Joop

Na uitbraak coronavirus: ‘Leg handel in wilde dieren wereldwijd aan banden’

  •    •  
28-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
civetkat

© cc-foto: sipa

In navolging van China zouden ook andere landen de handel in wilde dieren aan banden moeten leggen. Die oproep doet World Animal Protection. Volgens de organisatie vormt de consumptie van wilde dieren wereldwijd een gevaar voor de volksgezondheid.
De Chinese autoriteiten besloten de handel in wilde dieren zondag stil te leggen. Het verbod geldt in ieder geval tot de epidemie voorbij is. Het vermoeden bestaat dat het nieuwe coronavirus is overgesprongen van wilde vleermuizen naar een wild zoogdier dat het vervolgens heeft overgedragen op mensen. De eerste besmettingen met het virus deden zich voor bij mensen die een bezoek hadden gebracht aan een markt in het centrum van Wuhan waar wilde dieren te koop werden aangeboden. Ook uit testen blijkt dat de markt het epicentrum voor de uitbraak is geweest.
Op de markt werden onder meer ratten, slangen, salamanders, civetkatten en zelfs wolvenpups verhandeld. Er wordt al langer gewaarschuwd voor de gevaren van dergelijke handel. Wetenschappers gaan ervan uit dat SARS, de virusinfectie die eind 2002 voor het eerst opdook in de Chinese provincie Guangdong en wereldwijd tot 800 doden leidde, is overgesprongen van civetkatten naar mensen.
“De handel in wilde dieren vormt een groot risico voor de volksgezondheid”, stelt Dirk-Jan Verdonk, directeur van World Animal Protection Nederland. “Het coronavirus is de zoveelste ziekteverwekker die van wilde dieren overgebracht wordt op de mens. Het risico daarop blijft groot als mensen wilde dieren uit het wild vangen of ermee fokken.”
Inmiddels zijn er in China ten minste 106 mensen overleden aan het Wuhanvirus, dat ook in een groot aantal andere landen is opgedoken. Op maandag is de eerste infectie in Duitsland vastgesteld. De patiënt is afkomstig uit Beieren. Hij kreeg het virus van een Chinese collega die vorige week naar Duitsland kwam.
Bewoners van Wuhan hebben het advies gekregen om zoveel mogelijk thuis te blijven. Het verkeer in de stad ligt grotendeels stil.
Ondertussen doen de producenten van mondkapjes goede zaken.
Op Twitter gaat het – onware – gerucht rond dat het coronavirus wordt verspreid via pakketjes van AliExpress. Het Franse ministerie van Volksgezondheid noemt de kans op infectie via een uit China geïmporteerd product “extreem laag”.
cc-foto: sipa
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

MountEverest
MountEverest28 jan. 2020 - 15:16

De focus op de handel in wilde dieren is alleen maar een truc om de aandacht af te leiden van het duistere spel wat de Chinezen spelen: "Onder de pet ------------------- Hoewel het denkbaar is dat China de gegevens domweg niet meteen goed op orde had, groeit met de nieuwe ontwikkelingen ook de verdenking dat China nog steeds niet helemaal open kaart speelt over de uitbraak. Zo wijzen critici erop dat het land maandag het aantal bevestigde ziektegevallen plotseling met 1.771 verhoogde, haast een verdubbeling. Dat kan erop duiden dat de autoriteiten die informatie even achterhielden. De WHO roept China – en andere landen – juist op tot volledige openheid. ‘Er is iets raars en verontrustend met de tijdlijn’, reageert viroloog Raoul de Groot (Universiteit Utrecht), een van de kenners die al opmerkte dat de eerste patiënt zich eerder meldde dan China aanvankelijk aangaf. ‘Deze gegevens roepen veel vragen op, over hoe lang dit al aan de gang is en de link met die vismarkt. Dat is informatie die hard nodig is om een risico-inschatting te kunnen maken.’" https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wuhanvirus-woedde-al-langer-nadert-omvang-sars~bdee638e/

Meer Informatie
Meer Informatie28 jan. 2020 - 11:26

In China worden vleermuizen en slangen als delicatessen beschouwd. Ze worden veel gegeten in dure restaurants. Het is bekend dat het Corona virus in de darmen van vleermuizen leeft. En dat slangen ook vleermuizen eten, dus dan bevindt her virus zich ook in de maag van de slang die je eet. Vandaar dat het verkopen van die dieren nu verboden is in China, want zo kunnen ze ook niet meer door particulieren en restaurants gekocht worden om te worden gegeten.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2020 - 16:50

Ook worden zeldzame dieren met uitroeing bedreigd door deze zucht naar "delicatessen".

Buitenstaander
Buitenstaander28 jan. 2020 - 9:10

Hoorde gisteren dat het verhaal van de 'slangen' naar het rijk van de fabelen kan. Het is hoogst waarschijnlijk (94% zeker) door vleermuizen/vleerhonden overgebracht. Als je de wilde dierenhandel wil verbieden, is dat een prima idee, maar laten we het argument niet 'lenen' bij t andere.

5 Reacties
Freek3
Freek328 jan. 2020 - 9:56

(94% zeker) Poeh poeh, dat is precies zeg!

Buitenstaander
Buitenstaander28 jan. 2020 - 11:23

@Freek Je weet hoe wetenschappers en advocaten zijn: altijd slag om de arm…. :-)

MountEverest
MountEverest28 jan. 2020 - 12:23

@Norm Grappige vergelijking. Wetenschappers zijn niet zo objectief als we denken, dat geldt met name voor sociale en economische wetenschappen. De politieke overtuiging van de onderzoeker speelt wel degelijk een rol. Bepaalde onderzoeksrichtingen worden taboe verklaard. De uitkomsten van dergelijk onderzoek worden al snel een speelbal van de politiek. Het "lichtend" voorbeeld is nog altijd Stapel. Ik wil benadrukkendat dit NIET geldt voor de natuurwetenschappen. Daarom heb ik wel vertrouwen in klimaatwetenschappers. Maar ook hun horizon beperkt zich tot 20 of 30 jaar. Voorspellingen voor het jaar 2100 neigen naar speculatie.

henk-alexander
henk-alexander28 jan. 2020 - 14:12

Het nuttigen van 'bushmeat' (niet dé Bush) wordt afgeraden.

Meer Informatie
Meer Informatie28 jan. 2020 - 23:03

Het waarnemen -voor waar aannemen- van wetenschappers beïnvloed het waargenomen resultaat. Dat wist de School van Kopenhagen die de Kwantum Mechanica ontwikkelden al. Het is als licht schijnen op de pupil van een oog in het donker om de opening van de pupil te meten.