Joop

Musea voor volkenkunde: Koloniale roofkunst zelf opsporen en teruggeven

  •  
07-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
Museum_Volkenkunde_(National_Museum_of_Ethnology)_in_Leiden_1
Musea voor volkenkunde gaan zelf op zoek naar koloniale roofkunst in hun collecties in plaats van af te wachten of er mogelijk een claim komt. Dat meldt NRC donderdag. Wanneer inderdaad roofkunst wordt aangetroffen, volgt mogelijk een ‘ruimhartige teruggave’ van objecten aan de landen van herkomst.
Net Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW), een fusie van het Tropenmuseum in Amsterdam, Museum Volkenkunde in Leiden en het Afrika Museum in Nijmegen, presenteren donderdag hun nieuwe beleid. Directeur Stijn Schoonderwoerd: ‘We weten dat een deel van onze collectie is verworven in de koloniale periode, een periode van grote machtsverschillen en onrecht.’
Bij de teruggave maakt het volgens Schoonderwoerd ook niet uit hoe oud de objecten zijn of hoe lang ze al in de collectie van het betreffende museum zitten:
"Als we vandaag de dag op basis van internationale verdragen zeggen dat uit Syrië gestolen objecten niet in onze collectie thuishoren, waarom zou dat principe dan niet gelden voor objecten die honderd jaar geleden zijn geroofd?"
Het laatste woord wat betreft de teruggave is echter aan de minister. De musea beoordelen de werken en brengen na toetsing door een commissie met externe deskundigen een advies uit aan het ministerie van Cultuur. Omdat de museumstukken rijkseigendommen zijn, bepaalt de minister wat er vervolgens mee gebeurt.
cc-foto: Eric van b.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

FransBrinkman
FransBrinkman9 mrt. 2019 - 13:39

:) VVD VAASJE VAN RUTTE - Dommer had het niet gekund of is het aap uit de mouw. Een Delfstblauwe vaas is roofkunst. Zonder Chinese verfstof en baktechniek had de Delfste Proceleyne Fles fabriek het nooit verder gebracht dan grove Keulse inmaakpotten (niet stuk te krijgen, maar dat terzijde). Leidse geschiedenisstudenten leren dat niet, zijn het vergeten of zijn te lui om bij de keuze van een symbool even de herkomst te checken. Goed gekozen hoor: Roof mee met de VVD!

Keilstra
Keilstra7 mrt. 2019 - 18:12

Musea zijn er voor de elite. Gewone mensen komen er niet. De elite gaat heus wel naar Afrika om de betrokken voorwerpen te bekijken. Dus ik zeg : alles leeghalen en op de boot naar Afrika zetten. Onze musea dicht doen. En Afrika krijgt Airbussen vol met cultuurminnaars uit het westen. Iedereen blij !

1 Reactie
M7
M78 mrt. 2019 - 18:18

briljant !

Lanca
Lanca7 mrt. 2019 - 17:46

Meestal betreft het leuk uitziende volksvlijt, maar met een grote emotionele en culturele waarde voor de bevolking van wie het op onrechtmatige wijze is verkregen. Als kan worden aangetoond dat het daadwerkelijk is gejat, gelijk terugsturen. Echt grote roofkunst vind je meer in musea van oudheden. Zou Engeland ooit de Elgin-marbles teruggeven aan Griekenland? Zweden de beelden van Adriaen de Vries terugsturen naar Praag? De door Gaius Caesar Augustus Germanicus Caligula uit Egypte geroofde obelisk door het Vaticaan worden geretourneerd? Denk het niet!

ton14024
ton140247 mrt. 2019 - 13:17

Eerst een onderzoek door de musea en dan het ministerie? Ik waan we al in de slotscène van Indiana Jones, of The Da Vinci Code.

Rechtse Bal2
Rechtse Bal27 mrt. 2019 - 12:53

alleen teruggeven als aangetoond is dat de objecten illegaal verworven zijn. vaak is de kunst beter op zijn plaats bij wetenschappelijke instellingen voor verder onderzoek. ook is gebleken dat het vaak om prullaria en replica gaat. Dus niet zomaar in een container kieperen en terugsturen naar lieden die het vervolgens met veel enthousiasme weer op de kunstmarkt plaatsen..

Linkse Meid
Linkse Meid7 mrt. 2019 - 12:35

Naast teruggeven ook een flinke schadevergoeding. Eerst hebben wij eraan verdiend, die verdienenmodellen lopen zijn mis, dus vergoeden is een must.

5 Reacties
Handige harry
Handige harry7 mrt. 2019 - 14:48

Krijgen wij dan geld voor kunst dat door de Spanjaarden uit onze kerken is gestolen. Of nog van de Romeinen. Waar stop je dan?

Satya
Satya7 mrt. 2019 - 14:53

Gaat niet gebeuren, lees rechtse bal. Voor die mensen is diefstal de gewoonste zaak van de wereld.

Peterrr2
Peterrr27 mrt. 2019 - 15:12

Volgens mij lijden de meeste musea verlies... hmm... misschien zit dat er wel achter. Is het gewoon een ordinaire bezuinigingsactie ;-)

itsme3
itsme37 mrt. 2019 - 16:31

Dat is maar de vraag. Een goede kans dat een groot deel van de objecten reeds lang vernietigd zouden zijn als ze niet in handen van Europese musea waren gekomen.

M7
M77 mrt. 2019 - 21:07

ehhhh? Waar/wat hebben " wij " eraan verdiend ? Ik kan u melden dat ik er in ieder geval niet aan verdiend heb. Wat wel een mogelijkheid zou zijn , is de cultuur subsidies die niet meer nodig zijn voor de volkenkunde musea , te " exporteren " naar de ontvangende landen.

Thuiszitter
Thuiszitter7 mrt. 2019 - 10:12

Halve museum leeg , denk ik zo.

1 Reactie
Satya
Satya7 mrt. 2019 - 11:24

Als het alleen om kunst gaat zal het bij de helft blijven.