Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Mysterie waarom sommige mensen niet besmet raken met corona lijkt opgelost

  •  
10-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4523 keer bekeken
  •  
CHINA-HEILONGJIANG-HARBIN-COVID-19-TESTING LAB (CN)

© (211106) -- HARBIN, Nov. 6, 2021 (Xinhua) -- Medical workers work inside an air-inflated film chamber of a mobile laboratory for nucleic acid test in Harbin, northeast China's Heilongjiang Pr

Sommige mensen die uitgebreid worden blootgesteld aan het coronavirus, raken niet besmet. Denk maar aan verpleegkundigen die maandenlang patiënten hielpen zonder bescherming en toch niet ziek werden. Waarom deze mensen niet geïnfecteerd raken, was tot nu toe een raadsel.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat een deel van de mensen die niet besmet raken, een razendsnelle afweerreactie heeft, schrijft The Guardian. De afweercellen (T-cellen) van deze mensen reageren sterk op het virus en ruimen de infectie vrijwel meteen weer op. Omdat hun afweer de virusinfectie zo snel bestrijdt, testen zij niet positief bij een coronatest. De wetenschappers constateerden bij deze mensen na blootstelling aan het coronavirus wél een toename van de T-cellen die op het virus reageren.
Het sterke vermoeden bestaat dat deze groep immuun is met dank aan eerdere coronabesmettingen. Naast sars-cov-2 zijn er verscheidene andere coronavirussen die verkoudheden veroorzaken. De T-cellen van de mensen die geen covid-19 krijgen, ‘herinneren’ zich de eerdere coronabesmettingen en komen direct in het geweer als ze sars-cov-2 tegenkomen.
De ontdekking kan mogelijk helpen bij de ontwikkeling van nieuwe vaccins die veel langer beschermen tegen een besmetting. Ook bestaat er de hoop dat een vaccin dat gebruikmaakt van het afweermechanisme van de T-cellen een dam kan opwerpen tegen nieuwe mutaties van het coronavirus.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.