Joop

Na 2035 geen nieuwe auto's meer te koop die op benzine of diesel rijden

  •  
09-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3727 keer bekeken
  •  

De Europese Unie maakt per 2035 een einde aan de verkoop van nieuwe auto's die rijden op benzine en diesel. Het Europees parlement heeft ingestemd met een voorstel daartoe van de Europese Commissie. Daarmee komt straks na bijna 160 jaar een einde aan het motorvoertuig dat in Europa werd uitgevonden. Of althans de fossiele versie daarvan. Of althans de nieuwe modellen want occasions die op de giftige brandstoffen rijden blijven gewoon verhandeld worden. 

De maatregel is onderdeel van een heel pakket dat moet helpen de klimaatcrisis enigszins onder controle te krijgen. Diesel- en benzinewagens zijn nu verantwoordelijk voor zo'n 15 procent van de Europese broeikasgasuitstoot. In 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen in de Unie met 55 procent zijn verminderd. Twintig jaar later zou de EU klimaatneutraal moeten zijn.

Het parlement stemde niet met het hele pakket in. De herziening van het emissiehandelssysteem voor broeikasgassen werd verworpen. bedrijven mogen uitstoten, werd afgekeurd

De steun in het parlement voor de emissieloze auto vanaf 2035 was onzeker. Onder druk van de auto-industrie lagen er voorstellen van de Europese christendemocraten om na dat jaar nog auto’s toe te staan die 90 procent minder CO2 uitstoten dan nu. Uiteindelijk sneuvelde deze versoepeling. Eurocommissaris Frans Timmermans, architect van de Green Deal, waarschuwde eerder voor halfzachte oplossingen. De auto-industrie zou volgens hem beter af zijn met een duidelijke einddatum.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (66)

Mokker
Mokker10 jun. 2022 - 19:52

Hoogst onwaarschijnlijk wat drammer/dromer Frans hier beweert. Er is niet genoeg electriciteit beschikbaar, en dat gaat zonder kernenergie niet lukken. Verder trekt de electriciteitsinfrastructuur trekt het nu al niet, en zijn de projecten die nu bedacht zijn pas over 20 jaar klaar en zijn waarschijnlijk nog niet voldoende om de groei van de behoefte bij te benen. Het lijkt toch wel noodzakelijk de bevolkingsgroei en consumptie te verminderen, maar daar durft geen politicus de handjes aan te branden.

1 Reactie
Jansen7
Jansen713 jun. 2022 - 17:58

@Mokker: zelfs mijn hoogopgeleide zeer klimaatbewuste vrienden weten niks van CETA en ISDS: ze lezen alleen de vaste kwaliteitsmedia. Ik heb hun al gewaarschuwd dat net zoals ISDS door de Oekraïne-oorlog steeds meer andersoortige gas uit de VS geïmporteerd gaat worden, ook omdat deze context het voor links bestuur het heel makkelijk maakt om van bepaalde 'taboes' af te zien. Ook omdat bij de persoon die jij noemt ik het accent veel meer op macht zie liggen dan op klimaat.

EenMening3
EenMening310 jun. 2022 - 10:46

Tot 2035, dus nog 13 jaar, lijkt me een redelijke termijn om het elekriciteitsnet zodanig uit te bouwen, dat er voldoende electriciteit is om alle elektrische voertuigen te kunnen laten rijden. Het is de vraag of dat lukt met alleen hernieuwbare energie of dat er toch nog thoriumreactoren en gas nodig zullen zijn. Ook moeten de opslagmogelijkheden voor overtollige elektricteit sterk verbeterd worden. Uiteraard moet er niet gewacht worden tot 2035 maar moet de regering nu al de aanschaf van elektrische auto's actief bevorderen. Onder andere middels subsidie en korting op de wegenbelasting en het opzetten van de benodigde infrastructuur (laadpalen, laadstations etc.). Een auto heeft een gemiddelde levensduur van ruim 19 jaar, er zullen dus tot begin jaren 2050 nog benzine- en dieselauto's rijden. Die zullen zoals iemand hierbeneden opmerkte, waarschijnlijk op Cubaanse wijze rijdend gehouden worden, tot aan het eind van de eeuw. Dan begint Nederland toch nog enigszins te lijken op het tropische paradepaardje van de oude communisten en andere linkse broeders en natuurlijk van Harry Mulisch. https://anderetijden.nl/aflevering/34/Cuba-het-gedroomde-eiland https://www.kentekenloket.nl/hoe-lang-gaat-een-auto-mee/#:~:text=Levensduur%20auto&text=Gemiddeld%20gezien%20is%20een%20auto,slechts%206%2C4%20jaar%20is.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert10 jun. 2022 - 9:58

Stel, je bent nu 12 jaar oud. Je verneemt dit nieuws. Je gaat rekenen: in 2031 ben je 21. Je begint nu geld opzij te leggen, of anderszins kapitaal op te bouwen (er zijn manieren). In 2031 (of al eerder), en daarna bouw je een vloot op van nieuwe merkautomobielen (Audi, BMW, Saab, Volvo, Mercedes, enz.) en die stal je in een loods (of meerdere grote ruimtes, al naar gelang je vermogens tot vermogencreatie). Vanaf 2035 kun je gaan aanbieden. Het gaat om 'brand new second-hand' bolides. Je hebt ze eigenhandig naar die loods gereden. Jouw handel bestaat uit fonkelende auto's zonder enige gebruikssporen. Bij goed gebruik door de kopers zullen die in 2070 tot onbetaalbare oldtimers doorgegroeid zijn. Is dit een verdienmodel van heb ik jou daar? Zo ja, dan ga ik daar een mooi zelfhulpboek over schrijven, voor de arme chauffeurs van de nabije toekomst.

Duralex
Duralex10 jun. 2022 - 9:49

Treurig die nadruk op het wegvervoer. Dat raakt de doorsnee burger het hardst. Als je eerst in lucht- en scheepvaart verduurzaming afdwingt, dan pak je de Frans en friends. En het levert meer co2 winst op dan wegvervoer.

TheBigLebowski
TheBigLebowski10 jun. 2022 - 8:05

Nee, die accu's van honderden kilo's zijn schoon en er worden geen mijnen leeggegraven voor de materialen van die accu's. We gaan van boren, boren, boren, naar graven, graven, graven.

pahan
pahan10 jun. 2022 - 6:05

Ik voorzie Cubaanse toestanden! Alleen dan niet met elegante Amerikaanse slagschepen, maar met een Aygo van 40 jaar oud, die met ductape blijft rijden. Of Trabant culturen, dat alles toch weer op elkaar gepast gaat worden. Ik ga mijn kleinzoon leren sleutelen. Gelukkig doet de rest van de wereld hier niet aan mee, want die moeten de vernietigingsslag die we hier gemaakt hebben nog doormaken.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen10 jun. 2022 - 11:13

Wij zijn ook begonnen met de vernietiging, dus dat wij ook beginnen met de verandering is terecht.

FreddyvD
FreddyvD10 jun. 2022 - 5:11

Hartstikke mooi, de energiebedrijven kunnen de vraag nu al niet aan. Er zal enorm veel geinvesteerd moeten worden, vooral in andere landen van de EU voor laadpalen en die kosten zullen allemaal worden neergelegd bij de burger die dan naast een idioot dure auto ook nog moet gaan betalen voor idioot dure energie. Maar goed, daar heeft Timmermans met zijn chauffeur en absurt hoge omkostenvergoeding dan natuurlijk geen last van.

Thuiszitter
Thuiszitter9 jun. 2022 - 21:52

Mogen ze wel beginnen met stroomnet te veranderen , kerncentrales te gaan bouwen . Ik geloof er niks van dat dit een serieuze verandering wordt in dit jaar.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout9 jun. 2022 - 19:52

Ik ben verheugd dat Frans Timmermans een eind maakt aan oudmodische vervuilende zuigermotoren voor automobielen, en ruim baan maakt voor eléctrisch rijden. Al vrees ik dat de VVD autolobby middels hun spreekbuis de Telegraaf het heden ten dage reeds volkomen ouderwetse versnelling-met-koppeling rijden wil promoten voor hun borreltafelrally's uit zucht naar de oudejongens krentenkoekbeleving van rijden op cylínders.

1 Reactie
Halas
Halas10 jun. 2022 - 7:05

Verheug je maar om iemand die autistisch z'n eigen geloofsagenda doordrukt, passend in de aloude linkse traditie van 'wij weten immers altijd wat goed is voor t klootjesvolk'. Het volk overigens waar de PvdA groot mee is geworden, maar waar je je op een gegeven moment verheven boven voelt, toch Hannes?, heel herkenbaar, net als de D66ers of de GLsers. Altijd makkelijk als je je leven lang een baan hebt gehad in het ambtenarenapparaat gefincancierd, en nog nooit zelf een spijker in de muur hoefde te slaan. De typische Randstad arrogantie.

chwiedijk
chwiedijk9 jun. 2022 - 19:11

2035?

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens10 jun. 2022 - 3:26

De toekomst van gisteren.

PGS
PGS9 jun. 2022 - 18:15

Tja. Als ik ook zo'n riant salaris als Frans zou krijgen, dan is zo'n stekkerauto geen probleem om aan te schaffen. Maar wij weten toch dat dit soort mensen totaal niet weten hoe Jan met de Pet rond moet komen op een normale manier. Laat staan dat er dan nog geld is om zo'n stekkerauto te kunnen aanschaffen.

2 Reacties
Y-Line
Y-Line9 jun. 2022 - 19:23

Fransje heeft een chauffeur.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 jun. 2022 - 21:32

"Fransje heeft een chauffeur." Ik heb een bestuurder en een conducteur.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 jun. 2022 - 18:11

Ik vond het een schitterende presentatie voor lege banken, dat is nog eens wat anders dan een zijige von der Leyen of een mallotige Michel.

PVDB2
PVDB29 jun. 2022 - 17:41

De bedoeling is dat je minder gaat rijden voor Jan Snot, je een andere manier van vervoer pakt of dat je overstapt naar een EV. Vergoed de lagere inkomensklasse, verzwaar die voor de veel hogere. Zodat de kosten binnen de perken blijven. Met een private lease EV kan je de auto na je periode ook nog overnemen. Gemiddeld na 5 jaar ongeveer 1/3 van de nieuwprijs. Gezien de nieuwprijs van een ICE-occasion ook nog niet zo veel verschil. Je kent de auto en als je er dan nog eens een aantal jaren in kan rijden is dat mooi. Afhankelijk van het aantal gereden kilometers. Waar je nu aan de snelweg of in de bebouwde kom tankt doe je dat later nu ook. Alleen vervuil je de grond minder zoals je dat altijd gedaan hebt. Bij vele zelfs zo erg dat het volgens RIVM zeer onwenselijk is en gesaneerd zou moeten gaan worden. In de hoop dat het niet het drinkwater heeft aangetast. In 2035 zijn we veel verder. Is het elektriciteitskabel veel verder vervangen, batterijtechnologie veel verder ontwikkeld (laad of wissel, bereik). Wat nu getest wordt kan dan op schaal geproduceerd worden. Meer laadpalen, meer tweeweg stroomopslag (auto als batterij voor opslag zonne-energie). Zie het als de introductie van de benzine – dieselauto honderd jaar geleden. Ook toen was het niet voor de beter gesitueerde weggeld en stonden er niet alle benzinestations in een jaar. Dat heeft langere tijd nodig. Zoals dat op meer gebieden zal gaan gebeuren.

7 Reacties
Y-Line
Y-Line9 jun. 2022 - 19:23

' Gezien de nieuwprijs van een ICE-occasion ook nog niet zo veel verschil.' Wat denk je dat het vervangen van zo'n accu gaat kosten?

PVDB2
PVDB29 jun. 2022 - 19:51

Correctie: Ook toen was het alleen voor de beter gesitueerden weggelegd. Tot dat het op grotere schaal gemaakt kon worden en de infrastructuur er op was aangepast. Waar eerst veel scepsis is/was zal later, na de nodige beren op de weg, meer en meer de acceptatie komen. Jammer voor de broem broem boys die graag veel geld voor veel geluid (herrie/kabaal) wegleggen. Maar die worden er nu al uitgetrokken door vele EV's. De horizon is gezet, nu kunnen fabrikanten en overheden zich er op gaan richten.

Pietje Puk 81
Pietje Puk 8110 jun. 2022 - 9:14

@Y-Line. De accu van mijn hybride uit 2015 heeft levenslange garantie zolang ik hem jaarlijks laat controleren. Vinden ze een defecte cel, vervangen ze deze kostenloos. Krijg jij bij je ICE ook gratis koppakingen als je jaarlijks je beurtje doet??

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 jun. 2022 - 11:22

@Y-line ja die zijn nu duur. Maar toch in vergelijking met wat ik jaarlijks betaal voor mijn eGolf (2016, 20.000 km per jaar, alleen banden en remmen) tegenover mijn benzine auto kan ik van de besparing een nieuwe accu kopen. Maar de belangrijkere vraag is: waarom zou je je accu moeten vervangen? ik rijdt nu 6 jar met de auto, en actieradius is met 13% achteruit gegaan. Zeker voor de afstanden in NL is de electrische auto een uitkomst.

PVDB2
PVDB210 jun. 2022 - 15:36

Yline: Er wordt standaard op de meeste batterij pakketten 160.000 km garantie gegeven. Dat is al aardig wat. Onder normaal gebruik en omstandigheden kan een batterijpakket tussen de 200.000 en 250.000 km mee. Als je een zwaar rechtervoetje hebt dan zal je vaker moeten laden en zal invloed hebben op de levensduur. Maar 200k zullen de meeste van ons niet rijden. Sommige merken geven zelf een garantie dat als de capaciteit onder de 70% komt deze gratis vervangen wordt (onder normaal gebruik). Mooier nog, we zitten eigenlijk pas aan het begin. Er worden tientalen miljarden geïnvesteerd in de technologie en chemische samenstelling. Zoals ik al zei wat nu in de testfase zit kan over 10 jaar op de markt zijn. Het is wachten tot een EV een ICE op alle fronten de baas is. De transitie is onvermijdelijk. En kwestie van gewenning. Geen gel*l meer over kobalt (wat in de raffinaderijen vele malen meer wordt gebruik voor de productie van benzine), reikwijdte, kosten, laadsnelheid, levensduur). Want al zou de helft maar bereikt worden van de potentie van nieuwe types dan is dat veel meer dan genoemde getallen. Tesla Research Partner Publishes Details About 100-Year Battery (insideevs.com)

Y-Line
Y-Line10 jun. 2022 - 16:10

@stockkick 'Maar de belangrijkere vraag is: waarom zou je je accu moeten vervangen?' Kijk eens hoe snel de accu van je smartphone (als je die hebt) achteruit gaat na een jaartje of twee/drie opladen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 jun. 2022 - 18:44

Y line Waarom zou ik naar de batterij van mijn telefoon kijken als ik een electrische auto heb? Ik leg het je uit in mijn reactie? Je lijkt wel allergisch voor feiten.

Phantom3
Phantom39 jun. 2022 - 17:38

Natuurlijk. Begin maar weer bij de gewone burger. Hoe zit het met vrachtwagens en vliegtuigen? En waarom worden de TataSteels en Shells van deze wereld nooit aangepakt?

1 Reactie
HaloOfFlies
HaloOfFlies10 jun. 2022 - 12:12

"En waarom worden de TataSteels en Shells van deze wereld nooit aangepakt?" Omdat we daar ALLEMAAL klant zijn. Er zijn maar weinig mensen die hun hus niet fossiel verwarmen en geen producten met staal erin hebben. Als we die bedrijven aanpakken, pakken we dus onszelf aan. En omdat de armen relatief meer uitgeven aan fossiel dan de rijken (die hebben zonnepanelen, elektrische auto's - en zitten in de winter in Spanje), zullen de armen zwaarder getroffen worden. Uitermate 'rechts' voorstel dus. Foei!

PVDB2
PVDB29 jun. 2022 - 17:36

Aangezien we de energie transitie door moeten zetten, niet alleen om minder afhankelijk te zijn van het Midden-Oosten en Rusland qua aardgas en olie is er ook een dingetje met klimaatverandering. Het is net als het winnen naar aardgas. Hoe langer je het blijft doen, hoe groter de kans schade, alleen is dan op een veel grotere schaal en veel grotere gevolgen, vooral voor gebieden die er het minst aan hebben bijdragen. Dat wil zeggen uitstoot van broeikasgassen. Al 200 jaar doen we in het westen, het economisch ontwikkelde gebied. Ietsje langer dan China en India, met footprint per capita die lager ligt dan de meeste westerse landen. Met de transitie naar duurzaam vervoer, wat van alle transities nog één van de makkelijke zal zijn, zal je keuzes moeten maken. Met de huidige energieprijzen is zelf een private leaseauto voor een relatief kleine EV nog aantrekkelijk. Het gaat dan om de WTW die voor een EV vaak beter uitvalt dan een ICE. Vele willen dan thuis laden maar de nieuwe elektriciteitsprijzen liggen nu al dicht bij die van een laadpaal als je er een abonnement op neemt. Met een ICE kan je thuis ook niet tanken en in je straat ook niet. En kan je dan je energiekosten flink laten dalen in vergelijking met huidige benzineprijs.

Halas
Halas9 jun. 2022 - 17:10

De overtreffende trap van drammende tunnelvisie door een man die superovertuigd is van alleen z'n eigen 'gelijk'. Het stroomnet kan nu al die overschakelingen niet aan, en we pompen honderden miljarden in iets wat een beetje gaat helpen. Die beroemde kinderen van de generaties na ons verklaren ons mtwk voor gek. De dictatuur van een klein clubje fanatici die de wereld willen omvormen naar hun eigen ideaalbeeld. Stop met die waanzin.

TwoTone
TwoTone9 jun. 2022 - 15:54

“De maatregel is onderdeel van een heel pakket dat moet helpen de klimaatcrisis enigszins onder controle te krijgen. “ Dus we gaan duizenden miljarden uitgeven voor iets wat “enigzins” werkt ? Ik durf te wedden dat het hele pakket vrijwel niets veranderd aan de klimaatverandering. Lokaal zal het milieu wat verbeteren, maar niet het klimaat. Daar zijn andere maatregelen voor nodig……

Joop  den Uil
Joop den Uil9 jun. 2022 - 15:29

Dat wordt hamsteren .. volle loodsen met porches die 2e hands worden verkocht..

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen10 jun. 2022 - 11:24

there we go Joop, dat is nog eens een idee. begin maar het het vullen van je loods.

Wie o Wie
Wie o Wie9 jun. 2022 - 14:55

Helemaal prima. Rij al jaren tesla. Van mij mogen die fossiele auto’s uit het straatbeeld verdwijnen. Om te beginnen bij scholen. Leidt tot gezondere lucht voor kinderen.

6 Reacties
Gaitj
Gaitj9 jun. 2022 - 17:19

U hebt helemaal gelijk! U rijdt in een dure Tesla, dus laat die armoedzaaiers maar lopen of met de trein gaan. Logisch.

HenryHansen
HenryHansen9 jun. 2022 - 17:57

Mooi voor je, maar wellicht aan je aandacht ontsnapt dat niet iedereen een tesla kan betalen en op fietsafstand bij de school van hun keuze kunnen wonen. Deze denkfout wordt helaas wel vaker gemaakt bij de milieubewuste elite...

PGS
PGS9 jun. 2022 - 18:10

Tja. Wat fijn dat je een Tesla rijdt. Maar heb jij ooit nagedacht wat een gigantisch milieuschade is veroorzaakt om zo'n Tesla te maken. En om maar te zwijgen dat men nog steeds niet inzet op het recyclen van de batterijen van die electrische auto's. Het is net zo'n korte termijnsbeleid als met windmolens. Nadat zij vervangen moeten worden, kan er niets mee gedaan worden dan verscheept te worden naar Amerika waar het in de grond wordt gestopt. Maar ja: het is electrisch dus het zal wel goed voor het milieu zijn.

Thuiszitter
Thuiszitter9 jun. 2022 - 21:57

Wie o wie , tuurlijk een tweedehands Tesla van 2014 met 4 ton op de teller mag nu nog 30k kosten maw . Dat os voor een groot deel van de weggebruikers niet weggelegd. Ik blijf lekker op mijn motorrijden overigens.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 jun. 2022 - 11:28

Wat betalen jullie nu voor je auto? het lijkt wel alsof jullie klagen zonder te googlen? 1 Dacia Spring €18.250 2 Renault Twingo E-Tech Electric €21.270 3 Seat Mii Electric €23.400 4 Smart Fortwo/Forfour EQ €23.995 (Cabrio: €26.995) 5 Fiat 500e 24 kWh €24.900 (42 kWh: €28.600) 6 Volkswagen e-Up €26.990 (voorraad)

spelregeltoerist2
spelregeltoerist210 jun. 2022 - 14:37

Ze moeten de wegenbelasting voor die asfalt-slijters gelijk trekken met die van even zware voertuigen op benzine en diesel. Dat iemand in een Tesla geen wegenbelasting betaalt is natuurlijk een gotspe, die auto’s maken ook gewoon gebruik van het met belastinggeld aangelegde wegennet.

Jansen7
Jansen79 jun. 2022 - 14:44

Als je onbenullige zaken als geld negeert dan kun je inderdaad van alles beslissen. Ik weet trouwens nog mensen zeiden dat er teveel werd overgedragen aan Brussel en dat Nederland niks meer over belangrijke zaken te zeggen heeft uitgelachten werd.

Martin van der Linde
Martin van der Linde9 jun. 2022 - 14:10

Prima, Brussel durft tenminste druk te zetten. Zonder druk geen verandering. De overheid moet sturen en dat doet ze, ook als is het de federale overheid. Blijkbaar is de nationale overheid daar te bang voor.

Bert van der Neut
Bert van der Neut9 jun. 2022 - 13:48

Laat Frans eens beginnen met wat kerncentrales te bouwen en de rest van de infrastructuur aan te pakken. Blijkbaar is een uniform kabeltje voor z'n telefoon belangrijker.

1 Reactie
pahan
pahan11 jun. 2022 - 6:02

Zeker. En Apple haalt de schouders op, buigt niet voor bullshit en gaat over op draadloos opladen. Wat nog ongunstiger is en meer energie verspilt. Goed gedaan, kortzichtig Franske!

Ewout Pool
Ewout Pool9 jun. 2022 - 13:24

Dat dat het doel wordt is heel mooi, maar het zal wel moeten leiden tot flinke investeringen in het stroomnet en het openbaar vervoer. Beide zijn nu ontoereikend om zelfs maar de helft van het aantal verbrandingsmotorauto's wat dagelijks op de weg zit overbodig te maken. Bovendien zijn er gebieden in Nederland die erg slecht bedeeld zijn qua OV. Buiten de Randstad en in het Groene hart is er matig tot geen sprake van fatsoenlijk openbaar vervoer. En ook die mensen moeten soms de weg op. Klopt het overigens dat als ik dit artikel goed lees vrachtwagens nog wel op diesel zouden mogen rijden? Dat zou namelijk beteken dat er nog steeds een (weliswaar uitgeklede) infrastructuur van pompstations moet zijn. Idem voor landbouwvoertuigen. Ten slotte zal er flink worden moeten worden geinvesteerd in recyclecapaciteit van electrische auto's en zal er een oplossing moeten worden gevonden voor het overdekt parkeren van deze auto's, dit om te voorkomen dat we het ene probleem met het andere oplossen.

Piet Helmons
Piet Helmons9 jun. 2022 - 12:49

Hoop wel dat de regering dan ook de infrastructuur goed gaat inplannen. Nu al verschillende provincies waar geen nieuwe bedrijven op stroomnet kunnen worden aangesloten. Stroomnet wordt misbruikt voor allerlei zaken die niet in Nederland gelokaliseerd hoeven te zijn. In een Facebook datacenter werkt bijna geen mens maar het stroomgebruik staat gelijk aan het gebruik van honderduizenden gezinnen. Waarom moet dit in Nederland en kan je dit datacenter niet in een minder druk bevolkt land huisvesten.

5 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine9 jun. 2022 - 14:16

@piet, voor het klimaat is het juist goed om een datacenter zo dicht mogelijk bij de (meeste) gebruikers te zetten. Anders moet al die data verder getransporteerd worden. In de gebieden waar me nu problemen hebben met het stroomnet staan overigens weinig datacenters. Gelukkig is Nl het enige land in de EU waar dit soort problemen gaan spelen. In de rest van de EU is het stroomnet zeker en vast beter op orde... not

Henk sr
Henk sr9 jun. 2022 - 16:42

In Nederland word toch ook gebruik van Facebook gemaakt of moet alles wat vervuilt maar in Afrika en Azië gedumpt worden. Zolang er hier gebruik word gemaakt van data heb je ook datacenters nodig

spelregeltoerist2
spelregeltoerist29 jun. 2022 - 17:57

@ sunshine en Henk Jullie weten duidelijk niet waar je het over hebt. In Afrika wordt ook Facebook etc. gebruikt maar de datacenters staan daar niet vanwege het klimaat en de belabberde stroomvoorziening. Die staan in Europa te draaien op onze gesubsidieerde groene stroom. Het grootste deel van de in ons land draaiende datacenters werken dan ook NIET voor Nederlandse consumenten/bedrijven maar voor buitenlandse maar vreten wel al ONZE stroom op. Maar dat schijnt bijna niemand te weten maar onze overheid heeft nu gelukkig een voorlopige stop op nieuwe centra uitgevaardigd. En dat werd tijd…

Jozias2
Jozias29 jun. 2022 - 19:13

Altijd weer mooi, mensen die op internet gaan klagen over data centers…….

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine10 jun. 2022 - 7:29

@spelregeltoerist, hoeveel energie (niet ONZE stroom) wordt er in het buitenland verbruikt om producten/diensten aan Nederland te leveren?

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen9 jun. 2022 - 12:09

Goed hoor, hier scoren we vast punten mee op de duurzaamheids-deugmeter. We kunnen onszelf weer feliciteren met deze prachtige overwinning voor mens en natuur. A propos....gaat iemand nog aandacht schenken aan de wijze waarop de grondstoffen door deze auto's en accu's worden gewonnen? Of negeren we in dit geval kinder- en slavenarbeid en grootschalige vernietiging van ecosystemen maar gewoon? Deugen....het blijft een lastig te beheersen kunst vind ik.

3 Reacties
TheBigLebowski
TheBigLebowski10 jun. 2022 - 8:06

precies, minstens zo vervuilend. Zie NewScientist.

spelregeltoerist2
spelregeltoerist210 jun. 2022 - 9:37

Op de NPO was een paar jaar terug een documentaire over massale ontbossing in de USA ten behoeve van bijstook van biomassa in ons land. Toen was ik in één keer 180 graden om en fervent tegenstander van die bijstook. Maar vorig jaar oreerde Klaver nog op een verkiezingsavond dat die bijstook gewoon moest doorgaan. Echt tenenkrommend fout!

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 jun. 2022 - 11:38

Net even op NewScientist geweest, de mesdste artikelen daar prijzen de electrische auto aan? Daarnaast is dit relatief nieuwe technologie, dus verbetering van actieradius en levensduur van batterijen is een redelijke verwachting. Ik denk eigenlijk dat jullie door de benzinelobby gevangen zijn. De milieuschade van het maken van een electrische auto wordt vaak aangehaald, maar hoe zit dat dan met auto's met een verbrandingsmotor? en de maakkosten van benzine en diesel zelf, en het vervoer ervan?

Van Tax
Van Tax9 jun. 2022 - 12:03

Mooi! nu snel het stroomnet aanpakken anders staan we stil en in de kou...

2 Reacties
Sam V
Sam V9 jun. 2022 - 14:45

@ Van Tax Ik zag een mooie aanbieding voor een diesel aggregaat. Kan ik buiten het stroomnet de elektrische auto opladen. Als het de overheid niet lukt, doen we het gewoon zelf. Samen komen we er wel uit.

Gaitj
Gaitj9 jun. 2022 - 14:48

In de praktijk komt het erop neer dat er flink wat kerncentrales gebouwd moeten worden om alle benodigde electriciteit op te wekken. Wordt wel erg krap in 13 jaar.

itsme3
itsme39 jun. 2022 - 11:55

https://www.tennet.eu/nl/tinyurl-storage/nieuws/voorlopige-stop-voor-nieuwe-grootverbruikers-van-elektriciteit-in-noord-brabant-en-limburg/ En uiteindelijk stort het hele kaartenhuis in.

Ch0k3r
Ch0k3r9 jun. 2022 - 11:55

Nou, met dat in het achterhoofd kunnen we er ook wel vanuit gaan dat de benzineprijs niet meer gaat dalen. Want zo kunnen ze mensen aanzetten om een electrische auto aan te schaffen (ook al kunnen ze dan niet sparen wegens de benzineprijs) Ergens mooi, maar dat er overal supervervuilende accus rond gaan slingeren, das dan weer wat minder. Maar ey, die dumpen we wel ergens in een derde wereldland, net zoals ons plastic en kapotte schepen.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert9 jun. 2022 - 11:42

2035? Is het klimaat dan nog geschikt om überhaupt ergens heen te rijden?

1 Reactie
itsme3
itsme39 jun. 2022 - 16:46

Dat is niet zo spannend. De invloed van Europa op de co2 uitstoot is zo marginaal (

korheiden
korheiden9 jun. 2022 - 11:26

Het zat er aan te komen natuurlijk. Gesteld wordt dat een elektrische auto over de volledige levensduur gerekend nu al goedkoper is dan een fossiele. Maar de hoge aanschafprijs zal nog lang een behoorlijk obstakel blijven. Fossiele auto's mogen blijven doorrijden na 2035. Maar te verwachten is dat de daaraan gekoppelde infrastructuur zal verdwijnen. Benzinestations en garages kunnen dan niet bestaan van een minderheid die nog tankt. Er zullen grote veranderingen komen in de manier waarop wij ons vervoeren en hoe we vakantie vieren. Veel ev's zijn nauwelijks geschikt om een caravan te trekken, bijvoorbeeld. We gaan het zien.

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde9 jun. 2022 - 14:08

Prijs is een mix van vraag en aanbod en de kostprijs. De verwachting is dat de vraag toeneemt. Dat zal zeker gebeuren door het aankondigen van dit soort maatregelen. De overheid moet tenslotte sturen en ik zie dit meer als sturen dan verbieden. De kostprijs gaat omlaag als fabrikanten zich op minder verschillende productielijnen hoeven te richten. Als de oude verbrandingsmotor en het complete aandrijfsysteem dat daar om heen is gebouwd verdwijnt, zullen door standaardisatie de onderdelen en de assemblage van elektrische auto's goedkoper worden. Dus ik denk dat het zij het met enige frictie goed gaat komen.

Break on through
Break on through9 jun. 2022 - 11:11

Des te sneller we klimaatneutraal rijden des te beter. De automobiellobby heeft er weer knap de hand in gehad in het parlement lijkt me Ik moet wel op de pot van die automobiel industrie hoor. We weten al decennia lang dat we van fossiele brandstoffen af moeten en we op klimaat neutrale optie over moeten. Er had dus veel meer vaart mee kunnen worden gemaakt. Dus de claim dat 2035 onhaalbaar is: ==>Slap gelul

3 Reacties
Y-Line
Y-Line9 jun. 2022 - 14:52

Onbegrijpelijk dat we niet allemaal 35 ruggen willen aftikken voor EV.

itsme3
itsme39 jun. 2022 - 19:46

U haalt elektrisch en klimaatneutraal door elkaar. Er is bij lange na niet voldoende zon en windenergie om aan de huidige elektrische vraag te voldoen. Alle nieuwe electrische toepassingen zijn dus per definitie kolen of gasgestookt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 jun. 2022 - 11:41

Y-line Er zijn al veel EVs met een veel lagere prijs op de markt, beetje bijblijven, anders lijkt het net of je met opzet desinfo aan het verspreiden bent.