Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Na zware covid verdubbelt de kans op overlijden binnen een jaar

  •  
01-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
FRANCE - HEALTH - VIRUS

© Nurses tend to a patient in an intensive care unit of the Pitie-Salpetriere Hospital in Paris on November 30, 2021. Thomas SAMSON / AFP

Mensen die heftige covid-19 hebben gehad, hebben in het daaropvolgende jaar een twee keer zo grote kans om te overlijden dan mensen die een mild ziekteverloop of geen infectie hadden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in Frontiers in Medicine.
De wetenschappers kwamen tot hun conclusie na het volgen van bijna 14.000 mensen in de Amerikaanse staat Florida. Opmerkelijk is dat de relatieve overlijdenskans groter is bij patiënten die jonger zijn dan 65. Ook opvallend is dat mensen doorgaans niet overlijden aan zaken die geassocieerd worden met een coronabesmetting, zoals longklachten.
De onderzoekers vermoeden dat de patiënten na een heftige infectie te lijden hebben onder algehele verslechtering van hun gezondheid. Eerder stelden ze ook al vast dat zware covid gepaard gaat met een grotere kans om binnen een half jaar (opnieuw) in het ziekenhuis opgenomen te worden.
Hoogleraar Arch Mainous concludeert dat we alles op alles moeten zetten om een ernstig ziekteverloop te voorkomen. Het belangrijkste middel om zware covid te voorkomen is vaccinatie.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij1 dec. 2021 - 13:45

Zo, daar zijn ze dan, de eerste lange termijn bijwerkingen van Covid-19. Ik heb er al die tijd voor gewaarschuwd, maar nee, de antiprikkers keken liever naar de zogenaamde lange termijn bijwerkingen van de vaccins.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl1 dec. 2021 - 11:13

Jezelf meer dan 1,5 jaar laten meeslepen in een gezondheidspsychose, gebaseerd op redeloos gevoede angst, vergroot de kans dat het leven met drie tot zes jaar verkort zal worden dankzij stress- en immuunsysteem gerelateerde gezondheidsproblemen. Onderzoek heeft verder uitgewezen dat leven nagenoeg zeker eindigt met de dood op het geëigende moment.

5 Reacties
Gerygrr
Gerygrr1 dec. 2021 - 12:21

Code zwart zal een handje helpen. Bij twee gelijke zieken voor 1 IC-bed wordt de patiënt, met de kortere ligduur voorrang gegeven. Dan krijgen coronapatiënten voorrang bij het sterven. Het geëigende moment volgens u.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg1 dec. 2021 - 12:47

Tsja, Grijsje, veel ongevaccineerden wilden de natuur zijn werk laten doen, of de ruimte laten aan Gods hand...

rvb2
rvb21 dec. 2021 - 12:47

@Grijsje: jammer genoeg zullen dan ook ongevaccineerden het slachtoffer worden. Geen arts of verpleegkundige zal een vaccinatieweigeraar uit een IC bed gooien om plaats te maken voor een ander.

Gerygrr
Gerygrr1 dec. 2021 - 13:31

Weet ik , Hanneke! Zelf heb ik long covid en ben bereid om de booster te nemen om anderen te beschermen en helemaal eens! Zowel gevaccineerden als ongevaccineerden zal datzelfde lot treffen. De te verwachten opnameduur zal het doorslaggevende criterium zijn.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl1 dec. 2021 - 15:47

Grijsje63: "Bij twee gelijke zieken voor 1 IC-bed wordt de patiënt, met de kortere ligduur voorrang gegeven. Dan krijgen coronapatiënten voorrang bij het sterven. Het geëigende moment volgens u." Daar heeft u absoluut gelijk in Grijsje. Wanneer je eenmaal een IC-bed nodig hebt als gevolg van deze ziekte is er nog maar weinig verbeeldingskracht nodig om je te realiseren dat het leven toch echt iets anders met je voorheeft. ------- Hanneke Kouwenberg: "... veel ongevaccineerden wilden de natuur zijn werk laten doen, of de ruimte laten aan Gods hand…" Voor mijzelf sprekend: zeer zeker. De natuur geeft, de natuur neemt (of God, zo u wilt). Als ze mij nu zou willen nemen, dan vind ik dat wel wat aan de vroege kant, maar ze heeft mij inmiddels wel een waanzinnig vervullend leven geschonken dat voltooiing zou accepteren. ------- rvb: "... jammer genoeg zullen dan ook ongevaccineerden het slachtoffer worden." Wie niet zelf de consequenties van zijn keuze kan aanvaarden is die keuze niet waard. Nogmaals voor mijzelf sprekend: als het Covid-19 zou zijn die een einde aan mijn leven wenst te maken omdat ik het zonder extreme IC-hulp niet verder kan uitleven, dan heb ik daar vrede mee. Persoonlijk ken ik best veel mensen met die instelling. Waarschijnlijk komt dat omdat zij menen (geloven mag ook) of beseffen dat zowel de dood als het leven eindig zijn.

Erik B2
Erik B21 dec. 2021 - 10:37

heb nog geen enkel goed wetenschappelijk onderbouwd argument gezien, waarom je je als normaal persoon niet moet vaccineren.

4 Reacties
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg1 dec. 2021 - 12:49

Allergie voor de hulpstoffen misschien. Kan me voorstellen dat iemand niet graag willens en wetens het risico op een anafylactische shock opzoekt. Veel mensen bij wie zulks van toepassing is, zullen er echter niet zijn.

Erik B2
Erik B21 dec. 2021 - 13:25

Inderdaad. Er zijn groepen mensen die geen vaccins kunnen krijgen omwille van valide medische redenen. Daarom probeerde ik ook te zeggen normale mensen:) Maar die groepen zijn zoals je ook al aangeeft enorm klein.

pastafari
pastafari1 dec. 2021 - 15:06

@Hanneke Kouwenberg Nieuwe allergie voor de hulpstoffen komt zeer zelden voor en dan vrijwel direkt na vaccinatie. Als dit voorkomt kan het prima behandeld worden. Verder zijn de hulpstoffen in het vaccin bekend, en mensen die een bekende allergie op vaccinaties hebben zullen uitkijken.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl1 dec. 2021 - 15:51

Erik B merkt terecht op: "heb nog geen enkel goed wetenschappelijk onderbouwd argument gezien, waarom je je als normaal persoon niet moet vaccineren." Ik denk dat dit klopt, Erik. Die zijn er inderdaad niet. Maar dat neemt niet weg dat er andere, minstens even valide redenen bestaan die maken dat je je als "normaal" (= gewoon normaal gezond) persoon niet moet vaccineren. De kunst is om de ander in zijn waarde te laten en te leven met het vertrouwen dat andermans keuze en leven jou (of mij) niet wezenlijk kan deren, tenzij het moment onverhoopt toch daar is. In dat geval helpt er sowieso niets meer aan...

Zandb
Zandb1 dec. 2021 - 8:21

Je zou zeggen, dat je laten inenten de geringe tol is, die je dan betaalt.

8 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator1 dec. 2021 - 9:29

@ Zandb (09:21u) - hoe wijs gesproken. En je opmerking is goed bruikbaar om tegenstanders van inenting, die geestelijk nog bereikbaar zijn, iets bij te brengen.

ton14024
ton140241 dec. 2021 - 9:35

Ik baal als een stekker dat de 15% die dit niet begrijpt ons veel geld gaat kosten. Dan is een Friesland wappieparadijs wellicht goedkoper.

DaanOuwens
DaanOuwens1 dec. 2021 - 10:38

@ Ton14024 Limburg lijkt mij beter. Ook onverstaanbaar en een groot aantal mensen stemt daar al extreem rechts. Een die Friezen zullen zich daar ook wel thuis voelen. Mooi hek erom heen en klaar.

Geen3
Geen31 dec. 2021 - 11:51

Ton en Daan, Hek om Friesland (wappie paradijs) en Limburg. Tja, maar dan ook een hek om de grote steden, waar mensen zich niet laten vaccineren. Maar daar heten de ongevaccineerden niet wappies, maar ‘slachtoffers’!

pastafari
pastafari1 dec. 2021 - 15:08

Ton en Daan, Ik denk dat Limburg en Friesland blij zouden zijn met zo'n hek.

DaanOuwens
DaanOuwens1 dec. 2021 - 15:32

@ Geen Jij schrijft: Maar daar heten de ongevaccineerden niet wappies, maar ‘slachtoffers’! En terecht. Wappies zijn mensen die over alle informatie beschikken en vervolgens een dom besluit nemen. Slachtoffers is een woord dat verder niemand gebruikt behalve jij. Niet geïnformeerde allochtonen zijn mensen die als ze wel goed geïnformeerd worden ook een verstandig besluit nemen. Dat is een groot verschil.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl1 dec. 2021 - 15:53

Zandb: "Je zou zeggen, dat je laten inenten de geringe tol is, die je dan betaalt." Dat zou je inderdaad zeggen, maar als je werkelijk objectief zou zijn zou je tevens moeten erkennen dat je de hoogte van het toltarief nog niet werkelijk kunt kennen. Wat voor mij niet betekent dat het tarief hoog IS, maar het zou zomaar kunnen dat het dat wel is. Ook daar zijn wel enige indicaties voor te geven, maar het is simpelweg nog wat te vroeg om daar al uitspraken over te doen die hout snijden.

Woeki Hypo
Woeki Hypo1 dec. 2021 - 18:03

@Zandb, 1 december 2021 at 09:21, “Je zou zeggen, dat je laten inenten de geringe tol is, die je dan betaalt.” De echte tol als betaling (als een premie bij een verzekering) wordt betaald door (o.a.) de gevaccineerden, die de ernstige bijwerkingen ervaren, via ernstige ziekte of overlijden. Deze ernstige bijwerkingen kun je moeilijk “gering” noemen. Deze gevaccineerden betalen met hun gezondheid. Geld of gezondheid. Dat is wat anders, dan betalen met een premie in geld. Zoals de afbraak van de (verworven) sociale rechten van gewone mensen laat zien, vinden velen (o.a. neoliberalen) dat betalen in geld al te veel. Het is dan merkwaardig en hypocriet, wanneer deze groep (Globale) neoliberalen nu van anderen een betaling met (mogelijk) hun gezondheid eisen. Woeki Hypo.