In de nacht van zondag op maandag won tennisser Andy Murray (Schotland) zijn tweede gouden Olympische medaille. BBC-sportjournalist John Inverdale roemde hem direct en noemde het een historisch moment. “ Je bent de eerste persoon die twee gouden medailles wint ”, sprak hij hem toe. Hoewel het de eerste keer is dat een tennisser in een solowedstrijd zijn overwinning prolongeert, is het zeker niet de eerste keer dat een tennisser een tweede gouden medaille wint. Murray corrigeert Inverdale dan ook door hem er fijntjes op te wijzen dat Venus en Serena Williams er eerder al met vier gouden medailles vandoor gingen.
In de sportjournalistiek gaat men er vaak prat op de feiten op een rij te hebben, maar dan natuurlijk alleen wanneer het mannensport betreft. Seksisme viert bij de Olympische Spelen ook dit jaar weer hoogtij. 49 procent van de Olympische spelers is vrouw, maar het blijft voor sommige sportverslaggevers lastig te beseffen dat wat deze vrouwen doen net zo goed topsport is.
Murray corrigeerde de BBC-verslaggever direct en kreeg hiervoor op sociale media veel lof. Murray noemt zichzelf al langer uitgesproken feminist. Naar eigen zeggen omdat hij meemaakte hoe zijn voormalige – vrouwelijke – coach Amelie Mauresmo met vooroordelen en kritiek te maken kreeg vanwege haar vrouwzijn toen zij hem nog coachte. En Inverdale? Die wordt al langer bekritiseerd vanwege zijn nogal vrouwonvriendelijke houding jegens sporters. Zo vroeg hij Radio 5-luisteraars over Marion Bartoly, na haar Wimbledon-winst in 2013, bijvoorbeeld: “Vragen jullie je wel eens af of Bartoli’s vader haar toen ze klein was heeft gezegd: ‘je wordt nooit een lekkerding. Je wordt nooit een Sharapova, dus je zult moeten vechten’?”