© cc-foto: Jagrab https://flic.kr/p/JMnYok
Meer over:
openbaar vervoer, wenen, brussel, suzanne kröger, nachttrein, europa, vliegschaamte, nieuws, internationale treinHeb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Mooi. Een nachttrein is een prima alternatief omdat je de extra uren nuttig besteedt en toch uitgerust bent bij aankomst. Nu de nachttrein Arnhem-Basel nog terug.
Pater: voor die 29,90 moet je wel 15 uur in een stoel zitten. Denk niet dat je heerlijk uitgerust aankomt dan. Heb nog even gecontroleerd wat een ligstoel kost. Voor een retour bijna 300 euro. Vliegtuig blijkt toch nog sneller en goedkoper.
@ boomer Raar. Ik heb de prijzen van de trein van en naar Brussel Niet kunnen vinden, maar voor een couchette frankfurt-wenen nachttrein betaal je een tientje extra 89.90 ipv 79.90. Zijn er geen couchettes op de trein naar Brussel? Couchette's zijn over het algemeen prima slaapplekken. En je hoeft niet naar Schiphol...
@Pater : Prima dat die trein rijdt, natuurlijk. Maar, zoals ok boomer het stelt : 15 uur in een stoel is niet echt om uit te rusten. Een couchette moet je ook willen want je slaapt dan (als je dat kunt tenminste, zo'n trein is verre van stil) met vreemden. Ik heb, wat langer geleden, enkele keren gebruik gemaakt van de autoslaaptrein. Maar ik doe dus geen oog dicht. Dat zal wel aan mij liggen natuurlijk. Ik denk dat ik nog liever een dagtrein zou hebben. Dan is het ook een hele zit, maar je ziet nog wat onderweg. Heb ik ook eens gedaan, van Rotterdam naar Kopenhagen. Een prijs van 29,90 lijkt me in elk geval erg concurrerend.
Nam altijd de dagtrein naar Basel toen mijn zus nog in Zwitserland werkte. Slapen in de trein is mij nooit gelukt.
Van de Fransen kunnen we leren hou je dit moet aanpakken. Hun TGV-netwerk is zeer veilig, ondanks de snelheden tot 300 km/uur. Maar omdat het Europese hogesnelheidsnet nog verre van compleet is, zijn nachttreinen een goede oplossing om afstanden tot 1200 km te overbruggen.
Maar de TGV is helaas onbetaalbaar. De SNCF heeft er een schuld van EUR 47 miljard (!) aan overgehouden, die nu geleidelijk door de staat wordt overgenomen en dus op het bordje komt te liggen van de belastingbetaler.
'en dus op het bordje komt te liggen van de belastingbetaler.' Misschien toch even verder kijken dan je neus lang is door er een calculator bij te pakken. De kosten van de sponsoring van de fossiele industrie en de kosten van klimaatverandering komen uiteindelijk ook op dat bordje te liggen en ik kan je nu al verklappen dat die vele malen hoger zijn. Daarbij laat ik de misgelopen BTW (vliegtickets zijn BTW vrij) en accijnzen op kerosine (= accijnsvrij) zelfs nog buiten beschouwing. https://www.vox.com/2019/5/17/18624740/fossil-fuel-subsidies-climate-imf