Joop

Na dat waterkanon ga ik nog harder actievoeren voor het klimaat

  •  
15-03-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2528 keer bekeken
  •  
ANP-464741001

In mijn SP-tijd heb ik vele demonstraties meegemaakt, gezien en ook een aantal (mede)georganiseerd. Demonstraties en/of acties rondom de zorg, huren, OV, kernenergie, schaliegas en de politie. Lokaal, provinciaal en landelijk. Allemaal vreedzaam en aangekondigd en volgens de 'regeltjes'. Behalve dan die ene keer in Middelburg. Als Zeeuws Statenlid hebben ik samen met de fractie en vele anderen de Spoorbrug geblokkeerd om aandacht te vragen voor de onveilige situaties voor fietser en voetgangers door onder andere autoverkeer. En dat heeft (samen met andere acties) ervoor gezorgd dat de brug nu alleen nog voor langzaam verkeer toegankelijk is geworden. Dit was mijn eerste echte burgerlijke ongehoorzaamheidsactie. 'Natuurlijk' stond ik erbij op de voorste rij en nog wel in het midden…..met een autobumper tegen mijn knieën. En wat voelde al die acties en demo’s goed!

Ik volg Extinction Rebellion (XR) al een tijdje. Via alle soorten media. Blikken soep en/of verf leeggieten, vastlijmen aan schilderijen of talkshowtafels, mijn activistische hart maakte er vreugdesprongetjes bij. In tegenstelling tot bij andere personen (in mijn omgeving 😉). Deze op het randje en controversiële manier van vreedzaam aandacht vragen, actievoeren voor een goede zaak sprak en spreekt mij enorm aan. Net als de blokkades van bijvoorbeeld de A12 of bankgebouwen. Burgerlijke ongehoorzaamheid in optima forma uitgevoerd. Want het blijkt nodig! Polderen is niet meer van toepassing als het gaat over klimaatzaken. Het is geen 5 voor 12 meer maar 5 seconden voor 12.

Een eerste soort van live kennismaking met de klimaatrebellen was via een Instagram livestream toen heel veel mensen op een terrein met dure privévliegtuigen aan het protesteren waren. Velen hadden zich op diverse manieren vastgeketend aan de toestellen en anderen waren op het terrein aan het rondfietsen. Wat een geweldig gezicht! En wat een mooie energie spatte er van mijn scherm af.

Mijn belangstelling en interesse waren helemaal wakker geworden. 28 januari 2023 was er de vijfde A12 blokkade, bij Den Haag. Ook deze heb ik via Instagram live gevolgd. Wat had ik daar al graag bij gezeten in die tunnelbak. Het moment dat ik zeker wist dat ik er een volgende keer bij wilde zijn was nadat ik het boek ‘Rebelleren voor het leven’ van Rozemarijn van het Einde uitgelezen had. Mijn activisme was weer helemaal opgeschud. Wat een power en mentale energie straalt en draagt zij, als dominee, uit.

11 maart 2023, iets voor 12 uur schalt er door het Haagse bos: "What do we want!! Climate justice! When? NOW!!" en van diverse kanten stromen lange rijen mensen de A12 op. Marelle en ik, wij liepen daar tussen... En wat een dag was dat. Een onvergetelijke minuut stilte, zo stil dat je een vlieg een scheet kon horen laten. Diverse sprekers die je tot op het bot raakten. Leuzen, toeters, trommels, pannen(deksels), op (kli)maat herschreven liedjes en vooral vreedzame saamhorigheid, kenmerken deze middag.

Wij waren al vertrokken toen om een uur of vijf de politie het bevel kreeg om tot ontruiming over te gaan. Buiten alle proporties werd er met een 'nevelstraal' uit nota bene een Duits waterkanon op de vreedzame activisten gespoten. En ook op de mensen die buiten de blokkade aanwezig waren (de rest van het verloop is elders uitvoerig terug te vinden). Met ontzetting zagen wij in de trein deze beelden. Het tegengestelde is hier mee bereikt……de volgde blokkade zijn wij er zeker weer bij… en dan tot het einde!! En ik vermoed dat wij niet de enige zijn die er zo over denken…….

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (71)

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 mrt. 2023 - 3:31

Het probleem is dat de zogenaamde vergroening van energie gewoon een verdere manier is om weer andere natuur om zeep te helpen. A new industrial revolution is happening but what will become of our forests? https://youtu.be/TmDR9U7g3C0 Economische groei and een vrije markt van mensen inplaats van gelijkheid en sociale harmonie en behoud en zorg voor de natuur.

Fromspace
Fromspace15 mrt. 2023 - 19:21

“ Wij waren al vertrokken toen om een uur of vijf de politie het bevel kreeg om tot ontruiming over te gaan. Buiten alle proporties” Buiten alle proporties? De demonstratie op de a12 was verboden, maar mocht wel op een andere plek. Het demonstratierecht kon dus worden uitgeoefend. Uiteindelijk werd het toch een aantal uur gedoogd. Vervolgen werd er ruim van de voren aangekondigd dat de a12 ivm donkerheid om 17u zou worden ontruimd. Herhaaldelijk is dat omgeroepen. Ook persoonlijk, omdat er kinderen waren. Herhaaldeijk is er omgeroepen. Vervolgens is de watergooier ingezet, maar wel op de lichtste stand. Om 17u zou het schemer worden en dat is gevaarlijk op de a12. Maar tegelijkertijd is de brandweer gevraagd om te zorgen voor omkleedruimten en om te drogen. Want de politie wilde niet dat de demonstranten met natte kleding in de trein zou zitten. In het buitenland kunnen ze dit niet geloven. En dan is het buiten alle Proporties?

1 Reactie
Ouru
Ouru16 mrt. 2023 - 9:56

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Sententia
Sententia15 mrt. 2023 - 15:34

Wow, jij maakt nog eens wat mee zeg! Ik wilde vanmorgen stemmen, maar de stembiljetten waren nog niet aangekomen. Hilariteit alom! De grappen waren echt niet van de lucht. Overdag heb ik gewoon gewerkt, dat ging gewoon zijn gangetje, niks bijzonders eigenlijk. Nu zit ik de schone was op te vouwen en dit bericht te typen, want ik voelde me helemaal geïnspireerd door jouw spannende verhaal. Straks moet ik nog koken, maar ik weet nog niet was, lastig hoor. Anyhow, tot gauw! Groetjes, Sententia

DaanOuwens
DaanOuwens15 mrt. 2023 - 15:15

Prima verhaal en gewoon doen. Ik ga daar zelf niet staan. Ik ben te opvliegend vrees ik. Maar ik vind goed dat mensen de motivatie kunnen opbrengen om dat wel te doen. Ik vind het overtreden van de wetten en regels niet zo relevant. De actievoerders staan daar te protesteren omdat de overheid de wetten regels niet naleeft. Dat actievoerders zich vervolgens niet aan de wet houden is daar een logische consequentie van. Mooi verhaal, ik ga toch eens nadenken hoe ik wel een zinnige bijdrage kan leveren. In ieder geval wens ik deze mensen heel veel succes.

JanVG2
JanVG215 mrt. 2023 - 14:14

Dat mensen instaan voor hun menig, soms zelfs tegen de regels van de gemeenschap in .. prima. Maar dan moet je niet gaan "huilen" als de gemeenschap die regels gaat handhaven en jou daarbij behinderd in je "ongehoorzaam " zijn. Daarover klagen is kinderachtig. Verder is - zoals al velen gezegd hebben - de verwijzing naar het DUITSE waterkanon een klassiek voorbeeld van "guilt by association" ... Een groot voordbeeld voor hen die die rhetorische truc gebruiken is Goebbels .. (zie, nou doe ik het ook en bij jij het slachtoffer? Is dat leuk of overtuigend? Absoluut niet. Dus hou je bij de inhoud en ga geen dubieuze trucjes gebruiken om je zaak te bepleiten.) Kortom, als je de wet overtreedt, wordt je daarvoor door de staat ter verantwoording geroepen. Als je zo wilt protesteren, weet je dat DAT de consequentie is. Erger nog, dat is juist wat je wilt, want dat levert extra veel media-aandacht op. Als er geen aandacht was geweest, had men de snelweg niet geblokkeerd. Kortom, wees blij dat je kreeg waarom je vroeg. Wellicht krijg je ook je inhoudelijke doel, wellicht niet. Dat hangt voor een groot deel af of de meerderheid van de bevolking het met je eens is of niet. Dat noemen we democratie.

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens15 mrt. 2023 - 20:52

@ JanVG2 Jij schrijft: .. verwijzing naar het DUITSE waterkanon een klassiek voorbeeld van "guilt by association" ... Een groot voordbeeld voor hen die die rhetorische truc gebruiken is Goebbels .. (zie, nou doe ik het ook en bij jij het slachtoffer? Is dat leuk of overtuigend? Absoluut niet. Wat jij doet is blijkbaar de aanpak van Goebbels toepassen waar je veel in ziet in de zin van het beoogde resultaat. Waar je niet aan hebt gedacht is jezelf af te vragen waarom daar een Duits waterkanon staat. Was de politie het al van plan om mensen nat te spuiten? Of rijdt dat ding op autobahn snelheid naar Den Haag? Wat Goebbels vaak deed was mensen zaken in hun schoenen schuiven. En dat is precies wat jij hier doet. en: Dat hangt voor een groot deel af of de meerderheid van de bevolking het met je eens is of niet. Dat noemen we democratie. Ook jouw beeld van een democratie is niet erg ontwikkeld. Wat jij schetst is de dictatuur van de meerderheid. Dat heeft met een democratie niets te maken. In een democratie vragen mensen zich af hoe je met elkaar kan samenwerken en samenleven. Maar ook dat is kennelijk niet jouw zorg. Dus welk motief zouden mensen met een minderheidstandpunt nog kunnen hebben om met jou in één samenleving te leven? Ik kan eigenlijk niets bedenken. Volgens mij is er volgens jouw normen geen sprake van een democratie.

JanVG2
JanVG215 mrt. 2023 - 21:18

@Daan " In een democratie vragen mensen zich af hoe je met elkaar kan samenwerken en samenleven. " helemaal mee eens. Dus dat de ongehoorzamen per definitie hun zin krijgen is niet zeker. Ze zullen met anderen moeten samenwerken en samenleven. En als veel van die anderen tot andere compromissen komen zullen die ongehoorzamen uiteeindelijk met die anderen moeten samenleven en samenwerken. (NB: in nederland hebben veel minderheden gehad die uiteindelijk niet hun zin kregen, hoewel ze soms wel het beleid hebben bijgestuurd, maar niet helemaal hebben ovvergenomen.) Of heeft die minderheid per definitie gelijk en mag de rest alleen ja knikken?

DaanOuwens
DaanOuwens16 mrt. 2023 - 6:43

@ JanVG2 Jij schrijft: En als veel van die anderen tot andere compromissen komen zullen die ongehoorzamen uiteeindelijk met die anderen moeten samenleven en samenwerken. Daar moet je maar eens wat langer over nadenken. Want dat gebeurd namelijk niet. Dan krijg je een samenleving waar cohesie sterk afneemt, solidariteit ook en mensen tegenover elkaar staan. Dus jouw manier van denken leidt tot een samenleving die langzaam uiteenvalt. Dus ja, je moet minderheden hun zin geven.

DaanOuwens
DaanOuwens16 mrt. 2023 - 7:17

@ JanVG2 Wat is nog vergeet is dat je de schrijver uitgebreid met Goebbels vergeleek. Dat is blijkbaar de manier waarop jij kijkt naar opvattingen die jou niet bevallen. Die wens tot samenleven en samenwerken die jij uitspreekt moet ook niet te serieus genomen worden. .

Frank Koopmans
Frank Koopmans15 mrt. 2023 - 13:57

Deze meneer heeft duidelijk zijn roeping gevonden. Schoppen tegen de gevestigde orde tot de adrenaline je uit de oren spuit. Actievoeren, het verdienmodel voor de afvalligen in de maatschappij. Je zou bijna vergeten, dat een opwarmend klimaat weinig reden tot gejubel geeft. Al helemaal niet voor iemand die met twee kinderen en twee honden zelf een flinke ecologische voetafdruk achterlaat.

2 Reacties
Adaestuo
Adaestuo15 mrt. 2023 - 16:47

@Frank Koopmans 15 mrt. 2023 - 14:57 Jij bent zelf een vurig zwaar overtuigde, antinatalist?

LaBou
LaBou 15 mrt. 2023 - 17:34

En nu net zo'n verhaal over de boeren.

Olav Meijer
Olav Meijer15 mrt. 2023 - 13:57

Leuk, meeslepend verhaal. Hm, de "SP-tijd" van de schrijver is dus voorbij?(Ik zit in hetzelfde schuitje....., waarin we verder varen). Hij heeft er gelijk in dat acties van "burgerlijke ongehoorzaamheid" (dat is nu eenmaal de ingeburgerde term) tegenwoordig meer dan ooit geboden zijn. Voor zover mijn omstandigheden dat toelaten, wil ik meedoen, geïnspireerd door dit verhaal.

Boekhoudster
Boekhoudster15 mrt. 2023 - 13:41

Mijn man was dienstweigeraar, was wereldburger, lid van de PSP en ja, wij hebben ook gedemonstreerd. Tegen oorlog, kernwapens, oorlog in Vietnam, Johnson etc. En als ik nu om mij heen kijk moet ik, helaas, de conclusie trekken dat het weinig zin heeft gehad. Wij vinden ook dat wij zuinig om moeten gaan met de fossiele brandstoffen, zo ook met water. Ik hoop dat er geen kostbaar drinkwater ingezet is bij deze demonstratie en dat bij een eventueel volgend gebruik slootwater gespoten wordt.

2 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa15 mrt. 2023 - 16:22

En als ik nu om mij heen kijk moet ik, helaas, de conclusie trekken dat het weinig zin heeft gehad. Je weet niet precies in hoeverre je demonstraties zin gehad hebben. Zoiets valt niet te meten, te overzien.

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 mrt. 2023 - 3:33

Het heeft toen zeker wel zin gehad. Er kwam veel goeds uit en dat duurde best een tijd. Alleen, na jou tijd is de boot gekaapt. Dus we moeten weer.

RoepToeter
RoepToeter15 mrt. 2023 - 12:43

''Allemaal vreedzaam en aangekondigd en volgens de 'regeltjes'. Behalve dan die ene keer in Middelburg. Als Zeeuws Statenlid hebben ik samen met de fractie en vele anderen de Spoorbrug geblokkeerd om aandacht te vragen voor de onveilige situaties voor fietser en voetgangers door onder andere autoverkeer.'' Sinds wanneer is er een spoorbrug in Middelburg? Mooi dat deze beroeps querulant de SP verlaten heeft. Volgende keer beter aankondigen als PvdDer. https://www.bndestem.nl/tholen/na-depressie-en-burn-out-maakt-ex-sper-roland-van-tilborg-nieuwe-start-bij-partij-voor-de-dieren~abf4c74a/

2 Reacties
Roland van Tilborg
Roland van Tilborg15 mrt. 2023 - 13:56

Dank je voor de reactie. Klopt dat er geen Spoorstraat is in Middelburg, scherp opgelet. Dat moet natuurlijk Stationsbrug (Stationsstraat) zijn :). En zet bij een dergelijke reactie ook je echte naam erbij. Net zo fair, toch?

LaBou
LaBou 15 mrt. 2023 - 17:36

Kees kijkt wel link uit. Dan weet iedereen wie die rare snijboon is die hier regelmaat van zich laat horen.

Rob12342
Rob1234215 mrt. 2023 - 12:30

eigenlijk te gek voor woorden dat jullie daar de hele dag konden bivakkeren. Een snelweg bezetten is verboden. Dat waterkanon had ook een echte straal kunnen doen ipv te nevelen met een brandweerauto ernaast om jullie van handdoeken te kunnen voorzien(sic). Als je daarmee geassocieerd wil worden heb je toch niet echt een actiehart.

2 Reacties
BrotherV
BrotherV15 mrt. 2023 - 20:22

Jij weet niet waarover je praat. Die mensen zetten lijf en leden in om te zorgen dat de regering de wetenschappelijke waarschuwingen serieus gaat nemen. jij bent een van die imbecielen uit don't look up.

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 mrt. 2023 - 23:08

Daar klopt geen enkele regel van. Protesten zijn niet gek. Gemeen en gevaarlijk protesten opbreken is niet geoorloofd. Mensen die voor nodige actie gaan doen uiteraard aan zulke actie mee.

Yun99
Yun9915 mrt. 2023 - 12:09

Bovenstaande opinie is een leuk enthousiasmerend verhaal, maar ook weinig beschouwend over wat nu effectief actievoeren is. Hier is mijn snelle poging: Punt 1: Het belangrijkste is de _inhoud_: de subsidies voor de fossiele industrie en het gebrek aan de noodzakelijke maatregelen tegen klimaatverandering, en daar heeft XR gewoon helemaal gelijk. Punt 2: Gegeven dat er actie gevoerd moet worden vanwege Punt 1, wat is de beste _tactiek_? XR had hier op het Malieveld kunnen demonstreren, maar zulke protesten zijn redelijk eenvoudig te negeren door de politiek. De A12 blokkade is in die zin veel succesvoller geweest. De inzet van klassieke muziek was ook goed: dat benadrukt dat het geen protest was van relschoppers. Het nadeel is dat tegenstanders zich kunnen richten op de tactiek alleen. Dit zag je bijvoorbeeld aan Rutte in één van de meest recente debatten: hij sprong meteen bovenop de (irrelevante) 700 aanhoudingen van (geweldloze) demonstranten en kon zo Punt 1 negeren. Ik denk dat XR op de goede weg zit met deze protesten. Ze kan hiermee doorgaan zolang er sympathie blijft bij het grote publiek en er geen slachtoffers vallen door, bijvoorbeeld, het blokkeren van een ambulance.

2 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer15 mrt. 2023 - 14:19

@ Yun99: Helemaal mee eens.

Miss Piggy
Miss Piggy15 mrt. 2023 - 16:21

"De inzet van klassieke muziek was ook goed: dat benadrukt dat het geen protest was van relschoppers." Ah, daar had niet eens bij stilgestaan. Maar idd, bij toeval eens beland bij een Antifa protest. En daar speelde een rauwe punkband en 1 ouderwetse singer/songwriter met jaren 60 aandoende protestliedjes. Het kwam nostalgisch over, maar ook wat aandoenlijk. Bij Klassiek heb je toch meer een idee van een net, gestudeerd publiek (en ja, dat is een ontzettend vooroordeel).

Haz
Haz15 mrt. 2023 - 12:00

Het tegenovergestelde werd bereikt staat er. Was je er dan de volgende keer niet bij geweest als het waterkanon niet was ingezet?

Jozias2
Jozias215 mrt. 2023 - 11:46

Nu werd de waterwerper pas ingezet na 5 uur faciliteren en na tig keer waarschuwen en vorderen. Het benevelen lijkt me juist heel proportioneel na het vriendelijk vragen en het vorderen voordat er mensen aangehouden en weggesleept zouden worden. En na hoeveel tijd zou de politie wel in mogen grijpen bij een strafbare blokkade? Dus niet na 5 uur volgens u, de volgende dag? De volgende week? Of bleven ze langer zitten dan gepland omdat men wilde wachten totdat de politie ingreep? U bent kennelijk heel begaan met de doelen van XR maar niet zo begaan dat u tot het einde gebleven bent?

4 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers16 mrt. 2023 - 3:35

Dat ligt er aan proportioneel tov wat? Wat formuliertjes, dan zeker. Maar de vernietiging van de aarde? Uiteraard totaal niet.

Jozias2
Jozias216 mrt. 2023 - 17:28

@paul. Gelukkig speelt het doel van een demonstratie of blokkade geen enkele rol bij het bepalen van de proportionaliteit van het politieoptreden. Proportioneel moet worden afgezet tov het te bereiken doel.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 mrt. 2023 - 0:21

En dat is weer proportioneel afgezet tov bredere zaken, enz. Algemeen goed en zo. Anders zeg je alleen maar we doen wat we willen omdat we het kunnen, Pangloss. Pangloss kan op zich dienaar zijn van Putin. Maakt niet uit.

Jozias2
Jozias217 mrt. 2023 - 10:46

@paul Nee het optreden van de politie en zeker geweldsgebruik moet proportioneel en subsidiair zijn. Het bevoegd gezag in deze de burgemeester bepaald daarbij ook de tolerantie grenzen. Het maakt daarbij niet uit of XR demonstreert of pegida of de huisvrouwenbeweging uit Emmen.

TanteJuut
TanteJuut15 mrt. 2023 - 11:35

Naast 'klassiek' actievoeren moet er ook meer aandacht komen voor 'modern' actievoeren. Beïnvloeding van de publieke opinie gebeurt vooral via de media en de sociale media. Dus laat van je horen op meerdere plekken en platformen. Verlaat nu eens die vertrouwde bubbel. Luister naar je tegenstanders, geef ze weerwoord & probeer medestanders te overtuigen. Doseer de taal van woede/humor/redelijkheid op de juiste momenten. En laat vooral zien dat je leeft naar je morele kompas. Wees geen intimidator of bedreiger. Dan ben je af.

7 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk15 mrt. 2023 - 16:07

Nou dan zijn ze bij mij al lang af.

DaanOuwens
DaanOuwens15 mrt. 2023 - 16:48

@ TanteJuut Jij schrijft: Verlaat nu eens die vertrouwde bubbel. Luister naar je tegenstanders, geef ze weerwoord & probeer medestanders te overtuigen. Zoals op deze site, daar krijgen tegenstanders weerwoord. En soms probeert men die te overtuigen. Medestanders hoef je niet te overtuigen. Het punt is dat jouw betoog niet correct is. Juist een site als Joop laat zien, omdat hier wel ruimte is voor vrijwel alle tegenstelde meningen, dat overtuigend kansloos is. Elders worden het tegengeluid weg gecensureerd. Je advies gaat uit van een soort ideaal beeld dat nergens in de Nederlandse samenleving bestaat. Je kan ook geen enkel voorbeeld geven van iemand die in alle redelijkheid is overtuigd. Dat beweer ik uit de losse pols omdat ik ervan uit ga dat jij een dergelijk voorbeeld niet oprecht kan geven. Ik heb het in vele jaren Joop nog nooit gezien. Dus zijn deze acties noodzakelijk. Het creëren van overlast is een actievorm waarmee succes geboekt kan worden. Dat laten de boeren heel goed zien. Lak hebben aan regels levert succes op. En voor de boeren leverde het zelf een politie reactie op die eerder gezien kan worden als instemming met het boeren protest dan het handhaven van de openbare orde. Dus ook vanuit dat perspectief gezien is jouw advies weinig realistisch.

TanteJuut
TanteJuut15 mrt. 2023 - 18:03

@ DaanOuwens 'Juist een site als Joop laat zien, omdat hier wel ruimte is voor vrijwel alle tegenstelde meningen, dat overtuigend kansloos is. Elders worden het tegengeluid weg gecensureerd' Ik post op diverse andere platforms en onderschrijf uw mening niet. Joop en bijvoorbeeld Nu.nl screenen de posts strikter (en ook vooraf) dan diverse andere platforms. Noem het huisregels toepassen, maar ik zie dit echt anders. 'Het punt is dat jouw betoog niet correct is. Je kan ook geen enkel voorbeeld geven van iemand die in alle redelijkheid is overtuigd. Dat beweer ik uit de losse pols omdat ik ervan uit ga dat jij een dergelijk voorbeeld niet oprecht kan geven' Dat mijn betoog niet 'correct' is in uw ogen, is uw woordkeuze. Ik heb op meerdere platformen mensen regelmatig horen zeggen dat ik ze een spiegel heb voorgehouden. Puur anekdotisch, maar niet minder waardevol of 'oprecht'. Je schrijft niet alleen om tegenwicht te bieden aan de 'tegenstanders', maar ook om de 'meelezers' te bereiken met je mening. 'Lak hebben aan regels levert succes op. Dus ook vanuit dat perspectief gezien is jouw advies weinig realistisch.' Zeker waar. En dat onderschrijf ik in de eerste zin van mijn originele post. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Dat u mijn advies niet realistisch vindt zegt meer iets over uw overtuigingen, hoe je een doel moet bereiken. Prima. Ik blijf erbij dat actief zijn op meerdere platformen en verschillende stijlen toepassen ook belangrijk is.

DaanOuwens
DaanOuwens15 mrt. 2023 - 21:40

@ TanteJuut Jij schrijft: Noem het huisregels toepassen, maar ik zie dit echt anders. Interessant. Welke fora passen deze huisregels dan niet toe? En wordt de discussie daar dan beter van? En: Ik heb op meerdere platformen mensen regelmatig horen zeggen dat ik ze een spiegel heb voorgehouden Vertel. Ik kan mij daar gezien deze bijdrage van je weinig bij voorstellen. Er zit namelijk geen enkel spiegelend aspect in. Doe eens een voorbeeld. En: Ik blijf erbij dat actief zijn op meerdere platformen en verschillende stijlen toepassen ook belangrijk is. In je eerste post beweerde je iets anders. Er moet aandacht komen voor 'modern' actievoeren. Met name de woorden 'klassiek' en 'modern' suggereren een verschil in effectiviteit. En het feit dat je daarop niet terugkomt mede gezien het succes van de boeren roept bij mij de vraag op of je die boeren ook zou suggereren een groot deel van hun energie te verleggen naar het digitale front. Dat zou immers de overlast die deze groep bezorgt sterk terug brengen. Kortom ik vind jouw reactie niet erg helder. Ik denk met een mooie kluit het riet ingestuurd te worden. Dat mag, maar dat roept wel vragen op.

TanteJuut
TanteJuut16 mrt. 2023 - 8:31

@Daan Je leest niet goed en je vult veel voor mij in. Ik spreek geen seconde over boeren bijvoorbeeld. Ik suggereer geen verschil in in effectiviteit, maar een uitbreiding in het palet van actievoeren (online) en opkomen voor je idealen. Het doel (klimaat) is het waard om op meerdere manieren actie te voeren. Dat is wat ik zeg.

DaanOuwens
DaanOuwens16 mrt. 2023 - 12:49

@ TanteJuut Jij schrijft: Ik spreek geen seconde over boeren bijvoorbeeld. Maar ik wel omdat ik maar even gelijk naar andere effectieve actievormen kijk. En dan zijn er voorbeelden van acties die veel confronterender waren. Namelijk die van de boeren. En dus stel ik de vraag zou jij die boeren dezelfde suggestie doen? Een logische vraag gezien jouw tekst die ik prima heb gelezen. En ik vroeg je ook welke sites volgens jouw ruimte boden aan dat succesvolle spiegelen. Ik lees jouw teksten dus prima, maar jij die van mij niet. Of heb je geen antwoord op mijn vragen? Of wil je die antwoorden niet geven?

TanteJuut
TanteJuut16 mrt. 2023 - 13:09

@Daan, Nee, je leest niet prima. Je vindt dat je prima leest. En dat is niet correct. En je opmerkingen en vragen (een whataboutism en een stropopredenering) heb ik al reeds beantwoord. Daar moet je het maar mee doen, Daan.

Miss Piggy
Miss Piggy15 mrt. 2023 - 11:02

'Buiten alle proporties' Kom op, zeg. Alsof de actievoerders met hoge druk spuit, traangas en rubberen kogels daar zijn verjaagd. Je hebt de hele middag de A12 kunnen bezetten, wat illegaal was. Daar val ik ook niet over, actievoeren mag (en moet) een beetje steken. Maar op een gegeven moment is het ook wel afgelopen. Wat had er dan moeten gebeuren? Politie moeten gedogen dat de A12 de hele nacht dicht bleef? Ze hebben het prima opgelost, met een koude douche én brandweer die klaar stond met eerste hulp en tenten.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk15 mrt. 2023 - 16:08

Kortom, ze moeten niet klagen dat ze met zachte handschoenen zijn aangepakt.

PGS
PGS15 mrt. 2023 - 10:42

Leuk stukje om te lezen waarom iemand wat gaat doen. Echter: ik zie de relevantie van het vermelden dat het waterkanon van Duits makelijk is, totaal niet. Wij zijn ten slotte toch 80 jaar verder in de tijd gekomen. Maar hoe je het went of keert: mensen op een snelweg is verboden. Ongeacht wie het zijn. Dus dat is niet op het randje maar over het randje.

AltijdRechtsHouden
AltijdRechtsHouden15 mrt. 2023 - 10:33

Stiekem ook nog even melden dat het nota bene een Duits waterkanon was ... Wilde je suggereren dat de politie nazi's zijn? En oh tjonge, wat een ontzetting als je vriendjes worden verwijderd omdat ze niet van de snelweg af willen, terwijl ze dat vele keren (en dus veel te soft) is opgedragen. Als je een volgende keer daar expres weer blijft zitten hoop ik dat je een goed pak slaag van de ME krijgt. Acht miljard mensen op deze aardkloot ... extinction my ass.

6 Reacties
Roland van Tilborg
Roland van Tilborg15 mrt. 2023 - 13:37

Het voertuig kwam nou eenmaal niet uit een ander land dan Duitsland.

Roland van Tilborg
Roland van Tilborg15 mrt. 2023 - 13:41

Het voertuig kwam nou eenmaal niet uit een ander land dan Duitsland.

Olav Meijer
Olav Meijer15 mrt. 2023 - 14:16

Doordat je niet inziet dat de goede weg naar links afbuigt, vlieg je volledig rechts uit de bocht. Sneu.

AltijdRechtsHouden
AltijdRechtsHouden15 mrt. 2023 - 14:21

Roland, schei uit. Dat het water kanon "nota bene uit Duitsland" komt staat er heel bewust, om iets te suggereren.

AltijdRechtsHouden
AltijdRechtsHouden15 mrt. 2023 - 14:24

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Sententia
Sententia15 mrt. 2023 - 15:48

Grappig, ik legde dat verband met Nazi's niet onmiddelijk. Ik dacht in eerste instantie aan Duitse degelijkheid, kwaliteit., kortom een deugdelijk gereedschap om zelfingenomen, eigenwijze donderstenen mee van de weg te spuiten.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst15 mrt. 2023 - 10:02

Wat is er mis met een Duits waterkanon?

2 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer15 mrt. 2023 - 14:14

Sehr erachteter Herr Pabst, Wir wollen keine Konfontation mit "Polizei", aber "politie". Bei uns ist alles besser, nicht?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk15 mrt. 2023 - 16:11

"Wat is er mis met een Duits waterkanon? " Niets toch. Duitse degelijkheid.

MG1968-2
MG1968-215 mrt. 2023 - 9:54

Het is het aloude dilemma van degene die probeert te handhaven: op het moment dat de acties die gericht zijn op het handhaven niet meer uit te leggen zijn, een doel dienen of überhaupt in verhouding staan ten opzichte het belang dat behartigd wordt waar tegen gehandhaafd wordt, versterkt te handhaving de actiebereidheid en de vasthoudendheid. Dit niet onderkennen heeft op meerdere plekken en momenten in de geschiedenis tot situaties geleid die in retrospectief niet zijn te duiden met polarisatie (wat immers alleen een kwalificatie is gedurende het proces) maar met logisch verzet waarbij het geweld van de handhavers geïnitieerd werd. En natuurlijk zet dat jou hakken in het zand. En geeft het jou de adrenaline . Terecht die adrenaline. Die afwezig zal zijn bij de handhavers als ze je wel benaderen maar dat doen tegen beter weten in.

Zandb
Zandb15 mrt. 2023 - 9:53

Nou, "op het randje", over het randje zult u bedoelen. Een snelweg blokkeren is nou eenmaal verboden! Op zich is voor dat "over het randje" wel wat te zeggen want zonder geweld is per slot van rekening zeker uit te leggen als zeer vreedzaam. Als u dan ook maar de eventuele negatieve gevolgen wilt accepteren.

17 Reacties
MG1968-2
MG1968-215 mrt. 2023 - 10:02

"Nou, "op het randje", over het randje zult u bedoelen. Een snelweg blokkeren is nou eenmaal verboden! " Wat begrijp je niet aan burgerlijk ongehoorzaam als legitiem middel? Is het dat nooit beste Gerrit? Of in witrusland wel ('nou eenmaal verboden') maar in nederland niet ('nou eenmaal verboden')? Wanneer dan wel? "Op zich is voor dat "over het randje" wel wat te zeggen want zonder geweld is per slot van rekening zeker uit te leggen als zeer vreedzaam. Als u dan ook maar de eventuele negatieve gevolgen wilt accepteren." Zijn die negatieve gevolgen dan de door de handhavers geïnitieerd geweld datgene wat je bedoeld met te accepteren? Want dan pleit je voor burgeroorlog als logisch/te accepteren gevolg van geweldloos protest.

FelixFlex
FelixFlex15 mrt. 2023 - 11:10

Precies, het blokkeren van een snelweg is strafbaar. De politie heeft een aantal keren gevraagd en gewaarschuwd en vervolgens het waterkanon ingezet. Niets mis mee. Waar wel wat mis mee is: de enorme puinhoop die 'klimaat' activisten hebben achtergelaten: spandoeken, afval etc. en het gebruik van milieubelastende verf om leuzen op muren te kalken.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk15 mrt. 2023 - 11:38

"Als u dan ook maar de eventuele negatieve gevolgen wilt accepteren." Maar dat willen ze niet accepteren.

Jozias2
Jozias215 mrt. 2023 - 13:26

@mg Wie gaat dan bepalen wat een legitiem middel is? Welke belangen worden daarbij meegewogen? De boer die met een shovel de blokkade er uit reed vond dat denk ik ook een legitiem middel.

Olav Meijer
Olav Meijer15 mrt. 2023 - 14:02

@ zandb: [Als u dan ook maar de eventuele negatieve gevolgen wilt accepteren.] Dat is vanouds juist een essentieel element van burgerlijke ongehoorzaamheidsacties, zandb. Met dit soort acties sta je voor een principieel doel, en laat je je niet afschrikken door mogelijke consequenties. Integendeel, soms is een pleidooi voor een rechter extra meegenomen. (Zelf heb ik diverse malen voor de strafrechter gestaan).

Olav Meijer
Olav Meijer15 mrt. 2023 - 14:06

@ IkHebAltijdGelijk: [Maar dat willen ze niet accepteren.] Je hebt geen benul, en minder gelijk dan ooit. Bij "burgerlijke ongehoorzaamheid" behoort altijd acceptatie van de consequenties, inclusief eventuele strafvervolging.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk15 mrt. 2023 - 14:16

"Je hebt geen benul, en minder gelijk dan ooit. Bij "burgerlijke ongehoorzaamheid" behoort altijd acceptatie van de consequenties, inclusief eventuele strafvervolging. " Oh, heet tegen de wet handelen tegenwoordig eufemistisch burgelijke ongehoorzaamheid. De nieuwsberichten waren anders niet van de lucht over de klachten dat de politie de demonstranten met een waterkanon nat spoot en dat ze dat niet leuk vonden. Nee, ze willen het gewoon niet accepteren dat ze tegen de wet handelden. De conclusie blijft staan, ze wilden de gevolgen niet accepteren.

Zandb
Zandb15 mrt. 2023 - 15:34

MG Ik begrijp van u dat het overvallen van een bank, als een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid, legitiem is. Gelijk Praten voor een ander, dat gaat mij te veel ver. U hebt daar helaas geen problemen mee. Verder is het maar de vraag of het inzetten van een waterkanon in dit geval een gevolg is, wat je zou moeten accepteren. Het lijkt er meer op, dat dit ingezet is om een nodeloos lesje te leren. (Nodeloos, omdat ieder die aan die actie meedeed wist dat die iets deed wat niet mag. Maar dat betekent nog niet dat je je aan de grillen van de politie moet overgeven. De politie had, om het maar even uit te vergroten, ook met scherp kunnen schieten.) Olav Dat is precies hoe ik er over denk.

MG1968-2
MG1968-215 mrt. 2023 - 16:03

@jozias @zandb Nee. Ik stel een redelijke vraag. Wanneer is burgerlijke ongehoorzaamheid logisch en te accepteren deel van het protest. Door jullie antwoord op die vraag zetten jullie mij weg door defacto witrusland en rusland gelijk te geven in de manier waarop ze opereren. Is dat de bedoeling? Zijn jullie zo normloos? Probeer gewoon eens antwoord te geven op een redelijke vraag zonder er een karikatuur van te maken...

Jozias2
Jozias215 mrt. 2023 - 21:14

@mg Jij stelt dat burgerlijke ongehoorzaamheid een legitiem middel is. Dat heeft niets met wit Rusland te maken maar wel met de vraag wie dan gaat bepalen wat wel of niet legitiem is? Volgens mij hebben we dat in de wet geregeld. Als je dat overtreed is dat wellicht wel begrijpelijk maar het is niet zo dat je dan niet de consequenties daarvan hoeft te dragen. Als het doel zo belangrijk is dan moet je de consequenties aanvaarden en niet de wet overtreden en vinden dat er niets aan gedaan mag worden.

Zandb
Zandb16 mrt. 2023 - 6:41

MG Een snelweg blokkeren - en daar heb ik het hier over - is nou eenmaal iets compleet anders dan een actie als die van Rosa Parks of een staking of een blokkeren van het transport van kernafval. Voorts is Nederland is een heel ander land dan Wit-Rusland. Dus uw zogenaamde 'vraag': "Wat begrijp je niet aan burgerlijk ongehoorzaam als legitiem middel?" is een vraag die u zichzelf maar moet stellen. U bent degene die niet begrijpt dat 'burgerlijke ongehoorzaamheid' in deze kwestie niet aan de orde is.

MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 7:20

@zandb Ik had dit niet verwacht, maar het is nu duidelijk waar je voor staat. Democratische methoden dictatoriaal willen inzetten maakt dat Nederland weliswaar afwijkt van wit Rusland maar dat dit ondanks degene is die zo denken als jou en niet dankzij. Het ga je goed.

MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 7:33

@jozias Wit-Rusland heeft ‘het’ ook bij wet geregeld, zoals Poetin dit ook heeft. En natuurlijk heb je de consequenties te nemen. Hier, daar. De vraag is of ze terecht zijn, proportioneel en of bij protesteren nou eenmaal een bepaalde mate van burgerlijke ongehoorzaamheid impliciet (en dus legitiem) is. Jij vind dit blijkbaar niet. Tenminste niet bij ER. De propietters kregen vrijwel vrijspel van je. Als knokploeg tegen de jou onwelgevallige demonstranten golden andere normen.

MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 7:40

@zandb Handig, vanuit je eigen normen en waarde bepalen wanneer iets anders is, leveren altijd de jou welgevallige gevolgtrekkingen op. Wat maakt ze anders? En welke consequenties heeft dat dan. Met je ‘zogenaamde’ toon je jezelf overigens in vol ornaat.

Jozias2
Jozias216 mrt. 2023 - 17:33

@mg Jij suggereert dat er een universeel beeld zou zijn wat wel of niet legitiem is. Dat is er niet. Als pro Pieters de wet overtreden dan moeten die zich ook voor hun daden verantwoorden. Ik heb nergens wat anders gezegd.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 mrt. 2023 - 0:24

Pangloss. De waarheid bestaat wel degenlijk buiten de hebbers van macht en hun instrumenten om. Jij suggereert dat als de regels zeggen dat 1 plus 1 drie is, dat we ons dan daaraan moeten houden.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 mrt. 2023 - 0:29

Zand, als het aan jou lag was er nog segregatie en konden vrouwen niet stemmen en waren vakbonden verboden.

Adaestuo
Adaestuo15 mrt. 2023 - 9:41

Nadat ik de beelden van die waterkanonnen waarmee compleet geweldloze activisten werden natgespoten had gezien heb ik me terstond aangemeld bij Extinction Rebellion.

3 Reacties
Rob12342
Rob1234215 mrt. 2023 - 13:55

Nou, daar zijn we echt blij mee! De volgende keer dan maar het waterkanon op spuiten ipv vernevelen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk15 mrt. 2023 - 15:56

"Nadat ik de beelden van die waterkanonnen waarmee compleet geweldloze activisten werden natgespoten had gezien heb ik me terstond aangemeld bij Extinction Rebellion. " Het is een misverstand dat de activisten geweldloos waren. Ze blokkeerden immers een openbare weg. Blokkeren staat gelijk aan geweld. Of waren de blokkeerfriezen ook geweldloos. De rechter dacht daar toen anders over.

DaanOuwens
DaanOuwens15 mrt. 2023 - 18:12

@ IkHebAltijdGelijk Jij schrijft: Blokkeren staat gelijk aan geweld. Of waren de blokkeerfriezen ook geweldloos. De rechter dacht daar toen anders over. De blokkerfriezen waren niet geweldloos omdat mensen in de bus bedreigd werden en omdat zij door de blokkade werden beperkt in het gebruiken van hun grondwettelijk rechts op demonstratie. Dus is het nu aan jou duidelijk te maken wie door deze blokkade werd bedreigd en welke grondrechten anderen werden ontnomen. Je hebt zoals altijd dus weer ongelijk.