Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte jammert over wantrouwen Kamer

Oppositie constateert patroon: premier houdt telkens informatie achter
Joop

Naar de kapper in het Concertgebouw

  •  
19-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kappers knippen in cultuurtempels

© Nederland, Amsterdam, 19 Januari 2022 In het Concertgebouw orkest repeteert in de grote zaal terwijl twee mensen op het podium geknipt worden door twee kappers. Het concertgebouw is voor een

Tientallen theaters en musea openen woensdag hun deuren. Ze demonstreren tegen de gedwongen sluiting van de cultuursector. Zo kregen bezoekers van het Concertgebouw woensdagochtend een nieuwe coupe terwijl ze meteen even de Symfonie no. 2 van Charles Ives meepakken.
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema kondigde dinsdag aan dat ze zou handhaven bij de kunstinstellingen die opengaan. “Wij vonden de boodschap te belangrijk”, verklaart een woordvoerder van het Concertgebouw tegenover het ANP. Volgens Het Parool zijn er geen handhavers langs geweest bij het Concertgebouw.
De NOS schrijft:
" Deelnemende theaterzalen worden voor een dag omgebouwd tot kap-, massage-, en schoonheidssalons – een knipoog naar de versoepeling van vorige week, waardoor kappers en schoonheidssalons wel weer open mochten. Op het podium van De Kleine Komedie in Amsterdam staan straks twee vintage kappersstoelen klaar. De 200 ‘afspraken’ die geïnteresseerden konden boeken, waren binnen minuten uitverkocht. Tijdens de knipbeurt staan optredens op het programma van Claudia de Breij, Youp van ’t Hek, Freek de Jonge en Brigitte Kaandorp."
Een van de initiatiefnemers van de actie, Sanne Wallis de Vries, moet verstek laten gaan wegens een coronageval in de familie. “Handhavers, laat je lekker knippen”, adviseert ze.
De nieuwe staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu schrijft op Twitter dat “de opening van de samenleving stap voor stap moet gaan”.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

Loek Pool
Loek Pool20 jan. 2022 - 9:47

Zie je de knuppelende ME en de waterkanonnen al voor je nu Femke Halsema dit protest, net als die andere, heeft gezegd niet te tolereren en aan te pakken?

1 Reactie
Cam Millo
Cam Millo20 jan. 2022 - 11:24

Denk dat als het orkest met hun strijkstokjes en fluiten waren gaan gooien dat het er dan best wel op had kunnen uitlopen dat het waterkanon leeggespoten zou worden in het concertgebouw.

Backtobasics
Backtobasics20 jan. 2022 - 8:36

Ann Demeester, " We zijn hier in Nederland op Cultureel gebied het lachtertje van Europa geworden", waar in veel andere Europese landen kunst en cultuur, als essensieel onderdeel van het maatschappelijk leven zien,... wordt het hier als sluitstuk behandeld.

1 Reactie
Jozias2
Jozias220 jan. 2022 - 12:24

Ik denk dat in andere landen de mensen niet echt wakker liggen van het feit dat de musea hier dicht zijn. Wellicht in haar eigen bubbeltje.

Jozias2
Jozias220 jan. 2022 - 8:23

Sommigen denken dat het alleen om de kans op besmetting zou gaan. Dat is natuurlijk onzin want dan mag je op zaterdagochtend ook wel langs het sportveld bij je kinderen staan. Het gaat er om dat alles wat je open gooit toch weer een x aantal reisbewegingen en contacten oplevert. En als je alles open gooit dan stapel je alles bij elkaar op. Kennelijk is men van mening (en daarover kun je twisten op basis van het risico bereidheid) dat men niet alles in 1 keer kan open gooien. Men zal daarbij dus altijd moeten prioriteren. Kans op besmetting is daarbij maar een kleine factor. Maatschappelijke impact en urgentie spelen veel meer een rol. Elke grens is daarbij arbitrair maar ik snap wel dat de scholen eerder open gaan dan de theaters ook al is de kans op besmetting daar hoger.

Eid
Eid20 jan. 2022 - 7:51

Uiteindelijk is het allemaal eigenbelang. Niks visie of perspectief. Net als de scholen: onnoemelijke schade ad kinderen. En nu ze open zijn huilen van wanhoop. Mooi perspectief. En let op hetzelfde wellicht niet bij theaters, maar wat te denken van de Ziggo's... het is navigeren in het donker.

2 Reacties
Jozias2
Jozias220 jan. 2022 - 12:25

Ze spreken elkaar ook tegen. Enerzijds stellen dat ze veilig open kunnen met 1,5 meter maar toen daar sprake van was was er protest dat het niet rendabel is met een beperkte zaalbezetting.

Backtobasics
Backtobasics20 jan. 2022 - 14:20

"Uiteindelijk is het allemaal eigen belang" Die zin zegt al weer genoeg.

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 jan. 2022 - 4:11

Wel onbeschoft om zo brutaal tegen de werkelijkheid in te lullen dat Culuur hoog op de agenda staat.

Vervatte
Vervatte19 jan. 2022 - 22:09

Laten we voorop stellen, dat men zichzelf vooral voorop stelt. Maar om nu te stellen dat de cultuursector besmettelijker is dan naar de prostituees gaan... kan ik me de ergernis in de eerstgenoemde sector voorstellen.

OlavM
OlavM19 jan. 2022 - 20:58

Waarom zijn de musea en theaters zo lang dicht gehouden, terwijl die geen brandhaarden van coronavirusinfecties zijn bij normale inachtneming van de algemene coronaregels? Vermoedelijk verkeerde het kabinet Rutte-III in de hardnekkige veronderstelling dat deze instellingen een soort overdekte pretparken zijn.....

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe19 jan. 2022 - 23:07

Die indruk kan alleen ontstaan als je er zelf nooit komt. Heb ik het goed begrepen dat de bordelen wel open zijn?

vdbemt
vdbemt20 jan. 2022 - 10:27

Een goeie, Danielle.

Le Chat Botté
Le Chat Botté20 jan. 2022 - 10:49

Hahhahahahaha! Hilarisch en vilein, Danielle!!!!

JoepJos
JoepJos19 jan. 2022 - 14:17

Enige tijd geleden stond er hier op de Joop een Brits onderzoek waaruit blijkt op welke plaatsen in de samenleving je het meeste kans op besmetting hebt. Tijdens het winkelen (essentieel/ niet essentieel) scoorde hoog, in de bios en theaters laag. Het is mij dan ook een raadsel waarom men iedere keer weer besluit de samenleving via de winkels open te gooien. Is het soms omdat deze de sterkste lobby hebben?

6 Reacties
Nemo2
Nemo219 jan. 2022 - 16:11

Ook zo vreemd dat je niet naar een museum zou mogen. Mijn ervaring met musea is meestal tamelijk lege zalen (zeker in vergelijking met een supermarkt). Behalve dan bij zoiets als de Vermeertentoonstelling van alweer zoveel jaar terug, waar de mensen in meerdere rijen voor elk schilderijtje stonden, maar dat zijn dingen die je kunt regelen, bijv. met een maximaal aantal bezoekers en eventjes geen superpubliektrekkers. Maar ja, het zijn maar musea, dus niet essentieel.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl19 jan. 2022 - 16:22

U moet consumeren maar niet afgeleid worden van de onvermijdelijke rampspoed

Uw Psychiator
Uw Psychiator19 jan. 2022 - 17:51

@ Nemo (17:11u) - daat zeg je wat: Jan Vermeer in het Mauritshuis, je bedoelt die tentoonstelling denk ik? Ik was er ook, en het was zoals je het beschrijft. Was er toen niet al een 'tijdsvenster', omdat de belangstelling, hoe begrijpelijk, overweldigend was? In elk geval: hoe anders was het in Tate Modern in Londen, die twee maal dat ik er was. Heerlijk rustig en eh... 'legig' (een beetje leeg, dat is). Ook onderschrijf ik je verbazing: waarom musea gesloten houden en supermarkten daarentegen openstellen zoals te doen gebruikelijk? Ik zou er aan willen toevoegen: supermarkten mogen dan essentiëel zijn voor ons lichaam, musea zijn nét zo onmisbaar, maar dan voor onze geest.

Nemo2
Nemo219 jan. 2022 - 19:29

@Uw Psychiator, 18:51: Ik heb het even opgezocht, dat was inderdaad in het Mauritshuis, in 1996. Hoe een eventueel tijdvenster was georganiseerd kan ik me niet meer goed herinneren, maar ondanks venster was het heel erg druk, en moest ik vaak een hele tijd wachten voordat ik bij een schilderij kon komen. Maar dit was dan ook wel een uitzonderlijke tentoonstelling: een gering aantal werken, de meeste vrij klein en een enorme internationale belangstelling. Maar zoals ik al schreef, is mijn ervaring met musea dat ze meestal een geringe "mensdichtheid" hebben. Nu ik een dagje ouder ben, kom ik helaas niet meer vaak in een museum, ze zijn voor mij gewoon te ver weg. De laatste keer was in 2017 de dubbeltentoonstelling van Amerikaanse realisten, in Assen en Emden. Je laatste zin had ik ook nog bijna opgeschreven.

Elberfeld
Elberfeld19 jan. 2022 - 21:28

@nemo Klopt. Ik was er toen ook, en wat je zegt is helemaal waar. Voor een impressie: https://youtu.be/kKTUcXYo6z0

Jozias2
Jozias220 jan. 2022 - 10:38

@nemo Dat ligt maar net aan welk museum. Het museum met uw naam is zeker in de vakanties enorm druk.

Poeh, poeh
Poeh, poeh19 jan. 2022 - 14:16

Wie staat er hier nu voor Jan met de korte achternaam? Kuipers, Rutte, Halsema, Veiligheidsberaad? Als iemand die best weer wel eens naar het theater zou willen gaan of museum, maar bereid is om, ondanks bedenkingen over de regels, zich daar dan toch maar aan houdt, krijgt hierbij toch wel erg het gevoel in een bananenrepubliek te wonen. Al de genoemde partijen kloppen zich op de borst dat zij het beste weten hoe met de regels om te gaan, maar op het moment er naar te leven, hebben ze plotseling de behoefte even andersom te moeten kijken. Gelukkig kunnen deze wegkijkers nog altijd de schuld geven aan Hugo de Jonge als het hun te heet wordt onder de voeten. Als je als gedupeerde van de Groningse problematiek, de jeugdzorg of toeslagen geconfronteerd wordt met deze borstkloppers, moet het toch wel knap frustrerend zijn dat er van de actie van de cultuur- en museumsector gewoon wordt weggekeken. Vindt je het gek dat middelvinger steeds meer het nationale symbool wordt?

1 Reactie
vdbemt
vdbemt20 jan. 2022 - 10:31

Er ligt inmiddels een brief van 30 burgemeesters die het met je eens zijn.

Uw Psychiator
Uw Psychiator19 jan. 2022 - 13:53

Ha, voor mij is het een bijzonder genoegen dat juist op deze dag Charles Ives' Tweede Symfonie uitgevoerd werd... wie vertrouwd is met het oeuvre van deze componist, en diens karakter enigszins kent uit de biografieën, die begrijpt hoe gelukkig de keuze (of de samenloop van omstandigheden?) is geweest.

WillemdeGroot
WillemdeGroot19 jan. 2022 - 13:07

Wat leven we, verwende Nederlanders, toch in een individualistische wereld. Overal tegen protesteren wanneer we ons weer tekortgedaan voelen. N.B. Dat neemt niet weg dat ik het onbegrip bij de cultuurliefhebbers en -instanties wel begrijp, integendeel, maar iedereen protesteert heden ten dage tegen van alles dat de overheid, democratisch gekozen, adviseert dan wel voorschrijft. Was een andere vorm van protesteren, waarbij aan de covidvoorschriften wordt voldaan, niet begrijpelijker geweest? Dit kan contraproductief werken.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt20 jan. 2022 - 10:34

Elke verkeerd gekozen vorm kan verkeerd werken. Mijn indruk is dat deze vorm er nu juist een is die wél werkt. Gezien de discussie. Gezien ook de brief door 30 burgemeesters, aan het kabinet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 jan. 2022 - 15:47

De logica is volkomen zoek. Dat is het belangrijkste probleem. Het begon al met de gepriviligeerde positie van de kerken. In Zweden (!!!) werden wel alle massabijeenkomsten verboden. Met de Balie als voorbeeld kunnen we wellicht nog een religieuze opleving verwachten!

WillemdeGroot
WillemdeGroot20 jan. 2022 - 16:39

vdbemt en defoe. Dank voor jullie reacties. Ik begrijp jullie meningen wel ('Gezien de discussie /en brief burgemeesters', en 'De logica is volkomen zoek'), maar daar tegenover staat de visie van de adviseurs (OMT, etc) op basis waarvan politieke keuzen worden gemaakt. En die tellen. Zo werkt democratie nu eenmaal.

Kwant2
Kwant219 jan. 2022 - 11:05

Cultuur hoog op de agenda? Het staat als allerlaatste op de agenda, laten we daar gewoon eerlijk over zijn...

1 Reactie
Jozias2
Jozias219 jan. 2022 - 23:25

Volgens mij is er nog wel meer dicht. Ook in de buitenlucht.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen19 jan. 2022 - 10:22

Natuurlijk is hier door Halsema niet gehandhaafd. Beelden van BOA's die de musici het concertgebouw uit knuppelen, dat was geen beste reclame voor haar geweest.