Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kaag en Rutte zegevieren

  •  
17-03-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
212 keer bekeken
  •  
Uitslagenavond D66
Update donderdag 18 maart 7:50
Volgens een prognose van het ANP , gemaakt op het moment dat 63 procent van de stemmen geteld waren, haalt D66 24 zetels. Dat is  minder dan in de eerste exit poll maar nog steeds een winst van 5 zetels ten opzichte van 2017. De VVD komt dan op 36 zetels, een winst van 3. CDA verliest 4 zetels en CU blijft gelijk waarmee de regeringscoalitie in totaal een winst van 4 zetels boekt. Dat is voldoende om door te kunnen regeren.
In de ANP-prognose wordt GroenLinks gehalveerd tot 7 zetels en komt de SP uit op 9 zetels, een verlies van 5. De PvdA weet geen nieuwe zetels te winnen en blijft op 9. Wel is er een zetel winst voor de Partij voor de Dieren, die komt op 6. BIJ1 zou volgens deze prognose toch niet in de Kamer komen.
De PVV verliest 3 zetels en valt terug naar 17. Forum verviervoudigt tot 8 zetels. Ja21, een afscheiding van FvD haalt 4 zetels. Volt komt op 3 zetels, volgens deze voorspelling.
De actuele stand van de daadwerkelijk getelde stemmen staat hier.
Eerder:
Om 9 uur zijn de stembussen gesloten. Uit de eerste exitpolls van Ipsos in opdracht van de NOS blijkt dat de VVD de grootste partij van het land blijft met 36 zetels, dat betekent voorlopig 3 zetels winst. De tweede partij van het land is D66 en direct de grote winnaar. De partij van Sigrid Kaag wint maar liefst 8 zetels en komt op 27. De PVV verliest 3 zetels en gaat naar 17. Het CDA krijgt een harde klap en levert maar liefst 5 zetels in en zakt naar 14. De ChristenUnie verliest een zetel. De huidige demissionaire coalitie heeft volgens deze poll 80 zetels, een meerderheid.
Volgens de exitpoll zijn ook de nieuwe partijen vertegenwoordigd in de nieuwe Tweede Kamer. Bij1 wint een zetel, net als de BoerBurgerBeweging. Het pan-Europese Volt komt voorlopig op 3 zetels uit. Er is ook verkiezingswinst voor extreemrechts: Forum voor Democratie van Thierry Baudet weet ook na de implosie van enkele maanden geleden 56zetels te winnen en komt uit op 8, Forum-weglopers JA21 behalen er 3.
Behalve het CDA heeft ook GroenLinks een pijnlijke avond, de partij van Jesse Klaver moet 6 zetels inleveren. Datzelfde geldt voor de SP, ook die partij levert 6 zetels in. De PvdA onder aanvoering van Lilianne Ploumen beweegt niet en behoudt de 9 zetels die de partij al had. De SGP houdt ook alledrie de zetels, DENK levert er 1 in en zakt naar 2. De Partij voor de Dieren behoudt er 5. De opkomst bedroeg dit jaar bijna 83 procent, vergelijkbaar met dat in 2017.
In de exitpoll is dit jaar een grotere foutmarge ingecalculeerd dan normaal gesproken. Dat is vanwege het briefstemmen en de stembureaus die drie dagen open waren.
Eerder vandaag: 
De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen is om 15.45 uur al opgelopen naar ruim 49 procent. Dat blijkt uit de laatste cijfers van Ipsos. De eerste stempotloden worden inmiddels aangeboden op Marktplaats:
Eerder:
Rond 2 uur woensdagmiddag was het opkomstpercentage bij de Tweede Kamerverkiezingen al opgelopen tot 42 procent. Dat meldt Ipsos. Vanuit meerdere plekken in het land komen berichten over lange rijen voor de stembureaus. In Amsterdam was het op sommige plaatsen zelfs zo druk dat er een tekort aan stembiljetten ontstond.
Het opkomstpercentage om 13.45 uur was hoger dan op hetzelfde tijdstip bij de vorige Kamerverkiezingen in 2017, toen was dat 33 procent. Een belangrijk verschil is dat dit jaar op drie dagen gestemd kon worden en ook de uitgebrachte stemmen op maandag en dinsdag (12%) zijn meegewogen, net als de briefstemmers (7%).
Op sociale media delen mensen enthousiast foto’s van hun gebruikte stempotlood, dat ze vanwege de coronamaatregelen in veel gemeenten mee naar huis mochten nemen. Dat gemeenten zelf over het gevoerde potloodbeleid gingen, wordt duidelijk uit de foto’s die twitteraar Layla de Jong samenvoegde:
In totaal zijn er 9200 stemlokalen. Ook is er dit jaar keuze uit een recordaantal politieke partijen: maar liefst 37 stuks. Nadat maandag en dinsdag de stemlokalen al open waren voor kwetsbare personen, mocht ook de rest van de kiesgerechtigden woensdag vanaf half 8 ’s ochtends stemmen. Stemmen kan tot 9 uur ’s avonds.
Voor demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) bleek verkiezingsdag niet zijn beste dag. Nadat hij eerder al bij het stembureau werd weggestuurd omdat hij een paspoort vol gaten mee had genomen, moest hij even later ook nog in quarantaine. De Jonge blijkt in de buurt te zijn geweest van iemand die besmet blijkt met het coronavirus. Ook bij de Vereniging Nederlandse gemeenten (VNG) ging het woensdag mis, maar van heel andere aard. Hun officiële site opkomstenuitslag.nl bleek al uitslagen in de broncode te vermelden, terwijl dit wettelijk pas mag nadat de laatste stembus gesloten is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.