Joop

Mysterieuze nieuwe ziekte dringt Europa binnen: apenpokken

  •  
19-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6459 keer bekeken
  •  

Onder gezondheidsbeschermers groeit de bezorgdheid over de onverwachte en snelle verspreiding van het apenpokken-virus in Europa en ook in Noord-Amerika. Er zijn binnen de EU inmiddels besmettingen gemeld in Italië, Portugal, Spanje maar ook in het Verenigd Koninkrijk en de VS. Er is inmiddels sprake van mogelijk tientallen gevallen. In Italië gaat het om een persoon die de Canarische Eilanden bezocht.

Bij besmetting met apenpokken krijgt een patiënt eerst te maken met griepachtige verschijnselen. Vervolgens verschijnt er huiduitslag die begint in het gezicht en zich steeds verder uitbreidt over het lichaam. De verschijnselen houden enkele weken aan waarna meestal herstel optreedt. Al kan de ziekte ook de dood tot gevolg hebben. Afhankelijk van de West-Afrikaanse of Congolese variant is de kans daarop respectievelijk een op de honderd en een op de tien. Een specifieke behandeling voor het virus is er niet. Wel beschermt het gewone pokkenvaccin tegen besmetting. Veel oudere inwoners zijn volgens de Belgische viroloog Van Ranst daarom nog beschermd omdat ze er als kind tegen zijn gevaccineerd. Het apenpokken-virus behoort tot dezelfde familie als gewone pokken. Die laatste ziekte is uitgeroeid door massale vaccinatie, de enige keer in de geschiedenis dat dat is gelukt met een vaccinatiecampagne.

De ziekte, die in Afrika vaker voorkomt maar begin mei voor het eerst opdook in Londen, lijkt vooral voor te komen onder mannen die seks hebben met andere mannen. De ziekte is een zogeheten zoönose, een virus dat overspringt van dieren naar mensen. De ziekte dankt zijn naam aan het feit dat die voor het eerst ontdekt werd bij laboratoriumapen maar in het wild wordt het virus vooral door knaagdieren verspreid. In Centraal- en West-Afrika raken mensen vaak besmet door beten van knaagdieren en andere kleine dieren. Het kan via uitwisseling van lichaamsvloeistoffen, zoals speeksel, ook doorgegeven worden van mens op mens.

De Nederlandse viroloog Marion Koopmans is ongerust. Het lijkt er volgens haar op dat het virus is gemuteerd en besmettelijker is geworden. Onderzoek moet uitwijzen of dat vermoeden klopt.

Soa Aids Nederland verwacht dat het virus ook in Nederland zal opduiken. Een woordvoerder benadrukt dat apenpokken geen soa is als bijvoorbeeld aids of chlamydia. "Iedereen kan het krijgen." Een infectie kan worden overgedragen door via de adem of huid van een besmet persoon of door contact met objecten die kort daarvoor door een besmet persoon zijn aangeraakt. Mensen in de zorg of gezinsleden van een besmet persoon hebben een verhoogd risico ook besmet te raken, zegt de WHO.

De ziekte is vooral gevaarlijk voor jonge kinderen en voor zwangere vrouwen, bij wie het virus tot geboortedefecten van het ongeboren kind leiden. Doorgaans verdwijnt de ziekte vanzelf, eventueel geholpen door virusremmers.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Greendutch
Greendutch19 mei 2022 - 22:23

DE VOLGENDE ZOÖNOSE UITBRAAK IS AL ZO SNEL EEN FEIT PvdD’s Esther Ouwehand waarschuwt er al lang voor. Weer een de dood tot gevolg hebbende ziekte, continu doodsbedreigingen wereldwijd, hoe kunnen volgende generaties nog zorgeloos opgroeien? er zijn veel goede leerkrachten nodig om kinderen/jongeren hierover te informeren en ermee om te leren gaan. en liefdevolle ouders die meer over hebben voor de toekomst van hun kinderen

1 Reactie
adriek
adriek20 mei 2022 - 14:23

Waarom zouden (volgende generaties) mensen ooit zorgeloos opgroeien? Er zullen altijd bedreigingen zijn, is het geen akelige ziekte, dan wel een buurland dat de boel wil annexeren, drugsdealers rond de school of gewoon het Internet dat er een dag uitligt. Vervelend, maar wel de realiteit. Het is daarom goed dat mensen met zo nu en dan een tegenslag kunnen omgaan.

Wie o Wie
Wie o Wie19 mei 2022 - 18:17

“ Mysterieuze nieuwe ziekte dringt Europa binnen” Het gaat om het bekende (apen)pokken virus. Bij besmetting met apenpokken krijgt een patiënt eerst te maken met griepachtige verschijnselen. Vervolgens verschijnt er huiduitslag die begint in het gezicht en zich steeds verder uitbreidt over het lichaam. De verschijnselen houden enkele weken aan waarna meestal herstel optreedt. Een specifieke behandeling voor het virus is er niet. Wel beschermt het gewone pokkenvaccin tegen besmetting. De ziekte is een zogeheten zoönose, een virus dat overspringt van dieren naar mensen.

2 Reacties
adriek
adriek20 mei 2022 - 14:15

Dank voor deze samenvatting, handig voor de mensen die het artikel overslaan en direct naar de commentaren doorscrollen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2022 - 7:39

En vervolgens van mens op mens.

Olav Meijer
Olav Meijer19 mei 2022 - 16:52

[De ziekte dankt zijn naam aan het feit dat die voor het eerst ontdekt werd bij laboratoriumapen maar in het wild wordt het virus vooral door knaagdieren verspreid.] [Een woordvoerder benadrukt dat apenpokken geen soa is als bijvoorbeeld aids of chlamydia. "Iedereen kan het krijgen."] Dus geen associatie van seks tussen mannen met apen..... Ik moet zeggen dat de Engelse benaming "monkey pox" vriendelijker en muzikaler klinkt dan de Nederlandse. Je zou bijna een liedje erover maken.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2022 - 6:17

Ik denk dat als je het hebt, je het zingen wel vergaat!

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2022 - 7:38

[Dus geen associatie van seks tussen mannen met apen..... ] Eh nee, eerder met mannen (en anderen) die apen eten. Maar waarom het geen soa mag heten is mij een raadsel. Kennelijk wordt het nu van mens naar mens doorgegeven via seksuele contacten.

Gerygrr
Gerygrr19 mei 2022 - 15:00

Een apenpokkenvirus… Een zoönose alweer… Gek hè?

1 Reactie
adriek
adriek20 mei 2022 - 14:19

Geen idee of dat gek is. Zoönose is allerminst nieuw. Monkeypox zijn in 1970 al bij mensen gevonden, maar het is best denkbaar dat een besmettelijker variant ontstaan is.

Phantom3
Phantom319 mei 2022 - 14:30

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."