Joop

Na dansen met Janssen nu Kerst koesteren met boosteren

  •  
05-12-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
175 keer bekeken
  •  
corona

© Afbeelding: geralt

Is het niet vanzelfsprekend en redelijk dat jongeren mogen verwachten dat ouderen aan hen het goede voorbeeld geven?
Het grootste probleem in de bestrijding van de coronapandemie in Nederland is vooral het niet massaal vrijwillig nakomen van inmiddels wetenschappelijk bewezen geadviseerde maatregelen om het besmettingsrisico zo klein mogelijk te houden. Zoals het dragen van mondmaskers, afstand houden, handen regelmatig wassen, ventileren en vooral het vermijden van drukte en teveel mensen bij elkaar in de publieke ruimte en in privé.
Het vrijwillig nakomen van deze vervelende en vrijheid inperkende maatregelen is een gedragsprobleem waar tot nu toe relatief weinig aandacht aan wordt geschonken. Terwijl je, als je het straatbeeld in Nederland volgt, toch opmerkelijke dingen kunt waarnemen die een grotere impact kunnen hebben op de bestrijding van corona dan de tweedeling tussen gevaccineerde en ongevaccineerde burgers. Veruit de grootste meerderheid is immers al gevaccineerd en de IC-afdelingen worden ook door gevaccineerde patiënten alweer druk bezocht.
De recente run van veel gevaccineerde ouderen om de boosterprik ergens snel te kunnen halen gaf een glashelder beeld van hetgeen ik hiervoor heb omschreven. Ouderen die in de rij stonden te wachten om, al dan niet met een mondkapje op hun kin of geheel af zonder altijd de vereiste afstand goed in acht te nemen, de extra beschermende prik te halen. Om straks weer ongestoord hun gang te kunnen gaan. Zoals bijvoorbeeld het bezoeken van hun kleinkinderen met de naderende Kerstdagen. Een voor kwetsbare ouderen gigantisch grote risicogroep als het om besmettingen gaat. Daar is wetenschappelijk bewijs uit het buitenland maar ook in Nederland genoeg voor aanwezig.
Als gevaccineerde en ongevaccineerde jongeren naar dit zeer egoïstische gedrag  van kwetsbare ouderen kijken en jongeren zelf in hun privé en in publieke sociale omgang zich zo verschrikkelijk veel moeten ontzeggen, wat kan je dan voor de toekomst verwachten over het effectief moeten naleven van deze basisregels? Is het niet vanzelfsprekend en redelijk dat jongeren mogen verwachten dat ouderen aan hen het goede voorbeeld geven?
We leven in een land dat het begrip (individuele) vrijheid zo centraal stelt in het tot nu toe gevoerde overheidsbeleid. Ook een land waar men wars is van gezag en autoriteit en waar het eigen IK belangrijker wordt geacht dan het gezamenlijk voor iets verantwoordelijk zijn. Deze karakteristieken geven aan dat voorbeeldgedrag van ouderen aan jongeren immens belangrijk kan zijn.
De feestdagen breken aan en dat is voor corona een uitgelezen moment om in deze onzichtbare oorlog fors toe te slaan. Met een vergroot onzichtbaar leger van een bekende besmettelijke variant en een nog veel besmettelijker geheim leger waar we nog te weinig van weten. Misschien blijkt straks het boosteren voor niets te zijn geweest en moeten we een nieuw te ontwikkelen vaccin tegen het geheime leger inzetten. Misschien ook niet.
Om gedupeerde sectoren, ondernemers en jongeren nog enig perspectief te kunnen bieden is het belangrijk om de huidige avond lockdown en inperkende maatregelen zo kort mogelijk te kunnen houden. Boosteren helpt daar een klein beetje mee als tenminste het boosteren niet opnieuw leidt tot voor coronabestrijding  onwenselijk gedrag waar de besmettingen alleen maar van zullen toenemen.
Het wetenschappelijk bewezen effectief bestrijdingsmiddel tegen het groeiende geheime leger van onze gezamenlijk vijand waarmee we in oorlog zijn is het door alle Nederlanders, jong en oud, gezond of met onderliggend lijden, gevaccineerd of ongevaccineerd het vrijwillig naleven van alle basisregels.
Ook al zal dat zorgen voor geheel andere feestdagen dat we normaliter gewend zijn. Maar is dat zo erg als men bedenkt dat we een oorlog tegen een oppermachtig onzichtbaar en geheim leger aan het voeren zijn?
Tot slot: wat is het feitelijke verschil in besmettingsrisico’s eigenlijk tussen dansen met Janssen en Kerst koesteren met boosteren?
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Ilse Tromp
Ilse Tromp6 dec. 2021 - 10:39

Was het maar zo simpel he? Alleen binnen je huishouden hoef je geen 1,5m afstand te houden....ja... en als je in je eentje een huishouden bent? Dan maar gewoon de komende jaren van iedereen 1,5m afstand houden? Ik ben het ermee eens dat sommigen er te makkelijk mee omgaan, maar het maar helemaal wegschrijven als egoïstisch gedrag vind ik ver gaan. Laat ik voorop stellen: voorzichtigheid is goed. Ik werk zelf in de zorg, laat mij bij elke snottebel braaf testen(en zoek dan zelf geen mensen op), draag een mondkapje overal waar dat moet op de juiste manier.... Houdt ik 1,5m afstand van mijn vrienden? Nee, sorry. Er is een grens in hoe lang je de 1,5m regel van mensen kunt verlangen. Misschien besef je je het niet, maar voor een groot deel van de mensen is het iets meer dan een "vervelende" maatregel: het gebrek aan fysiek en sociaal contact gaan mensen mentaal aan onderdoor. En ik kan daar over meepraten. Ik neem de pandemie uiterst serieus, maar niet ten koste van mijn eigen leven. Als dat dan als egoïstisch wordt gezien is dat maar zo.

2 Reacties
Hertog van Zouteveen
Hertog van Zouteveen6 dec. 2021 - 13:02

Helemaal mee eens. Het stoort mij dat mensen die zelf aan de diep menselijke behoefte van fysiek contact kunnen voldoen, omdat ze samenwonen en/of thuiswonende kinderen hebben, dat anderen willen ontzeggen (ik bedoel hier niet de auteur van het stuk over wie ik natuurlijk niks afweet). Je kan een hoop aan mensen vragen in tijden van crisis maar niet dat ze hun basisbehoeften een paar jaar in de ijskast zetten. Er zullen wel weer mensen zijn die dat egoïstisch vinden, maar ach, dat zijn in mijn ervaring vaak dezelfde mensen die geen cent meer belasting willen betalen voor betere zorg of die voordringen bij een boostershot.. Daarbij komt, er zijn in Nederland naar schatting ruim 1 miljoen mensen die een relatie hebben zonder dat ze samenwonen. Die zijn strikt genomen allemaal strafbaar als ze met elkaar knuffelen. Nou zal niemand (hoop ik! Maar je weet het nooit..) ook echt vinden dat die mensen strafbaar zijn, maar dan moet het toch in een wet komen te staan, want anders kun je niet handhaven hoor je dan.. zo schep je een hypocriete samenleving..

Hertog van Zouteveen
Hertog van Zouteveen6 dec. 2021 - 13:09

nog puur voor de record: ik hoor zelf tot een meervoudig huishouden, probeer mij ook zo veel mogelijk aan de basisregels te houden, maar heb ook wel eens mijn arm geslagen om een vriend of vriendin in hoge nood.

Gerygrr
Gerygrr5 dec. 2021 - 12:01

De oorzaak voor ons wangedrag is de illusie van groepsimmuniteit kunnen bereiken. Tot nu toe heerst het wetenschappelijke tegenstrijdige geluid, dat je kinderen uitgezonderd houdt van testen, vaccinatie enz. Terwijl ook kinderen long covid kunnen krijgen. De omikronvariant is de variant die nog sneller en onzichtbaarder zich verspreidt, is klein maar fijn. Niet de mildheid in verkoudheidssymptomen moet tellen, die zijn logischerwijs steeds milder. Ongezien en ongemerkt meereizen van de nieuwe mutant is gestimuleerd door het beleid rond vliegen en alle vrijblijvendheid rond de testen bij aankomst en de vrijwilligheid van al dan niet de test ook werkelijk uitvoeren.

5 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter5 dec. 2021 - 17:19

de illusie van groepsimmuniteit kunnen bereiken - welnee puur eigenbelang van die aso’s , niet zo erg ziek worden en je gang kunnen gaan.

Me, myself and I2
Me, myself and I26 dec. 2021 - 6:46

Lees ff dit artikeltje van artsencollectief: https://artsencollectief.nl/maak-kinderen-niet-opnieuw-dupe-van-falend-regeringsbeleid/ Groepsimmuniteit is gewoon haalbaar, alleen duurt het natuurlijk langer dan een jaar of twee. Inenten van kinderen teneinde ouderen te beschermen is misdadig en in tegenspraak met de vastgelegde rechten voor het kind. Je kunt dit gewoon naast je neerleggen. Of dat slim is durf ik te betwijfelen.

Gerygrr
Gerygrr6 dec. 2021 - 12:43

Artsen verschillen van mening! https://ajnjeugdartsen.nl/wp-content/uploads/2021/12/211202-vaccinaties-corona-5-11-jaar.pdf De andere mening! De groepsimmuniteit werkt niet. Elke mutatie begint het weer opnieuw. Milde symptomen betekent weinig immuniteit. Heeft u gelezen over “killerbody” Faya Lourens? Anti vaccinatie en al 3 keer corona gehad en dus opnieuw ziek geworden, hoe past dat in het praatje van de opgebouwde immuniteit? Hoe is de rol van de mil zieke kinderen? Gaan die eveneens steeds opnieuw besmet worden en dus opnieuw de ouders en grootouders besmetten?

Gerygrr
Gerygrr6 dec. 2021 - 13:22

https://nos.nl/index.php/nieuwsuur/artikel/2408329-kinderartsen-oneens-over-vaccineren-van-kinderen-onder-de-12 En dit artikel! Wetenschappers zijn het oneens! Waarom toch? Zou het aan corona zelf kunnen liggen?

Gerygrr
Gerygrr7 dec. 2021 - 11:13

Trombocytopenie is ontdekt als bijwerking, maar deze artsen weten dus nog niet, dat het virus zelf dit in veel ernstiger mate doet! Het is niet onderzocht, Jaap van Dissel had geen clou! Er is wantrouwen tegen vaccins en big pharma. Er is geen wantrouwen tegen een zgn. verkoudheidsvirusje. Dus dat laatste wordt niet onderzocht, laten we aan Fauci over. Dom dom dom en arrogant….

Ferdi Rombach
Ferdi Rombach5 dec. 2021 - 11:54

Een slimme overheid dient, bij het verzinnen van maatregelen, rekening te houden met het egoïsme en de domheid van het volk.

Tom Lucassen
Tom Lucassen5 dec. 2021 - 11:02

Als vrijheid betekent dat het de vrijheid van een ander beperkt dan is dat geen echte vrijheid, dat vinden zelfs de libertariers. Het is al onomstoten bewezen dat het coronavirus de gemeenschappelijke gezondheid bedreigt. Je hebt de keuze gehad een vaccin te nemen dat jezelf maar ook een ander grotendeels beschermd. Als je dat nu nog niet snapt, mag je van mij kapotvallen. De term principieel komt vaak naar boven, dat is eigenlijk zeggen dat je ergens geen zin in hebt en het dan maar principieel noemen.

1 Reactie
The Apple
The Apple6 dec. 2021 - 7:36

Ik heb mijn boosterprik al gehad en ben desondanks van mening dat in dit geval een inbreuk op de door de grondwet gegarandeerde lichamelijk integriteit corona niet gewettigd is, aangezien grove nalatigheid van de kant van de overheid mede tot de huidige situatie heeft geleid. Het is juist zo dat protesten tegen, of ongehoorzaamheid aan, het overheidsbeleid, door de bevolking er per definitie niet toe mag leiden dat de overheid op door de grondwet gegarandeerde rechten inbreuk maakt, of dat dit mogelijk zou moeten zijn. Als steeds de overheid problemen uit de hand kan laat lopen, waarop dan dit soort maatregelen als onvermijdelijk worden geaccepteerd, zeg dan maar DAG tegen je grondwettelijke gegarandeerde rechten.

lmgikke
lmgikke5 dec. 2021 - 10:29

Leuk artikel, maar het spreken over 'de jongeren' en 'de ouderen' brengt je niet dichter bij de oplossing. Inderdaad, een groot deel van de Nederlanders doet alleen zaken die verplicht worden. Enig nadenken en logisch verstand zit er blijkbaar niet in. Dit is niet voorbehouden aan de ouderen of de jongeren. Je ziet het door alle lagen van de bevolking heen. Door telkens een gedraging te pakken en dat toe te wijzen aan een groep, ga je er niet komen. Het zijn niet de ouderen, het zijn niet de jongeren. Het is dat deel van de burgers die te dom is om te begrijpen wat ze doen/veroorzaken, maar verwend genoeg om hun eigen egocentrische gedrag als hun recht te beschouwen.

2 Reacties
lmgikke
lmgikke5 dec. 2021 - 10:33

Beste voorbeeld zijn nog wel de mondkapjes. Groot deel van de bevolking draagt die onder de neus of op de kin. Als je vervolgens vraagt waarom men dat doet is steevast het antwoord: die dingen werken toch niet als je ze verkeerd gebruikt En dan is de cirkel rond. Wat er in de hoofden van die mensen gebeurt begrijp ik niet. Men weet dat mondkapjes niet werken bij verkeerd gebruik, dus gaat men ze verkeerd gebruiken. Zo dom gedrag. En dan roepen onze politici dat we in gesprek moeten blijven. Roep dat niet tegen mij a.u.b. Het zijn die domme epigonen die blijkbaar niet begrijpend kunnen lezen of kunnen luisteren. En dat is toch echt een voorwaarde voor in gesprek blijven.

Krek
Krek5 dec. 2021 - 11:09

"Het zijn niet de ouderen, het zijn niet de jongeren. Het is dat deel van de burgers die te dom is om te begrijpen wat ze doen/veroorzaken, maar verwend genoeg om hun eigen egocentrische gedrag als hun recht te beschouwen." In a nutshell.