Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Naar het strand: Waarom martelt de Nederlander zichzelf zo graag?

  •  
12-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
400 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2020-08-12 om 16.39.26
“Wat is toch de aantrekkingskracht van een onbeschutte plaat heet zand in de brandende zon met onveilig zwemwater en geen toilet? Waarom martelt de Nederlander zichzelf zo graag?” Dat vraagt Druktemaker Pieter Derks zich af in zijn column in het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (45)

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 aug. 2020 - 7:18

Ik vind het strand heerlijk als er weinig mensen zijn en het niet te warm is, buiten het seizoen en bos/natuur nabij. Mei of september, buiten het seizoen, naar Schouwen Duiveland in een mooi huisje, het bos aan de tuin grenzend waardoor je door het bos en de duinen, officieel natuurgebied, naar het strand kunt lopen, of fietsen of zomaar kunt gaan wandelen of fietsen. In je tuin vogeltjes luisteren, ruisende bomen, aan het strand rustig, ogen dicht, luisteren naar het geluid van golven en/of wind, heerlijk. Niets ontspannender als dat.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 aug. 2020 - 7:19

In de zomer een gruwel!

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 aug. 2020 - 7:20

Deze bijdrage was voor Vrije Geluiden e.a.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 aug. 2020 - 7:22

Niets ontspannender dan dat!

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout15 aug. 2020 - 11:16

Helemaal met je eens Minoes.

Strandpolizei
Strandpolizei14 aug. 2020 - 6:06

Eens, die strandhysterie mag wel eens stoppen.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden13 aug. 2020 - 19:57

Ik zie dat er zowaar mensen zijn die uitleggen waarom ze naar het strand gaan. Vooral hun motieven vind ik bijzonder interessant: daar was ik nou nooit opgekomen.

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber14 aug. 2020 - 9:49

Daar vraagt dit stukje toch om. Tig redenen om niet te gaan tegenover tig redenen om wel te gaan. Niets mis mee toch.

kassakijker73
kassakijker7313 aug. 2020 - 13:26

Ik woon gelukkig op fietsafstand van het strand. De afgelopen dagen iedere dag heerlijk fietsen door de duinen met de kinderen. Parasol opzetten op het strand tegen de zon. Koeltas mee met koude drankjes. En de zee is heerlijk momenteel om in te zwemmen. Ik kan het iedereen aanraden :)

rijn2
rijn213 aug. 2020 - 9:46

Ik woon in Katwijk, dus ik ben met mooi weer geregeld op strand te vinden. Ik kom er niet om bruin te bakken, daar geef ik helemaal niks om en het is niet goed ook. Ik zit lekker op een stoeltje met koud drankje onder een parasol dicht bij zee. Niks mis mee.

CharlesdeValois
CharlesdeValois13 aug. 2020 - 9:42

De tijd dat men op de schouder een blerende radio meenam is voorbij.

Bernie2
Bernie213 aug. 2020 - 8:03

Derks slaat weer gekopte spijkers and I approve this message. Ik vraag me namelijk hetzelfde al heel lang af. Waarom ondernemen duizenden reageerbuisresultaten (de een onderscheidt zich niet van de ander) in perfecte polonaise de martelende gang naar het strand om er als sardientjes hijgend en puffend tijd door te brengen. Dan zou je toch pardoes een verfrissende mui in rennen? En zoals Derks ook stelt, er zijn geweldige alternatieven :-)

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 aug. 2020 - 7:24

Bernie Daar ben ook ik het mee eens!

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen13 aug. 2020 - 7:50

Ja, Heer Derks, misschien omdat er horden Nederlanders geen zin hebben in hun krottige flats en huurwoningen langzaam gekookt te worden. Iemand die pretendeert links te zijn zou toch moeten begrijpen dat die mensen de ellende even willen ontvluchten en niet beschiikken over airco's, grote tuinen en zwembaden.

4 Reacties
dezeeuwgerard
dezeeuwgerard13 aug. 2020 - 10:52

Beste Dick, Luister nou eens een keer.. Derksen vraagt zich af waarom deze mensen naar het strand gaan ipv naar een lokatie met meer koelte.. Ook al hebben ze geen airco's, grote tuinen en zwembaden (sic)

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen13 aug. 2020 - 13:58

"Derksen vraagt zich af waarom deze mensen naar het strand gaan ipv naar een lokatie met meer koelte" En dat is dus gelul, locaties met meer koelte waar ook nog eens rustig is zijn er in de buurt van de steden niet. Bos al helemaal niet, dat bestaat in de randstad uit een paar geknakte zaailingen waartussen brandnetels waar je overspoeld wordt door teken.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard14 aug. 2020 - 9:40

Beste Dick, Ik weet niet onder welke steen jij begraven ligt maar als je in Den Haag woont zijn er wel 100 plekken waar je heen aan voor rustontspanning en koelte. En dat is niet het strand! Dat geldt ook voor Rotterdam en Amsterdam. Je zou eens naar buiten moeten gaan nadat je internet geraadpleegd hebt. Je hebt een computer dus dat moet je kunnen. Dan hou je vanzelf op met zeuren en chagrijnig zijn.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen14 aug. 2020 - 12:03

Ik dacht dat degene die zeurt toch echt die Derks is. Lul ik een keertje in zijn stijl mee is het weer niet goed. Ik woon overigens zowat op het strand en het bos is 10 minuten lopen, maar als het 30 graden is zit ik toch liever in de zeewind aan het strand dan in een windstil bos.

JasDon
JasDon13 aug. 2020 - 6:53

Ach, gun mensen in slecht geventileerde kloteflatjes en appartementjes in de stad ook een fris windje aan de kust. Ik ga zelf zelden naar het strand, maar voor veel mensen is het een van de weinige haalbare uitjes in deze periode.

Thuru
Thuru13 aug. 2020 - 5:56

Betreft plassen, kan dat gewoon in de zee, poepen is lastiger, maar nog zelfs mogelijk als de nood zeer hoog is.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden12 aug. 2020 - 19:03

Hij is weer leuk....

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout12 aug. 2020 - 18:50

Zich bruin laten bakken aan onze eigen Hollandse stranden is een obsolete gewoonte die stamt uit de naoorlogse jaren ten tijde van de wederopbouw. En het moet gezegd: in die tijd klopte het ook: Bevrijd van de Mof, die zich echter wel massaal per `Zimmer frei’ aan de kusten liet uitbuiten, en waar we onwijs om moesten lachen, zoals ze `eine Grube grabend’ zich Germaans lieten bronzen in een zándkuil! In de jaren zeventig en tachtig werd helaas door de mediacommercie het `playa del costa sentiment’ uitgeroepen tot trend. Zodat Veronica en RTL op TV ermee vandoor gingen, met als gevolg dat de burger meende er pas bij te horen als ze nét zo bruin waren en net zo goed gebekt waren als hun idolen op tv. Incluis alle misplaatse tralala muziekromantiek die daarbij de nodige sentimenten moest opwekken. Veel zogenaamde `Hollandse artiesten', (alle 13 goed) zijn er rijk mee geworden en rentenieren thans in Volendam of in Marbella. Toen ging het mis. Het strandgebeuren bij de paar dagen per jaar mooi weer hier werd verworden tot een Torremolinosmodel waarmee bladen als Nieuwe Revu en Panorama kopten met `Zwoele zomer - vul het jaartal maar in- met fraaie blootfoto's. Waarna onze stranden helaas overspóeld raakten met deplorabele kleinburgers die meenden hiermee goede sier te kunnen maken in hun collectief beperkt denkend stamverband. Hun bruine vel tonend, vol met tattoos, trots, maar wel afgevend op de gekleurde medemens die hier ook bestaansrecht heeft verworven. En ja... ik ben het verder vollédig met de sprekert eens, dat spreekt vanzélf dunkt me!

7 Reacties
dezeeuwgerard
dezeeuwgerard14 aug. 2020 - 9:41

He Hannes, de frustratie zit erg diep he? Wat is er met je gebeurd dat je zo heerlijk jaren 70 CPN reageert?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout14 aug. 2020 - 11:50

Altijd weer een verrassing te zien hier hoe geagiteerd rechts ejaculaat zich ongenood mistast in besmuikte geldingsdrang. Jawel, geheel feitenvrij.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard14 aug. 2020 - 13:24

Ja Hannes, Dat zeg ik.. Waar komt toch al die CPN frustratie vandaan? Is er iets misgegaan in je jeugd ? Onverwerkte trauma's? Het lijkt alsof je een andere wereld voorstaat maar als je mij mee wil nemen in jouw utopie dan is je aanpak nogal onhandig , op zijn zachts gezegd. Of wil je alleen maar schelden?

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard14 aug. 2020 - 13:26

Bovendien ben ik best benieuwd war je conclusie vandaan komt dat ik "rechts" zou zijn en ook nog van het type "geagiteerd ejaculaat". Heb je het moeilijke woordenboek voor je neus als je gaat typen op je computertje?

Karl Proudhon
Karl Proudhon14 aug. 2020 - 14:45

Goed stuk van de heer (of mevrouw) Achterhout. Ben verbaasd dat die zou schelden in dezen! Ipv. daarvan wordt er door iemand op de persoon gespeeld ipv de inhoud. Door een trol met een kort lontje die zich kennelijk aangesproken voelt.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout15 aug. 2020 - 11:21

Types als zeeuwg *gaap* representeren het zuur der gramschap: geen gréintje gevoel voor humor.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard15 aug. 2020 - 17:40

Och Hannes, Jouw gevoel voor humor steelt oprecht mijn hart! Zeker de aanvulling van Gijs Jan draagt daaraan bij. Ga vooral door met jullie opbouwende en leuke posts op Joop! Heel veel plezier gewenst.

Bouwman2
Bouwman212 aug. 2020 - 18:43

Nou Pieter dat zit zo: Je hebt ze met een passie dat zijn de preciezen en hebt er zonder dat zijn de reckelijken. En dan heb je nog de manisch depressieve factor. Je denkt dat dat wel mee valt en soms lijkt dat ook zo maar .... dan vergis je je deerlijk. Een bipolaire stoornis als dat je lot is, dan is gruwelijk.een eufemisme.Je ziet het ds niet meteen, maar het is een factor die je vooral niet moet bagatelliseren. De verspreiding is immens, veel ingrijpender nog dan corona virus,

Hansch2
Hansch212 aug. 2020 - 18:33

Waarom? Omdat al dat zuur dat hier reageerde daar dus niet ligt, is al reden genoeg! Niet komen hoor!

Rechtse Bal5
Rechtse Bal512 aug. 2020 - 18:32

kom op zeg .. t zit in de genen van de Nederlander: strand-zee-water al decennia lang ... de blanke top der duinen weet je wel... gewoon vroeg weg dan heb je de mooiste plekken en later op de dag een visje in je eigen kuil

TheBigLebowski
TheBigLebowski12 aug. 2020 - 17:14

Kudde-gedrag.

NoahAmber
NoahAmber12 aug. 2020 - 16:52

Ik begrijp het wel. Over het algemeen is het aan het strand wat koeler dan midden in het land. En dat pissen kan je met een gerust hart in zee doen. Schijten ook als je zo nodig moet. In een zwembad valt dat meteen op

2 Reacties
dezeeuwgerard
dezeeuwgerard13 aug. 2020 - 10:56

Noah; Schijt jij dan in het zwembad? Hoor graag naar welke zwembaden jij gaat zodat ik die kan mijden. Veel beschaving hoor ik in ieder geval niet in je bijdrage.

NoahAmber
NoahAmber14 aug. 2020 - 9:52

@dezeeuwgerard 13 augustus 2020 at 12:56 Noah; Schijt jij dan in het zwembad? Hoor graag naar welke zwembaden jij gaat zodat ik die kan mijden. Veel beschaving hoor ik in ieder geval niet in je bijdrage. Wat een kudtleven moet jij hebben als je hier de chargering niet in ziet. Wat armoedig....Oh wacht ff...Zeeuw. Nu is het duidelijk. Welterusten verder

Salama.
Salama.12 aug. 2020 - 16:39

Raadselachtig kuddegedrag inderdaad. Het zijn trouwens niet alleen Nederlanders; ik begreep dat de Duitsers ook massaal toestromen.

Phil2
Phil212 aug. 2020 - 16:15

Gisteren op NatGeo, de Russische duikboten die mede inzet waren van de quarantaine standoff in de Cubacrisis in 1962, waren bedoeld voor de Poolwateren, en niet voor dienst in de tropen. De Russische bemanning moest tot op 60 graden celsius ondergaan! Velen vielen flauw.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 aug. 2020 - 16:08

Begrijp ik ook niks van Het enige verschil tussen een woestijn en het strand is de nabijheid van de zee - ik zie echt niemand voor de lol in de sahara zitten onder een parasol op een handdoek. Maar dat mensen gestoord zijn is me inmiddels wel duidelijk.

Thuiszitter
Thuiszitter12 aug. 2020 - 15:21

Heb ik ook nimmer begrepen als ik naar het strand ga dan wel een plaats in een strandtent, heb ik nog mijn voorkeuren ook, ga niet overal liggen. Handdoek in het zand moet ik niet aan denken.

Verver
Verver12 aug. 2020 - 15:16

Kuddegedrag...lijkt me niet zo lastig. Net zoiets als meubelboulevard met de Paasdagen. Jezelf spiegelen aan de medemens en omdat het zo 'hoort'

Fredje3
Fredje312 aug. 2020 - 15:07

Wie wil dat nu niet naar het strand? Heerlijk toch, bijna overal in Nederland op ongeveer een uurtje rijden afstand want alles is dichtbij. Dat je vervolgens wel 6 uur steeds moet wachten en moet stilstaan in de file per rit... Dat mag de pret toch niet drukken? Lekker vrij nemen om de wekker te zetten om 3 uur om sowieso nog wel als legkippen op elkaar geplakt te mogen zitten en dan 's avonds weer lekker dat uurtje naar huis rijden en weer 6 uur steeds moeten wachten en stilstaan in de file waardoor je voor een paar uurtjes strand toch echt wel een hele dag moet uittrekken. Maar het gaat natuurlijk ook om de sfeer en wat is er fijner dan regelmatig met je kinderen te moeten vluchten voor een kudde wilde jongeren die de corona maatregelen niet meer aankunnen en met een stuk in de kraag dit aan iedereen graag duidelijk wil maken. Wat is er fijner en relaxer dan een stukje strand?

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 aug. 2020 - 16:49

ach ja ....wannneer ik door omstandigheden toch gedwongen ben ga ik altijd schelpen zoeken ik moet binnenkort want heb het mijn 3 jarige dochter beloofd - die heeft nog nooit de zee gezien

NoahAmber
NoahAmber12 aug. 2020 - 16:49

@Fredje 12 augustus 2020 at 17:07 Wat is er fijner en relaxer dan een stukje strand? Alles. Behalve het strand

GoudenBergen
GoudenBergen13 aug. 2020 - 11:43

Het strand is een prima plaats om je te verpozen zolang de maximum temperatuur onder de 20 graden ligt. Maar zelfs nu is het er voor 8:00 prima vertoeven.