Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Na groene stroom ook groene data?

  •  
01-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De 35 datacentra in Amsterdam verbruiken meer energie dan alle andere bedrijven tesamen
Mensen realiseren zich maar zelden dat al die dingen die je niet opslaat op je harde schijf, zoals e-mails en social media ook een hele boel geheugen nodig hebben. Ons dataverbruik is door de moderne mobiele datatechnologie de laatste jaren enorm toegenomen. Al die data moet wel weer ergens opgeslagen worden, daarom worden er steeds meer datacentra gebouwd.
Zowel GroenLinks Amsterdam als het Amsterdamse college hebben hoge ambities wat betreft het verduurzamen van onze energievoorziening. Die windmolens moeten er dus snel komen. Maar het voorbeeld van datacentra toont aan dat er ook nog een wereld te winnen is door gewoon met zijn allen kritischer te kijken naar ons energieverbruik. Daarom zijn wij eens kritisch gaan kijken naar die 35 datacentra. Daaruit is naar voren gekomen dat vooral 15 verouderde datacentra een hoop elektra gebruiken. Hier kan betrekkelijk eenvoudig een hoeveelheid stroom bespaard worden die gelijk staat aan het gebruik van 27.000 huishoudens!
Inmiddels zijn we succesvol bezig. Er wordt gesproken met de eigenaren van de datacentra, en gelukkig zijn veel daarvan bereid te investeren in duurzamere data-opslag. Dat is ook niet zo gek, want vaak verdient het zich in vijf jaar terug en is het dus zelfs zonde om het niet te doen. Die eigenaren die dan nog niet willen investeren kunnen we gelukkig verplichten om te stoppen met de energieverspilling. Dit op basis van een wet die al jaren bestaat, waarmee we eerder ook voor elkaar hebben gekregen dat supermarkten tegenwoordig een deurtje voor hun koelvak doen.
Ik hoop dat landelijk dit soort voorbeelden over worden genomen door het rijk of andere gemeenten, want er is nog een wereld te winnen. Dus niet alleen Amsterdammers en Amsterdamse bedrijven ondersteunen om bijvoorbeelden zonnepanelen of een windmolen te plaatsen, maar ook gewoon zorgen dat er zuiniger wordt omgegaan met energie.

Meer over:

opinie, groen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Anonimus2
Anonimus21 feb. 2013 - 13:07

Nog nooit bij stilgestaan.. Interessant stuk.

Zjenny
Zjenny1 feb. 2013 - 13:07

Ik schrok toen ik enige tijd geleden ontdekte hoe gigantisch veel energie al die servers nodig hebben alleen al om de boel te koelen!

Rootman
Rootman1 feb. 2013 - 13:07

In deze sector is het echt volslagen overbodig om actie te voeren! Deze industrie doet er echt alles aan voor efficiency: warrmteproductie is de grootste vijand van halfgeleiders en hun efficiency. Om de wet van Moore te kunnen bijhouden moeten hun spullen koel kunnen draaien!

eeweew
eeweew1 feb. 2013 - 13:07

Een PhD student vertelde mij ooit dat het NIKHEF meer bandbreedte heeft dan België. Ik weet niet of dit waar is, maar het is een interessant idee (het zou ook kunnen dat hij NIKHEF + SARA bedoelde, en dat is al een stuk waarschijnlijker). En als je naar dit lijstje kijkt http://www.nl-ix.net/network/datacenters/ranking/ zijn deze dingen echt een Amsterdams fenomeen, en vooral geconcentreerd in het Science Park. Nou worden daar wel meer dingen gedaan die veel energie gebruiken, ik zie niet in waarom het niet mogelijk is dit ter plekke op te wekken (scheelt ook transportverlies, en kan een mooi project zijn dat internationaal voorop loopt). Desnoods op gebouwen, maar als het Universitair sportcentrum grond mag verpesten aan beachvolleybalvelden is er best nog wat plaats voor windmolens, en bijna alle gebouwen hebben platte daken, met de huidige PV prijzen kan je die makkelijk vol gooien.

DitBenIk2
DitBenIk21 feb. 2013 - 13:07

Kan de energie van de datacentra niet gebruikt worden voor de verwarming/airco van de omliggende bedrijven? Volgens mij worden zulke zaken wel vaker gedaan.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij1 feb. 2013 - 13:07

[ Wel is het zo dat de 35 Amsterdamse datacentra maar liefst 10% van het Amsterdamse elektriciteitsverbruik voor hun rekening nemen, dat is meer dan alle andere Amsterdamse bedrijven samen! ] Ik wil het rekenwerk daarachter wel eens zien. Hoe kan 10% "meer dan alle andere Amsterdamse bedrijven samen" worden? Hoe wordt 10% opeens meer dan 90%? Bedenk dat particulieren in NL maar circa 15% van de elektriciteit verbruiken. NRC-Next checkt?

1 Reactie
VolkertD
VolkertD1 feb. 2013 - 13:07

In 2009 waren de datacentra in Amsterdam samen volgens de branche zelf verantwoordelijk voor 20% van het totale stroomverbruik in deze stad. Een moeilijk te verifiëren claim, maar aangezien hij afkomstig is van een datacenter beheerder zelf (Huibers, euNetworks) zie ik niet direct reden eraan te twijfelen. Je moet je voorstellen dat honderden enorme koelkasten met wijdopen deuren proberen zalen vol gloeiend hete servers te koelen. Reken maar dat dat veel stroom kost!

adriek
adriek1 feb. 2013 - 13:07

Enig idee hoeveel stroom al die adsl en kabelkastjes, PC's (al dan niet standby), printers, netwerkschijven en andere zooi bij particulieren opslurpen? WIlde schatting: adsl 7 Watt, Printer 7 Watt, Netwerkschijf 25 Watt, Een PC (16 uur standby, 8 uur aan): 100W en een laptop (10 uur aan het stopcontact): 30W. Gemiddeld 1000kWh per jaar, in zo'n miljoen huishoudens. Kom ik toch op 1 GWh per jaar, zo'n 200 miljoen euro aan stroomkosten. (ik kan er een flink naast zitten, maar het is veel. Heel veel. Die paar harddisken van google vallen daarbij in het niet.)

2 Reacties
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra1 feb. 2013 - 13:07

== (ik kan er een flink naast zitten, maar het is veel. Heel veel. Die paar harddisken van google vallen daarbij in het niet.) == Verkijk je er niet op, die "paar harddisken van google" zijn diverse gigantische datacenters, verspreid over de hele wereld, ieder met tienduizenden servers. Alleen al de koeling voor ieder datacenter is een gigantische fabriek. http://www.google.nl/about/datacenters/

eeweew
eeweew1 feb. 2013 - 13:07

Ik heb een energiemeter tussen mijn pc en mijn twee monitoren zitten. Nou is het zo dat mijn pc niet gebouwd is op zuinig zijn, dus mijn waarden zullen hoger zijn dan gemiddeld. Als is het wel zo dat hij het afgelopen jaar minder vaak aan gestaan heeft omdat ik voor het kijken van video bijna volledig ben overgestapt op een tablet. Ik heb deze meter op 0 gezet na een grote upgrade van mijn hardware. En dat is op 4-1-2012 geweest (instalatiedatum van mijn huidige Windows), mijn systeem gebruikt op dit moment ongeveer 200 W en de meter staat op 380,83 kWh. Dat zijn dus 395 dagen, wat 9480 uur is. Met deze gegevens kom ik voor mijn pc op een gemiddeld vermogen van 40 W uit. Nou is het zo dat ik dagbesteding heb en dus niet de hele dag achter de computer zit, maar dat zal voor de meeste mensen gelden. Jammer genoeg heeft Windows geen counter, maar mijn primaire monitor heeft dat wel, deze heeft 8693 uur aan gestaan (bijna een volledig jaar dus), maar deze komt uit eind 2008, dan kunnen wij concluderen dat mijn pc (al is de kwestie of het sinds 2008 hetzelfde ding is een moeilijk filosofisch probleem) een kwart van alle tijd aan , en aangezien 40x4 160 is is dat een redelijke schatting. Jouw 100 W per PC is hoe dan ook te hoog. Maar ik denk dat je wel eens gelijk kan hebben over het totale verbruik, bij ons in huis zijn er momenteel drie pc's in gebruik. Allemaal zijn ze als het goed is zuiniger dan die van mij, maar als huishouden komen wij dus wel ruim boven die 100 W uit. En waar haal je een miljoen huishoudens vandaan? Nederland heeft bijna 17 miljoen inwoners, als die verdeelt zijn over een miljoen huishoudens wonen we allemaal met z'n zeventienen, en dat is duidelijk niet het geval, 5 miljoen is realistischer. Ook grappig , ik heb in deze ruimte in totaal 11+4+3 = 18 W aan led verlichting. En mensen zeuren constant dat ik het licht aan laat staan, nou ben ik geen voorstander van onnodige verlichting (ik vergeet het gewoon, en heb al verschillende keren overwogen om met domotica te beginnen als oplossing), maar mijn pc meter heeft duidelijk aan dat het licht uitzetten niet erg veel helpt. En je hoeft niet iedere keer dat je weg gaat je PC af te sluiten, als je een goed functionerende pc hebt ben je binnen een paar seconden wakker uit S3 standby, en dan is het verbruik van mijn zooitje (plus de twee monitoren in standby) 6 a 7 W. Voor mijn pc is dat een besparing van 97%, als je iets minder slurpende hardware hebt zal het verschil minder zijn.