Joop

Na 'lange worsteling' laat staatssecretaris Van Ooijen stokoude Indische weduwen barsten

  •    •  
25-05-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1666 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2023-05-25 om 11.27.46

De rijke man en de arme Lazarus - Hendrick ter Brugghen (1625)

Uit zijn pen vloeide in dit kader een zin, die hem zeker de Nobelprijs voor Hypocrisie zou moeten bezorgen.

De afgelopen dagen heeft Kamervoorzitter Vera Bergkamp de publieke tribune een paar maal tot de orde geroepen. In alle gevallen ging het om burgers die van de overheid groot onrecht hebben ervaren. Dat allereerst zijn de slachtoffers van het toeslagenschandaal aan wie premier Rutte met zalvende woorden opnieuw zijn lege handen toonde.

Erger was misschien wat de stokoude weduwen van voormalige KNIL-militairen en Nederlands-Indische ambtenaren overkwam. Deze functionarissen hebben over hun jaren tijdens de Japanse bezetting, nooit salaris ontvangen omdat zij toen hun werk niet konden doen. In 2015 kregen ze eindelijk – voor zover ze nog leefden – een "morele genoegdoening" voor dit schandalig onrecht maar de hen overlevende echtgenotes niet. Dat is dezer dagen door de coalitie nog een keertje extra expliciet uitgesloten. Om het protest van de slachtoffers te smoren, vond Bergkamp het in dit geval zelfs nodig de publieke tribune te laten ontruimen. Ze schorste daartoe de vergadering.

De regeringspartijen volgden in dezen het advies van de verantwoordelijke staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie). Uit zijn pen vloeide in dit kader een zin, die hem zeker de Nobelprijs voor Hypocrisie zou moeten bezorgen: "Ik constateer met pijn in mijn hart dat de geschiedenis niet kan worden teruggedraaid en dat een nieuwe regeling de onvrede die al 78 jaar leeft, niet kan wegnemen". Hij had ook nog de treurige moed voor te geven dat er aan het formuleren van deze woorden "een lange worsteling" vooraf was gegaan. 

Een lange worsteling. Om een paar centen te vinden voor een beperkt aantal hoogbejaarden die allemaal binnen enkele jaren het tijdelijke met het eeuwige zullen verwisselen. Zij zullen dan rusten aan het hart van Abraham net als de arme Lazarus, zoals de heilige Lucas Jezus laat vertellen in het verhaal van de bedelaar en de rijke man. Lucas 16: 19 – 25:

Er was eens een rijke man die gewoon was zich te kleden in purperen gewaden en fijn linnen en die dagelijks uitbundig feestvierde. Een  bedelaar die Lazarus heette, lag voor de poort van zijn huis overdekt met zweren. Hij hoopte zijn maag te vullen met wat er overschoot van de tafel van de rijke man; maar er kwamen alleen honden aanlopen die zijn zweren likten. Op zekere dag stierf de bedelaar, en hij werd door de engelen weggedragen om aan Abrahams hart te rusten. Ook de rijke stierf en werd begraven. Toen hij in het dodenrijk, waar hij hevig gekweld werd, zijn ogen opsloeg, zag hij in de verte Abraham met Lazarus aan zijn zijde. Hij riep: "Vader Abraham, heb medelijden met mij en stuur Lazarus naar me toe. Laat hem het topje van zijn vinger in water dopen om mijn tong te verkoelen, want ik lijd pijn in deze vlammen. Maar Abraham zei: "Kind, bedenk wel dat jij je deel van het goede al tijdens je leven hebt ontvangen. Terwijl Lazarus niets dan ongeluk heeft gekend; nu vindt hij hier troost maar lijd jij pijn." 

Eat that, Maarten van Ooijen

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: de zegeningen van de Nederlandse Bank.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

KC1
KC125 mei 2023 - 23:51

KNIL-militairen en 'NLs-Indische' ambtenaren stonden aan de verkeerde kant van rechtvaardigheid...laten we maar de echte slachtoffers (bezette => de door deze militairen en ambtenaren vermoorde/gemartelde/verkrachte/etc Indonesiërs) compenseren....

1 Reactie
PGS
PGS26 mei 2023 - 16:53

Als er een ding is wat mij deze koloniale verleden tussen Nederland en Indonesie is dat het begrip "rechtvaardigheid" door de tijd heen van betekenis verandert. Wat Nederland destijds deed in Indonesie wat toen rechtvaardig in de ogen van de meerderheid van de Nederlandse bevolking en politiek Den Haag. Maar kennelijk anno nu is wat toen rechtvaardig was, nu onrechtvaardig. De KNIL handelde in opdracht van Nederland. Dus daar ligt de schuld. Niet bij de KNIL. Want militairen voeren per definitie uit wat hun wordt opgedragen. Dus meer correcter zoudt zijn om te zeggen dat de OPDRACHTGEVERS van de KNIL-militairen en NLs Indische ambtenaren aan de verkeerde kant van rechtvaardigheid stonden. Maar dat doet niet af aan het feit dat de Nederlandse overheid de morele plicht heeft om hun financiele verplichting aan de soldaten die in het KNIL zaten na te komen. Maar zoals wij de Nederlandse politici kennen is het ene zeggen maar het andere doen.

Indisch4ever
Indisch4ever25 mei 2023 - 22:14

https://www.youtube.com/watch?v=8TbmvkZDeWE Het is koloniaal roven. Van toen 1945-1949, maar nog steeds gaat de Nederlandse politiek ermee door. Over die woede en pijn Heeft ook nabij historische grond van ongewenst en anders tot discriminerend behandeld voelen in dagelijkse leven in Nederland Verder terug: wie van inlandsche afkomst werd als minder gezien Dat is al eeuwen in collectief geheugen van Indonesiërs én indo-europeanen

PGS
PGS25 mei 2023 - 16:23

Dit laat weer eens duidelijk zien hoe de Nederlandse regering consequent omgaat met hun koloniale verleden in Indonesie. De "diepe " excuses van Rutte op 17 februari 2022 blijkt maar weer een verzameling van lege woorden.

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 mei 2023 - 14:32

Probeert hij nou ook nog ergens uit te leggen waarom hij dit besluit heeft genomen, of zelfs dat niet? Hij constateert dat een nieuwe regeling de onvrede niet kan wegnemen? Op basis waarvan komt hij die constatering? (ieder overheidsbesluit moet goed gemotiveerd worden, een algemeen beginsel van behoorlijk bestuur).

1 Reactie
Indisch4ever
Indisch4ever25 mei 2023 - 22:18

Het is ook zo dat die onvrede, woede en pijn niet meer te onderdrukken is. En zeker niet met hondenbrokjes af en toe gooien, bijv nu naar de weduwen. Het valt ook niet te onderdrukken met volledig wettelijk herstel van de salarisrechten, maar dat is wel het enig juiste te doen om zich te distantiëren van dit koloniale roven. Volledig herstel... impliceert natuurlijk ook de erfrechten

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 mei 2023 - 13:21

Dat is de politicus van ' Hoop bieden...' tenminste dat zegt hij.....

Markzelluf
Markzelluf25 mei 2023 - 11:54

Inderdaad. ogenschijnlijk een wonderlijke beslissing van de regering. Wellicht zijn ze bang dat het een precedent schept en dat ook andere groepen zich dan melden. Maar ik ken de precieze argumentatie om de 'nabetaling' te weigeren, niet. Iemand?

1 Reactie
Mardya
Mardya26 mei 2023 - 7:13

De uitkering wordt gedaan aan de militairen. Als je de uitkering ook aan echtgenotes gaat betalen, dan kom je in een juridisch moeras terecht. Immers, op welke grond moeten de echtgenotes dan de vergoeding uitgekeerd krijgen? Als nabestaanden/erfgenamen? Dan komen direct ook de kinderen en eventuele kleinkinderen in beeld.

Vuurrood
Vuurrood25 mei 2023 - 9:56

Onze regering bestaat voornamelijk uit een verzameling ratten welke alleen het rattenbelang voor ogen hebben!!!!

3 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot25 mei 2023 - 11:02

.... en deze ratten vormen een afspiegeling (we leven in een democratie, nietwaar?) van de mensen in dit o zo gaaf landje....

Vuurrood
Vuurrood25 mei 2023 - 11:40

WillemdeGroot: De ratten in onze regering werden pas rat toen zij eenmaal met het pluche vergroeid waren. Dat beviel zo rattig goed dat zij er waarrattig niet vanaf te branden zijn.

Marcus A.2
Marcus A.225 mei 2023 - 14:02

Je kunt mensen geen ratten noemen. Dat is alleen maar geschreeuw vanaf de zijlijn. Dat geroeptoeter heeft helemaal niemand wat aan.

Mathijsco
Mathijsco25 mei 2023 - 9:48

Ik vind het een mooie bijbeltekst. Het stemt mij weer tot zelfevaluatie. Dat gezegd hebbende: Judas en de Chrrristenunie. Dat past mooi bij elkaar.

Martin108
Martin10825 mei 2023 - 9:37

Wat een treurnis. Om hoeveel mensen zal t gaan? Om voor die paar rotcenten zo'n kras op je blazoen te zetten, schandalig.

1 Reactie
r v b
r v b25 mei 2023 - 10:56

Dat blazoen is vrijwel onherkenbaar door alle krassen, een kras erbij valt niemand op.