Amerikaanse (nep) naaktheid op tv schiet uit de bocht. Een blote tiet is erger dan een levensechte verkrachting
Amerika heeft wat met naaktheid en naaktheid heeft wat met Amerikanen. Het afgelopen jaar waren er nog nooit zoveel blote acteurs en actrices op de Amerikaanse televisie te zien. Het baart ouders zorgen. Niet omdat hun kinderen meer naaktheid te zien krijgen, maar omdat het erop lijkt alsof met de wazige beelden over bepaalde lichaamsdelen expres de aandacht wordt getrokken. Filmmakers zijn er allerminst blij mee. Door een overvloed aan verscherpte regels komt zelfs een blote tiet niet door de strenge uitzendcommissie.
De Parents Televions Council, de watchdog van ouders voor de Amerikaanse televisie constateerde dat er in het televisieseizoen 2010-2011 steeds meer wordt ‘weggeblurd’. Zoals bijvoorbeeld bij de nieuwe serie ‘Don’t trust the B… in Apt. 23′ van ABC. De wazige beelden komen bijna net zoveel voor als de bleepjes over grof taalgebruik. Dat terwijl de naaktheid vaak nep is.
Uit een analyse van de opgenomen beelden blijkt dat actrices in werkelijkheid in hun bikini op de filmset rondlopen en het ‘blurren’ dus niet echt nodig is. Uitzenders menen dat ze pixalisatie best mogen gebruiken. Ook als die niet echt nodig is. Ze worden beschermd door een wet die al meer dan 60 jaar van kracht is die stelt dat kinderen niet aan te veel naaktheid blootgesteld mogen worden.
Volgens socioloog Karen Sternheimer is het echter tactiek van de uitzender.
“Maar volgens mij kan ik ook gerust spreken van een wetenschappelijk studie. Het argument spreekt voor veel mensen. Maar het verandert niets aan wat er op televisie te zien is.”
De strikte regels kunnen ook tegen de filmmakers werken. Dat gold bijvoorbeeld voor scriptschrijver Melissa Rosenberg die voor haar uitzender een vrijscène zo sterk moest bewerken dat het bijna haar hele werk verpestte.
“De televisienetwerken zijn erg strikt. Ze moeten zich aan specifieke protocollen houden en die zijn zeer duidelijk tot in de kleinste details”, aldus Rosenberg. “Het komt er op neer dat je frame voor frame moet bewerken en dan mag je maar hopen dat je werk er aan het eind nog een beetje mooi uit ziet.”
Rosenberg en andere filmmakers vinden het vreemd dat er in Amerika nog steeds zoveel oproer is over naaktheid op televisie. Er wordt vaak nog moeilijker over gedaan dan het laten zien van geacteerd geweld.
“In ieder medisch- of politie drama zie je verkrachtingen, verminkingen en bloed en dat is allemaal ok”, zegt Rosenberg. “Maar God verbied je om een zijkant van een tiet te latenzien, want dat is zeker niet ok.”