Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Frankrijk krijgt internationale hulp in strijd tegen toenemende bosbranden

'Oorlog tegen het vuur' vereist Europese aanpak
Joop

Nancy Pelosi bezoekt Taiwan

  •  
03-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
694 keer bekeken
  •  
nancypelosi

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

EenMening3
EenMening34 aug. 2022 - 15:31

Met de eenkindpolitiek heeft China een demografische ramp over zichzelf afgeroepen. De bevolking vergrijst in hoog tempo zodat het aantal werkenden voortdurend afneemt en het aantal ouderen groeit. Het kan haast niet anders dan dat deze ontwikkeling ingrijpende sociale en economische gevolgen heeft. Die zorgen er waarschijnlijk voor dat China niet de hegemonie verwerft. Dat wil echter niet zeggen dat de wereld daardoor veiliger wordt, het kan er zelfs toe leiden dat Xi in het buitenland conflicten zoekt om de binnenlandse problematiek te verdoezelen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 aug. 2022 - 21:46

Dat China in hoog tempo vergrijst klopt. Het effect van de eenkindpolitiek is echter een buitengewoon controversieel issue waar het laatste woord nog niet over gezegd is. De daling van de geboortecijfers is mede veroorzaakt vanwege diverse andere sociale factoren waaronder het stijgen van de huwelijksleeftijd. Dat Chinese ouders probeerden vooral mannelijke kinderen te krijgen was ook niet onbelangrijk. Meisjes werden geaborteerd, te vondeling gelegd of bij een weeshuis afgeleverd. In 2016 waren er een ruime 33 miljoen mannen "over" maar dat getal verbleekt bij de totale bevolkingsgrootte. https://www.science.org/content/article/analysis-china-s-one-child-policy-sparks-uproar

Jopie666
Jopie6664 aug. 2022 - 10:59

China is doodsbang voor democratie en vrijheden. Rusland ook hoor. Onder Xi de alwetende leider, die Winnie de Poeh werd genoemd met als resultaat dat Winnie de Poeh uiteraard is verboden. In China wordt steeds meer verboden al dan niet onder mom van SARS-COV2 bestrijding. Het internet is compleet onder controle nu, nu gaan ze influencers aanpakken op sociale media. Deze zijn goed voor 20 a 30% verkoop op het internet. Daarnaast komt ook steeds meer xenofobisch Chinees gedrag erbij gesponsord door de staat en je ziet meteen dat het Chinese economische wonder haar beste tijd heeft gehad. Veel bedrijven verlaten China en nemen hun westers personeel nu ook mee. Verder is er een banken crisis en vastgoed crisis bezig in China. Dus een oorlog met China wordt steeds realistischer. Regimes zoeken altijd een uitweg voor hun falen. Oorlog staat altijd op nr 1 dan.

Eric Minnens
Eric Minnens4 aug. 2022 - 3:42

Wat maakt dat nou uit? Een 32-jarige vrouw, een 52-jarige vrouw, een 82-jarige vrouw? Is Pelosi niet democratisch gekozen dan? Is men indertijd blijkbaar gewoon over dat leeftijdsprobleem heengestapt? Maar moet haar dat nu plots worden nagedragen? Nee, niet 'een 82-jarige vrouw' is hier een bedreiging, maar de voorzitter van het Amerikaanse parlement! Riekt deze cartoon dus toch (oké, onbedoeld) niet een beetje naar leeftijdsdiscriminatie Wolterink, gemixt met een vleugje misogynie? Of ben ik nu al te woke op dit vroege tijdstip?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 aug. 2022 - 21:48

TE woke? nee hoor!

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout3 aug. 2022 - 17:13

Of: Hoe een oud besje de aandacht weet af te leiden van het Trumpfossiel.