Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Naastenliefde

  •  
04-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
'Als wij met zijn allen komen oppassen, dan hebben jullie toch geen persoons gebonden budget meer nodig?’
De bel gaat. Het is een buurvrouw. ‘Hallo. Mark Rutte heeft gelijk: ik vind dat ik meer voor de medemens moet doen. Mag ik een dag per week op Job passen?’

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

Opinius
Opinius4 jun. 2011 - 15:07

citaat: Het is een buurvrouw. ‘Hallo. Mark Rutte heeft gelijk: ik vind dat ik meer voor de medemens moet doen. Mag ik een dag per week op Job passen?’ het zijn dan ook schema's van mensen die weten hoe het moet joh. ik zou daarom die dappere dodo Mark ook vragen in de rij der kandidaten zulke staan dan toch (solidair in hunner dappere idieen) uiteraard dan toch vooraan in de rij te dringen om dergelijk vindingrijkheid naar de samenleving mee in te vullenbijv. in pgb .. tja

rgeurtsen
rgeurtsen4 jun. 2011 - 15:07

schokkend dat ujit de meeste commentaren van nniet zorgontvangers en niet-zorgverleners gewoon blijkt dat Rutte c.s. een door het volk gedragen beslissing neemt. Guttegut... wat kun je anders verwachten van kiezers en politici die hun eigen mening en niet fe belveing en feiten van een ander als uitgangspunt nemen voor een zinnig besluit. leve Wilders... geef ze hoop, knijp ze af, en grijp de macht, en leve Rutte, gebruik Wilders voor uw onzinnige financiële agenda De welwillenden zijn met u. Ja, ik bedoel de 'welwillenden' zoals bedoeld in de titel van dat boek. Niet met dezelfde inhoud, maar wel met dezelfde strekking.

fjacobse
fjacobse4 jun. 2011 - 15:07

Meer hulp betekent niet altijd vooruitgang, maar creëert ook afhankelijkheid. http://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Achterhuis Het aantal pgb-houders groeide van 13.000 in 1998 jaarlijks met maar liefst 25 procent tot bijna 150.000 in 2008, zo constateerde het Sociaal en Cultureel Planbureau. http://www.depers.nl/binnenland/573294/Zorgsysteem-onhoudbaar.html

clara51
clara514 jun. 2011 - 15:07

Er zijn twee zaken die in de discussie te weinig aandacht krijgen, het lijkt vooral te gaan om de vraag of mensen terecht een pgb aanvragen/krijgen en dat er mensen zijn die frauderen. Het eerste is de positie van het CIZ in het geheel. Dit orgaan stelt de indicaties en de bijbehorende zorg vast. Mijn ervaring is dat daar nog te veel misgaat en het een log geheel blijft, met een lawine aan papieren. Met als gevolg dat er allerlei bureautjes zijn ontstaan die dit wel voor je willen regelen. Ik zou tegen de staatssecretaris willen zeggen: pak dat geheel van indicatiestelling door CIZ en de wildgroei van bureautjes eens aan. En maak meer gebruik van de kennis die de huisarts van een patiënt heeft. Het tweede is dat het hier toch blijft gaan om zelfgeorganiseerde zorg versus marktgeorganiseerde zorg. Die laatste lijkt inderdaad vaak goedkoper, maar is het in de praktijk niet. Een lage prijs komt vaak doordat de zorgverleners laag geschoold zijn en wel komen, maar dus niet echt kunnen helpen. Volgens mij is daar voor de staatssecretaris nog een slag te maken en kon zelfgeorganiseerde zorg, maar dan wel op maat, wel eens stukken goedkoper blijken te zijn. Plus dat de zegeningen ervan niet in geld zijn uit te drukken: autonomie, eigen regie, zelfredzaamheid.

Rolstertje
Rolstertje4 jun. 2011 - 15:07

Ook in 2007 konden ze bij VWS al niet rekenen. Toen hebben ze "berekend" dat in 2011 190000 PGB houders zijn. Een misser van 46% #PGB #fail

[verwijderd]
[verwijderd]4 jun. 2011 - 15:07

Ik zou zo niet willen leven, geheel afhankelijk moeten zijn van anderen en dan zeker nog dankjewel spelen ook. Het leven is een spelletje om van te genieten, zodra de lol eraf is zou ik subiet stoppen.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman4 jun. 2011 - 15:07

Bedoel je nou te zeggen dat iedereen die een pgb nodig heeft zich maar van kant moet maken? Of dat die pgb's wel gestopt mogen worden omdat jij er toch nooit gebruik van zou maken, omdat je jezelf van het leven zou beroven? Of bedoel je iets anders?

Ikweetnietwieikben
Ikweetnietwieikben4 jun. 2011 - 15:07

Wat een fijne manier van schrijven om zo moeilijke situaties aan te geven. En gelijk aan te tonen waar dit kabinet alweer de fout in gaat ! Ik zat rustig te lezen en werd boem om de oren geslagen.. 7 keer het PGB ... !

1 Reactie
Wout Berlinck
Wout Berlinck4 jun. 2011 - 15:07

7x PGB. Bewering zonder onderbouwing, dat dan weer wel.

Peetje2
Peetje24 jun. 2011 - 15:07

Onderstaande vragen heb ik vorige week verstuurd naar de 2e kamerleden die belast zijn met de portefeuillle "zorg". Tot nu toe heb ik alleen positieve reacties heb ontvangen van de oppositiepartijen. Van de VVD, het CDA en de PVV heb ik tot nu toe taal noch teken gehoord. Wel veelzeggend............! Wat zou u ervan vinden als……………………. U op 12-jarige leeftijd te horen krijgt dat u de erfelijke progressieve spierziekte FSHD heeft ? U op 18-jarige leeftijd te horen krijgt dat u niet meer mag en kunt sporten, terwijl u dat zo graag doet? U op 30-jarige leeftijd merkt dat u de fietspedalen niet meer rond kan krijgen en uw fiets van de hand moet doen? U op 40-jarige leeftijd bij het lopen van afstanden meer dan 500 meter in een “duwroelstoel” terecht komt en uw auto moet worden aangepast? U op 45-jarige leeftijd geen trappen meer kan lopen? U op 50-jarige leeftijd bijna geheel afhankelijk wordt van een rolstoel, zodat uw echtgenote u moet halen en brengen naar uw werk en zij daarom minder moet gaan werken ? U op 55-jarige leeftijd uw aangepaste auto niet meer onder controle heeft en u uw rijbewijs moet inleveren? Uw vrouw haar baan helemaal moet opzeggen om u vanaf uw 55e te kunnen helpen met aan- en uitkleden, douchen, naar het toilet gaan, begeleiden naar het werk, e.d. ? U op 58-jarige leeftijd uw mooie baan moet opzeggen en een invaliditeitspensioen (70%) krijgt omdat uw lichaam het niet verder aan kan? U op die leeftijd bent aangewezen op een elektrische rolstoel ? U in aanmerking komt voor een PGB zodat u zelf hulp kunt inkopen, gebaseerd op uw persoonlijke behoefte en het leven van u en uw echtgenote weer leefbaar wordt? U nu te horen krijgt dat uw PGB wellicht komt te vervallen ? U merkt dat de regeling om in aanmerking te komen voor een PGB dermate is versoepeld, dat iedereen die in het Nederlands niet van 1 tot 10 kan tellen in aanmerking komt voor een PGB ? U merkt dat louche bemiddelingsbureau’s en figuren de mogelijkheid wordt geboden misbruik te maken van de regeling ? U daardoor in een verzorgingstehuis moet worden opgenomen of zorg in natura krijgt aangeboden die totaal niet kan inspelen op uw persoonlijke behoefte ? U in mijn schoenen stond ?

1 Reactie
fjacobse
fjacobse4 jun. 2011 - 15:07

--- Wat zou u ervan vinden als……………………. U nu te horen krijgt dat uw PGB wellicht komt te vervallen ? U merkt dat de regeling om in aanmerking te komen voor een PGB dermate is versoepeld, dat iedereen die in het Nederlands niet van 1 tot 10 kan tellen in aanmerking komt voor een PGB ? U merkt dat louche bemiddelingsbureau’s en figuren de mogelijkheid wordt geboden misbruik te maken van de regeling ? U daardoor in een verzorgingstehuis moet worden opgenomen of zorg in natura krijgt aangeboden die totaal niet kan inspelen op uw persoonlijke behoefte ? U in mijn schoenen stond ?---- Als ik in uw schoenen stond zou ik me eerst in de feiten verdiepen en vervolgens VVD stemmen. "Alleen mensen die recht hebben op verblijf in een zorginstelling maar ervoor kiezen zelf zorg te kopen, komen nog in aanmerking voor persoonsgebonden budget. Het kabinet ging 1 juni akkoord met het voorstel van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) om in te grijpen in de steeds maar stijgende kosten van het pgb." http://www.depers.nl/binnenland/573294/Zorgsysteem-onhoudbaar.html

Yggdrasil
Yggdrasil4 jun. 2011 - 15:07

Er zit een boel venijn in dit stuk, niet alleen wordt op een treffende manier duidelijk gemaakt dat het afschaffen van het PGB meer geld gaat kosten dat op gaat leveren maar er zit ook het nodige venijn in het hebben van sociale contacten. Sociale contacten vinden mensen een groot goed, niemand kan zonder vrienden, familie en kennissen, nou ik doe het al jaren zonder. Het is allemaal leuk en aardig als het op een buurtbarbecue aankomt of een gezellige verjaardag als men aankomt met een flutcadeau en vervolgens jouw drankvoorraad soldaat maakt maar kom je een keer in de problemen dan zetten de vrienden, je familie en je uren het op een lopen om nooit meer terug te keren. Per saldo moet je het allemaal in je eentje opknappen en als je dat nu weet en sociale contacten uit de weg gaat dan wordt je op dat gebied alvast niet teleurgesteld.

1 Reactie
Winston2
Winston24 jun. 2011 - 15:07

"Per saldo moet je het allemaal in je eentje opknappen en als je dat nu weet en sociale contacten uit de weg gaat dan wordt je op dat gebied alvast niet teleurgesteld." Dat is nu precies wat Ayn Rand ook dacht. En wat had zij het bij het verkeerde eind... Je knapt echt bitter weinig zelf op, Yggy. Ik rol zelf een shaggie, maar ik was nergens zonder de tabakboer. Ik woon in een huis dat ik niet zelf gebouwd heb. Ik leef een leven dat ik niet zelf gemaakt heb. Ik ben niets in mijn eentje, helemaal niets.

[verwijderd]
[verwijderd]4 jun. 2011 - 15:07

Beetje een overdreven verhaal. Ten eerste omdat er best wel vrijwilligers zijn. Ikzelf doe vrij veel vrijwilligerswerk naast mijn drukke baan. En ten tweede omdat de PGB versoberd wordt, maar niet wordt afgeschaft.

2 Reacties
Michiel Online
Michiel Online4 jun. 2011 - 15:07

"Beetje een overdreven verhaal. Ten eerste omdat er best wel vrijwilligers zijn. Ikzelf doe vrij veel vrijwilligerswerk naast mijn drukke baan. En ten tweede omdat de PGB versoberd wordt, maar niet wordt afgeschaft." Net wat Fatima zegt. Ik geloof er geen f*ck van dat je vrijwilligerswerk zonder voordelen voor jezelf doet want als je hart hebt voor de medemens ga je niet van alleen je eigen ervaring uit maar stel je ook vragen bij hoe het er werkelijk aan toe gaat.

maclofty
maclofty4 jun. 2011 - 15:07

Dat komt mooi uit, dan verwacht ik je komende week om 's avonds en 's nachts het van mij over te nemen. Overdag mag je gewoon van mij werken en als je 's avond om 20.00 uur komt is het vroeg genoeg. Krijg ik eindelijk weer eens een goede slaap nacht. Je moet er wel rekening mee houden dat je 1 tot 2 maal per nacht het bed en de patiënt moet verschonen en wassen. Het valt best mee, ik doe dit als mantelzorger al meer dan 30 jaar. Wellicht lijkt het je, na dat weekje, toch beter de PGB maar niet af te schaffen.!!!

clara51
clara514 jun. 2011 - 15:07

Alle mensen die zeker menen te weten dat het pgb van Annemarie heus niet wordt afgeschaft, doen er goed aan Annemarie even te laten weten hoe ze dat zo zeker weten. Alle mensen die Annemarie als advies geven te doen wat zijzelf ook doen: alle sociale contacten afschaffen en gewoon even zelfmoord plegen als je hulpbehoevend wordt, wil ik vragen wat Annemarie in vredesnaam aan die reacties heeft. Alle mensen die echt willen weten om welke zorg het in het geval van Annemarie gaat zouden even hier moeten kijken: http://www.koekemokke.nl/ En voor de rest heb ik een paar vragen. Ik hoorde staatssecretaris Veldhuijzen enzovoorts zeker drie keer achter elkaar zeggen dat mensen die zorg nodig hebben "hun zorgvraag natuurlijk in de contracteerruimte kunnen brengen". Vraag 1: Wat wordt bedoeld met contracteerruimte? En is die rolstoeltoegankelijk? Leg je antwoord uit. Vraag 2: Waarom zouden mensen die zelf alle benodigde zorg, meestal met heel veel moeite, goed georganiseerd hebben, hun zorgvraag opnieuw in die contracteerruimte moeten brengen? Wie wordt daar beter van? Leg je antwoord uit. Vraag 3: Als gemeenten nu al onvoldoende middelen en "vrijwilligers" (alsof mantelzorgers vrijwilligers zijn) hebben om de WMO (alle negen prestatievelden) naar behoren uit te voeren, hoe kan dan van gemeenten verwacht worden dat ze voor zorgvragen in contracteerruimtes voldoende faciliteiten en implementatie- en uitvoeringsbudgetten zullen hebben? Vraag 4: Word jij ook zo misselijk van de uitspraak "je kunt je zorgvraag natuurlijk inbrengen in de contracteerruimte"? Tip: spiek op de website van Per Saldo voor antwoorden. Daar staat ook hoeveel deze regeling de overheid naar schatting gaat kosten. http://www.pgb.nl/persaldo/nieuws-over-het-pgb/nieuws/actueel/pgb-weg-kabinet-neemt-visieloze-en-onverantwoorde-beslissing/ http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/06/01/kamerbrief-voorlopige-contracteerruimte-2012.html

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil4 jun. 2011 - 15:07

Alle mensen die Annemarie als advies geven te doen wat zijzelf ook doen: alle sociale contacten afschaffen en gewoon even zelfmoord plegen als je hulpbehoevend wordt, wil ik vragen wat Annemarie in vredesnaam aan die reacties heeft. ================= Ik constateerde enkel dat het verhaal twee kanten heeft namelijk de vluchtige waarde van de PGB eb de vluchtige waarde van vriendschappen. Ik ben nauwelijks degene die iemand adviezen kan geven en die wens ook niet heeft, ik beschouw alleen maar en betwijfel trouwens ook of Annemarie hier de reacties wel leest en of ze er iets mee kan. Trouwens de meeste columnisten nemen, een paar uitgezonderd, vrijwel nooit deel aan de discussie.

Archie2
Archie24 jun. 2011 - 15:07

Het PGB is ten onder gegaan door de geboden vrijheid. Helaas kan een deel van de "gebruikers" daar niet goed mee omgaan. De explosieve groei is mede te wijten aan fraude. Hoewel mijn gezin gebruiker is (inmiddels was) van PGB, vind ik het een goede zaak dat de bezem door de bugetten in gezondheidszorg gaat. AWBZ is ook zo'n bodemloze put. Schippers zal er een harde kluif aan krijgen, maar ze krijgt van mij het voordeel van de twijfel. Intelligente vrouw en een doorzetter. Zodra je iets in een systeem verandert, zijn er mensen die daar nadelige consequenties van ondervinden. Maar het slecht functionerende systeem in stand laten om schrijnende gevallen te ontzien kan niet. Vroeg of laat zal er ingegrepen moeten worden. Hoe langer je wacht, hoe kwalijker de gevolgen.

1 Reactie
clara51
clara514 jun. 2011 - 15:07

["Het PGB is ten onder gegaan door de geboden vrijheid. Helaas kan een deel van de "gebruikers" daar niet goed mee omgaan. De explosieve groei is mede te wijten aan fraude."] What's next? Bijstand ook maar afschaffen dan?

shakingtree
shakingtree4 jun. 2011 - 15:07

Als ook al op Twitter gezegd: Ijzersterke column! Fraude moet je bestrijden, maar dan is ruwweg een regeling de nek omdraaien niet de weg. Zeker niet als je hierdoor tussen wal en schip terechtkomt. Wat betekent het wegvallen van het PGB voor mij? Een scenario: - Dat ik moet blijven zitten in een Fokuswoning met de slechtste zorg die ik in mijn leven heb gehad, sinds mijn komst hier een aantal jaren geleden. Ik zal dan moeten kiezen tussen 2 knellende keurslijven. Dat van Fokus in de AWBZ of de thuiszorg. Dat is geen kiezen, dat is gedwongen winkelnering. Net als nu met Fokus. De reden om weer terug te willen naar PGB, dat dus niet meer zal gaan. Zie ook mijn brief aan het ministerie over mijn ervaringen met Fokus: http://bit.ly/kt8BLd - Dat ik geen beroep meer kan doen op zorg buiten de deur, gegeven door mensen die ik daarvoor zelf heb aangesteld en die zorgverlenen op een manier en tijd die bij mij past. - Dat mijn werk wordt bemoeilijkt en relaties met mijn omgeving onder druk komen te staan door toegenomen zorgdruk. - Dat zorg, zo vrees ik, alleen maar duurder zal worden door bijvoorbeeld veel hogere overheadkosten en capaciteitsproblemen. Ik vraag me zelfs serieus af of de klachten ten gevolge van mijn beperking niet verder zullen toenemen.

1 Reactie
Archie2
Archie24 jun. 2011 - 15:07

De vervelende situatie waar jij, ik en vele anderen in terecht zijn gekomen, is het gevolg van het jarenlang vooruitschuiven van problemen. Jet Bussemaker beweerde destijds nog dat ze volledig inzicht had in de geldstromen (yeah, right), maar vond het niet nodig dat "inzicht te delen". http://tinyurl.com/3ev6qvv

fjacobse
fjacobse4 jun. 2011 - 15:07

NADELEN: Insiders grappen dat je in Nederland inmiddels voor zweetvoeten al een pgb kunt krijgen. Ook het SCP constateerde dit voorjaar in een rapport dat de toegang tot het pgb gemakkelijker is dan bijvoorbeeld in landen als Duitsland of Groot-Brittannië. Bovendien zijn de budgetten per cliënt hier groter. De regeling was ooit bedoeld om patiënten beter te kunnen bedienen die ontevreden waren over de kwaliteit van zorg die ze kregen van logge zorginstellingen. Nu blijkt dat de pgb's vaak worden aangevraagd door mensen die nooit eerder zorg hebben ontvangen van een instelling en daar verder ook geen belangstelling voor hebben. Anders gezegd: Zorg die voorheen gratis werd geleverd door bijvoorbeeld familie, vrienden of buren, wordt nu vergoed via het pgb. Een geheel nieuwe doelgroep snoept nu een groot deel van het pgb-budget op. Het SCP schat dat de helft van de veel voorkomende aanvragen voor huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en verpleging afkomstig is van deze nieuwe groep gebruikers. De regeling is bovendien fraudegevoelig en heeft een nieuwe bureaucratie opgeleverd. Volgens de zorgverzekeraars is 30 procent van het personeel van zorgkantoren bezig met het uitvoeren van de pgb-regeling. Ook bestaat er inmiddels een keur aan bemiddelingsbureaus die, betaald, cliënten door de aanvraagprocedures voor een pgb loodsen. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/2440510/2011/06/01/Persoonsgebonden-budget-aan-eigen-succes-ten-onder.dhtml

1 Reactie
geejeehaa
geejeehaa4 jun. 2011 - 15:07

Bijna helemaal eens. Het hele circus van PGB aanvragen (indicatie via het CIZ, budget ontvangen via Zorgkantoor, administratie bijhouden van zorgverleners, verantwoording gemaakte kosten) is al dermate complex dat daar een hele bedrijfstak aan 'consultants' en 'adviseurs' aan het werk kan worden gehouden. En verder heb ik ook in mijn omgeving genoeg gevallen gezien van 'zorg' betaald uit PGB die sowieso wel geleverd zou worden (oppassen op gehandicapt kind door opa & oma, dat soort dingen).

Fatou
Fatou4 jun. 2011 - 15:07

De deurbel ging het waren niet de buren maar politie. De 83 jarige Ronnie B bracht vorig jaar haar geestelijk gehandicapte dochter Dominique (43 jaar) om het leven. Dominique was al eens in een instelling geplaatst maar werd daar mishandeld en Ronnie nam haar weer in huis. Ronnie B heeft haar leven lang liefdevol haar dochter zelf verzorgd, tot er een brief kwam van de zorg. Opname moest wel weer worden overwogen, Ronnie B besloot haar dochter niet alleen op deze wereld achter te laten en de eerdere ervaringen rechtvaardigen haar besluit (persoonlijke mening). Twee weken geleden verscheen er weer een berichtje in het Parool over Ronnie B, die in afwachting van een psychiatrisch onderzoek thuis mocht bliven. Het OM besloot Ronnie B alsnog te vervolgen, deels vanwege de ernst van de daad maar vooral: om de positie van de zwakkeren te beschermen! Dat Ronnie nu die eer krijgt vind ik persoonlijk twijfelachtig en het neigt naar gemakkelijk scoren voor het OM want het is inmiddels gewoon geworden dat er instellingen e.e.a. mis gaat gevallen van mishandeling, isoleercel, sexueel misbruik, pedofilie, vastbinden, 24 uur luiers ondeskundigheid en ga zo maar door zijn "gewoon geworden" Laat deze minister nu eerst de uitspraak van de rechter eens afwachten want als de moord van Ronnie B op haar dochter menselijk gezien zeer goed voorstelbaar is, lijkt het mij niet meer dan logisch dat deze christelijke minister eerst die standaard van instellingen naar een minimaal niveau tilt voor ze gaat roepen dat een instelling ook een oplossing is. Het OM krijgt het anders nog druk ben ik bang. Amen

1 Reactie
MacRebennack
MacRebennack4 jun. 2011 - 15:07

De rillingen stonden al op mijn rug van het artikel, maar jouw reactie maakt dit niet minder.. Het is toch te schandalig voor woorden dat we op dit terrein bezuinigingen zoeken en gelijktijdig miljarden besteden aan jachtbommenwerpers waarvan we nu al weten dat ze dan verouderd zullen zijn..

Winston2
Winston24 jun. 2011 - 15:07

Familiedrama "Gezin is de term voor alle samenwerkingsvormen die een herkenbare sociale eenheid op microniveau vormen, met al dan niet verwante personen die duurzame en affectieve banden hebben en elkaar onderling steun en verzorging verlenen." http://nl.wikipedia.org/wiki/Gezin "Een hoeksteen werd ooit gebruikt om de hoekpunten van bouwwerken te verstevigen. In dagelijks spraakgebruik wordt de term gebruikt om aan te geven dat iets een essentieel onderdeel is dat niet gemist kan worden. Zo profileerde de Nederlandse politieke partij CDA zichzelf ooit als de partij die "het gezin als hoeksteen van de samenleving" zag." http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoeksteen "Onder een samenleving wordt verstaan een groep mensen die samen een half-gesloten systeem vormen en waarbinnen wisselwerking bestaat tussen de leden die van die groep deel uitmaken. Hoewel de mens ook samenleeft met dieren en dingen, staat het netwerk van relaties tussen mensen centraal. [...] In de opvoeding wordt aan de nieuwe leden van een samenleving duidelijk gemaakt hoe men zich dient te gedragen. Het gaat hierbij om normen, waarden, regels en wetten, die op hun beurt zijn ontstaan met het oog op een zo goed mogelijke, voor alle leden leefbare samenleving." http://nl.wikipedia.org/wiki/Samenleving Het gezin is daadwerkelijk de hoeksteen van elke samenleving. Het gezin houdt de samenleving bij elkaar en leefbaar voor iedereen omdat men in het gezin de opvoeding krijgt die noodzakelijk is voor deelname aan de grotere samenleving. Het gezin is de hoeksteen van de samenleving omdat het de eerste kennismaking is met het samenwerkingsverband tussen de individuen die de groep vormen. In het gezin krijgen kreten als "wat u niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet" daadwerkelijk handen en voeten krijgen. Liegen is fout, voor leugens krijg je een standje. Stelen is fout, maar binnen het gezin geen kwestie omdat daar alles gedeeld wordt. Nee, je broer mag ook met jouw bal spelen! Doe niet zo egoïstisch! Het drama is deze: we zijn aan het vergeten dat we allemaal tot hetzelfde Aardse gezin behoren. We zijn aan het vergeten dat iets als "onafhankelijkheid" en "zelfstandigheid" simpelweg niet bestaat. We willen zo graag vrij zijn en we hebben onszelf voor de gek gehouden door ervan overtuigd te raken dat "vrij" gelijk staat aan "onafhankelijk" en "zelfstandig". Welnu, die vrijheid bestaat niet omdat laatstgenoemde illusies ook niet bestaan. Iedereen is afhankelijk en niemand is zelfstandig. Vrijheid, echte vrijheid ligt juist in de erkenning van die afhankelijkheid. Job is gewoon afhankelijk van anderen en is daarmee niet anders dan u en ik. Ook Job's vrijheid is *afhankelijk* van de erkenning dat *niemand* onafhankelijk is en dat *iedereen* hulpbehoevend is. En dan kunnen we ook eindelijk dat geld eens de wereld uit helpen. Wij hebben nu onze afhankelijkheden geëconomiseerd. Wie geld heeft kan zichzelf lekker onafhankelijk noemen en zelfstandig. Alleen is dat een leugen. Je koopt je afhankelijkheden af met het geld dat je over de rug van anderen hebt verdiend. Je bent afhankelijk van de dokter, maar die betaal je gewoon en dan ben je ineens "onafhankelijk". Die nicht is familie; en zelfs die weigert te helpen, en dan ook nog met de zwakste smoes van allemaal. DAT is echt een drama. Als zelfs de binding tussen familieleden vervaagt, dan is er van een samenleving eigenlijk geen sprake meer... Mooi verhaal, dat wel; dank daarvoor Annemarie :-)

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten4 jun. 2011 - 15:07

: )))))) Perfect passende puzzelstukjes. Tnx.