Joop

Mysterieus en magisch: zo klinkt de aarde

  •    •  
10-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
715 keer bekeken
  •  
lottegeevers.png
Kunstenares Lotte Geeven maakte fascinerende geluidsopnames op acht kilometer onder de grond
Iedereen heeft het zich als kind wel eens afgevraagd, spelend op het strand: ‘Hoe lang moet ik nog graven voordat ik aan de andere kant van de wereld kom?’ Beeldend kunstenares Lotte Geeven had het ook als kind, maar haar fascinatie voor hoe de binnenkant van de aarde is, bleef. Het is een van de redenen waarom ze besloot opnames te gaan maken van de binnenkant van de aarde.
De kunstenares ging zicht verdiepen in boorgaten zoals het diepe boorgat Kola in Rusland, een van de diepste boorgaten ter wereld van meer dan twaalf kilometer. Dat boorgat bleek in 2005 gesloten te zijn en vol met beton te zitten. En zo kwam ze, via allerlei omzwervingen in Duitsland terecht. Haar vraag was eenvoudig en onvoorstelbaar ingewikkeld tegelijk: hoe klinkt de aarde van binnen? Het eerste antwoord wat ze kreeg was niet bemoedigend: “Lotte, het zal er akelig stil zijn.” Maar daar nam ze geen genoegen mee. Met speciale opnameapparatuur wist ze tot acht kilometer diep te komen en daar geluidsopnames te maken. Lotte op de Amerikaanse site Wired :
De haren op mijn armen gaan iedere keer als ik het hoor weer overeind staan. Later hoorde ik dat mensen die blind zijn stormen kunnen horen aankomen vanwege de lage frequenties die ze in hun lijf voelen. Ik kan me voorstellen dat het dan zo klinkt.
Het geluid van de aarde valt moeilijk te omschrijven. De een vindt het klinken als een opwellende storm, sommigen doet het denken aan een diepe grom en er zijn mensen die het doet denken aan de geluiden die je als ongeboren kind in de baarmoeder hoort. Je moet er zelf naar luisteren om te kijken wat het met jou doet. Het is een wonderbaarlijke ervaring. In eerste instantie lijkt het dat je niets bijzonders hoort, maar naarmate je lager luistert, raak je steeds meer in de ban van het fascinerende geluid.
Of de geluiden die ze heeft opgenomen precies de geluiden zijn die je diep in de aardkorst kunt horen weet niemand. Maar dat deert niet, vindt Lotte:
Mysteries zijn belangrijk. Ze zijn de motor voor nieuwe gedachten en ideeën”.
Lotte’s droom is nu een publiek boorgat te maken in een grote stad zodat voorbijgangers even kunnen stilstaan bij het geluid van de aarde. Maar of dat gaat lukken? De kosten zullen in de miljoenen lopen. Dus tot die tijd moeten we het doen met haar opname van het mysterieuze gegrom van de aarde.

Meer over:

kijk nou
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Barloef
Barloef10 jan. 2014 - 22:40

Dit soort opnames zijn natuurlijk niet nieuw, maar de context wel. Jammer dat onze oren (en onze huidige geluidsapperatuur) zo'n beperkt spectrum weergeven. Het is wel zo dat stilte eigenlijk niet bestaat en het antwoord wat ze kreeg nogal kortzichtig was. Overal is wel een bepaald geluid te vinden/uit te creëren. Daarnaast geven ze wel in het artikel aan dat de kans bestaat dat het geluid van de opnameapperatuur zelf is. Maar nog altijd een mooi project wat in zijn (internet) vorm niet in de buurt komt van een echte installatie. Dat maakt de kritiek (onder het Wired artikel) dan ook zo makkelijk.

deltanine
deltanine10 jan. 2014 - 22:40

Ja, ik vond het magisch. Omdat ik me voorstel dat het de kern is die je hoort draaien, aardbevingen die ergens ter wereld (of diep in de aarde) plaatsvinden... In de tekst staat trouwens 12.000 km, moet 12.000 m zijn :)

JoopSchouten2014
JoopSchouten201410 jan. 2014 - 22:40

Bedankt joop! Ik was deze LP al jaren kwijt ! ; )))

ALenig
ALenig10 jan. 2014 - 22:40

De hartslag van de aarde.

pietdeg2
pietdeg210 jan. 2014 - 22:40

Het zal ook eens niet waar zijn: de aarde klinkt als een rommelende onderbuik! Het is alleen de vraag of Lotte Geeven echt het geluid van het binnenste van de aarde heeft geregistreerd of dat het toch werd overstemd door het gekrakeel aan de oppervlakte ervan.

meslioth
meslioth10 jan. 2014 - 22:40

De aarde is bestaat niet uit dode rots, maar uit magma en dat soort dingen. Complete continenten drijven in zeeën van magma. Een kolkende kokende pot van gesmolten steen, daar zal vast geluid vandaan komen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 jan. 2014 - 22:40

[Of de geluiden die ze heeft opgenomen precies de geluiden zijn die je diep in de aardkorst kunt horen weet niemand.] Dat weet iedereen, dat zijn niet de geluiden die je diep in de aardkorst kunt horen, om de simpele reden dat je er niet levend kunt komen. Als je dood en begraven bent en wacht totdat je onder zo'n 30 km dikke laag sediment ligt, dan ben je er zo ongeveer, maar dan heb je het praktische probleem dat je niet meer kunt horen.

Ratelaar
Ratelaar10 jan. 2014 - 22:40

Ik vind het geruststellend klinken. Bijna alsof de aarde leeft. Fascinerend.

Zelve
Zelve10 jan. 2014 - 22:40

Diep in de Aarde heb je altijd geluid. Daarvoor hoef je niet eens diep te gaan. Je hebt altijd een soort laag gerommel/ruis. Dat zijn de lage tonen van de seismische trillingen die constant en altijd (op zeer grote schaal en met enorme kracht) op Aarde plaatsvinden en door de bol heen galmen. Lijkt me vrij logisch dat deze geluiden waar te nemen zijn waarbij vooral lage frequenties te horen zijn. Kan me vergissen.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jan. 2014 - 22:40

boorgat van 12000 km tuurlijk joh

2 Reacties
toshiba
toshiba10 jan. 2014 - 22:40

ja wel degelijk. 12.262 meter om precies te zijn. https://nl.wikipedia.org/wiki/Superdiep_boorgat_van_Kola

toshiba
toshiba10 jan. 2014 - 22:40

in het stuk staat trouwens 12km, niet 12000 km zoals jij zegt. Typo van jouw kant. [..... meer dan twaalf kilometer.]

[verwijderd]
[verwijderd]10 jan. 2014 - 22:40

"Lotte's droom is nu een publiek boorgat te maken in een grote stad zodat voorbijgangers even kunnen stilstaan bij het geluid van de aarde". Ik word niet goed ..........

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer10 jan. 2014 - 22:40

"Ik word niet goed .......... " Dat is wel heel erg snel hoor.

lembeck
lembeck10 jan. 2014 - 22:40

Het geluid van onze Planeet is ook opgevangen in de Ruimte: http://www.youtube.com/watch?v=5AVHXMLDvWA Er wordt overal op onze Planeet door sjamanen en gewone mensen gedrumd om de hartslag van Moeder Aarde weer in balans te brengen, omdat wij denken (en voelen) dat de balans uit het ritme is. Hier een voorbeeld daarvan: http://www.youtube.com/watch?v=ysi3C53XuP8

3 Reacties
pietdeg2
pietdeg210 jan. 2014 - 22:40

"Er wordt overal op onze Planeet door sjamanen en gewone mensen gedrumd om de hartslag van Moeder Aarde weer in balans te brengen" Nee. Beslist niet door gewone mensen.

PeterDraman
PeterDraman10 jan. 2014 - 22:40

"Er wordt overal op onze Planeet door sjamanen en gewone mensen gedrumd om de hartslag van Moeder Aarde weer in balans te brengen, omdat wij denken (en voelen) dat de balans uit het ritme is." Wat een grap.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 jan. 2014 - 22:40

[Het geluid van onze Planeet is ook opgevangen in de Ruimte:] Er was ooit een tijd dat mensen op de lagere school al leerden dat geluidgolven buiten de atmosfeer geen medium hebben om zich te verplaatsen. Het gaat hier natuurlijk niet om de hartslag van moeder aarde, maar om radiogolven, die komen niet van de aarde, maar van onze radiostations, mobiele telefoons, televisie, het noorderlicht en dergelijke.