieuwe president is gekozen. Dit hebben Italiaanse media vanavond laat gemeld na crisisberaad in Bersani’s Democratische Partij (PD) van ex-communisten en progressieve katholieken.
Verraders Ondanks een aanbeveling van de PD kreeg Bersani zijn eigen achterban niet zover om bij de geheime stemming achter Prodi te gaan staan bij de verkiezing van een nieuw staatshoofd. Donderdag was hetzelfde gebeurd met oud-Senaatsvoorzitter Franco Marini als kandidaat, zo meldt de Belgische krant De Morgen.
Bersani zou woedend zijn op veel partijgenoten in het parlement en in de regio’s die weigeren te stemmen op de kandidaat die Bersani voordraagt, meldt ook de NOS. Vrijdag stemden opnieuw meer dan 100 centrumlinkse kiesmannen en -vrouwen niet volgens het stemadvies van het eigen centrumlinkse kamp. “Een op de vier heeft ons verraden”, aldus Bersani.
Chaos Het besluit van Prodi betekent dat de grootste politieke groepering van Italië vooralsnog zonder eigen kandidaat in de vijfde stemronde voor een nieuwe president gaat, die morgenochtend wordt gehouden. Parlementair verslaggevers van belankrijke Italiaanse media hadden het vanavond dan ook over “chaos”, aldus De Morgen.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

msj_meijerink
msj_meijerink19 apr. 2013 - 21:57

Italië op zijn puurst: Comedia dell'arte. Wie kan dit sprookje beëindigen?

Bouwman2
Bouwman219 apr. 2013 - 21:57

Zo zie je maar weer: wie vindt dat senioren hen enkel geld kosten krijgt hier het bewijs dat het zonder hen niet vlot.

EricDonkaew
EricDonkaew19 apr. 2013 - 21:57

Toch is er een klein voordeel bij al die nadelen: er is in Italië geen leeftijdsdiscriminatie. Iemand van 87 telt nog mee in de maatschappij. In Nederland ben je met 47 eigenlijk al te oud. Toch?

vanessa2
vanessa219 apr. 2013 - 21:57

Al die kritiek op Italie: wij mogen niet eens kiezen voor ons staatshoofd, dat bovendien meer dan ceremonieel is. Ook over de verdeeldheid van links daar: als je de verkiezingsuitslag van Nederland bekijkt, zie je, als je d'66 nog links mag noemen, een linkse meerderheid. Maar ook hier is met een deel van de linkse partijen geen zinnig woord te wisselen over samenwerking, zodat de PvdA nog liever met de rechtse kliek in zee gaat. Forza Olanda.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos19 apr. 2013 - 21:57

Zeer verontrustend. Nu maar hopen dat kiezers in Berlusconi niet een redder gaan zien.

2 Reacties
FransLenaen
FransLenaen19 apr. 2013 - 21:57

Berlusconi doet niet mee en 'de kiezers' voor de president zijn 1000 geselecteerde kandidaten. Overigens heeft de president van Italie vooral een ceremoniele functie.

Kilted
Kilted19 apr. 2013 - 21:57

Italie zit nog steeds zonder regering en het ligt voor de hand dat als Links het niet lukt, (centrum-)rechts een kans zal krijgen. Zeker nu Bersani zijn biezen pakt. Dus voordat je erg in hebt is het; Guess who's back....?

Bouwman2
Bouwman219 apr. 2013 - 21:57

De radicalisering van de samenleving is ook de Italiaanse republiek niet voorbij gegaan. Decennia van steeds toenemende welvaart hebben het idee doen postvatten dat welvaart in vrede de situatie is die normaal is. Het publiek vindt de crisis dus onrechtvaardig en zoekt naarstig in plaats van de uitweg naar de schuldige. Wraak nemen blijkt wederom een oeroude behoefte. En dus gaat de aanhang van de Cinque Stelle de straat op om te protesteren tegen een staatsgreep die niet eens bestaat. West Europa is in de greep van de redeloosheid gevoed door politieke bewegingen die de kiezer niet bij zinnen durven brengen maar de verontwaardiging juist voeden. Waar redeloosheid heerst is radeloosheid dicht bij en is de samenleving reddeloos verloren als men op zoek naar de schuldige geen tijd en zin heeft historische parallellen te zien maar de voorkeur geeft om luidkeels Godwin te roepen. . . .

1 Reactie
Kilted
Kilted19 apr. 2013 - 21:57

Iets meer dan een one-liner, maar wel kernachtig mooi gezegd.